Σελίδες

Saturday, 24 October 2020

Τρεις κουρείς βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και περιποιήθηκαν άστεγους

Μια καρέκλα, ένα ψαλίδι, μια πετσέτα, μια μηχανή... Αυτά χρειάστηκαν τρεις κουρείς που βγήκαν το βράδυ της Τρίτης στους δρόμους τους ανθρώπους για να περιποιηθούν άστεγους αλλά και όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να περιποιηθούν τον εαυτό τους.

Μια καρέκλα, ένα ψαλίδι, μια πετσέτα, μια μηχανή… Αυτά χρειάστηκαν τρεις κουρείς που βγήκαν το βράδυ της Τρίτης στους δρόμους τους ανθρώπους για να περιποιηθούν άστεγους αλλά και όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να περιποιηθούν τον εαυτό τους.

Το γεγονός  έγινε γνωστό μέσω της σελίδας του Facebook «Φιλότιμο» και η ανάρτηση αναφέρει: «Τρεις κουρείς βγήκαν χτες βράδυ στους δρόμους της Αθήνας. Μία καρέκλα, ένα ψαλίδι, μία πετσέτα, μία μηχανή. Κούρεψαν και περιποιήθηκαν άστεγους, που τους περίμεναν.

Τους μαχητές του καλού δεν θα τους βρεις σε σκοτεινά σοκάκια ή ταράτσες. Είναι απλά εκεί έξω. Αν «ανοίξεις» τα μάτια σου θα τους αναγνωρίσεις. 

Ίσως και να τους μοιάσεις. 

Ευχαριστούμε τους Ioanna Vasdeki, Παναγιώτης Κλάιν Καραπιπέρης, και Μανκα Παναγιώτης της ομάδας «Καθ’ οδόν»».

in.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Στον καιρό της μάσκας του κορωνοϊού

Ένα είναι βέβαιο.
Το SMS νικούσε τον Κορωνοϊό.
Έτσι τον νικήσαμε τον Κορωνοϊό την Άνοιξη.
Στέλναμε ένα SMS και δεν μας έπιανε τίποτε.
Οπότε, αρχές του καλοκαιριού είχαμε νικήσει πλήρως τον κορωνοϊό.
Αλλά, μετά ήρθαν κάτι ξένοι τουρίστες και άρχισε πάλι να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.
Αλλά αυτός ήταν ένας πιο έξυπνος κορωνοϊός.
Ήταν smart corona-virus.
Όπως λέμε Smart phone, Smart home κλπ, ξέρετε εσείς.
Ήταν τεχνολογικά ένας πιο εξελιγμένος ιός.
Ήταν και είναι δηλαδή, ο Corona-Virus release 2.0.
Και μην ακούτε για τσιπάκια και τέτοια στα εμβόλια, αυτά είναι ανοησίες.
Το τσιπάκι είναι στον καινούριο κορωνοϊό. 
Γι' αυτό τον λέμε Smart Corona-Virus.

Οπότε, τι να κάνουμε, έκατσε η Επιτροπή Λοιμοξιολόγων, Επιδημιολόγων, Μικροβιολόγων, η Επιτροπή των Σοφών της Εποχής μας δηλαδή και αποφάσισε ότι το όπλο κατά του νέου Κορωνοϊού είναι η Μάσκα.
Ναι, η Μάσκα.
Μάσκα παντού.
Και άμα λέμε παντού, εννοούμε παντού. Και στον ύπνο και στην τουαλέτα. Παντού μιλάμε.

Και αυτό γιατί η Επιτροπή Σοφών κατάλαβε ότι ο νέος Κορωνοϊός, φοράει και αυτός μάσκα. Είναι δηλαδή απρόσβλητος στα SMS. Στα δικά μας SMS. Δεν τον πιάνει τίποτε, επειδή βέβαια φοράει μάσκα.

Επίσης, η Επιτροπή Σοφών, έβγαλε και ένα νέο υπερόπλο. Ένα πράγμα σαν τον Ρόμποκοπ.
Αυτό το υπερόπλο το λένε Χαρδαλιά.
Ο Χαρδαλιάς είναι ο φόβος και ο τρόμος του Κορωνοϊού.
Είναι ο Εξολοθρευτής.

Για παράδειγμα, κάνουμε χίλια τεστ στη Κοζάνη και βρίσκουμε 800 κρούσματα.
Αμέσως τρέχει ο Χαρδαλιάς, τους κλείνει όλους μέσα και βγαίνει στον κεντρικό δρόμο.
Και εκεί γίνεται το «Σώσε».
Που σε πονεί και που σε δέρνει Κορωνοϊέ.
Χαμός!

Αλλά, δεν προλαβαίνει ο Χαρδαλιάς, επειδή τα κρούσματα είναι πολλά.
Γι' αυτό βάζει πρόγραμμα: 10 με 12 είναι στην Κοζάνη, 12 με 2 είναι στο Μεσολόγγι και ούτω καθ' εξής.

Αλλά που να προλάβει ο Χαρδαλιάς. Τα χτυπήματα είναι πολλά.
Εδώ που τα λέμε είναι και άδικο. Ο Κορωνοϊός βγάζει και παιδάκια. Πολλαπλασιάζεται. Που να προλάβει ο Ρόμποκοπ.

Γι αυτό, νομίζω ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα στρατός τύπου Χαρδαλιά. Και μη μπερδεύεστε, Χαρδαλιάς είναι τίτλος, σαν βαθμός ας πούμε στο στρατό. Οπότε πρέπει να φτιάξουμε, Ανθυποχαρδαλιά, ΥποΧαρδαλιά, ΕπιΧαρδαλιά κλπ.
Για να έχουμε, πολλά Ρομποκόπια.
 
Αλλά πρέπει να φροντίσουμε και τον οπλισμό του Ρόμποκοπ.
Είπε η Επιτροπή Σοφών, ότι το νέο εργαλείο είναι η μάσκα. Αυτοί κυβερνάνε τώρα, οι Σοφοί, και έχουνε και έναν που τον λένε Πρωθυπουργό για να βγάζει ανακοινώσεις με τις αποφάσεις τους. Διαγγέλματα τα λένε.
 
Πρέπει λοιπόν, να αναβαθμιστούν και τα όπλα, αλλιώς θα μας φάει λάχανο ο νέος Super Smart Corona-Virus.
Και πως θα γίνει αυτό;
Είναι απλό. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις μάσκες. Όχι μόνο να τις φοράμε παντού, αλλά να τις αναβαθμίσουμε κιόλας.

Έγινε βέβαια μια προσπάθεια, με τις μάσκες αλεξίπτωτα, αλλά δεν πέτυχε. Θέλει άλλα κόλπα. Άλλη κλάση αναβάθμισης.

Ολόσωμες μάσκες! Μάλιστα ολόσωμες μάσκες. Μονορραφή από πάνω μέχρι κάτω. Μόνο στα μάτια άνοιγμα, όπου βέβαια θα φοράμε γυαλιά και ένα φερμουάρ στο στόμα για την σίτιση. Το φερμουάρ πάντα κλειστό. Θέλεις να φας; Ανοίγεις το φερμουάρ. Έφαγες; το κλείνεις το φερμουάρ. Έτσι.

Βέβαια, όλα αυτά χρειάζονται και μια κουλτούρα.
Δεν υιοθετούνται όλα αυτά, από την μια μέρα στην άλλη.
Θέλει εκπαίδευση στα σχολεία.
Θέλει τα σήριαλ στην τηλεόραση να αλλάξουν. Αντί Μπάτσελορ να έχουμε τον Μασκοφόρο. Αντί Μεγάλος Αδερφός θα έχουμε ο Μεγάλος Μασκοφόρος και τέτοια.

Πρέπει να ξαναβγεί το περιοδικό Μάσκα και άλλα παρόμοια.

Επίσης, σημαντικό. Η μόδα. Η μόδα πρέπει να προσαρμοστεί. Πασαρέλες με τα καλύτερα μοντέλα για ολόσωμες μάσκες. Πολύχρωμες, διάφανες κλπ.

Και να μη ξεχνάμε τα SMS. Βέβαια, τα SMS είναι ξεπερασμένα, αλλά η τεχνολογία έχει λύσεις. Θα χρησιμοποιούμε το Viber, το Facebook, το Twitter, το Instagram κλπ.

Δηλαδή, θα δημοσιεύσεις την ολόσωμη μάσκα σου και θα παίρνεις Like. Όσο πιο πολλά Like παίρνεις, τόσο πιο άτρωτος θα γίνεσαι.

Έπιασες τόσα Like; Παίρνεις bonus μια βόλτα στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Απλά πράγματα.
Ευκολάκια.

Είναι θέμα Φιλότιμου, όπως είπε και ο Κήρυκας της Επιτροπής Σοφών.

Πίσω και σε φάγαμε Κορωνοϊέ!
 
 

Πώς η σχέση με τον πατέρα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ενεργή και συνεπής θετική παρουσία του πατέρα κάνει μεγάλη, θετική διαφορά στην ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Όταν ασχολείσαι με τον γιο ή την κόρη σου, τους στέλνεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Θέλω να είμαι ο πατέρας σου. Ενδιαφέρομαι για σένα. Απολαμβάνω την παρέα μαζί σου. Εσύ και εγώ έχουμε μία σχέση που είναι σημαντική για μένα.

Βεβαίως, το πώς συμπεριφέρεται ο πατέρας ως γονιός επιδρά σημαντικά στον τρόπο με τον οποίο κοινωνικοποιούνται τα παιδιά του. Οι μπαμπάδες που έχουν μία λογική, συνεπή, τρυφερή και συναισθηματική προσέγγιση όταν καθοδηγούν τα παιδιά τους, μεγαλώνουν παιδιά με ανεπτυγμένες ικανότητες, σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές. Μπαμπάδες που δεν δείχνουν αγάπη στα παιδιά τους και είναι απόμακροι ή/και αυταρχικοί μαζί τους, μεγαλώνουν παιδιά που είναι εξαρτημένα, απομονωμένα, και αγχωτικά.

Τα οφέλη της συμμετοχής του πατέρα

Η ενεργή συμμετοχή του πατέρα στη ζωή του παιδιού βελτιώνει την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Τα παιδιά μπορούν να «δεθούν» με τους μπαμπάδες τους όσο και με τις μαμάδες. Το δέσιμο με τους γονείς παρέχει στο παιδί μία δυνατή σχέση για όλη του τη ζωή και μία ασφαλή βάση για να αντιμετωπίσει τον έξω κόσμο.

Ο ρόλος του πατέρα είναι σημαντικός και έχει βαθιά επιρροή στην κοινωνική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Οι μπαμπάδες δεν πρέπει να συγκρίνονται με τις μαμάδες, ούτε να θεωρούνται «αναπληρωματικοί» της μητέρας. Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες αλληλεπιδρούν με τα παιδιά με διαφορετικούς και μοναδικούς τρόπους. Αυτοί οι ρόλοι δεν είναι ίδιοι, ούτε εναλλασσόμενοι. Ο κάθε ένας έχει την δική του συνεισφορά.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα πατέρα που συμμετέχει ενεργά στη ζωή τους απολαμβάνουν πολλά οφέλη, τα οποία συνεχίζονται για όλη τους τη ζωή:

  • Έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο
  • Δημιουργούν καλύτερες σχέσεις
  • Έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
  • Όταν ενηλικιωθούν, έχουν καλύτερες δουλειές και πιο επιτυχημένες καριέρες
  • Είναι συναισθηματικά πιο ώριμα και ισορροπημένα
  • Έχουν λιγότερο παραβατική συμπεριφορά

Πατέρας και παιχνίδι

Οι μπαμπάδες παίζουν διαφορετικά με τα παιδιά τους, με πιο έντονες δραστηριότητες που απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή του σώματος. Χρησιμοποιούν περισσότερη σωματική επαφή και αφιερώνουν περισσότερο από τον χρόνο με τα παιδιά στο παιχνίδι (κατά μέσο όρο 40% σε σχέση με 20% των μαμάδων). Οι μαμάδες συνήθως εντάσσονται αυτόματα στο επίπεδο του παιχνιδιού του παιδιού, αφήνοντας το να διευθύνει εκείνο το παιχνίδι. Αντίθετα, οι μπαμπάδες είναι πιο πιθανό να αναλάβουν αρχηγικό ρόλο στο παιχνίδι.

Ενθαρρύνουν περισσότερο την ομαδικότητα και προτρέπουν τα παιδιά να πειραματιστούν με νέα παιχνίδια, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να ανταγωνιστούν, και να επεκτείνουν τα όρια των γνώσεων και των δυνατοτήτων τους. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο τρόπους παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης: χρειάζονται την ευκαιρία να κατευθύνουν και να ηγούνται εκείνα, αλλά και την ώθηση να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους και να τις επεκτείνουν.

Όταν οι μαμάδες νουθετούν τα παιδιά, έχουν την τάση να προσαρμόζουν την τιμωρία στην παρούσα κατάσταση του παιδιού. Ένας πατέρας είναι πιο σύνηθες να εφαρμόζει την πειθαρχία με κανόνες. Οι μαμάδες προσφέρουν στα παιδιά μεγαλύτερη ευελιξία και διατρέχουν το ρίσκο να μπουν σε διαπραγμάτευση διαρκείας. Οι μπαμπάδες προσφέρουν στα παιδιά προβλεψιμότητα, αλλά διατρέχουν το ρίσκο να γίνουν άκαμπτοι. Οι μαμάδες -συνήθως- προσφέρουν περισσότερη κατανόηση, ενώ οι μπαμπάδες περισσότερη συνέπεια.

Τι σημαίνει να συμμετέχεις ενεργά;

Ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά των μπαμπάδων που ασχολούνται ενεργά με την ανατροφή των παιδιών τους:

  • Συμμετέχουν στα μικρά, καθημερινά γεγονότα της ζωής των παιδιών τους
  • Δείχνουν την αδιαμφισβήτητη αγάπη τους, επικοινωνώντας με τα λόγια τους, την τρυφερότητα τους, το χαμόγελό τους και τις πράξεις τους σε κάθε παιδί πόσο μοναδικό είναι. Οι μπαμπάδες πρέπει να μεταδίδουν στα παιδιά τους το αίσθημα ότι η αγάπη τους προς αυτά είναι άνευ όρων και θα κρατήσει για πάντα, ό,τι και να γίνει.
  • Στηρίζουν τα παιδιά τους – οικονομικά, συναισθηματικά, πνευματικά, πρακτικά και κοινωνικά. Είναι περήφανοι που είναι μπαμπάδες των παιδιών τους.
  • Πειθαρχούν τα παιδιά τους κατάλληλα, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Με το να μαθαίνουν στα παιδιά τους την πειθαρχία, με αγάπη και σεβασμό, τα βοηθούν να κοινωνικοποιηθούν σωστά, με θετικό τρόπο.
  • Οργανώνουν το πρόγραμμα τους με τέτοιο τρόπο ώστε τακτικά να αφιερώνουν χρόνο αποκλειστικά στα παιδιά τους: είτε για να πάνε μαζί σε ένα θέαμα (αθλητικό, καλλιτεχνικό), είτε για να διαβάσουν μαζί ένα βιβλίο, να παίξουν, να κάνουν μαζί κάποιες δουλειές ή και απλά να χαλαρώσουν και να κάνουν παρέα.
  • Προσφέρουν συνέπεια και σταθερότητα στη ζωή των παιδιών τους, δημιουργώντας ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά μπορούν να βασίζονται κάθε μέρα.

Έχει σημασία ο χρόνος να είναι ποιοτικός. Η έμφαση δεν είναι μόνο στο πόσο χρόνο περνάς με το παιδί σου αλλά και στο τι κάνεις μαζί του. Όταν είστε μαζί, είναι το παιδί το κέντρο της προσοχής σου ή απλά προσπαθείς να το κρατήσεις απασχολημένο όσο εσύ ασχολείσαι με άλλα πράγματα; Κάνετε μαζί κάτι που αρέσει και στους δύο; Έχεις την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι για τις ώρες που έχεις κανονίσει να περάσεις με τα παιδιά σου;

Εξίσου σημαντικό είναι να μην συγχέεται η προσφορά με την αγάπη. Παρόλο που, προφανώς, η παροχή κατάλληλης τροφής, ένδυσης και στέγης είναι απαραίτητα για να φροντίσει κανείς ένα παιδί, αυτό που το παιδί χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από τους γονείς του είναι η αγάπη, η ασφάλεια, το ενδιαφέρον και η υποστήριξή τους.

psychologynow.gr

aparaskevi-images.gr