Σελίδες

Saturday, 24 July 2021

Το μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων απεικονίζει τη θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο και φόντο τον Παρθενώνα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Η Ελληνίδα σχεδιάστρια του χρυσού μεταλλίου μιλάει για τη μέρα που άλλαξε η ζωή της

Η Έλενα Βότση είναι μέρος της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων με τη δημιουργία του χρυσού μεταλλίου και απεικονίζει τη θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο και φόντο τον Παρθενώνα.

Ένα τεράστιο αντίγραφο του χρυσού μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο εκτίθεται στην «Ολυμπιακή Αγορά», που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Νιχονμπάσι του Τόκιο, εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα. Το μετάλλιο στην κύρια όψη του απεικονίζει τη θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο και φόντο τον Παρθενώνα και είναι δημιούργημα της Ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση.

Tην Τετάρτη 24 Ιουλίου η Οργανωτική Επιτροπή του Τokyo 2020 παρουσίασε σε ειδική τελετή στο Τόκιο τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Σχεδιαστής των μεταλλίων είναι ο Τζουνίτσι Καουανίσι από την Όσακα, διευθυντής της Japan Sign Design Association και της Οsaka Design Society.

Όπως έχει αποφασίσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, τον σχεδιασμό των μεταλλίων αναλαμβάνει η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα η οποία πρέπει να τηρεί κάποια χαρακτηριστικά.

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και για όλους τους μελλοντικούς, την μπροστινή όψη των μεταλλίων κοσμεί η θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα, σχέδιο το οποίο δημιούργησε η Έλενα Βότση.

Το διεθνή διαγωνισμό είχε προκηρύξει το 2003 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να αντικαταστήσει το σχέδιο του Ιταλού καλλιτέχνη Τζουζέπε Κασσιόλι που υπήρχε με διάφορες παραλλαγές στην μία όψη των μεταλλίων από τους Αγώνες του Άμστερνταμ του 1928 και το οποίο απεικόνιζε την θεά Νίκη με φόντο το Κολοσσιαίο, ένα ρωμαϊκό μνημείο που δεν έχει σχέση με τη γενέτειρα χώρα των Αγώνων.

Ο επανασχεδιασμός έγινε προκειμένου τα μετάλλια να αντανακλούν την ελληνική καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Έλενα Βότση με συνέντευξη της στο greecejapan.com αναφέρθηκε για την πρόκληση της ζωής της..

«Όλα ξεκίνησαν όταν το 2003, δέχτηκα πρόκληση να συμμετέχω στο διεθνή διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό των Ολυμπιακών μεταλλίων. Μια πρόταση που μου προκάλεσε δέος, άγχος αλλά και τιμή στην ιδέα και μόνο να συμμετέχω σε κάτι τόσο μεγάλο. Μετά από αλλεπάλληλα ραντεβού, που είχε η ολυμπιακή επιτροπή με τους «φιναλίστ», μου ανακοινώθηκε ότι τελικά θα ήταν το δικό μου σχέδιο που θα κοσμεί τα ολυμπιακά μετάλλια των αγώνων της χώρας μου. Η ακόμα πιο σπουδαία όμως είδηση και τεράστια τιμή, ήταν όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να κρατήσει το σχέδιο μου, αυτό της μπροστινής πλευράς με τη Νίκη και το Καλλιμάρμαρο, για όλους τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες».

Νιώθω λοιπόν μεγάλη συγκίνηση να βλέπω το σχέδιο μου να κοσμεί την πρώτη πλευρά των Ολυμπιακών Μεταλλίων και μεγάλη περηφάνια για τον κάθε σπουδαίο αθλητή που ανεβαίνει στο βάθρο κρατώντας ένα δικό μου δημιούργημα. Και είναι μεγάλη η στιγμή τώρα, που το ελληνικό στοιχείο «παντρεύεται» με τον ανεξάντλητο και θαυμαστό ιαπωνικό πολιτισμό, δημιουργώντας στο Τόκιο για το 2020 μία ακόμα παγκόσμια γέφυρα που στόχο έχει να περάσει το μήνυμα της φιλίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα που περισσότερο από ποτέ, αυτός ο κόσμος έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα».

Πηγή: Έθνος

🍯 Πότε είναι ασφαλές για τα μωρά να φάνε μέλι; 🍯

Η έκθεση του μωρού σας σε μια ποικιλία από νέα τρόφιμα και υφές είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη του πρώτου έτους. 
Το μέλι είναι γλυκό και ήπιο, οπότε οι γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι είναι μια καλή επιλογή ως ένα απλό ψωμί ή ένας φυσικός τρόπος για να γλυκάνουμε άλλα είδη. 

Πότε λοιπόν είναι ασφαλές για τα μωρά να φάνε μέλι; 
Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας για να εισαγάγετε το μέλι στη διατροφή τους. 
Αυτό περιλαμβάνει μέλι μαζικής παραγωγής, ακατέργαστο μη παστεριωμένο μέλι και τοπικό μέλι. 
Αυτός ο κανόνας για τα τρόφιμα ισχύει επίσης για όλα τα τρόφιμα και τα ψημένα προϊόντα που περιέχουν μέλι.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εισαγωγή του μελιού στο μωρό σας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων, των οφελών και του τρόπου εισαγωγής του.

Κίνδυνοι
Ο πρωταρχικός κίνδυνος εισαγωγής μελιού πολύ σύντομα είναι η βρεφική αλλαντίαση. 
Τα μωρά κάτω των 6 μηνών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. 
Ενώ αυτή η πάθηση είναι σπάνια, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις που αναφέρονται διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα μωρό μπορεί να πάρει αλλαντίαση τρώγοντας σπόρια Clostridium botulinum που βρίσκονται στο χώμα, το μέλι και τα προϊόντα μελιού. Αυτά τα σπόρια μετατρέπονται σε βακτήρια στο έντερο και παράγουν επιβλαβείς νευροτοξίνες στο σώμα.

Η αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή κατάσταση. Περίπου το 70% των μωρών που πάσχουν από αλλαντίαση μπορεί να απαιτούν μηχανικό εξαερισμό για κατά μέσο όρο 23 ημέρες. 
Η μέση νοσοκομειακή διαμονή για αλλαντίαση είναι περίπου 44 ημέρες. 
Μπορεί να υπάρχουν πολλές μικρές βελτιώσεις ακολουθούμενες από αποτυχίες. Τα περισσότερα μωρά αναρρώνουν με θεραπεία. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρότερο από 2 τοις εκατό.

Άλλα υγρά γλυκαντικά, όπως μελάσα και σιρόπι καλαμποκιού, μπορεί επίσης να ενέχουν κίνδυνο αλλαντίασης. 
Το σιρόπι σφενδάμου θεωρείται γενικά ασφαλές επειδή προέρχεται από ένα δέντρο και δεν μπορεί να μολυνθεί από το έδαφος. 
Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί δεν συνιστούν να δώσουν γλυκαντικά στα μωρά μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια. 
Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας προτού προσφέρετε γλυκαντικά, ως μέρος της διατροφής του παιδιού σας.

Συμπτώματα αλλαντίασης

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αλλαντίασης περιλαμβάνουν:
αδυναμία, floppiness
κακή διατροφή
δυσκοιλιότητα
λήθαργος
Το μωρό σας μπορεί επίσης να είναι ευερέθιστο, να έχει δυσκολία στην αναπνοή ή να έχει αδύναμο κλάμα. Μερικά μωρά μπορεί επίσης να εμφανίσουν επιληπτικές κρίσεις.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 12 έως 36 ωρών από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και συχνά ξεκινούν με δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, ορισμένα βρέφη με αλλαντίαση ενδέχεται να μην εμφανίζουν σημάδια έως 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Μερικά από τα συμπτώματα της αλλαντίασης, όπως λήθαργος και ευερεθιστότητα, μπορεί να οδηγήσουν σε εσφαλμένη διάγνωση άλλων καταστάσεων, όπως σήψη ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, επομένως είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό του μωρού σας εάν έχει φάει μέλι. 
Η σωστή διάγνωση θα διασφαλίσει ότι το μωρό σας θα λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Εάν το μωρό σας έχει συμπτώματα αλλαντίασης και έχει πρόσφατα καταναλώσει μέλι, θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε ως επείγουσα ανάγκη. Προχωρήστε στην τοπική αίθουσα έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό.

Οφέλη του μελιού
Το μέλι έχει προταθεί να έχει ορισμένα θρεπτικά οφέλη που το μωρό σας μπορεί να απολαύσει μετά την ηλικία των 12 μηνών. Το μέλι περιέχει ίχνη:
ένζυμα
αμινοξέα
ορυκτά
αντιοξειδωτικά
Περιέχει επίσης μέτριες ποσότητες βιταμινών Β και βιταμίνης C. Η θρεπτική αξία στο μέλι σας εξαρτάται από τις πηγές, καθώς υπάρχουν πάνω από 320 ποικιλίες.

Το μέλι είναι επίσης πιο γλυκό από την τυπική ζάχαρη. 
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ λιγότερο από αυτό που θα κάνατε ζάχαρη και θα πάρετε ακόμα υπέροχη γεύση.

Άλλα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν:
Μπορεί να δρα ως κατασταλτικό του βήχα, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών.
Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών όταν εφαρμόζεται τοπικά. 
Και πάλι, αυτή η μέθοδος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών επειδή η αλλαντίαση μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω σπασμένου δέρματος.

Αν θέλετε να πάρετε τα θρεπτικά οφέλη του μελιού, ίσως είναι καλύτερο να κολλήσετε με ποικιλίες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Ακόμα και τότε, θα πρέπει να φάτε λίγο για να αποκτήσετε πραγματικά θρεπτική αξία. 
Στην πραγματικότητα, μια κουταλιά της σούπας μέλι δεν παρέχει στο σώμα σας πολλά οφέλη πέρα ​​από τις πρόσθετες θερμίδες. 
Έτσι, αυτό το συστατικό είναι καλύτερο όταν χρησιμοποιείται με φειδώ. Επίσης, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες σας, καθώς ορισμένες κανονικές ποικιλίες ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και άλλα συστατικά.

Είναι το ωμό μέλι καλύτερο από άλλα είδη μελιού;
Τώρα που μάθαμε το πότε είναι ασφαλές για τα μωρά να φάνε μέλι, ας συνεχίσουμε σχετικά με τον τύπο μελιού που επιτρέπεται να καταναλώσει ένα μωρό. 
Το ακατέργαστο μέλι είναι μέλι που δεν έχει φιλτραριστεί ή υποστεί καμία επεξεργασία. Βγαίνει απευθείας από την κυψέλη και περιέχει όλες τις φυσικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλες υγιείς ενώσεις που βρίσκονται στο φιλτραρισμένο και επεξεργασμένο μέλι. 
Το ωμό μέλι μπορεί να περιέχει ελαφρώς υψηλότερο αριθμό γύρης, οπότε αν χρησιμοποιείτε μέλι για να προσπαθήσετε να ανακουφίσετε τις εποχιακές αλλεργίες, το ωμό μέλι μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη.

Το ωμό μέλι μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, όταν καταναλώνεται από μωρά κάτω του 1 έτους. Το ακατέργαστο μέλι μπορεί επίσης να είναι πιο ακριβό από το φιλτραρισμένο ή επεξεργασμένο μέλι.

Πώς να εισαγάγετε το μέλι στην διατροφή του
Όπως με όλα τα πρόσθετα γλυκαντικά, δεν χρειάζεται να βιάζεστε να δώσετε μέλι στο μωρό σας. 
Εάν θέλετε να εισαγάγετε το μέλι, η ενσωμάτωσή του μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η προσθήκη λίγο στα αγαπημένα τους τρόφιμα. Όπως με κάθε νέο φαγητό, είναι καλή ιδέα να εισαγάγετε αργά το μέλι. 
Μία μέθοδος είναι η προσέγγιση «τεσσάρων ημερών αναμονής» για να δείτε αν το μικρό σας έχει αντίδραση. 
Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, δώστε στο παιδί σας (αν είναι μεγαλύτερο από 1 έτος) μέλι και, στη συνέχεια, περιμένετε τέσσερις ημέρες πριν την προσθέσετε σε ένα άλλο εντελώς νέο φαγητό. Εάν δείτε μια αντίδραση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Για να προσθέσετε μέλι στη διατροφή του μωρού σας, δοκιμάστε ένα από τα παρακάτω:

Ανακατέψτε το μέλι σε πλιγούρι βρώμης.
Απλώστε το μέλι σε τοστ.
Ανακατέψτε το μέλι σε γιαούρτι.
Πιέστε το μέλι σε ένα σπιτικό smoothie.
Χρησιμοποιήστε μέλι αντί σιροπιού σφενδάμνου σε βάφλες ή τηγανίτες.

Εάν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να δοκιμάσει το μέλι, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. 
Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι σφενδάμου ως υποκατάστατο σε συνταγές. Το νέκταρ Agave είναι μια άλλη επιλογή που μοιάζει με το μέλι χωρίς τον κίνδυνο αλλαντικής βρεφικής ηλικίας.

Αντικατάσταση
Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε με μέλι τη ζάχαρη στις αγαπημένες σας συνταγές ψησίματος. Για κάθε 1 φλιτζάνι ζάχαρη που απαιτείται σε μια συνταγή, αντικαταστήστε σε 1/2 έως 2/3 φλιτζάνια μέλι. 
Το ποσό που χρησιμοποιείτε εξαρτάται από εσάς. Το μέλι τείνει να έχει γλυκύτερη γεύση από τη ζάχαρη, οπότε μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε με λιγότερο και να προσθέσετε περισσότερα στη γεύση. 

Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές για την αντικατάσταση του μελιού με τη ζάχαρη:
Για κάθε 1 φλιτζάνι μέλι που χρησιμοποιείτε σε μια συνταγή, μειώστε τα άλλα υγρά κατά 1/4 φλιτζάνι.
Προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για κάθε φλιτζάνι μέλι για να μειώσετε την οξύτητα.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου σας κατά περίπου 25 ° F και να παρακολουθείτε προσεκτικά το καφέ.

Τι γίνεται με το θηλασμό;
Η βρεφική αλλαντίαση δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος. Εάν το μωρό σας συμβεί με αλλαντίαση, οι ειδικοί συνιστούν τη συνέχιση της θηλασμού ή την παροχή εκφρασμένου μητρικού γάλακτος ενώ το μωρό σας είναι άρρωστο.

Το μέλι μπορεί να είναι μια ωραία προσθήκη στη διατροφή του μωρού σας, αλλά είναι σημαντικό να περιμένετε έως και μετά από 12 μήνες. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν υγρό μέλι, είτε μαζικά είτε ακατέργαστο, και τυχόν ψημένα ή μεταποιημένα τρόφιμα που περιέχουν μέλι. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες για να δείτε εάν τα μεταποιημένα τρόφιμα περιέχουν μέλι.

Εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή των βρεφών και πότε πρέπει να εισαγάγετε ορισμένα τρόφιμα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Οι συστάσεις μπορεί να αλλάζουν από έτος σε έτος και ο γιατρός του παιδιού σας θα πρέπει να έχει τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες.

Πηγή: healthline.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Maria Montessori: Αφήστε τα παιδιά να είναι ελεύθερα... / Let the children be free...

Αφήστε τα παιδιά να είναι ελεύθερα· ενθαρρύνετέ τα·
αφήστε τα να βγουν έξω όταν βρέχει·
αφήστε τα να βγάλουν τα παπούτσια τους όταν βρουν μια λιμνούλα με νερό·
Nino Chakvetadze, Children painter
και όταν το γρασίδι στα λιβάδια είναι υγρό από τις δροσοσταλίδες, αφήστε τα να τρέξουν πάνω του και να το ποδοπατήσουν με τα γυμνά τους πόδια·
αφήστε τα να ξεκουραστούν γαλήνια, όταν ένα δέντρο τα προσκαλεί να κοιμηθούν κάτω από τη σκιά τους·
αφήστε τα να φωνάξουν και να γελάσουν όταν ο ήλιος τα ξυπνάει το πρωί, καθώς ξυπνά κάθε ζωντανό πλάσμα που χωρίζει την ημέρα του ανάμεσα στο περπάτημα και στον ύπνο.

Let the children be free; encourage them; 
let them run outside when it is raining; 
let them remove their shoes when they find a puddle of water; 
and, when the grass of the meadows is damp with dew, let them run on it and trample it with their bare feet; 
let them rest peacefully when a tree invites them to sleep beneath its shade; 
let them shout and laugh when the sun wakes them in the morning as it wakes every living creature that divides its day between walking and sleeping.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι