Σελίδες

Saturday, 7 May 2022

Γιατί τα βρέφη κλαίνε περισσότερο από τις 16.00 μέχρι 21.00; / What is witching hour?

Έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας κλαίει περισσότερο το απόγευμα και πιο συγκεκριμένα τις ώρες από τις τέσσερις μέχρι τις εννέα; 
Τα μωρά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχα το διάστημα αυτό και παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη επιστημονική εξήγηση, υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές για το γιατί συμβαίνει αυτό.
    Η πρώτη εκδοχή είναι ότι το νευρικό σύστημα του βρέφους δεν είναι τελείως ανεπτυγμένο, με αποτέλεσμα να να μην μπορεί να διαχειριστεί την κούραση που έχει συσσωρευτεί από όλα όσα έχει κάνει μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή. Η εναλλαγές στη διάθεση και τις αντιδράσεις του είναι απότομες και το μωρό εκφράζει την κούρασή του με κλάμα και γκρίνια.
    Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, το κλάμα είναι ένας τρόπος για να αποβάλει το μωρό το στρες που ενδεχομένως νιώθει και να εκτονώσει την ένταση της ημέρας.

Τι χρειάζεται το βρέφος σε αυτήν την περίπτωση;
    Ο παιδίατρος δρ Harvey Karp, αναφέρει ότι οι πρώτοι τρεις μήνες της ζωής του μωρού πρέπει να θεωρηθούν ως το τέταρτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το μωρό έχει ανάγκη να νιώθει την προστασία, την ασφάλεια και την ηρεμία που ένιωθε μέσα στην μήτρα. Ωστόσο, δε συμφωνούν όλοι με τη θεωρία αυτή.
    Αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα μωρά τις απογευματινές ώρες όταν αρχίζουν να κλαίνε χωρίς κάποια προφανή αιτία όπως πείνα ή άλλαγμα, είναι ο ύπνος. Το σώμα τους και το μυαλό τους είναι κουρασμένο και χρειάζεται ξεκούραση και αποκατάσταση.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς
  • Τυλίξτε το μωρό με μία κουβερτούλα ή ένα σεντόνι για να νιώσει ασφαλές.
  • Αλλάξτε τη ρουτίνα ύπνου του, ώστε να κοιμάται περισσότερο εκείνες τις ώρες.
  • Βάλτε το στο καρότσι και κάντε μία ήρεμη βόλτα εκτός σπιτιού.
  • Πάρτε το αγκαλιά και λικνίστε το με αργό ρυθμό.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η εμφάνιση του Σταυρού στην Ιερουσαλήμ

Κάθε χρόνο στις 7 Μαΐου η Εκκλησία τιμά την εμφάνιση του Σταυρού στα Ιεροσόλυμα, το 346, όταν στην Κωνσταντινούπολη βασίλευε ο Κωνστάντιος Β’ και πατριάρχης Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος, ο μετέπειτα Άγιος.

Ήταν η δεύτερη εμφάνιση του Σταυρού, ύστερα από αυτή που έγινε στις 27 Οκτωβρίου 312 προς τον Μέγα Κωνσταντίνο, με το νικητήριο έμβλημα «Εν τούτω νίκα», την παραμονή της μάχης της Μουλβίας εναντίον του διεκδικητή του ρωμαϊκού θρόνου Μαξέντιου.

Την τρίτη πρωινή της 7ης Μαΐου 346, μία από τις ημέρες της Πεντηκοστής, φάνηκε πάνω από τον Γολγοθά ο Σταυρός του μαρτυρίου του Χριστού, σχηματισμένος από υπερφυσικό φως και εκτεινόμενος προς το όρος των Ελαιών.

Παρέμεινε για πολλές ώρες στον ουρανό των Ιεροσολύμων «τας ηλιακάς ακτίνας νικήσας», όπως έγραφε ο πατριάρχης Κύριλλος στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο, γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αναγγέλοντάς του το υπερφυές θέαμα.

Η θέα του Σταυρού προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε ολόκληρη την πόλη και οι Χριστιανοί με επικεφαλής τον πατριάρχη δόξασαν τον Θεό.

Τη φανέρωση του Σταυρού στην Ιερουσαλήμ μαρτυρούν, εκτός του Αγίου Κυρίλλου, ο Άγιος Αμβρόσιος, το Πασχάλιον Χρονικόν, αλλά και Βυζαντινοί χρονογράφοι.

grland.info
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι