Σελίδες

Saturday, 30 December 2006

Παιδική Προστασία - Κύρια Στοιχεία

Παράνομη Διακίνηση & Εμπορία Παιδιών (Child Trafficking)Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις κάθε χρόνο 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα του trafficking σε όλο τον κόσμο.Εμπορική Σεξουαλική ΕκμετάλλευσηΠαρά τις δυσκολίες να ευρεθούν αξιόπιστα στοιχεία, οι τελευταίες καταγραμμένες εκτιμήσεις δείχνουν πως έως και 1,8 εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορική σεξουαλική βιομηχανία κάθε χρόνο.Παιδιά σε στρατούς και ένοπλες ομάδεςΟποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, πάνω από 250.000 παιδιά στρατολογούνται ή χρησιμοποιούνται σε ένοπλες συρράξεις. Χρησιμοποιούνται ως μαχητές, αγγελιοφόροι, κατάσκοποι, αχθοφόροι, μάγειρες και εξαναγκάζονται να παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες.
Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους, ως άμεσο αποτέλεσμα των ένοπλων συρράξεων μέσα στη δεκαετία του '90. Είναι τριπλάσιος ο αριθμός εκείνων που έμειναν με μόνιμες αναπηρίες ή σοβαρούς τραυματισμούς. Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά έμειναν ορφανά ή χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους.
Περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας συρράξεων ή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παιδιά χωρίς Γονική Φροντίδα143 εκατομμύρια παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο - το 1 στα 13 - είναι ορφανά.
15 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους εξ αιτίας του AIDS.
Παιδιά αντιμέτωπα με το Νόμο
Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά είναι υπό κράτηση σε όλο τον κόσμο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχοντας διαπράξει ασήμαντες παραβάσεις ή μικρά αδικήματα.
Βία κατά των ΠαιδιώνΥπολογίζονται σε 40 εκατομμύρια τα παιδιά κάτω των 15 ετών που είναι θύματα βίας, κακοποίησης ή παραμέλησης σε όλο τον κόσμο.Παιδική ΕργασίαΠερίπου 246 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε κάποια μορφή παιδικής εργασίας.
Υπολογίζονται σε 171 εκατομμύρια τα παιδιά - εκ των οποίων τα 73 εκατομμύρια είναι κάτω των 10 ετών - που εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εργασιών με χημικά και εντομοκτόνα στη γεωργία, με επικίνδυνα μηχανήματα ή σε ορυχεία.
Περίπου 8,4 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται κάτω από αποτρόπαιες συνθήκες: εξαναγκασμένα σε καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών ή σε δουλεία, στην πορνεία και την πορνογραφία, σε ένοπλες συρράξεις ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Είναι πολύ πιθανό πως εκατομμύρια παιδιά κοπιάζουν σε σπίτια ιδιωτών ως οικιακοί βοηθοί και υπηρέτες, όμως η κρυφή φύση της εργασίας αυτής καθιστά αδύνατη την εκτίμηση ενός αξιόπιστου αριθμού.
Ληξιαρχική ΕγγραφήΠάνω από 50 εκατομμύρια παιδιά ξεκινούν τη ζωή χωρίς ταυτότητα. Κάθε χρόνο, το 55% όλων των γεννήσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο (εκτός της Κίνας) δεν καταγράφεται.
Μόνο στη Νότια Ασία, 24 εκατομμύρια παιδιά δεν καταγράφονται κατά τη γέννησή τους, η περιοχή με τον υψηλότερο αριθμό μη καταγεγραμμένων παιδιών.
Στην υποσαχάρια Αφρική, 18 εκατομμύρια γεννήσεις παιδιών δεν καταγράφονται.
Επιβλαβείς Παραδοσιακές ΠρακτικέςΑκρωτηριασμός / αποκοπή γυναικείων γεννητικών οργάνων.- Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια τα κορίτσια και οι γυναίκες που υπόκεινται σε αυτή την πρακτική κάθε χρόνο στην Αφρικανική ήπειρο.- Στις 28 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και τη Μέση Ανατολή όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, έχουν υποστεί τις συνέπειές της περίπου 130 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες.
Γάμοι Παιδιών
Παρά τη νομοθεσία κατά των γάμων παιδιών σε πολλές χώρες, πάνω από 80 εκατομμύρια κορίτσια στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα παντρευτούν πριν τα 18 τους χρόνια. - Στις φτωχότερες χώρες, το 1 στα 2 κορίτσια υποχρεώνεται να παντρευτεί πρώιμα. - Υπολογίζεται πως το 48% των γυναικών 15 με 24 ετών παντρεύονται πριν από τα 18 τους χρόνια στη Νότια Ασία, αντίστοιχα, το 42% στην Αφρική και το 29% στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική.

Πηγές: Ετήσια Έκθεση της UNICEF για την Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2006, Ετήσια Έκθεση της UNICEF για την Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2005, WHO World Report on Health 2002, Innocenti Digest on Female Genital Mutilation/Cutting 2005.

No comments:

Post a Comment