Friday 22 November 2019

Μαθαίνοντας σε ένα παιδί 18 μηνών να συγκεντρώνεται

Στην ηλικία των 18 μηνών το νήπιο μαθαίνει να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο, τονίζει ο Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής. Πολλά νήπια όμως είναι υπερδραστήρια, γιατί βιώνουν την ανεξαρτησία που τους δίνει η κίνηση. Τους αρέσουν πιο πολύ τα ζωηρά κινητικά παιχνίδια και λιγότερο τα στατικά, αυτά που παίζονται στο τραπέζι.

Μαθαίνοντας το 18 μηνών παιδί να συγκεντρώνεται

Δημιουργούμε ένα περιβάλλον κατάλληλο για να μπορεί το παιδί μας να συγκεντρώνεται.
Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να βγάλει όλη την ενέργεια παίζοντας κινητικά παιχνίδια και συνεχίστε με μια εργασία-παιχνίδι στο τραπέζι.
Ελαχιστοποιήστε τους αντιπερισπασμούς. Η πολλή φασαρία το διασπά εύκολα από αυτό που κάνει.
Βοηθήστε το να μάθει να κάνει κάτι μόνο του, να φτιάξει μια κατασκευή με τουβλάκια και να σας τη δείξει.
Ενθαρρύνετέ το να μάθει να τακτοποιεί τα πράγματά του και να ενδιαφέρεται γι’ αυτά.
Μην του δίνετε ταυτόχρονα πολλά ερεθίσματα ή πολλές πληροφορίες. Υπάρχουν όρια στον όγκο των νέων πληροφοριών που μπορεί να δεχτεί.
Αν το παιδί είναι κουρασμένο, η υπερβολική κούραση είναι ανασταλτικός παράγοντας μάθησης.

Πόση ώρα μπορεί να απασχοληθεί ένα παιδί 18 μηνών με δραστηριότητες στο τραπέζι

Στους 18 μήνες το παιδί μπορεί να παίζει ευχάριστα τουλάχιστον 5-10 λεπτά απερίσπαστο. Το σωστό, συμβουλεύει ο κος Μαντούδης,  είναι να κάνουμε μια ρουτίνα στο καθημερινό του πρόγραμμα και μέσα σε αυτό να βάλουμε άσκηση στο τραπέζι το πρωί και το απόγευμα. Εναλλαγή κινητικό παιχνίδι και επιτραπέζια παιχνίδια.

Τι να κάνω αν το παιδί δε συγκεντρώνεται

Συχνά, ένα πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά δεν κάθονται μαζί με τους γονείς να κάνουν εργασίες στο τραπέζι. Αρνούνται, φεύγουν, τρέχουν, πετάνε τα κομμάτια από τα παιχνίδια και γενικά δε συνεργάζονται. Οι γονείς θα πρέπει να επιμείνουν να κάνουν μια μικρή σε διάρκεια εργασία και σιγά σιγά να αυξήσουν το χρόνο της. Αν το παιδί δε συγκεντρώνεται καθόλου, μιλήστε με κάποιον ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο.

Η γνώμη του ειδικού

Η συγκέντρωση προσοχής είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα που την εξασκούμε σε όλα τα παιδιά. Η ηλικία των 18 μηνών είναι ιδανική, γιατί το παιδί είναι έτοιμο να δεχτεί πολλές νέες γνωστικές ικανότητες.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki