Σελίδες

Sunday, 10 April 2022

Οι Οργανούληδες, τα γενναία μας όργανα που μας κρατούν υγιείς / Orgamites

Όλοι θέλουμε, μικροί και μεγάλοι, να ζήσουμε πολλά χρόνια και να είμαστε υγιείς. Μελέτες δείχνουν ότι αν φροντίζουμε σωστά το σώμα μας από μικρή ηλικία, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής μας και ταυτόχρονα να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. 
Αλλά πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό;
Οι Οργανούληδες έχουν την απάντηση: Σούπερ μυστικά και δεκάδες πολύτιμες συμβουλές συνθέτουν τον Οδηγό Υγιεινής Ζωής για παιδιά αλλά και γονείς.

Τι θέλει η καρδιά για να χτυπά δυνατά; 

Τι χρειάζονται οι πνεύμονες για να είναι χαρούμενοι; 
Τι αγαπάει περισσότερο ο νεφρός και 
από τι έχουν ανάγκη τα μάτια;

Οι Οργανούληδες σας αποκαλύπτουν πέντε σούπερ μυστικά:
1. Να κινείστε
2. Να κάνετε διάλειμμα από τις οθόνες
3. Να τρώτε υγιεινά
4. Να πίνετε πολύ νερό
5. Να κοιμάστε πολύ
Ανακαλύψτε εδώ τον οδηγό

Οι Οργανούληδες έρχονται για να τονίσουν τη σημασία του μέτρου και της ισορροπίας και να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες που θα τα συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους. 
Τι περιμένετε λοιπόν; Ακολουθήστε τους -γονείς και παιδιά- αν θέλετε μια ζωή με περισσότερη υγεία, ευτυχία και διάρκεια.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί... / How Many Hours Does Your Child Need?

... ανάλογα με την ηλικία του

Από βρέφη και νήπια μέχρι παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους, οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν πόσες ώρες ύπνου συνιστώνται. 
How Many Hours Does Your Child Need?
Αν και είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν από το ένα παιδί στο άλλο, υπάρχουν μερικές βασισμένες στην επιστήμη οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας κοιμάται τον ύπνο που χρειάζεται για να μεγαλώσει, να μάθει και να παίξει.
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) παρέχει μερικές χρήσιμες οδηγίες σχετικά με το πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους. Λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τις συνολικές ώρες ύπνου σε ένα 24ωρο. 
Επομένως, εάν το παιδί σας κάνει ύπνους, μικρής διάρκειας, θα πρέπει να το λάβετε υπόψη, όταν αθροίσετε τις ώρες ύπνου του/της.

4-12 μηνών 12-16 ώρες το 24ωρο
1-2 ετών 11-14 ώρες το 24ωρο
3-5 ετών 10-13 ώρες το 24ωρο
6-12 ετών 9-12 ώρες το 24ωρο
13-18 ετών 8-10 ώρες το 24ωρο

Εάν αυτοί οι αριθμοί σας εκπλήσσουν, δεν είστε μόνοι. Η τακτική στέρηση ύπνου οδηγεί συχνά σε ορισμένες πολύ δύσκολες συμπεριφορές και προβλήματα υγείας – ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, υπέρταση, παχυσαρκία, πονοκεφάλους και κατάθλιψη. Τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά έχουν πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερες σχολικές επιδόσεις, συμπεριφορά, μνήμη και ψυχική υγεία, αναφέρει το healthychildren.com

Υγιείς συνήθειες ύπνου
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), ενθαρρύνει τους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους αναπτύσσουν καλές συνήθειες ύπνου από την αρχή.

Κάντε τον επαρκή ύπνο ως προτεραιότητα της οικογένειας
Κατανοήστε τη σημασία του να κοιμάστε αρκετά και πώς ο ύπνος επηρεάζει τη συνολική υγεία εσάς και των παιδιών σας. Να θυμάστε ότι είστε πρότυπο για το παιδί σας. δώσει ένα καλό παράδειγμα. Το να μένετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα με τον έφηβό σας για να επεξεργαστείτε το χαρτί του ή να τραβάτε μόνοι σας ένα ολονύκτιο για τη δουλειά δεν στέλνει πραγματικά το σωστό μήνυμα. 
Το να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητα για τον εαυτό σας δείχνει στα παιδιά σας ότι είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής—όπως η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση.

Διατηρήστε στο παιδί μια τακτική καθημερινή ρουτίνα
Η ίδια ώρα αφύπνισης, ώρες γευμάτων, ώρα ύπνου και ώρες παιχνιδιού θα βοηθήσουν το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές και άνετο και θα βοηθήσει στην ομαλή ώρα του ύπνου. Για τα μικρά παιδιά, βοηθάει να ξεκινούν νωρίς με μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως πινέλο, βιβλίο, κρεβάτι. Βεβαιωθείτε ότι οι ρουτίνες ύπνου που χρησιμοποιείτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί όπου κι αν βρίσκεστε.

Να είστε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν ενδιαφέρουσες και ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας και του καθαρού αέρα.

Παρακολούθηση χρόνου οθόνης
Το AAP συνιστά να κρατάτε όλες τις οθόνες, τηλεοράσεις, υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, tablet και τηλέφωνα μακριά από τα παιδικά υπνοδωμάτια, ειδικά τη νύχτα. Για να αποφύγετε τη διαταραχή του ύπνου, απενεργοποιήστε όλες τις οθόνες τουλάχιστον 60 λεπτά/1 ώρα πριν τον ύπνο. Δημιουργήστε ένα Οικογενειακό Σχέδιο Χρήσης Πολυμέσων και θέστε όρια σχετικά με τη χρήση πριν από τον ύπνο

Δημιουργήστε ένα υπνοδωμάτιο και ένα ασφαλές περιβάλλον που υποστηρίζει τον ύπνο
Χαμηλώστε τα φώτα πριν τον ύπνο και ελέγξτε τη θερμοκρασία στο σπίτι. Μην γεμίζετε το κρεβάτι του παιδιού σας με παιχνίδια. Κρατήστε το κρεβάτι του παιδιού σας μέρος για ύπνο, αντί για παιχνίδι. Ένα ή δύο πράγματα – μια αγαπημένη κούκλα ή μια αρκούδα, μια κουβέρτα ασφαλείας – είναι εντάξει και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους αποχωρισμού. Δείτε Κατάλληλες τοποθεσίες ύπνου για περισσότερες πληροφορίες ειδικά για μωρά ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Συνειδητοποιήστε ότι οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο, όχι λιγότερο. Οι κύκλοι ύπνου-αφύπνισης αρχίζουν να αλλάζουν έως και δύο ώρες αργότερα στην αρχή της εφηβείας. Ταυτόχρονα,...
.....
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι ηλικίες, που γίνονται πιο ευάλωτα τα κορίτσια και τα αγόρια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε ποιες ηλικίες γίνονται πιο ευάλωτα τα κορίτσια και τα αγόρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Σύμφωνα με νέα έρευνα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των κοριτσιών νωρίτερα από ό,τι των αγοριών.

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής που κατ’ εξοχήν τα παιδιά μπορούν να επηρεασθούν αρνητικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), αν και όχι στην ίδια ακριβώς ηλικία.

Τα κορίτσια επηρεάζονται νωρίτερα σε σχέση με τα αγόρια, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ηλικίες που γίνονται πιο ευάλωτα, τα κορίτσια και τα αγόρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στα κορίτσια η αρνητική επίπτωση των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, στην ικανοποίηση τους από τη ζωή γίνεται αισθητή στις ηλικίες των 11 έως 13 ετών, ενώ στα αγόρια στα 14 έως 15 χρόνια τους, μια διαφορά που μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικές αιτίες, καθώς τα κορίτσια συνήθως μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα.

Από την άλλη, στην αρχή της ενήλικης ζωής και τα δύο φύλα επηρεάζονται αρνητικά στην ίδια ηλικία των 19 ετών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford Internet Institute) και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, επεσήμαναν ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που οι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών περνάνε τον χρόνο τους, μοιράζονται πληροφορίες για τους εαυτούς τους και επικοινωνούν με τους άλλους.

Παρά τις αρκετές μελέτες πάνω στο θέμα, εξακολουθεί να υπάρχει μια αβεβαιότητα για τη σχέση των social media με την ψυχική ευημερία εφήβων και ενηλίκων.

Η νέα μελέτη από ψυχολόγους, νευροεπιστήμονες και μοντελοποιητές ανέλυσε στοιχεία για περίπου 84.000 άτομα 10 έως 80 ετών, μεταξύ των οποίων 17.400 ηλικίας 10-21 ετών.

Υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι που οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι

Διαπίστωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι – διαφορετικές για τα δύο φύλα – που οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στην έκθεση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ικανοποίηση τους από τη ζωή εμφανίζεται μειωμένη ένα χρόνο μετά.

Από την άλλη, οι έφηβοι που είναι ήδη κάτω του μέσου όρου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους λόγω υπαρχόντων ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων, χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ευάλωτοι οι νέοι ενήλικες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακόμη, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ηλικία των 19 ετών σχετίζεται με μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή μετά από ένα έτος.

Πρόκειται για ένα ηλικιακό “παράθυρο” μετά την εφηβεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, που οι νέοι ενήλικες είναι συχνά ξανά ευάλωτοι, επειδή φεύγουν από το σπίτι τους ή ξεκινούν να εργάζονται, πράγμα που καθιστά πιθανότερο να επηρεασθούν αρνητικά από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε άλλες περιόδους, πέρα από την εφηβεία και λίγο μετά την ενηλικίωση, η σχέση social media και μειωμένης ικανοποίησης από τη ζωή δεν φαίνεται στατιστικά σημαντική.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, πειραματική ψυχολόγος δρ Έιμι Όρμπεν του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι “ο σύνδεσμος μεταξύ χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ψυχικής ικανοποίησης είναι σίγουρα ιδιαίτερα πολύπλοκος. Οι αλλαγές στα σώματα μας, όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η εφηβεία, καθώς και οι κοινωνικές περιστάσεις, φαίνεται να μας κάνουν ευάλωτους σε μερικές συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μας”.

Η μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η μελέτη δείχνει πάντως ότι δεν επηρεάζει μόνο η χρήση social media αρνητικά την ψυχική υγεία, αλλά ισχύει επίσης και το αντίστροφο, δηλαδή η εκ των προτέρων μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι προς το παρόν αδύνατο να προβλεφθεί ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να επηρεασθούν αρνητικά από τα social media, π.χ. εμφανίζοντας άγχος, κατάθλιψη ή διαταραχές ύπνου.

Δεν είναι όλα τα κορίτσια και τα αγόρια ευάλωτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο καθηγητής αναπτυξιακής νευροεπιστήμης Ρότζιερ Κιέβιτ του Ινστιτούτου Εγκεφάλου Donders δήλωσε ότι “το στατιστικό μοντέλο μας εξετάζει μέσους όρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται κάθε νέος να βιώσει αρνητική επίπτωση στην ψυχική ευημερία του από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για μερικούς συχνά η επίπτωση θα είναι θετική.

Ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα social media για να συνδεθούν με φίλους ή να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ή επειδή δεν έχουν κανέναν για να μιλήσουν σχετικά με κάτι που τους απασχολεί ή για το πώς νιώθουν. Για όλους αυτούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να τους παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη”.

healthstories.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι