Σελίδες

Wednesday, 26 June 2024

Μπάνιο στη σκάφη!…

Πριν μερικές δεκαετίες στα σπίτια δεν υπήρχε ούτε νερό, ούτε μπανιέρα. Οι νοικοκυρές έπρεπε να φέρουν νερό από την τουλούμπα της γειτονιάς, για να μαγειρέψουν και να κάνουν μπάνιο τα παιδιά, συνήθως Σάββατο.
Ναι το έζησα…. Το πρόλαβα…
Κείμενο: Βασιλική Παπουτσάκη

Όταν τυχαία είδα αυτή τη φωτογραφία, μου ήρθαν μνήμες στο νου.
Σάββατο, οπωσδήποτε Σάββατο, ζέσταινε ή μάνα μου νερό στο μπουγαδοτσίκαλο. 

Ύστερα, το έβαζε στον κουβά, έριχνε και κρύο να μη μας ε-κάψει (μέχρι να ξεκινήσει βέβαια αυτό είχε παγώσει). Στην καλύτερη περίπτωση το χειμώνα άναβε η ξυλόσομπα. 
Πρώτα σκύφταμε και μας έλουζε με πράσινο σαπούνι τα μαλλιά, ρίχνοντας νερό με το κουμαράκι, (νομίζω ότι τα ξέπλενε ελαφρώς... γιατί που να φτάξει το νερό).
Μετά, στο ίδιο νερό μπαίναμε τσιτσίδι. Μας έτριβε την πλάτη πάλι με πράσινο σαπούνι. Ο ζόρες ήταν τα γόνατα και οι αγκώνες που ήταν μέσα στην κάσα* .... Ολοκάσαστοι ήμασταν ειδικά το καλοκαίρι που γυρίζαμε και παίζαμε πέρα πόδε. 

Το σαπούνι που χρησιμοποιούσαμε, ήταν αυτό που έμενε αφού έλιωνε κατά το ήμισυ, της μπουγάδας αλλά και όταν αυτό γινόταν πολύ μικρό, με άλλα μικρά σαπουνάκια,(αποσαπουνίδες) τα τυλίγαμε σ΄ένα πανάκι και μ΄αυτό λουζόμασταν…ήταν και το σφουγγαράκι μας! Αν έμπαινε το σαπούνι στα μάθια , ήτανε ξεκαπυρωμένα μια νε-βδομάδα.
Συνήθως είχαμε και θεατές τα άλλα μέλη της οικογένειας ή και καμιά γειτόνισσα. Ήταν τόσο φυσιολογικό που δεν αντιδρούσε (νομίζω ) κανείς. Μετά βάζαμε μια ολιά αλάτσι στην κεφαλή για τη γλωσσοφαγιά, γιατί λέει τσι λουσμένους τσι πιάνει πια εύκολα το κακό μάτι.
Γεννημένη σε ορεινό χωριό, όταν μετακομίσαμε στη Χώρα, (Ηράκλειο), σε αστικό σπίτι με μπανιέρα, (με γαλάζια πλακάκια και θερμοσίφωνο) ήταν τέτοια η έκπληξή μου αλλά και η άγνοιά μου, που νόμιζα ότι αυτή ήταν η θάλασσα. Το δε ντουζ ήταν το τηλέφωνο. Έτσι μου το΄λεγε η μάνα μου.
Πια καλά είναι εδά…. Με το ηλιακό, την μπανιέρα, το αφρόλουτρο, το σαμπουάν, τα ατομικά σφουγγαράκια,...
την ιδιωτικότητα βρε αδερφέ

Πηγή: iscreta

* βρωμιά, μπίχλα

Υποψιάζομαι ότι το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά...

Έρχεται για κάποιους γονείς η τραγική στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους.
.
Η απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς του, το κλείσιμο στον εαυτό του, μυστικές συναντήσεις ή παρέες που πρώτη φορά αντιλαμβάνεστε πως είχε το παιδί, μπορεί να σας οδηγήσουν σε υποψίες που φαντάζουν εφιάλτης. Και δεν αποκλείεται να είναι. Μπορεί το παιδί σας να έχει μπλέξει με ναρκωτικές ουσίες και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ποιες είναι όμως οι πρώτες ενδείξεις και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μία τόσο δύσκολη κατάσταση; Πού πρέπει να απευθυνθείτε για να πάρετε τη βοήθεια που χρειάζεστε ώστε να αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα και με σωστό τρόπο όλο αυτό; Το mothersblog.gr με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, έχει να σας προτείνει διάφορους τρόπους ώστε να καταφέρετε να δώσετε μία και καλή λύση στο πρόβλημά σας απαντώντας στις παρακάτω ζωτικής σημασίας ερωτήσεις…

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το παιδί έχει μπλέξει με ναρκωτικά;
Αν διαπιστώσετε αλλαγές στη διάθεσή του ή διαπιστώσετε ότι έχει απομονωθεί, τότε ίσως να έχει ήδη μπει στον δρόμο που τις περισσότερες φορές δεν έχει γυρισμό.
Οι βίαιες αντιδράσεις του όταν του λέτε κάτι ή η μόνιμη αντίδρασή του σε θέματα που αφορούν την οικογένεια είναι επίσης ένδειξη.
Αν δείχνει να μην έχει κανένα ενδιαφέρον και διαπιστώσετε ότι έχει ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας, τότε το πιθανότερο είναι πως το παιδί παίρνει ναρκωτικές ουσίες
Τα πολλά ψέματα, οι δικαιολογίες και η ανάγκη του να ζει στον δικό του κόσμο, είναι επίσης μία ένδειξη.
Οι αδικαιολόγητες απουσίες που επαναλαμβάνονται συνεχώς θα πρέπει να σας κινήσουν το ενδιαφέρον
Τηλεφωνήματα από αγνώστους ή η διάθεση του παιδιού να ξεκόψει από παλιότερες μακροχρόνιες φιλίες μπορεί να είναι μία ακόμα ένδειξη.
Αν χάνονται πολύτιμα αντικείμενα από το σπίτι ή ακόμα και ρευστό σε χρήματα, τότε το παιδί μπορεί να τα αξιοποιεί θέλοντας να αγοράσει τη δόση του.
Η έλλειψη καθαριότητας, οι αδικαιολόγητοι εμετοί αλλά και η απώλεια βάρους όπως και τα κόκκινα μάτια πρέπει να σας ανησυχήσουν και να σας αφυπνίσουν.
Τέλος, αν το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου για παράδειγμα κοιμάται πολύ ή δεν κοιμάται καθόλου τα βράδια, ίσως να αποτελεί μία σοβαρή ένδειξη για τον κακό δρόμο που έχει πάρει το παιδί.

Τι πρέπει να κάνω αν συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να μείνετε κοντά στο παιδί σας, ό,τι και αν αυτό χρειαστεί, ακόμα και αν το ίδιο το παιδί αρνείται κατηγορηματικά να έρθει σε επαφή μαζί σας. Για να στραφεί ένα παιδί στον κόσμο των ναρκωτικών σημαίνει πως ...

Αυτά που δεν λένε τα παιδιά στους γονείς τους

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, διεκδικούν με κάθε τρόπο την προσοχή μας. Τρέχουν να μας πουν καθετί που βλέπουν, ακούνε ή τους είπαν άλλα παιδάκια στο σχολείο, θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικό για να μας τα εκμυστηρευτούν. 
Όμως, καθώς μεγαλώνουν, γίνονται φειδωλά στις εκμυστηρεύσεις τους, επιλέγουν να μας απαντούν μονολεκτικά στις ερωτήσεις μας και κλείνουν το στόμα τους ερμητικά κλειστό αν δεν θέλουν αν μας πουν κάτι. 
Για ποια  θέματα δεν μιλούν συνήθως;
👦👧 Δεν μιλούν για τους φόβους τους
Δύσκολα αποφασίζουν τα μεγαλύτερα παιδιά να μιλήσουν για τους φόβους τους. Είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν θα τα καταλάβουμε είτε γιατί ντρέπονται να μας πουν τι φοβούνται, τα παιδιά παλεύουν μόνα τους με τους φόβους τους. 
Μέχρι τη στιγμή που δεν θα μπορούν να τους αντιμετωπίσουν ή θα γίνουν αντιληπτά από τους γονείς τους.
👦👧 Δεν μιλούν για τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους
Οι αλλαγές στο σώμα τους είναι μια περίοδος εξερεύνησης, άγχους, ανασφάλειας και ...μοναχικότητας. 
Δεν θέλουν να τα βλέπουμε την ώρα που κάνουν μπάνιο, να τα τσιμπάμε την ώρα που ντύνονται, ή να θέλουμε να δούμε μια κοκκινίλα που εμφανίστηκε. 
Θέλει χρόνο, κουβέντα και υπομονή, μέχρι να συνηθίσουν και να αποδεχτούν τις αλλαγές στο σώμα τους.
👦👧 Δεν μιλούν για τα συναισθήματά τους για το άλλο φύλο
Η πλειοψηφία των παιδιών, ειδικά στην εφηβεία, δεν μιλά για τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. 
Επιλέγει τους φίλους και τις φίλες να τα συζητούν και εμείς μένουμε στην ανάμνηση των εξομολογήσεών τους από το δημοτικό!
👦👧 Δεν μιλούν όταν έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού ή κακομεταχείρισης
Ακόμα και τα παιδιά που έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους γονείς τους, δυσκολεύονται να ομολογήσουν ότι έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού. 
Πιστεύουν αρχικά ότι αν μιλήσουν θα είναι χειρότερα γι’ αυτά, ό,τι θα τα εκδικηθούν, ό,τι θα μπουν στο περιθώριο. 
Γι΄αυτό απαιτείται εγρήγορση από τους γονείς κάθε φορά που βλέπουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών της και δεν αφήνουν το χρόνο να περνά
👦👧 Δεν μιλούν όταν τους έχει προσφερθεί να δοκιμάσουν αλκοόλ ή άλλες ουσίες
Θα έρθει η στιγμή που το παιδί σε μια εκδρομή ή σε μια έξοδο θα κληθεί να δοκιμάσει το αλκοόλ. 
Η αντίδραση δεν είναι η ίδια από όλα τα παιδιά. 
Δυστυχώς είναι ένα στάδιο που δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί (για την εμπειρία μιλάμε) και εκεί εξαρτάται από το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού, πώς θα το χειριστεί και αν θα το ομολογήσει σε σας.
👦👧 Δεν λένε εύκολα «συγγνώμη» 
Αυτή η τόσο εύκολη λεξούλα βγαίνει με μεγάλη δυσκολία από το στόμα τους, ακόμα και αν γνωρίζουν ότι οφείλουν να το κάνουν. 
Είναι θέμα εγωισμού κυρίως αλλά και η παραδοχή ότι έχουν κάνει λάθος , που δυσκολεύει να ζητήσουν συγγνώμη. 
Ορισμένες φορές αρκεί μια δική σας παρότρυνση για να κάνουν κάνουν τη «συγγνώμη» τους λίγο πιο εύκολη.