Σελίδες

Saturday, 17 April 2021

Το μωρό πρέπει να περνάει χρόνο μπρούμυτα

Ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό το μωρό να περνάει χρόνο μπρούμυτα είναι συνήθως προφανής στους γονείς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά μωρά αναπτύσσουν ένα επίπεδο κεφάλι από τον ύπνο ανάσκελα. 
Αν και συχνά προσωρινή, αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται πλαγιοκεφαλία, μπορεί συχνά να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με το να περνάει περισσότερο χρόνο το μωρό μπρούμυτα. 
Φυσικά, ο παιδίατρος είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά.

Επίσης, όταν τα μωρά δεν περνούν αρκετό χρόνο στηριζόμενα στην κοιλίτσα τους, μπορεί φτάσουν καθυστερημένα σε ορισμένα ορόσημα, για παράδειγμα να αργήσουν να κάτσουν ή να μπουσουλήσουν. 
Ευτυχώς, από τη στιγμή που είναι νήπιο, όλες αυτές οι καθυστερήσεις φαίνεται να εξαφανίζονται ανεξάρτητα από το πώς κοιμάται, οπότε δεν μιλάμε για μια πραγματική καθυστέρηση στην ανάπτυξή του. 
Ωστόσο, εάν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες να προκύψει μια τέτοια καθυστέρηση, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάζετε το μωρό μπρούμυτα για λίγο.

Η στάση αυτή βοηθάει το μωρό να αναπτύξει τον έλεγχο του πάνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού και να ενδυναμώσει τους μυς στα χέρια και τον λαιμό. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για το επόμενο στάδιο της κινητικής ανάπτυξης του μωρού, που είναι το να γυρίσει ανάποδα και να αρχίσει να μπουσουλάει.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει ότι η στάση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ανάπτυξης πλαγιοκεφαλίας και επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού.

Συνήθως μπορείτε να ξεκινήσετε την μπρούμυτα στάση όταν το μωρό είναι περίπου δύο μηνών και μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του. Πριν από αυτό, αν και είναι εντάξει να βάζετε το μωρό σας να στηρίζετε στην κοιλιά του ενώ είναι ξύπνιο και υπό επίβλεψη, εάν δεν σηκώνει και δεν κινεί πολύ το κεφάλι του, τότε πραγματικά δεν έχει φτάσει η ώρα για αυτή τη στάση.

Εάν το μωρό σας δεν απολαμβάνει τον χρόνο μπρούμυτα, μπορείτε να περιμένετε μερικές εβδομάδες μέχρι να δοκιμάσετε ξανά.

Πώς θα κάνετε πιο διασκεδαστική την ώρα που περνάει το μωρό μπρούμυτα
  • Ξεκινήστε με λίγα λεπτά σε αυτή τη στάση, π.χ. μόλις τρία λεπτά την ημέρα.
  • Ξαπλώστε στηριζόμενοι στην πλάτη σας και αφήστε το μωρό σας πάνω στην κοιλιά και το στήθος σας.
  • Τοποθετήστε το μωρό σε ένα χαλάκι δραστηριοτήτων με παιχνίδια.
  • Στηρίξτε το στήθος του με ένα μαξιλαράκι ή μια προσεκτικά τυλιγμένη πετσέτα ή κουβέρτα. Προσέξτε να βεβαιωθείτε πως ό, τι τοποθετείτε κάτω από το μωρό σας δεν εμποδίζει την ικανότητά του να αναπνέει.
  • Δοκιμάστε να κάνετε λίγο βρεφικό μασάζ στην πλατούλα του, ώστε να το χαλαρώσετε.
  • Φροντίστε τα μάτια σας να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια του μωρού σας και δοκιμάστε να του τραγουδήσετε.
*Μην αφήνετε το μωρό μπρούμυτα χωρίς να το επιτηρείτε ή όταν έχει γεμάτο στομαχάκι.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

H κακή συμπεριφορά των παιδιών μας

Άθελά μας όλοι οι γονείς κάνουμε κάποια λάθη στην ανατροφή των παιδιών μας

Οι περισσότεροι γονείς δεν θα ενθάρρυναν συνειδητά μια λάθος συμπεριφορά του παιδιού τους. 
Ωστόσο, άθελά μας όλοι οι γονείς κάνουμε κάποια λάθη στην ανατροφή των μικρών μας. 
Έτσι, αν κάνουμε κάτι από τα παρακάτω μπορεί να ενθαρρύνουμε την κακή συμπεριφορά του παιδιού μας, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. 
Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου ως γονείς είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως από εμάς να συμπεριφέρονται άσχημα, όπως μαθαίνουν και να συμπεριφέρονται σωστά.

Πώς μπορεί να ενθαρρύνουμε την κακή συμπεριφορά των παιδιών μας

*Δεν είμαστε συνεπείς
Λέμε όχι σε αυτή την επιπλέον σοκοφρέτα. Το παιδί αρχίζει να κλαίει και να γκρινιάζει. Τελικά το αφήνουμε να φάει αυτή την επιπλέον σοκοφρέτα. 
Κάπως έτσι δίνουμε στο μικρό μας το σαφές μήνυμα ότι αν γκρινιάζει ή επιμένει για κάτι, εμείς θα του το δίνουμε. 
Ό,τι και να του λέμε, αν οι πράξεις μας αποδεικνύουν το αντίθετο, δεν έχει κανένα νόημα.

*Δεν εφαρμόζουμε όσα λέμε
Είναι σημαντικό να προειδοποιούμε το παιδί ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν συμπεριφέρεται λάθος (π.χ. δεν θα δεις τηλεόραση για δύο ημέρες, αν χτυπήσεις τον αδερφό του) και όχι να το απειλούμε με σκληρές τιμωρίες (π.χ. δεν θα ξαναπάμε ποτέ στο πάρκο, αν χτυπήσεις τον αδερφό σου). 
Επίσης σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε στη συνέχεια την τιμωρία για την οποία έχουμε προειδοποιήσει το παιδί. Διαφορετικά το παιδί θα συνεχίζει να έχει λάθος συμπεριφορά, πιστεύοντας ότι τελικά δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

*Δικαιολογούμε τη λάθος συμπεριφορά
Είναι κουρασμένο. Είναι ακόμα μικρό. Πεινάει. Σίγουρα, τα παιδιά δεν μπορούν να είναι συνέχεια υπέροχα, όπως άλλωστε κανείς άνθρωπος δεν μπορεί. 
Τα παιδιά ενίοτε πεινάνε και κουράζονται και νευριάζουν, ειδικά όταν είναι μικρά και δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν τις κακές στιγμές τους. 
Αλλά αν βρίσκουμε δικαιολογίες για το παιδί όλη την ώρα, τότε… «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα».

*Φωνάζουμε
Μπορεί να νομίζουμε ότι οι φωνές καθιστούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μας ακούσει το παιδί, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα, αφού όχι μόνο πρόκειται για μια προσωρινή (και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική) λύση, αλλά επίσης μακροπρόθεσμα αλλά μπορεί να βλάψει τη σχέση μας. 
Προσπαθούμε λοιπόν παρά τον εκνευρισμό μας, να μιλάμε στο παιδί με έναν ωραίο αλλά αυστηρό τρόπο.

*Δείχνουμε ότι το διασκεδάζουμε
Ναι, μπορεί να είναι αξιολάτρευτο όταν το μικρό μας πηδά πάνω-κάτω στην καρέκλα της κουζίνας ενώ τραγουδά το αγαπημένο του τραγούδι ή τρώει ζυμαρικά με τα χέρια του. 
Ωστόσο, αν εκείνη τη στιγμή βάλουμε τα γέλια, θα περάσουμε στο παιδί το μήνυμα ότι αυτή είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά και κάπως έτσι θα του δώσουμε ένα καλό κίνητρο να τη συνεχίσει. Άλλωστε, τα παιδιά έχουν την τάση να συνεχίζουν τη συμπεριφορά που πιστεύουν ότι αρέσει στους γονείς τους, καθώς έτσι νιώθουν αποδεκτά.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι