Σελίδες

Thursday, 28 January 2021

🌼Το Αλφαβητάρι των δικών μας ΟΧΙ🌼

Το χαμομηλάκι λέει ΟΧΙ στα:

Α

Αγένεια 
Αγνωμοσύνη 

Αδιαντροπιά 
Αλαζονεία 
Αμετροέπεια
 
Αναισχυντία

Ανηθικότητα 
Ανευθυνότητα 
Απανθρωπιά 
Απληστία 
Αυταρχισμός


Β

Βία 
Βιασμός 
Βρωμιά 
Βλαστήμια


Γ

Γαστριμαργία


Δ

Διαστρέβλωση 
Διαφθορά 
Διαμάχη 
Δολιότητα
   
Δουλοπρέπεια


Ε

Εγωπάθεια 
Εγωκεντρισμός 
Εκβιασμός
 
Εκμετάλλευση 

Εξαπάτηση


Ζ

Ζηλοφθονία


Η

Ηττοπάθεια   
Ημιμάθεια


Θ

Θεομπαιξία   
Θρασυδειλία


Ι

Ιεροσυλία 
Ιταμότητα


Κ

Κακεντρέχεια 
Κακοποίηση
 
Κακότητα


Λ

Λαμογιά  

Λαιμαργία
 

Μ

Μίσος 
Μνησικακία 

Μισαλλοδοξία


Ν

Ναζισμός   
Ναρκισσισμός


Ξ

Ξενοφοβία 

Ξενομανία


Ο

Οίηση 
Οπορτουνισμός


Π

Παιδεραστία   
Παιδοφιλία
 
Προκατάληψη


Ρ

Ραδιουργία 

Ρατσισμός


Σ

Συνομωσία


Τ

Τραμπουκισμός
Τυραννία


Υ

Υποδούλωση 
Υποκρισία


Φ

Φανατισμός 
Φαρισαϊσμός 
Φασισμός
 
Φθόνος
 
Φιλοχρηματία 
Φτήνια


Χ

Χαιρεκακία 
Χρησιμοθηρία


Ψ

Ψευδολογία 
Ψυχαναγκασμός


Ω

Ωραιοπάθεια 
Ωχαδερφισμός


Μάθε το παιδί σου πότε πρέπει να λέει «ΟΧΙ» στη ζωή του!

Η σπουδαιότητα του να λέμε «όχι» είναι τεράστια. 
Μάθετε στο παιδί σας την έννοια αυτής της λέξης και το τι ακριβώς μας προσφέρει.
Το «όχι» μας δίνει στίγμα. 
Μέσα από αυτό δηλώνουμε ποιοι είμαστε και τι δεν είμαστε, τι μας αρέσει και τι όχι, τι θέλουμε και τι δε θέλουμε.

Το «όχι» προστατεύει. 
Αν δεν πούμε όχι, μερικοί θα εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες μας, την ηλικία μας, την αναποφασιστικότητά μας, για να πετύχουν τα δόλια σχέδιά τους.

Το «όχι» έχει συνείδηση.
 
Αρκετές φορές η συνείδησή μας μάς καθοδηγεί σε αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Το «όχι» βάζει όρια. 
Όταν δεν λέμε όχι δεν προσδιορίζουμε τα όριά μας και μερικοί δεν ξέρουν πώς να μας πλησιάσουν, ενώ άλλοι δεν ξέρουν πού να σταματήσουν.

Το «όχι» είναι σταράτο.
 
Σε όσους δεν πούμε ένα σταθερό, καθαρό και ξάστερο όχι, θα παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν την άρνησή μας ή θα εκμεταλλευτούν την ευγένειά μας.

Το «όχι» έχει διαίσθηση. 
Τις περισσότερες φορές είναι η διαίσθησή μας που μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο, άλλοτε φωνάζοντας όχι και άλλοτε ψιθυρίζοντας.

Μάθετε απλά και κατανοητά στα παιδιά σας πού να λένε όχι.

Όχι λοιπόν στα επικίνδυνα παιχνίδια με τους φίλους. 
Ακόμα και αν κάτι το θες πολύ, φαντάσου τι μπορεί να συμβεί. Αρνήσου να κάνεις κάτι που είναι επικίνδυνο για σένα ή για τους άλλους. Ακόμα και όταν σε πιέζουν ή σε κοροϊδεύουν.

Όχι στους φίλους όταν θέλουν να σε παρασύρουν να κάνεις κάτι παράνομο ή βλαβερό. 
Αν αυτά που κάνουν οι φίλοι σου δε σου ταιριάζουν, βρες μια άλλη παρέα να νιώθεις ασφαλής και να περνάς καλά.

Όχι στους καυγάδες των άλλων. 
Αυτοί που τσακώνονται είναι τόσο βυθισμένοι στον καβγά τους, που λίγο νοιάζονται… αν σε πάρουν τα σκάγια. Τα πράγματα είναι δύσκολα όταν τσακώνονται άτομα που αγαπάς. Είναι δικαίωμά σου να μην ακούς και να μη συμμετέχεις.

Όχι στην αποδοκιμασία και τη σύγκριση.
 
Όταν σε αποδοκιμάζουν, πες πώς αισθάνεσαι και τι χρειάζεσαι. Στη φύση υπάρχει διαφορετικότητα. Το καθετί έχει τη χρησιμότητα και την ομορφιά του.

Όχι στις προσβολές και τις κοροϊδίες. 
Μην αφήσεις κανέναν να σου πει πως υπερβάλεις, πως κάνεις σα μωρό, ή πως πρόκειται για αστείο. Δεν υπάρχει τίποτα το αστείο στις προσβολές και τον εξευτελισμό.

Ένα μεγάλο όχι στα νταηλίκια, την τρομοκρατία και το ρατσισμό. 
Εξηγείστε στο παιδί πως όσοι παριστάνουν τους καμπόσους νιώθουν με αυτό τον τρόπο δυνατοί, παρότι είναι δειλοί και άνανδροι.

Όχι στις επιπόλαιες αποκαλύψεις. 
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στη συμμετοχή των παιδιών στο διαδίκτυο. Υπάρχει μεγάλη αίσθηση ελευθερίας αλλά υπάρχουν όμως και κάποιοι που θα εκμεταλλευτούν την ανωνυμία που τους προσφέρει ο υπολογιστής για να τα πλησιάσουν.

Όχι στις ουσίες που εθίζουν. 
Μερικοί νέοι δοκιμάζουν για να ξεφύγουν από τα προβλήματα ή τη μοναξιά τους. Βρίσκονται όμως παγιδευμένοι σε κάτι πολύ χειρότερο.

Και τέλος, μάθετε στα παιδιά σας να λένε ένα μεγάλο όχι στη σεξουαλική παρενόχληση. 
Η σωματική επαφή είναι βασικό στοιχείο στη ζωή μας. Όταν νιώθουμε άνετα, τρυφερά και αγαπημένα, οι άνθρωποι κρατιόμαστε από τα χέρια, αγκαλιαζόμαστε, φιλιόμαστε. Το ερωτικό άγγιγμα όμως είναι διαφορετικό και ποτέ δεν επιβάλλονται.

Θυμίστε στο παιδί σας και τα μεγάλα «ναι» της ζωής.

Λέμε ναι
στις φιλίες και στις παρέες, στην αξιοπρέπεια, στην περιπέτεια χωρίς ανόητα ρίσκα, στη συμπαράσταση, στη συζήτηση και τη συνεργασία, στην αγάπη, στην επιμονή και την επιμονή.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς Να Του Μάθεις Να Προστατεύει Το Περιβάλλον

Ο πλανήτης και το περιβάλλον χρειάζονται την βοήθεια όλων μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που θα επηρεάσει σημαντικά το μέλλον των παιδιών. Για αυτό και οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά πώς να σέβονται και να προστατεύουν την Γη. Τα παιδιά όταν ακόμα είναι σε μικρή ηλικία, είναι εύκολο να υιοθετήσουν συνήθειες και να πορευτούν με αυτές.

Μην σκεφτείτε πως είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να δείχνετε στα παιδιά πώς να κρατούν τον πλανήτη καθαρό και πώς να ανακυκλώνουν. Με λίγη καθοδήγηση, απλές εκφράσεις και κινήσεις, τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ δημιουργικά και να βοηθήσουν στο να κάνουν τη διαφορά.

Όχι σκουπίδια στο πάτωμα. Η πρώτη και βασική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσει το παιδί είναι να μην πετάει σκουπίδια στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, οπουδήποτε αλλού εκτός από τον κάδο απορριμάτων. Σιγά σιγά με απλά λόγια εξηγήστε τι είναι η ανακύκλωση και πώς διαχωρίζονται τα σκουπίδια, ανάλογα με το αν πρέπει να τα πετάξει στους κάδους ανακύκλωσης ή απλούς κάδους απορριμάτων.

Χρησιμοποιήστε υλικά που βρίσκονται στο σπίτι, για χειροτεχνίες. Κουτιά παπουτσιών, πλαστικά μπουκάλια, περιοδικά, συσκευασίες χάρτινες ή γυάλινες, ίσως κάποιο χαρτόνι κ.α. Με λίγη προσπάθεια το γυάλινο ή πλαστικό βαζάκι μπορεί εύκολα να γίνει μια ευφάνταστη μολυβοθήκη.

Βιβλία και ταινίες με θέμα την ανακύκλωση. Τα οπτικοακουστικά μέσα τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών. Το βιβλίο «Σκουπίδια εν δράσει», το οποίο παρουσιάζει κάποια σκουπίδια που προσπαθούν να ανακυκλώσουν τον εαυτό τους, είναι μια πολύ καλή επιλογή για παιδιά από 6 ετών να μάθουν τι είναι η ανακύκλωση, ενώ το βιβλίο «Γίνε πράκτορας του πλανήτη» για ηλικίες από 9 ετών, συνδυάζει έξυπνα την δράση με οικολογικά μηνύματα.

star.gr