«Όταν βιάζεται ένα παιδί, ο βιασμός αυτός το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Του διαμορφώνει τον χαρακτήρα και τις περισσότερες φορές δεν το ξεπερνάει ποτέ» τόνισε, η Κάρμεν Ρουγγέρη.
«Είναι, λοιπόν, δυνατόν αυτό το έγκλημα να παραγράφεται σε 15 χρόνια; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Θα έπρεπε να μην παραγράφεται ποτέ και θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος κατά την γνώμη μου».
Σχετικά με την τιμωρία των ενόχων για σεξουαλικά εγκλήματα σε παιδιά, η Κάρμεν Ρουγγέρη ήταν αυστηρή και ξεκάθαρη:
«Ελπίζω να είναι μεγάλη η τιμωρία αν αποδειχθεί ότι είναι ένοχος ο κατηγορούμενος και να πληρώσει γιατί για κάθε έγκλημα πρέπει να υπάρχει και τιμωρία».
Τέλος, η ηθοποιός τόνισε πως «άνοιξαν τα στόματα και ελπίζω να γίνει μια κάθαρση στον χώρο μας». Το ίδιο ευχόμαστε κι εμείς όχι μόνο για τον χώρο του θεάτρου, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία μας.
Σεξουαλική κακοποίηση είναι η επιβολή ανεπιθύμητης σεξουαλικής συμπεριφοράς από ένα άτομο σε άλλο. Υπολογίζεται, ότι περίπου το 25% των γυναικών και το 15% των ανδρών κακοποιήθηκαν σεξουαλικά όταν ήταν παιδιά. Είναι τα ίδια αυτά παιδιά που αν δεν θεραπεύσουν τις πληγές τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να επαναλάβουν το έγκλημα ως ενήλικες.
Η αναγνώριση, η αξιολόγηση και η παρέμβαση μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης.
Αυτή η διαδικασία επιβάλλεται να γίνεται συστηματικά και στοχευμένα, ήδη από μικρή ηλικία, με τον κατάλληλο βέβαια τρόπο κάθε φορά.
Το παρακάτω βίντεο, στο οποίο βλέπουμε την αντίδραση ενός παιδιού που έχει βρεθεί στη θέση του θύματος και αποφασίζει να μιλήσει στη μαμά του, είναι παραγωγή της ισραηλινής ένωσης κέντρων κρίσης βιασμών σε συνεργασία με τον L.Raphael Geneve ως μέρος μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και για την εκπαίδευση γονέων και παιδιών.
Παρακολουθήστε το και, αν κρίνετε ότι ανταποκρίνεται στην ηλικία του παιδιού σας (οπωσδήποτε σχολικής ηλικίας), καλέστε το να το δει: