Η «μαγική» βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος συμμετέχοντας παράλληλα στην ομαλή λειτουργία του. Έρευνες έχουν δείξει πως αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα, εντούτοις μπορεί να δράσει προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, ενώ φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου διάρκειας του κρυολογήματος. Παράλληλα, το β-καροτένιο που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα βελτιώνει και μας προκαλεί ανοσία.
Ακτινίδιo:
Είναι ένα φρούτο το οποίο αποτελεί εξαίρετη πηγή βιταμίνη C. Στην πραγματικότητα αυτό το ιδιαίτερο φρούτο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Περιέχει ακόμα κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία και οι φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του εντερικού συστήματος. Το ακτινίδιο προσφέρει, λόγω της αντιοξειδωτικής του αξίας, αντιμικροβιακή προστασία. Προσέξτε τα σποράκια, είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται σε παθήσεις όπως εκκολπωμάτωση, γαστρίτιδα, έλκος, ενώ το «τριχωτό» του δέρμα προκαλεί δερματική αλλεργία σε πολλούς. Αυτοί οι λόγοι το καθιστούν, ένα μη δημοφιλές φρούτο. Ένα μικρό ακτινίδιο 70 γραμμαρίων δίνει 45 θερμίδες και 2.1 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ προσφέρει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.
Μανταρίνι:
Το μανταρίνι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Είναι πλούσιο σε ευεργετικά καροτινοειδή και η μυρωδιά του είναι χαρακτηριστική. Δύο μέτρια μανταρίνια (συνολικά 100 γραμμαρίων) έχουν περίπου 53 θερμίδες.
Μήλο:
Το μήλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του χειμώνα, αν και το βρίσκουμε και τις άλλες εποχές. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών ίνες (3-5γρ κυρίως με τη φλούδα) και πηκτίνης, δίνει την αίσθηση του κορεσμού. Είναι επίσης πηγή βιταμινών όπως Α & C και άλλων αντιοξειδωτικών (κυρίως φλαβονοειδή) ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού του προσφέρει αντιγηραντική, αγχολυτική και αντιπυρετική προστασία. Η Θερμιδική του αξία είναι 65 kcal ανά 125 γραμμάρια (τεμάχιο), με υψηλό ποσοστό νερού, που φτάνει το 84%. Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
Μπανάνα:
Η μπανάνα είναι ένα τονωτικό φρούτο, ενώ λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του οργανισμού, προσφέροντας καλύτερη διάθεση. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α& C, καλίου και σιδήρου. Βοηθάει αποτελεσματικά σε στομαχικές παθήσεις και αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια, σε σάκχαρα και θερμίδες, φρούτα, αλλά αυτό σίγουρα δεν την καθιστά και «παχυντική». Αποτελεί καλό ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ γεύμα πριν την άσκηση. Μία μέτρια μπανάνα 120 γραμμαρίων αποδίδει 110 θερμίδες, με πάνω από 3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Πορτοκάλι:
Το πορτοκάλι είναι ίσως το φρούτο που χαρακτηρίζει την εποχή του χειμώνα. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και κυρίως της C, όπως και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα β-καροτένια. Προσφέρει υψηλή αντιϊκή, αντιβακτηριδιακή και αντιγριπική προστασία, θωρακίζοντας τον οργανισμό και προσφέροντας υψηλή προστασία. Το πορτοκάλι, όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή συμβάλουν, λόγω των ινών που περιέχουν, στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές του πηγές. Η Θερμιδική του αξία είναι 85 kcal ανά 185 γραμμάρια (τεμάχιο).
Ρόδι:
Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, με σχετικά χαμηλές θερμίδες. Περιέχει τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται: τανίνες, ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ. Αυτές οι ουσίες του προσδίδουν μια πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, μεγαλύτερη και από αυτή του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Εκτός των άλλων, λόγω των υψηλών επιπέφων αντιοξειδωτικών ουσιών, έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Συμβάλει στην καρδιαγγειακή προστασία αφού εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Βοηθάει επίσης στην πρόληψη συγκεκριμένων μορφών, όπως του προστάτη. Μισό φλιτζάνι χυμού ροδιού ή καρπών αποδίδει 73 θερμίδες και περίπου 3 γραμμάρια ινών.
Καθημερινές Συμβουλές
Βάλτε στην καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής πολλά και διαφορετικά φρούτα. Διαλέξτε λοιπόν, στην καθημερινότητά σας φρούτα που είναι καλές πηγές βιταμίνης C όπως πορτοκάλι, μανταρίνια, ρόδι, ακτινίδιο και γκρέιπ φρουτ.
Προτιμήστε τα φρέσκα ώριμα φρούτα τα οποία φαίνεται να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C.
Φροντίστε να καταναλώνετε τα φρούτα σας την ώρα που τα καθαρίζετε ή τα κόβετε, καθώς η επαφή του φρούτου με τον αέρα αλλά και το μαχαίρι καταστρέφει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.
Αντίστοιχα για να προστατέψετε τη βιταμίνη του φρεσκοστιμμένου χυμού των φρούτων θα πρέπει να τον καταναλώσετε αμέσως. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τους 100% φυσικούς φρούτων όπως το πορτοκάλι, το ρόδι και το ακτινίδιο ή κόκκινων φρούτων οι οποίοι συσκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά ακέραια.
Τα άτομα με αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C όπως οι καπνιστές μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση εμπλουτισμένων χυμών με έξτρα βιταμίνη C.