Σελίδες

Thursday, 14 December 2006

Η λύση για την παγκόσμια ...πείνα!


Δεδομένου ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά εννιά δισεκατομμύρια τα επόμενα πενήντα χρόνια, η διατροφή όλων των ανθρώπων ποτέ δεν ήταν δυσκολότερη υπόθεση και ο φόβος να λιμοκτονήσει ο πλανήτης μας είναι έντονος. Όμως η τεχνολογία της γενετικής μηχανικής δίνει ελπίδα στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκεί που αρκετοί θεωρούν ότι η βιοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει φαγητό, υγεία και ποιότητα ζωής.
Υπεραισιοδοξία
Πολλοί επιστήμονες στην Αφρική θεωρούν ότι η μόνη ελπίδα της ηπείρου να αποφύγει τη λιμοκτονία τις επόμενες δεκαετίες είναι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Κενυάτες ερευνητές έχουν δημιουργήσει πρόσφατα ένα είδος γλυκοπατάτας που προβλέπουν ότι θα αυξήσει τις παραγόμενες ποσότητες σε ποσοστό 80%.
Την ίδια ώρα, στη Νότιο Αφρική επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει τις τεχνικές της γενετικής μετάλλαξης για να εισαγάγουν τα συστατικά ενός εμβολίου για τη χολέρα σε ένα είδος μπανάνας. Σημειωτέον ότι η χολέρα είναι ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα στη Νότιο Αφρική.
Όμως υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια για την πλήρη ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Αναποδιές και εμπόδια
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν χρήματα σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η άδεια για να καλλιεργήσουν μόνο για μια φορά γενετικά τροποποιημένα φυτά θα μπορούσε να κοστίζει από 5 έως 30 εκατομμύρια δολάρια, έτσι οι επιχειρήσεις τείνουν να επικεντρώνονται σε περιοχές που θα τους αποφέρουν μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσής τους.
Μιας χρήσης...
Στην παραδοσιακή γεωργία, μερικοί καρποί από τη σοδειά αποθηκεύονται για να χρησιμοποιηθούν σαν σπόροι την επόμενη χρονιά. Όμως οι εταιρίες βιοτεχνολογίας αναγκάζουν τους καλλιεργητές γενετικά τροποποιημένων φυτών να αγοράζουν νέους σπόρους κάθε χρόνο. Μάλιστα, καλλιεργητές στον Καναδά έχουν διωχθεί ποινικά επειδή χρησιμοποίησαν καρπούς (και όχι νέους σπόρους) την επόμενη χρονιά.
Από την άλλη πλευρά, στις αναπτυσσόμενες χώρες ένας τέτοιος κανόνας δεν μπορεί να επιβληθεί το ίδιο εύκολα -τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι εταιρίες, που θεωρούν ότι θα πρέπει να βρουν έναν «πονηρό» τρόπο για να πείθουν τους γεωργούς να αγοράζουν νέους σπόρους κάθε χρονιά.
Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ισχυρότατη σχέση εξάρτησης ανάμεσα στους αγροτικούς πληθυσμούς και στις επιχειρήσεις, οδηγώντας σε πιθανή πτώχευση των πληθυσμών αυτών αν για οποιοδήποτε λόγο ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τι βιοτεχνολογία.
Κι αν μείνουν αδιάθετα;
Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν κάνει ήδη μεγάλες προόδους στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών και έχουν ήδη παράγει τις πρώτες δικές του σοδειές.
Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι τα προϊόντα από τις χώρες αυτές δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δοκιμές και τα στάνταρ που έχουν τεθεί για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και έτσι δεν θα υπάρξει δυνατότητα να διατεθούν –ενώ οι επενδύσεις κινδυνεύουν να μην αποδώσουν, αποθαρρύνοντας ακόμα περισσότερο τους πιθανούς μελλοντικούς επενδυτές.

Τα παιδιά του Νίγηρα πεθαίνουν από την πείνα



Βίντεο ρεπορτάζ από το BBC:

Ο κόσμος δεν έχει προσέξει τι συμβαίνει εδώ. Τα περισσότερα παιδιά είναι σε προχωρημένα στάδια υποσιτισμού.
Η Αμίνα είναι τόσο υποσιτισμένη, που δεν μπορεί να φάει τίποτα ακόμα και αν το θέλει.
Ο Χασάν είναι έξι μηνών, αλλά ζυγίζει το ένα τρίτο από αυτό που θα έπρεπε να ζυγίζει κανονικά.
Όμως τουλάχιστον βρίσκεται εδώ. Η δίδυμη αδερφή του πέθανε από πείνα πριν από δύο εβδομάδες.
Ο Φούντου Ούσι δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο, οι μύες του δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.
Πρέπει να έρθουν και άλλοι άνθρωποι εδώ για να μας βοηθήσουν.
Η ανταπόκριση είναι απελπιστικά αργή», λέει ο Μίλτον Τεκτονίδης, γιατρός των ΓΧΣ«Μόνο 1 στα 10 υποσιτισμένα παιδιά έχει καταφέρει να φτάσει στα λιγοστά Κέντρα Υγείας. Η 6άχρονη Αμίνα σταμάτησε να κάνει εμετό και κατάφερε να πιει λίγο γάλα. Όμως οι κινήσεις της είναι ακόμα εξαιρετικά αργές... Κανένας δεν έχει υπολογίσει πόσα παιδιά έχουν πεθάνει. Και όλα δείχνουν ότι για άλλη μια φορά η Αφρική έχει αφεθεί στη μοίρα της».

ΕΚΚΛΗΣΗ UNICEF ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ - Ακόμα υποφέρουν...


Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η UNICEF διέθεσε πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια για τους σεισμοπαθείς στο Πακιστάν. Η συνολική έκκληση της UNICEF ανήλθε στα 92,6 εκ. δολάρια. Χωρίς τους πόρους αυτούς, τα θύματα του σεισμού θα μπορούσαν να είχαν διπλασιασθεί στους δριμείς χειμερινούς μήνες που ακολούθησαν.
Η κινητοποίηση της UNICEF ξεκίνησε λίγες ώρες μετά το χτύπημα του καταστρεπτικού σεισμού του Οκτωβρίου 2005 στο Πακιστάν. Φορτία με επείγουσα ιατρική βοήθεια, παιδικά ρούχα, εξοπλισμό για τον καθαρισμό του νερού, συμπληρώματα διατροφής, κουβέρτες και σκηνές, έφθασαν και διανεμήθηκαν στις πληγείσες περιοχές.
Η UNICEF σε συνεργασία με την ΕΤ1 διοργάνωσε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 μεγάλο Τηλεμαραθώνιο Αγάπης για να υποστηριχθούν τα προγράμματά της για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων παιδιών στο Πακιστάν. Την ημέρα του μαραθωνίου συγκεντρώθηκαν 1.113.919 ευρώ
(
Δελτίο Τύπου).

Η κατάσταση στην περιοχή:
Σε 1,6 με 2,2 εκατομμύρια εκτιμάται ότι ανέρχονται τα άστεγα παιδιά που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από το κρύο, τον υποσιτισμό και τις ασθένειες.
4.000.000 παιδιά πρέπει να εμβολιασθούν στους επόμενους μήνες από το μεγάλο σεισμό.
1.700.000 άνθρωποι χρειάζονται καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.
Μπορείτε και σεις να υποστηρίξετε τα προγράμματα βοήθειαςπου διεξάγει η UNICEF σε όλο τον κόσμο
κάνοντας μια δωρεά προς τη UNICEF