Σελίδες

Tuesday 10 September 2024

Οι φίλοι κάνουν καλό και στην υγεία μας!!

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε. 
Και είναι μια οικογένεια που έχει οφέλη και για την υγεία μας...
"Les noisettes" - William Adolphe Bouguereau
Διάκος Θοδωρής
Συντάκτης - Δημοσιογράφος


Αν πρέπει καθημερινά να είμαστε ευγνώμονες για ένα πράγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι οι φίλοι μας. Επειδή είναι αλήθεια το ρητό που λέει πως οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις. 
Και είναι υπέροχο να ξέρουμε πως βρήκαμε άτομα που έχουμε διαλέξει και μας έχουν διαλέξει και εκείνα.
Υπάρχουν όμως και τρόποι με τους οποίους οι φίλοι μάς κάνουν καλό και στην ψυχική μας υγεία, και κατ' επέκταση και στη σωματική. 
Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι, για να νιώσουμε ακόμα περισσότερη ευγνωμοσύνη.

Τίποτα δεν μειώνει το στρες όσο η κουβέντα με έναν φίλο
H πιο επιστημονική θεωρία λέει πως όλα αυτά τα ασταμάτητα γέλια που ρίχνετε όσο λέτε αστεία που δεν καταλαβαίνει κανείς με τους φίλους σας, ρίχνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα στρες. 
Η εμπειρία λέει πως απλώς εκείνη την ώρα ξεχνιόμαστε και νιώθουμε καλύτερα από ποτέ.

Οι φίλοι μπορούν να δώσουν περισσότερο νόημα στη ζωή μας
Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι ερωτικές σχέσεις θα ήταν το κερασάκι πάνω σε μία έτοιμη τούρτα, φτιαγμένη με αυτοπεποίθηση. 
Ο κόσμος, όμως, δεν είναι ιδανικός και έτσι πολλοί άνθρωποι περιμένουν από έναν ερωτικό σύντροφο να έρθει ξαφνικά στις ζωές τους και να τους δώσει ένα νόημα. 
Ενώ τόσο καιρό θα μπορούσαν να ψάχνουν (και να βρίσκουν) το νόημα παρατηρώντας τους φίλους τους, βλέποντας την εξέλιξή τους και λαμβάνοντας υποστήριξη για τη δική τους.

Η αυτοπεποίθηση ξεκινά (και) από τους φίλους
Ξεκινά από μέσα μας, μπορεί να σκέφτεστε. 
Αλλά θα πούμε και πως είναι ωραίο να έχουμε άτομα που θα κάνουν ειλικρινή κομπλιμέντα αλλά και εποικοδομητική κριτική και θα χαίρονται σε κάθε βήμα που κάνουμε μέχρι να βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Οι φίλοι είναι αυτοί που πραγματικά θα μας στηρίξουν στα δύσκολα
Και τα δύσκολα δεν σταματούν ποτέ, για να είμαστε ειλικρινείς. 
Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπάρχουν άτομα που, ακόμα και αν δεν ζητήσουμε μια περήφανη, με ψηλά το κεφάλι βοήθεια, θα δεχτούμε ότι δεν πειράζει να μας δουν στα πιο χαμηλά μας.

Οι φίλοι βοηθούν να δημιουργήσουμε καλές συνήθειες
Και το αντίστροφο, βέβαια. Οι φιλίες που βασίζονται στις από κοινού καταχρήσεις, ας πούμε, σε βάθος χρόνου έχει αποδειχθεί ότι δεν αντέχουν εύκολα. 
Είναι, όμως, υπέροχο να αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε μια καλή αλλαγή στη ζωή μας και ένας φίλος να εμπνέεται από αυτό. 
Ή και το αντίστροφο.

iatronet
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Από πού βγήκε η φράση “Τα φόρτωσε στον κόκορα”;

Ποια είναι η σύνδεσή της με τις κοκορομαχίες και τα στοιχήματα στην αρχαιότητα...
Η φράση «τα φόρτωσε στον κόκορα» χρησιμοποιείται για να δείξει ότι κάποιος παράτησε κάθε προσπάθεια. Συνήθως απευθύνεται στους μαθητές που δεν διαβάζουν και αδιαφορούν για τα μαθήματά τους. 
Παράλληλα, επειδή ο κόκορας δεν είναι πολύ έξυπνο ζώο, όταν χαρακτηρίζουμε κάποιον έτσι σημαίνει ότι τον θεωρούμε κουτό – γι’ αυτό πολλές φορές τον λέμε και κοκορόμυαλο. 
Λέγεται ότι η φράση αυτή προέρχεται από τις κοκορομαχίες που λάτρευαν οι αρχαίοι να διοργανώνουν – ονομάζονταν «αλεκτρυονομαχίαι». 
Έβαζαν δυο γυμνασμένους κόκορες και στοιχημάτιζαν για το ποιος θα βγει νικητής. 
Οι παίκτες κρεμούσαν πάνω στους κόκορες τα χρήματά τους και όπως συμβαίνει με τα τυχερά παιχνίδια, πολλοί ήταν εκείνοι που τα έχαναν. Έτσι, θεωρείται ότι η φράση «τα φόρτωσε στον κόκορα» έχει ρίζες από την αρχαιότητα. 
Μία άλλη εκδοχή για την προέλευση της φράσης σχετίζεται με την γιορτή των Εβραίων, το «Γιομ Κιπούρ» που σημαίνει “Ημέρα Εξιλασμού” και οι πιστοί απέχουν από τα πάντα. Δεν δουλεύουν, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν κάνουν έρωτα και δεν πλένονται. Επιδίδονται σε ενδοσκόπηση και προσεύχονται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους. 
Όσο διαβάζουν ευχές, οι άνδρες κρατούν έναν κόκορα και οι γυναίκες μία κότα. Περιστρέφουν τα ζώα τρεις φορές πάνω από το κεφάλι τους. Με αυτό τον τρόπο φεύγουν από πάνω τους οι αμαρτίες και «φορτώνονται στον κόκορα»....

Διαβάστε όλο το άρθρο

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι