Σελίδες

Tuesday, 4 May 2021

Γιατί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα

«Επιτρέπεται» να φιλάω το παιδί μου στο στόμα; Ο συγκεκριμένος τρόπος έκφρασης αγάπης συζητείται πολύ έντονα μεταξύ γονέων αλλά και ψυχολόγων με τις απόψεις να διίστανται. Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί
Πριν από περίπου ένα μήνα η Βικτώρια Μπέκαμ δημοσίευσε στα social media μια φωτογραφία, στην οποία ο σύζυγός της Ντέιβιντ φιλούσε την 9χρονη κόρη τους  Χάρπερ στα χείλη. Αυτό προκάλεσε μια έντονη συζήτηση για το αν αυτή η συμπεριφορά  είναι αποδεκτή ή όχι. 
Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι  υποστηρίζουν πως τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται πως τα αγαπούν προκειμένου να νιώθουν ασφαλή στο οικογενειακό περιβάλλον. 
Αλλά το φιλί στα χείλη, είναι ή δεν είναι μια καλή ιδέα  για να εκφράσουμε την αγάπη μας απέναντί τους; Είναι γεγονός πως αυτός ο τρόπος έκφρασης αγάπης συζητείται πολύ  έντονα μεταξύ γονέων αλλά και ψυχολόγων, με τις απόψεις να διίστανται…

Δεν πρέπει να φιλάμε το παιδί μας στο στόμα γιατί…

Μπορεί να αλλάξει την κατανόηση του παιδιού για  το ποια είναι τα προσωπικά του όρια.

Τα χείλη και το στόμα είναι τα προσωπικά όρια του σώματος ενός παιδιού, όπως εξηγεί η κορυφαία Αμερικανίδα ψυχολόγος  Δρ Σαρλότ Ρέζνικ. 

«Όταν φιλάτε ένα παιδί στα χείλη, του δείχνετε ότι  κάποιος μπορεί να εισβάλει στον προσωπικό του χώρο, καταπατώντας τα προσωπικά του όρια. Αυτό μπορεί να γίνεται επίσης με την πολύ σφιχτή αγκαλιά σε σημείο που να το “πνίγει”, με το τάισμα με το ζόρι ακόμη και με το γαργάλημα την ώρα που το παιδί δείχνει να μην το θέλει. Έτσι, οι επεμβατικοί γονείς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του παιδιού τους να αναπτύξει ένα “σύνδρομο θύματος” με την  έννοια της αδυναμίας να πει «όχι» και  της διαχείρισης των προσωπικών του ορίων»

H Δρ.Ρέζνικ ισχυρίζεται επίσης ότι ένα πεταχτό φιλί στα χείλη από τους γονείς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ρόλων στο παιδί. «Εάν αρχίσουμε να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα όταν είναι μικρά, τίθεται το ερώτημα “Πότε σταματάμε;”. Εκεί έγκειται η σύγχυση. Μια λύση θα μπορούσε να είναι το να σταματάμε να φιλάμε τα παιδιά στα χείλη την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δε μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα πρέπει να γίνει αυτό, αφού το κάθε παιδί ωριμάζει με τον δικό του ρυθμό».

Είναι ανθυγιεινό και επικίνδυνο

Οι γιατροί, και ειδικά οι οδοντίατροι, προειδοποιούν ότι στο στόμα ενός ενήλικα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικροβίων που μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά και να τα βλάψουν πολύ. Πέρα από αυτό το παιδί, το οποίο μιμείται τα πάντα, μπορεί να αρχίσει να φιλά άλλους ανθρώπους στα χείλη, ως έκφραση συμπάθειας. Γι΄ αυτό η Δρ Ρέζνικ προτείνει να φιλάτε το παιδί μόνο στα μάγουλα ή στο μέτωπο.

Η άλλη άποψη: Είναι φυσιολογικό και υγιές να δείχνουμε αγάπη στα παιδιά μας φιλώντας τα στο στόμα

Η Δρ. Φιόνα Μάρτιν από το Κέντρο Παιδοψυχολογίας του Σίδνεϋ ισχυρίζεται ότι είναι φυσιολογικό και υγιές το να δείχνουν οι γονείς και  με αυτό τον τρόπο αγάπη προς τα παιδιά τους και ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι φιλώντας τα παιδιά στα χείλη μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε προβλήματα αργότερα και μπορεί να τα μπερδέψει σχετικά με το ποιόν επιτρέπεται να φιλούν.

Τελικά τι είναι καλύτερο να κάνουμε;

Ο κάθε γονιός βέβαια και μπορεί να φιλήσει αυθόρμητα το μωράκι του στα χείλη και αυτή είναι μια γλυκιά και όμορφη εικόνα  αλλά όσο το παιδί μεγαλώνει και αποκτά εικόνες «κοινωνικές» – από τους γονείς, την τηλεόραση,  τα ζευγάρια που βλέπει στο δρόμο – , είναι προτιμότερο αυτή η πρακτική να εκλείψει τόσο φυσικά όσο ξεκίνησε. 

 Ακόμη και αν δεν δημιουργηθεί καμία συναισθηματική σύγχυση στο ίδιο το παιδί, θα χρειαστεί ίσως να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις φίλων και γνωστών που μπορεί να βρίσκουν αυτή τη συμπεριφορά παράξενη. Με δεδομένο πως ζούμε σε μια κοινωνία που το φιλί στο στόμα θεωρείται πρωτίστως ερωτικό, ίσως είναι προτιμότερο να  επιλέξουμε να εκφράσουμε την αγάπη μας με  ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους.

ygeiamou.gr

Πως να αντιμετωπίσετε το παιδί σας που φοβάται το σκοτάδι

Το να φοβούνται το σκοτάδι τα μικρά παιδιά είναι κάτι σύνηθες που αξίζει όμως να αντιμετωπιστεί. Βοηθώντας ένα παιδί να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο, θα του δώσετε αυτοπεποίθηση για οτιδήποτε άλλο στη ζωή του θα κλιθεί να αντιμετωπίσει. Μερικά παιδιά αναπτύσσουν φόβο για το σκοτάδι χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Κάποια άλλα παιδιά πάλι μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι, εξ αιτίας μιας τρομακτικής ιστορίας που άκουσαν, μιας τρομακτικής ταινίας που είδαν ή ακόμα και από μια ανησυχία που ενδεχομένως έχουν. Ανεξάρτητα όμως από το πώς υιοθετήθηκε η φοβία αυτή, υπάρχουν μερικά βήματα τα οποία μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους σε αυτόν τον τομέα.

Ακούστε το παιδί σας

Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να ακούσετε το παιδί σας. Προσπαθήστε να μην είστε περιφρονητικοί, ακόμα και όταν προσπαθείτε να είστε χρήσιμοι. Απλώς λέγοντας, "Δεν υπάρχει τίποτα εκεί, μην ανησυχείς και επιστρέψτε στο κρεβάτι" μπορεί να κάνει το παιδί σας να αισθάνεται σαν να μην καταλαβαίνετε ή να αισθάνεστε ενσυναίσθηση γι 'αυτό. Είναι πιο χρήσιμο να ζητήσετε από το παιδί σας να σας πει τι φοβάται. Αφήστε το να γνωρίζει και να νιώθει ότι το καταλαβαίνετε και ότι μπορεί να είναι τρομακτικό το σκοτάδι. Αφήστε το παιδί σας να μιλήσει για την εμπειρία του αυτή και δείξτε του ό,τι το ακούτε με προσοχή.

Για παράδειγμα, ακούγοντας το ήρεμα και μετά λέγοντας του μερικές κουβέντες όπως, «Φαίνεται ότι φοβάσαι όταν δεν μπορείς να δεις τίποτα γιατί σκέφτεσαι ότι κάτι τρομακτικό θα είναι στη γωνία του δωματίου σου. Μπορώ να φανταστώ ότι δεν αισθάνεσαι πολύ καλά». Η ακρόαση και η ενσυναίσθηση καταδεικνύει ότι παίρνετε στα σοβαρά τους φόβους του παιδιού σας και το φροντίζετε όταν είναι αναστατωμένο.

Μην προσπαθήσετε να εξηγήσετε τους φόβους του παιδιού σας απλώς κοιτάζοντας κάτω από το κρεβάτι, στην ντουλάπα κ.λπ. Αυτό τονίζει το φοβισμένο αντικείμενο και όχι τον ίδιο τον φόβο. Δεν είναι πολύ παραγωγικό και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Με τη φροντίδα και τη συμπόνια, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο. Το πρώτο βήμα είναι να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τον φόβο. Η αποφυγή - για παράδειγμα, απλώς επιτρέποντας στο παιδί σας να κοιμάται με φως ή τηλεόραση ή να κοιμάστε μαζί του στο δωμάτιο - μπορεί να κάνει τον φόβο χειρότερο και σίγουρα δεν θα τον βοηθήσει να φύγει. Αυτό διδάσκει επίσης στα παιδιά ότι η αποφυγή είναι ένας πολύτιμος τρόπος αντιμετώπισης ενός φόβου, κάτι που δεν ισχύει.

Διαβάστε μια ιστορία

Ένας άλλος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε, είναι να ξεκινήσετε να διαβάσετε μια ιστορία ή να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που δείχνουν τρόπους για να μην φοβάται το σκοτάδι. Αυτό δίνει την αφετηρία για να μιλήσουμε στα παιδιά για το πώς τα πράγματα που νομίζουν ότι είναι τρομακτικά μπορεί να μην είναι και τόσο τρομακτικά όσο φαντάζονται.

Λύστε το πρόβλημα

Το επόμενο βήμα είναι μια ευκαιρία για να διδάξετε στο παιδί σας πως μπορεί να λύνει προβλήματα που αντιμετωπίζει και τρόπους για να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι να ρωτήσετε το παιδί σας τι μπορεί να το βοηθήσει να νιώθει λιγότερο φοβισμένο στο σκοτάδι. Ένα μικρό (όχι πολύ φωτεινό) νυχτερινό φως, ένα αντικείμενο που τους ενδυναμώνει (για παράδειγμα, μερικά παιδιά έχουν ένα μαγικό ραβδί), είναι όλα πιθανά παραδείγματα. Μπορεί να εκπλαγείτε με τις δημιουργικές απαντήσεις του παιδιού σας! Επαινέστε το για την εμφάνιση καλών ιδεών.

Μπορείτε να υπενθυμίσετε στο παιδί σας ότι έχει μια θαυμάσια δημιουργική φαντασία που το βοηθά να παίζει, να σχεδιάζει και να λέει ιστορίες. Μπορείτε να του πείτε ότι πρέπει να είναι χαρούμενο και περήφανο που έχει μια τέτοια φαντασία, παρόλο που μερικές φορές το μυαλό του παίζει παιχνίδια και το κάνει και φοβάται. Βοηθήστε το να μάθει να γελάει με τις ιδέες του μυαλού του και να αρχίζει να λέει στον εαυτό του τι ενδιαφέρουσα ιδέα θα ήταν εάν θα υπήρχε ένα τέρας κάτω από το κρεβάτι. Μπορεί να πει στον εαυτό του ότι, παρόλο που δεν είναι αλήθεια, το μυαλό του έχει κάνει μια καλή δουλειά σκεπτόμενος μια τέτοια ιστορία.

Επαινείστε το παιδί σας

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι να επαινείστε το παιδί σας για την προσπάθεια που θα έχει κάνει σε όλα αυτά. Πείτε του ότι είστε περήφανοι για αυτόν που αντιμετωπίζει τους φόβους του. Επίσης, μην ξεχάσετε να επαινείστε και τον εαυτό σας που διδάσκει το παιδί σας να μην αισθάνεται άσχημα όταν φοβάται κάτι, αλλά να έχει την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να μάθει περισσότερα για αυτό, να αμφισβητήσει τις δικές του υποθέσεις και να βρει λύσεις στο πρόβλημα. Εάν το παιδί σας μπορεί να το κάνει αυτό, θα είναι καλά εξοπλισμένο για να χειρίζεται πολλά πράγματα στη ζωή του!
 
Χριστίνα - Μαρία Γούλου

timeforkids.gr

Γιατί αξίζει να γυμνάζεστε μαζί με το παιδί

Ιδέες για να γυμναστείτε μαζί με το παιδί 

Μετά από μία ημέρα έντονης σωματικής δραστηριότητας, ο ύπνος έρχεται στα παιδιά μας γλυκά, χωρίς «μάχες» και διαφωνίες. Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος -ούτε ο πιο σημαντικός- για να εντάξετε τη γυμναστική στην οικογενειακή σας ρουτίνα.

Γιατί αξίζει να γυμνάζεστε μαζί με το παιδί

Όσον αφορά στους ενήλικες, η γυμναστική προάγει την υγεία της καρδιάς, αναβαθμίζει την ποιότητα ύπνου, τονώνει την ψυχολογία, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και φυσικά σμιλεύει το σώμα.

Όσον αφορά στα παιδιά, η σωματική άσκηση βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και στην καταπολέμηση του στρες. Επίσης, όταν εντάσσετε τη γυμναστική στη ζωή του παιδιού σας, το βοηθάτε να υιοθετήσει μια καλή συνήθεια που θα το ακολουθεί στη μετέπειτα ζωή του.

Άλλωστε, ως γονείς αποτελείτε για το παιδί σας το πιο καθοριστικό πρότυπο. Ένα παιδί λοιπόν που βλέπει τους γονείς του να γυμνάζονται και να είναι δραστήριοι, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Ειδικά αυτήν την περίοδο που το παιδί είναι διαρκώς μέσα στο σπίτι και δεν έχει την ευκαιρία να παίξει με τους συμμαθητές του ή να συμμετέχει σε κάποια αθλητική ομάδα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να φροντίσετε ώστε να μένει δραστήριο.

Ιδέες για να γυμναστείτε μαζί με το παιδί

Στο σπίτι

Τι καλύτερο από το να εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε στο σπίτι για να γυμναστείτε; Στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλά προγράμματα γυμναστικής, κάποια εκ των οποίων είναι κατάλληλα και για παιδιά. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την ευλυγισία του μικρού σας, κάνοντας σουηδική γυμναστική στο σπίτι!

Περπάτημα

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ακόμα και μισή ώρα χαλαρού περπατήματος στη γειτονιά σας μπορεί να σας κρατήσει δραστήριους. Παράλληλα, μπορείτε να παρατηρείτε και να σχολιάζετε τα πράγματα που σας κάνουν εντύπωση γύρω σας ή να συζητάτε με το παιδί. Ειδικά αν έχετε σκύλο, είναι ακόμα πιο εύκολο να καθιερώσετε τη συνήθεια της βόλτας.

Χορός

Μετακινήστε πιο πέρα τα έπιπλα του σαλονιού, ώστε να απελευθερώσετε χώρο, βάλτε τα αγαπημένα σας τραγούδια δυνατά και χορέψτε μαζί με το παιδί. Το μικρό σας είναι ικανό να χορεύει ασταμάτητα με τις ώρες και σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση να το βλέπετε να διασκεδάζει.

Ποδήλατο

Ειδικά τώρα που ο καιρός προσφέρεται, μπορείτε να πάρετε τα ποδήλατά σας και να κάνετε μια υπέροχη βόλτα με το παιδί σας. Η ποδηλασία εκτός από ευχάριστη και ευεργετική για το σώμα, είναι και ένας καλός τρόπος να αποσυμπιεστείτε από την ένταση.

imommy.gr