Σελίδες

Saturday, 11 February 2023

Τι είναι οι χιονίστρες (χείμετλα) και πώς αντιμετωπίζονται;

    Πρόκειται για ένα τύπο κάκωσης από το ψύχος, που έχει ως αποτέλεσμα την επώδυνη φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, συνηθέστερα στα δάκτυλα των χεριών ή και των ποδιών. Είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς ή ψυχρούς μήνες του έτους, λόγω της άμεσης έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Πώς μοιάζουν οι χιονίστρες
Οι χιονίστρες χαρακτηρίζονται από κοκκίνισμα μικρής έκτασης που συνήθως συνοδεύεται από οίδημα. 
Συχνά συνυπάρχει ένα αίσθημα φαγούρας, ή και ‘καψίματος’ (καύσου). 
Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν φυσαλίδες ή εξελκώσεις του δέρματος, ενώ είναι δυνατό να υπάρχουν αλλαγές στο χρώμα του δέρματος από κόκκινο σε σκούρο μπλε, οι οποίες συνοδεύονται από πόνο. 
Εκτός από τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, οι χιονίστρες μπορεί να εμφανιστούν στην μύτη, στα πτερύγια των αυτιών, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στους καρπούς (στα βρέφη), στις κνήμες (κατώτερο τμήμα), στους μηρούς (ιδιαίτερα σε αναβάτες αλόγων), στο πρόσωπο και στις φτέρνες.

Πόσο γρήγορα εμφανίζονται και πόσο διαρκούν τα χείμετλα ;
    Οι χιονίστρες συνήθως εμφανίζονται 12-24 ώρες μετά από την έκθεση στο κρύο. Διαρκούν 1-3 εβδομάδες, αλλά μπορεί και περισσότερο, και μπορεί να ξαναεμφανισθούν μετά επόμενη έκθεση στο κρύο. Σε μερικά άτομα υποτροπιάζουν κάθε χειμώνα για όλη την ζωή τους, ενώ σε άλλα, εμφανίζονται για πολλά χρόνια και ύστερα εξαφανίζονται.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση χειμέτλων
    Μερικοί από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:
– Στενά ρούχα και παπούτσια που συνήθως αφήνουν εκτεθειμένο το δέρμα στο κρύο.
– Οι χιονίστρες εμφανίζονται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες παρά στα παιδιά και στους άντρες. Επίσης, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τα λιποβαρή άτομα (σωματικό βάρος μικρότερο κατά 20% από αυτό που αναλογεί στο ύψος).
– Οι χιονίστρες εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα που ζουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας.
– Τα άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν χείμετλα, επειδή είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές τις θερμοκρασίας.
– Άτομα με σύνδρομο Raynaud είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χιονίστρες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από τις χιονίστρες
    Οι χιονίστρες έχουν την τάση να υποχωρούν αυτόματα, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν περαιτέρω προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση εμφάνισης φυσαλίδων ή ‘φουσκάλων’ στο δέρμα, οπότε υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. 
Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών. 
Σπάνια, και ιδίως σε περιπτώσεις χρονίων, υποτροπιαζόντων επεισοδίων, οι χιονίστρες μπορεί να είναι σύμπτωμα νοσημάτων του συνδετικού ιστού ή του μυελού των οστών.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις χιονίστρες
    Η θεραπεία περιλαμβάνει καταρχάς την προστασία και τον περιορισμό της έκθεσής του δέρματος στο κρύο. Γι αυτό λοιπόν, τονίζουμε πάντα στους ασθενείς πόσο σημαντικό είναι να φοράνε ζεστά γάντια και κάλτσες, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Εκτός αυτού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά κορτικοστεροειδή στις πάσχουσες περιοχές του δέρματος, ενώ σε πιο ανθεκτικές περιπτώσεις μπορούμε να συνταγογραφήσουμε κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα (ανταγωνιστές ασβεστίου) που προκαλούν αγγειοδιαστολή.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Barbie Doll Syndrome: Το ψυχιατρικό σύνδρομο...

... που ανησυχεί την ιατρική κοινότητα   
 
Γυναίκες παραμορφωμένες από τις αισθητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο ή το σώμα τους στην αέναη προσπάθειά τους να μοιάσουν με την κούκλα των παιδιών τους χρόνων, που δεν καταλαβαίνουν καν ότι έχουν παραμορφωθεί και πιστεύουν ότι είναι όμορφες, το πιο πιθανό είναι να πάσχουν από το Barbie doll Syndrome ή Σύνδρομο Μπάρμπı.
Barbie Doll Syndrome
    Πρόκειται για ένα σύνδρομο το οποίο όμως εκτός από τους ψυχιάτρους απασχολεί και τους πλαστικούς χειρουργούς από τους οποίους οι ασθενείς αυτές ζητούν επίμονα διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις.

    Για το Σύνδρομο Μπάρμπι, σε ποιες περιπτώσεις οι γυναίκες που ζητούν αισθητικές παρεμβάσεις χρήζουν ψυχιατρικής αντιμετώπισης και πως μπορούν να χειριστούν αυτά τα περιστατικά οι γιατροί που κάνουν τέτοιες παρεμβάσεις, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Λύρας.

    «Το Barbie doll Syndrome ή Σύνδρομο Μπάρμπι είναι ένα ψυχιατρικό σύνδρομο το οποίο έχει έρθει τώρα στην επιστημονική συζήτηση τόσο της ψυχιατρικής όσο και της πλαστικής χειρουργικής. Έχει να κάνει με την αέναη προσπάθεια γυναικών που μεγάλωσαν έχοντας την κούκλα Barbie σαν παιχνίδι τους και οι οποίες θέλουν να παραμείνουν όπως εκείνη κούκλα που είχανε στα παιδικά τους χρόνια.
    Μην ξεχνάμε ότι η Μπάρμπι ως κούκλα, είναι ένα προϊόν 59 ετών. Υπάρχουν γυναίκες 59 ετών, 55 ετών ή 50 ετών που έχουν μεγαλώσει έχοντας αυτή την κούκλα ως αγαπημένο παιχνίδι τους. Η ομορφιά της κούκλας αυτής είναι το ζητούμενο ανεξαρτήτως ηλικίας, κάτι που δεν είναι εφικτό.
    Η προσπάθεια λοιπόν να μοιάσουν σε αυτή την κούκλα ή να παραμείνουν σαν αυτή την κούκλα για πάντα τις φέρνει στον πλαστικό χειρουργό ζητώντας τόσες πολλές υπηρεσίες που σε κάποια στιγμή αυτό γίνεται εμμονή» εξηγεί ο κ. Λύρας.
    Στο ερώτημα πόσο δεοντολογικό είναι να κάνει ένας γιατρός τέτοιες παρεμβάσεις και πως μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ασθενείς όταν επιμένουν, ο κ. Λύρας, απαντά:

    «Όσοι επαγγελματίες υποκύπτουν στα θέλω της της γυναίκας που έρχεται και τους ζητάει τέτοιες παρεμβάσεις ουσιαστικά δρουν σε βάρος της επιστημονικής τους ομάδας, αν αυτοί είναι πλαστικοί χειρουργοί, ή άλλης ειδικότητας.
    Αλλά το πρόβλημα είναι ότι, δεν είναι οι πλαστικοί χειρουργοί που διαχειρίζονται τα περισσότερα περιστατικά, αλλά οι δερματολόγοι και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων, που έχουν αρχίσει, μέσω διήμερων ή τριήμερων μικρών σεμιναρίων, να αποκτούν γνώσεις πολύ ατελείς τις οποίες εφαρμόζουν σε γυναίκες που πηγαίνουν στα ιατρεία τους για φθηνότερες υπηρεσίες.
.................
    Το κακό στις περιπτώσεις αυτών των γυναικών είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ότι παραμορφώνονται και εκεί είναι η ρίζα του προβλήματος, επισημαίνει ο κ. Λύρας. «Αυτό που είναι εντυπωσιακό στις γυναίκες που έχουν το Σύνδρομο Μπάρμπι είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ότι είναι παραμορφωμένες. Αντίθετα είναι πολύ ικανοποιημένες με αυτό το αποτέλεσμα των πολλών αισθητικών παρεμβάσεων και γι΄ αυτό το επιζητούν περισσότερο.
    Γι' αυτό λέω ότι αυτό το Σύνδρομο ανήκει στη σφαίρα της ψυχιατρικής. Δεν έχεις να κάνεις με φυσιολογικά άτομα, αλλά με άτομα που μοιάζουν με αυτά τα οποία πάσχουν από νευρική ανορεξία και δεν καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ αδύνατα, ή από το σύνδρομο της δυσμορφοφοβίας, το οποίο είναι ένα άλλο σύνδρομο που οι ρίζες, επίσης, βρίσκονται στην παιδική ηλικία, διότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν μία διαταραγμένη αισθητική. Δεν βλέπουν το ίδιο πράγμα που βλέπουμε εμείς. Αυτοί βλέπουν κάτι όμορφο εμείς βλέπουμε κάτι αφύσικο», προθέτει ο κ. Λύρας.

περισσότερα στην πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι