Σελίδες

Saturday, 14 August 2021

Καλή Παναγιά!!

Ἐκλαμπροτέρα οὐρανῶν, φωτὸς καθαρωτέρα, 
Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν, πασῶν ἁγιωτέρα, 
Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
 Χαμομηλάκι

Τι να κάνετε αν το παιδί σας αισθάνεται μοναξιά

Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά αισθάνονται μοναχικά επειδή είναι πραγματικά μόνα. Τουλάχιστον είναι μόνα τις περισσότερες ημέρες.

Λόγω  των υποχρεώσεων στην εργασίας τους, οι γονείς δεν μπορούν πάντα να είναι στο σπίτι όταν τα παιδιά επιστρέφουν από το σχολείο. Μερικές φορές δεν έχουν χρόνο να τα βοηθήσουν σε κάποια εργασία τους ή ακόμη και να φάνε μαζί. Πολλά παιδιά έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον συνδυασμό του ελεύθερου χρόνου τους με τον ελεύθερο χρόνο των γονιών τους. 

Έτσι αν τα παιδιά αισθάνονται μοναξιά, είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο για να είστε μαζί τους. Φυσικά ορισμένες υποχρεώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. Όμως πρέπει να προσπαθήσετε. Πηγαίνετε μαζί στο σούπερ μάρκετ, μαγειρέψτε ή προσπαθήστε να κάνετε όλοι μαζί κάτι διασκεδαστικό. 

Να είστε συναισθηματικά διαθέσιμοι.

Όμως, το πρόβλημα μπορεί να μην είναι η φυσική σας παρουσία. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται συναισθηματικά μόνα. Σήμερα η τεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή μας. Ενώ είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, αποσυνδεόμαστε από τους αγαπημένους μας. Ως αποτέλεσμα οι οικογένειες περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, αντί να επικοινωνούν και να γνωρίζονται μεταξύ τους. 

Φροντίστε να βρείτε χρόνο για να συνδεθείτε συναισθηματικά με τα παιδιά σας. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του φαγητού, όταν είστε μαζί στο αυτοκίνητο ή πριν πάτε για ύπνο. 

Κάντε σωστή χρήση αυτού του χρόνου. Ρωτήστε τα για τις εμπειρίες της ημέρας, τις ανησυχίες τους. Πείτε και εσείς τα δικά σας νέα. Και ιδίως μην ξεχνάτε να τους λέτε και να τους δείχνετε πόσο τα αγαπάτε και πόσο σημαντικά είναι για σας. 

Καλές κοινωνικές σχέσεις. 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η οικογένειά δεν είναι ο μόνος λόγος που τα παιδιά αισθάνονται μοναξιά. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η αλληλεπίδρασή τους με τους συνομηλίκους τους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις. Πρέπει να έχουν φίλους για να παίζουν, να μοιράζονται, να μαθαίνουν, να αναπτύσσουν προσωπικές δεξιότητες και να μεγαλώνουν. 

Στην πραγματικότητα, παρόλο που περνούν χρόνο με πολλά άλλα παιδιά, στο σχολείο, στη γειτονιά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, πολλές φορές δεν έχουν πραγματικούς φίλους. 

Το να περνάς χρόνο με άλλα άτομα δεν εγγυάται συναισθηματική σύνδεση. Επιπλέον, πολλά παιδιά πιστεύουν ότι δεν ταιριάζουν και ότι δεν είναι συναισθηματικά δεμένα με κανέναν. 

Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να βρουν οι γονείς τον λόγο και να τους δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία πραγματικών σχέσεων. Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. 

Τα παιδιά που αισθάνονται μοναξιά γίνονται πληγωμένοι ενήλικες. 

Η παιδική ηλικία είναι ένα κρίσιμο στάδιο στο οποίο αναπτύσσουν απόψεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές. Ανάλογα με τις εμπειρίες τους, θα προσδιορίσουν τη δική τους αξία και τι να περιμένουν από τους άλλους. Μπορεί να αισθάνονται αγαπημένα και χαρούμενα, ή προβληματικά και μοναχικά.

Ως αποτέλεσμα, θα αναπτύξουν μία προσωπικότητα που θα είναι δύσκολο να αλλάξει στο μέλλον. Επομένως, προσπαθήστε να κάνετε τα παιδιά σας να αισθάνονται σωματικά και συναισθηματικά ικανοποιημένα και άξια.  

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος δημιουργίας σχέσεων με εμπιστοσύνη και όχι φόβο. Τέλος, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσουν και να είναι υγιή άτομα και όχι πληγωμένοι ενήλικες.

freegossip.gr

«Διδάσκουμε» κανόνες υγιεινής στα παιδιά μας

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας

Η διδασκαλία των βασικών κανόνων της σωστής προσωπικής υγιεινής είναι σημαντική προκειμένου να διατηρήσουμε τα παιδιά μας υγιή. Ειδικά με την πανδημία του κοροναϊού να συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας, η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης ρουτίνας υγιεινής έχει γίνει πιο επιτακτική και χρήσιμη από ποτέ. Μαθαίνοντας από μικρή ηλικία στα παιδιά να φροντίζουν την υγιεινή τους, θα τους ενσταλάξουμε καλές συνήθειες που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.

Ορίστε λοιπόν οι βασικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας.

Πλένουμε σωστά τα χέρια μας

Το τακτικό και σωστό πλύσιμο χεριών, ίσως η πιο σημαντική συνήθεια υγείας και υγιεινής που μπορεί να έχει κανείς, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη ασθενειών και την αποτροπή της εξάπλωσης των μικροβίων. Επίσης, πρέπει να διατηρούμε τα νύχια του παιδιού καλά κομμένα και καθαρά, ενώ αν έχει τη συνήθεια να τρώει τα νύχια του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνθέσεις που αποτρέπουν την ονυχοφαγία.

Οσον αφορά το πλύσιμο των χεριών, υπάρχουν δύο τύποι παιδιών: αυτά που το λατρεύουν και αυτά που το μισούν. Όσα το λατρεύουν μπορεί να σπαταλούν λίγο σαπούνι παραπάνω, αλλά τουλάχιστον τα χεράκια τους είναι καθαρά. Βέβαια, ακόμη κι αν το μικρό μας αντιπαθεί το πλύσιμο των χεριών, πρέπει να το κάνει βασικό μέρος της ρουτίνας του.

Πώς θα μάθουμε στο παιδί να πλένει σωστά τα χέρια του

Εξηγούμε τα οφέλη

Μπορεί να μας βοηθήσει το να πούμε στο παιδί ότι το πλύσιμο των χεριών του το κρατά υγιές και «στέλνει τα μικρόβια στον νιπτήρα».

Δείχνουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθεί

Δεν αρκεί να πλένουμε τα χέρια μας. Πρέπει να το κάνουμε και σωστά. Για να είμαστε σίγουροι ότι το μικρό μας δεν βρέχει απλώς τα χέρια του με νερό, πρέπει να του δείξουμε ποια είναι η σωστή διαδικασία, τονίζοντας ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του σχολαστικά και όχι απλώς να ξεπλένει τη σαπουνάδα. Μάλιστα, καθώς τα πλένει μπορούμε να τραγουδήσουμε μαζί ένα σύντομο παιδικό τραγουδάκι, ώστε να καταλάβει καλύτερα πόση ώρα πρέπει να αφιερώνει σε αυτή τη διαδικασία.

Το μετατρέπουμε σε ρουτίνα

Κάθε φορά που γυρνάμε στο σπίτι, πηγαίνουμε στο μπάνιο με το μικρό μας και πλένουμε τα χέρια μας μαζί. Του εξηγούμε ότι πρέπει να πλένει κάθε φορά τα χέρια του όταν γυρνάει σπίτι και προτού φάει, τονίζοντας ότι αυτή μας η απαίτηση είναι αδιαπραγμάτευτη. Σταδιακά θα γίνει μέρος της ρουτίνας του.

Κάνουμε το πλύσιμο εύκολο και προσβάσιμο

Για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι χρήσιμο ένα μικρό σκαμπό που θα φέρει το μικρό μας στο ίδιο ύψος με τον νιπτήρα του μπάνιου, καθώς και ένας διανομέας υγρού σαπουνιού που είναι εύκολο να πατηθεί.

Εξατομικεύουμε τη διαδικασία

Διαλέγουμε μαζί με το παιδί μας το σαπούνι ή το υγρό σαπούνι που του αρέσει, δίνοντας βάση τόσο στο χρώμα όσο και στο άρωμά του, και του εξηγούμε ότι αυτό προορίζεται μόνο για τη δική του χρήση. Ενα σαπούνι που μυρίζει όμορφα μπορεί να είναι αρκετό για να πείσει το παιδί να πλένει τα χέρια του.

Δεν πάμε πουθενά χωρίς αντισηπτικά

Το πλύσιμο στο σπίτι μπορεί να έχει γίνει ρουτίνα, αλλά τι γίνεται όταν είμαστε έξω; Πρέπει να παίρνουμε πάντα μαζί μας απολυμαντικό χεριών, και συγκεκριμένα ένα που να είναι αποτελεσματικό, χωρίς όμως να είναι σκληρό για το παιδικό δερματάκι. Επίσης, δεν ξεχνάμε να βάζουμε στην τσάντα μας αντισηπτικά μαντιλάκια.

Φτερνιζόμαστε και βήχουμε με προσοχή

Τα μικρόβια ταξιδεύουν πολύ μακριά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διδάξουμε στο παιδί τη συνήθεια να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με ένα χαρτομάντιλο ή έστω με το εσωτερικό του αγκώνα του εάν δεν μπορεί να βρει ένα χαρτομάντιλο αρκετά γρήγορα.

Δεν αγγίζουμε μάτια, στόμα και μύτη

Τα μικρόβια μεταδίδονται εύκολα μέσω των βλεννογόνων στα μάτια, στη μύτη και στο στόμα. Υπενθυμίζουμε στο παιδί – όσες φορές χρειαστεί – να μην αγγίζει τα μάτια του, το στόμα του ή τη μύτη του με βρώμικα χέρια, καθώς και να πλένει τα χέρια του αμέσως αφού τα αγγίξει.

Φροντίζουμε τη στοματική υγιεινή μας

Ενα χαμόγελό του αρκεί για να μας φτιάξει τη μέρα. Ωστόσο, για να το διατηρεί όμορφο και φωτεινό, πρέπει να αποκτήσει τη συνήθεια να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές τη μέρα: το πρωί και το βράδυ προτού πέσει για ύπνο. Για να το εκπαιδεύσουμε να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, μπορούμε να επιλέξουμε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ειδικά σχεδιασμένη ώστε να κάνει ευχάριστη τη διαδικασία, και ένα διασκεδαστικό χρονόμετρο, όπως μια κλεψύδρα γεμάτη με χρωματιστή άμμο.

Κάνουμε τακτικά μπάνιο

Για πολλούς γονείς, το βραδινό μπανάκι είναι ο εγγυημένος τρόπος να χαλαρώσουμε το παιδί προτού πέσει για ύπνο. Αν πάλι στο παιδί δεν αρέσει η διαδικασία, μπορούμε να δοκιμάσουμε να την κάνουμε πιο διασκεδαστική, π.χ. με παιχνίδια για την μπανιέρα ή μουσική.

vita.gr