Σελίδες

Wednesday, 20 October 2021

Top-10 της παιδικής διατροφής

Τα παιδιά παίζουν, τρέχουν, σκέφτονται, μαθαίνουν, μεγαλώνουν. 
Οι ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες. 
Τα παιδιά χρειάζονται τροφές από όλα τα επίπεδα της διατροφικής πυραμίδας. 
Ας ξεκινήσουμε με τις 10 πιο σημαντικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας τραπέζι.

1. Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή. Παρέχει στο παιδί πολλά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες, αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, φώσφορο και βιταμίνες και δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή ενός παιδιού. 
Το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. 
Το γιαούρτι, μαζί με το γάλα, αποτελεί τη κύρια πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητο για τη δόμηση των οστών και των δοντιών, για την πήξη του αίματος και τη ρύθμιση της λειτουργίας των μυών.
...............
Ποιες διατροφικές ανάγκες του παιδιού καλύπτει το γιαούρτι;
Ένα κύπελλο γιαούρτι καλύπτει από τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του παιδιού:
-Το 38% σε ασβέστιο,
-Το 22% σε βιταμίνη Β2
-Το 20% σε φώσφορο
-Το 9% σε μαγνήσιο
-Το 8% σε πρωτεΐνες ανώτερης βιολογικής αξίας
-Το 5% σε βιταμίνηΒ1 και το 2% σε σίδηρο.

2. Γάλα
Το γάλα είναι ένα βιολογικό προϊόν που αποτελεί την πρώτη και μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και ειδικά για τις ανάγκες ενός παιδιού, δεν πρέπει να αποκλείεται από τη διατροφή του. 
Είναι μια τροφή που συνδυάζει τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες - λίπος - πρωτεΐνες, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 
Το λίπος του γάλακτος είναι ζωικής προέλευσης, γι' αυτό και τα περισσότερα λιπαρά οξέα είναι κορεσμένα, ενώ τα ακόρεστα είναι πολύ λιγότερα. 
Τα βρέφη και τα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε λίπη από τους ενήλικες και γι' αυτό το λίπος του γάλακτος είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη τους. 
Το γάλα είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των δοντιών και των οστών. Το γάλα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, C, D (η D είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου) καθώς και Β1-Β12 κ.α.

Ποιά είναι η καθημερινή συνιστώμενη δόση γάλακτος για το παιδί;
Εντάξτε δύο ποτήρια γάλα την ημέρα στη διατροφή του παιδιού σας! Μια ικανοποιητική καθημερινή ποσότητα γάλακτος θεωρούνται τα 400 - 500 ml, που αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια και τα οποία προσφέρουν πάνω από το 1/3 της απαιτούμενης ποσότητας σε θερμίδες, πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Τι να κάνω αν το παιδί μου δεν θέλει να πιει γάλα;

Όταν τα παιδιά δεν πίνουν το γάλα τους, μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό λίγο μέλι ή να το συνοδεύσουμε με τα αγαπημένα τους δημητριακά. Ένα τοστ με τυρί παρέχει στον οργανισμό τα κύρια θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

3. Δημητριακά
Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της διατροφής. Είναι τροφές θρεπτικές και με κατάλληλη επεξεργασία δίνουν πολλά είδη τροφίμων. 
Οι κόκκοι των δημητριακών περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, υδατάνθρακες και φυτικά λίπη και δεν ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα. 
Η ομάδα του δημητριακών ρύζι-ψωμί-ζυμαρικά πρέπει να αποτελεί, μαζί με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη βάση της διατροφής του παιδιού μας.

4. Αυγά
Σημαντική τροφή για τα παιδιά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή ενος παιδιού. 
Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μια πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου, σιδήρου και βιταμίνης Β2. Επίσης έχει βιταμίνη Β12, παντοθενικο οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη γιατί μειώνει τον κίνδυνο απώλειας της μνήμης. 
Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν λουτεϊνη και καροτενοειδή που προστατεύουν από διάφορες παθήσεις όπως ο καταρράκτης.

5. Φρούτα και λαχανικά
Είναι ουσιαστικά η μοναδική πηγή βιταμίνης C για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν σημαντική θέση στην παιδική διατροφή και παρέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) προστατεύουν ενάντια στην καρδιαγγειακή νόσο και ορισμένες μορφές καρκίνου. 
Περιέχουν μια καλή ποσότητα ανόργανων αλάτων και ιχνο- στοιχείων (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό) και πολυφαινόλες. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιστοποιούν την κινητικότητα του εντέρου.

Ποιά είναι η προτεινόμενη δόση και τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου δεν τρώει φρούτα και λαχανικά;
Προτεινόμενη σύσταση κατανάλωσης τουλάχιστον πέντε φρούτων και λαχανικών την ημέρα. 
Όταν το παιδί δεν τρώει λαχανικά, μπορούμε είτε να του φτιάξουμε μια σπιτική πίτσα με ψιλοκομμένα λαχανικά ή να συνοδεύσουμε τα αγαπημένα του ζυμαρικα με σάλτσα λαχανικών. 
Όσο για τα φρούτα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σπιτικό ζελέ με κομματάκια φρούτων ή ένα φρέσκο χυμό.

6. Μπανάνα
Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C που περιέχεται στην μπανάνα ενισχύει την αντιοξειδωτικη άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. 
Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση, τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυικής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυική συστολή. 
Συμπερασματικά, η μπανάνα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να λείπει από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα παιδικής διατροφής.

7. Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν ταυτιστεί με τη βιταμίνη C και τις ευεργετικές της επιδράσεις. Στο πορτοκάλι υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις.

Ποια είναι η συνιστώμενη δόση ημερησίως;
Καθημερινά ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού ή 1-2 πορτοκάλια είναι η ημερήσια προτεινόμενη δόση για τα δεδομένα και τις ανάγκες της παιδικής διατροφής.

8. Μπρόκολο
Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης περιέχει σε μικρότερη ποσότητα σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία. 
Η ευεργετική του δράση μεγάλη.
-Δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
-Χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτικη του σύνθεση προφυλάσσει από τον καρκίνο.
-Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
-Χάρη στην σουλφοραφανη που περιέχει φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους).
-Ωφελεί στα μάτια.

Ποια είναι η συνιστώμενη δόση;
Για να αποκομίσει τα ευεργετικά οφέλη του το παιδί, καλό είναι να τρώει ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα.

9. Όσπρια
Είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν, αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών και ορισμένα απ' αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στη διατροφή μας. 
Ανεξάρτητα από το είδος, τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και μαγνήσιο. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες, έχουν φυτοχημικές ουσίες οι οποίες πιθανόν να συμβάλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνο. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. 
Ο καλύτερος συνδυασμός είναι όσπρια με ρύζι. 
Eνα από τα καλύτερα αμινοξέα στα οποία είναι πλούσια τα όσπρια είναι η λυσίνη η οποία λείπει από το ρύζι. Όταν λοιπόν το ρύζι συνδυασθεί με τα όσπρια τότε συμπληρώνεται το προφίλ των αμινοξέων και αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης που παίρνουμε.

Το παιδί μου παραπονιέται ότι φουσκώνει μετά το γεύμα με όσπρια. Είναι φυσιολογικό;
Η δυσπεψία και το φούσκωμα που προκαλείται από την κατανάλωση των οσπρίων είναι φυσιολογική, διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αυτόν τον τρόπο όμως απομακρύνονται επικίνδυνα καρκινογόνα από το γαστρεντερικο μας σύστημα οπότε η κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με τη μείωση της εμφάνισης του καρκίνου του παχεος εντέρου.

10. Ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, λευκωμάτων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών Α, Β, D. Τα ψάρια περιέχουν ακόμα ακόρεστα λίπη και ειδικά τα λιπαρά οξέα ω-3 λιπαρά που χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελλάτωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το παιδί μου δεν θέλει να φάει ψάρι. Τι να κάνω;
Στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσουν τα ψάρια, κυρίως λόγω εμφάνισης, οσμής, γεύσης. Μια καλή λύση είναι οι σπιτικές κροκέτες ψαριών που ενθουσιάζουν τα παιδιά. Αντί για ψάρια, μπορεί επίσης να φάει καρύδια, αμύγδαλα -που περιέχουν παρόμοια συστατικά- γαρίδες, χταπόδι και καλαμαράκια.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παχυσαρκία και Υποσιτισμός: Και όμως συνυπάρχουν!

Στις μέρες μας παρατηρούνται δύο παράδοξα φαινόμενα σε ότι αφορά τον επισιτισμό της υφηλίου.Ο πλανήτης μας σήμερα, χαρακτηρίζεται από την αφθονία και την ποικιλία των αγαθών αλλά ταυτόχρονα απειλείται από δύο σύγχρονες μάστιγες, τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία.
Όπως πρόεκυψε από τα αποτελέσματα της σύσκεψης «Terra Madre», ένα δίκτυο κατά της «βιομηχανικής» γεωργίας, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με 867 εκατομμύρια που υποσιτίζονται.

Τα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία απεικονίζουν μια από τις μεγαλύτερες αντιθέσεις του κόσμου μας δηλαδή την άνιση κατανομή των τροφίμων, του εισοδήματος και των ευκαιριών. Γύρω στο ένα τρίτο από όλα τα τρόφιμα που παράγονται παγκοσμίως, χάνεται ή πετιέται κάθε χρόνο. Αυτή η ποσότητα θα επαρκούσε για να τραφούν 500 εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς να έχουμε επιπλέον κατασπατάληση φυσικών πόρων.

Η κατάσταση στην Ελλάδα
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται δυστυχώς και στη Ελλάδα. 
Όταν μιλάμε για επισιτισμό στη χώρα μας σήμερα δεν πρέπει να εννοούμε την ποσότητα τροφίμου μόνο, αλλά και την ποιότητα. Αν δηλαδή αυτά τα οποία καταναλώνουμε διασφαλίζουν την υγεία μας η όχι.
Ενώ ο πλανήτης μαστίζεται από την πείνα, λόγω των κλιματικών αλλαγών και της οικονομικής κρίσης, ένα άλλο μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης, αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο (αύξηση χοληστερίνης, ουρικού οξέως, σακχάρου, τριγλικεριδίων, αρτηριακής πίεσης). Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι η Ελλάδα άφησε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και τρέφεται από έτοιμα προπαρασκευασμένα τρόφιμα των αλυσίδων σουπερμάρκετ και εστιάσεως, κάτι το οποίο είναι αλληλένδετο με το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. 
Με βάση στατιστικά στοιχεία, το 44% των παιδιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το ¼ εξ αυτών θα παραμείνουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες. 
Η πανευρωπαϊκή έρευνα COSI που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την παιδική παχυσαρκία σε σχέση με το σχολικό περιβάλλον παρουσίασε τα παρακάτω ανησυχητικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας COSI
Στην έρευνα συμμετείχαν 5.682 μαθητές από 500 περίπου σχολεία ανά την επικράτεια που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας στην Ελλάδα και τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν απογοητευτικά. Πιο συγκεκριμένα, το 48% των 7χρονων και το 54% των 9χρονων, μαθητών Β΄ και Δ΄ Δημοτικού αντιστοίχως, ζύγιζαν περισσότερο από το κανονικό.
Τα υψηλότατα αυτά ποσοστά, ανώτερα των υπόλοιπων δέκα χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη, αποδόθηκαν στην ελλιπή άσκηση, τις πολλές ώρες τηλεόρασης, και το ακατάλληλο διατροφικό περιβάλλον των δημοτικών σχολείων. 
Αναφορικά με το τελευταίο, η έρευνα κατέδειξε πως μόλις 12% των δημοτικών στην Ελλάδα διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, μόλις 5% φρέσκα λαχανικά ή γιαούρτι, και μόλις 18% γάλα. Επιπλέον, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής: εφαρμόζονται σε λιγότερα από τα μισά σχολεία της χώρας (42%), όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά το 80%.

Η αντίπερα όχθη
Η επισιτιστική ανασφάλεια στα ελληνικά σχολεία, με λιποθυμίες πεινασμένων μαθητών, εμφανίστηκε ως φαινόμενο που έπαιρνε ανησυχητικές διαστάσεις στην αρχή της κρίσης και των μνημονίων. 
Σήμερα, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, βαίνοντας μάλιστα διογκούμενο. Μεγαλύτερο του 55% εκτιμάται το ποσοστό των μαθητών στα σχολεία της χώρας, τους οποίους απειλεί η επισιτιστική ανασφάλεια, με σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία, τη μαθησιακή διαδικασία και τη νοητική τους ανάπτυξη.
Ο εκτιμώμενος αριθμός μαθητών οι οποίοι διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται σε 452.000, με βάση στοιχεία του 2014. Ο αριθμός αυτών που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα υψηλή επισιτιστική ανασφάλεια ανέρχεται σε 222.000. Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις, προβλήματα συναισθηματικής υγείας.
Τα στοιχεία, που αποτυπώνουν αυτή τη δραματική κατάσταση, παρουσιάστηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis, προ λίγων ημερών όπου υλοποιεί το πρόγραμμα «Διατροφή», για τη σίτιση και προώθηση της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας. Στόχος του προγράμματος είναι «κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο». 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι 2.032 σχολεία από όλη την Ελλάδα, δηλαδή περίπου 250.000 μαθητές (ποσοστό 18% των μαθητών της Ελλάδας), έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή».
Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί στο μέσο ....

«Η Τρέλα της Μεγαλούπολης» / Brains in the City: Neurobiological effects of urbanization

Η έκφραση «η τρέλα της μεγαλούπολης» φαίνεται τελικά ότι δεν είναι καθόλου τυχαία. Η ζωή στις μεγάλες πόλεις έχει συνδεθεί στο παρελθόν με άγχος, με διαταραχές της διάθεσης, ακόμη και με σχιζοφρένεια

Τώρα μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το αστικό περιβάλλον επιδρά στον εγκέφαλο κάνοντας τις περιοχές του που σχετίζονται με το στρες να αντιδρούν πιο έντονα στις «δύσκολες» καταστάσεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ζωή σε μια μεγάλη πόλη κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με διπλάσιες ή και τριπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρένειας ενώ σύμφωνα με άλλα, αν και αντικρουόμενα, στοιχεία ακόμη και μετά την ενηλικίωση ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών άγχους και διαταραχών της διάθεσης κατά 21% και κατά 39% αντίστοιχα σε σχέση με τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών.
Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», εντοπίζει για πρώτη φορά διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των κατοίκων αστικών και αγροτικών περιοχών. 
Αν και τα ευρήματά της είναι εντυπωσιακά, οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι στο στάδιο αυτό δεν μπορούν να συνδεθούν ξεκάθαρα με τις ψυχικές ασθένειες. Περαιτέρω έρευνες ίσως οδηγήσουν σε πιο σαφή συμπεράσματα.

Εξέταση στον τομογράφο
Για να διερευνήσουν πώς η ζωή στις πόλεις μπορεί να επιδρά στον εγκέφαλο οι ερευνητές εξέτασαν σε τομογράφο τον εγκέφαλο Γερμανών φοιτητών ενώ τους υπέβαλλαν σε καταστάσεις «κοινωνικού στρες». Οι φοιτητές έπρεπε να λύσουν μια σειρά από δύσκολα μαθηματικά προβλήματα ενώ, όσο απαντούσαν, οι ερευνητές τους έκαναν αρνητικά σχόλια, τους πίεζαν να προσπαθήσουν περισσότερο και τους έδιναν ψευδώς την εντύπωση ότι τα πηγαίνουν πολύ χειρότερα από όλους τους υπόλοιπους.
Οι τομογραφίες αποκάλυψαν διαφορές στη δραστηριότητα των εγκεφάλων των φοιτητών των αστικών και των αγροτικών περιοχών σε δυο συγκεκριμένες περιοχές που σχετίζονται με το στρες και τις ψυχικές ασθένειες: την αμυγδαλή, η οποία σχετίζεται μεταξύ άλλων με τις απειλές από το περιβάλλον, και ένα κύκλωμα του κογχομετωπιαίου φλοιού που σχετίζεται με τον έλεγχο της αμυγδαλής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που είχαν ζήσει σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή σε σχέση με τους εθελοντές που είχαν ζήσει σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων ενώ αυτοί με τη σειρά τους εμφάνιζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε σχέση με εκείνους που είχαν ζήσει σε αγροτικές περιοχές.

Εγκεφαλική αστικοποίηση
Για να εξετάσουν την επίδραση του μέρους όπου μεγάλωσαν οι εθελοντές, οι ερευνητές βαθμολόγησαν την «αστικοποίησή» τους με βάση το πόσο διάστημα είχαν ζήσει ως τα 15 τους χρόνια σε αστική, ημιαστική ή αγροτική περιοχή. 
Όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία, τόσο πιο «αστική» υπήρξε η παιδική τους ηλικία αλλά και τόσο μεγαλύτερη εμφανίστηκε η δραστηριότητα στο κύκλωμα του κογχομετωπιαίου φλοιού που ελέγχει την αμυγδαλή.
Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν γιατί οι ζωή στις πόλεις φαίνεται να ενισχύει την ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες. Σύμφωνα με τον Αντρέας Μάγιερ-Λίντερμπεργκ, διευθυντή του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Μανχάιμ και κύριο συγγραφέα της μελέτης, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο στρες που προκαλεί ο συγχρωτισμός με τους άλλους ανθρώπους.

Είναι ενδεικτικό ότι, όταν οι εθελοντές υποβάλλονταν στα τεστ χωρίς να επικρίνονται ή να πιέζονται η εγκεφαλική δραστηριότητα των κατοίκων των πόλεων και των αγροτικών περιοχών, δεν παρουσίασε διαφορές, γεγονός το οποίο υποδηλώνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι το άγχος προκαλείται από την κριτική και όχι από αυτό καθαυτό το δύσκολο έργο.

Στις επόμενες μελέτες τους οι επιστήμονες σκοπεύουν να διερευνήσουν ποιες πλευρές της ζωής στις αστικές περιοχές επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εισάγοντας στα πειράματά τους παράγοντες όπως οι διαθέσιμοι χώροι πρασίνου, το είδος των γειτονιών και η κουλτούρα της περιοχής. Αν μη τι άλλο, υποστηρίζουν, τα ευρήματά τους ίσως βοηθήσουν τους πολεοδόμους να σχεδιάσουν πιο ανθρώπινες πόλεις.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι