Σελίδες

Monday, 22 January 2007

Η Λερναία Υδρα του Internet - ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

  • 100.000 ιστοσελίδες 
  • 1 δισ. ευρώ ετήσιος τζίρος 
  • 20.000 νέες φωτογραφίες κάθε εβδομάδα 
  • 20 νέα παιδιά από 2 ως και 12 ετών εμφανίζονται κάθε μήνα

Δ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ - B. ΝΕΔΟΣ - MAPIA ΤΣΩΛΗ 

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει διεθνώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο διακίνησης παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου. Οι επιτυχίες των διωκτικών αρχών, αν και πολλές, δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν τη διακίνηση. «Θυμίζει τον μύθο της Λερναίας Υδρας. Κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο» λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της Ασφάλειας. Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ειδικοί για τη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου είναι ψυχολογικές και κοινωνικές. Ωστόσο η παιδική πορνογραφία έχει και μια διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική διάσταση. Ο τζίρος για τους διεστραμμένους οι οποίοι εμπορεύονται παιδικά σώματα αγγίζει πολλές φορές και το 1 δισ. ευρώ ανά έτος. Κερδισμένοι είναι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την αρρωστημένη συναλλαγή, εκτός φυσικά από τα παιδιά, οι ψυχές των οποίων μένουν για πάντα σημαδεμένες από τη βαρβαρότητα των εκμεταλλευτών τους. Ο αριθμός των ιστοσελίδων που φιλοξενούν τέτοιο περιεχόμενο ανά τον κόσμο σπανίως πέφτει κάτω από τις 100.000. Και οι δημιουργοί αυτών των ιστοσελίδων είναι τις περισσότερες φορές οι ίδιοι που εκμεταλλεύονται τα παιδιά που γίνονται βορά στις ορέξεις των εμπόρων λευκής σαρκός. Λύση για να γλιτώσουν οι γονείς τα παιδιά τους από τέτοιο θέαμα στο Internet δεν είναι μόνο η διαρκής αστυνόμευση. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς και τους συμβουλεύουν να ελέγχουν οι ίδιοι τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους. Στην Ελλάδα το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας παρουσιάζει έξαρση και οι αξιωματικοί Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακαλύπτουν ολοένα και πιο «σκληρό» υλικό στους υπολογιστές των δραστών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην εβδομάδα οι αστυνομικοί εξιχνίασαν τρεις υποθέσεις και συνέλαβαν έναν 42χρονο, υπεύθυνο μπαρ στη Μύκονο, έναν συνομήλικό του δικηγόρο στη Λάρισα, έναν 27χρονο και έναν 30χρονο στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία τρία χρόνια οι αστυνομικοί έχουν εξιχνιάσει 105 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 54 από το καλοκαίρι του 2004 ως σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του προηγούμενου μήνα εκπρόσωποι του FBI σε ειδική τελετή που έγινε στη Ασφάλεια Αττικής βράβευσαν την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως πρώτη ανάμεσα σε παρόμοιες υπηρεσίες 100 χωρών στην εξιχνίαση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας.
Εντύπωση προκαλούν στους αστυνομικούς οι καταθέσεις των κατηγορουμένων, πολλοί εκ των οποίων ισχυρίζονται ότι το κάνουν από το πάθος τους για το γυμνό παιδικό κορμί. Επίσης ένας άλλος λόγος που οδηγεί αρκετούς στη διακίνηση φωτογραφιών και βίντεο με παιδική πορνογραφία είναι η κερδοσκοπία, καθώς για να δει κάποιος επισκέπτης των ιστοσελίδων το περιεχόμενο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα και τα κέρδη καταλήγουν στον δημιουργό της ιστοσελίδας και στον χρήστη που καταχώρισε τις φωτογραφίες.
H πλειονότητα των φωτογραφιών και των βίντεο που δείχνουν παιδιά, ακόμη και βρέφη, από οκτώ μηνών μέχρι 17 ετών, σε άσεμνες στάσεις και σε ερωτικές περιπτύξεις είτε μεταξύ τους είτε με ενήλικα πρόσωπα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Οι έλληνες επισκέπτες των ιστοσελίδων «κατεβάζουν» τα αρχεία στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους ή σε CD-ROM και δισκέτες και στη συνέχεια τις διακινούν, έναντι διάφορων χρηματικών ποσών, σε άλλες ιστοσελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο ή τις καταχωρίζουν σε δικές τους ιστοσελίδες. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί στους αστυνομικούς το γεγονός ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν υποθέσεις με Ελληνες οι οποίοι φωτογράφιζαν ανυποψίαστα γυμνά παιδιά από τη χώρα μας είτε σε παραλίες είτε σε ερωτικές στάσεις και στη συνέχεια διοχέτευαν τις φωτογραφίες στο Internet.
Οι ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας γίνονται γνωστές στους ενδιαφερομένους είτε μέσω δωματίων επικοινωνίας στο Διαδίκτυο (chat rooms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) είτε μέσω ομάδων συζήτησης (newsgroup). Σπάνια θα ανακαλύψει ο χρήστης του Internet ιστοσελίδα με παρόμοιο περιεχόμενο σε μηχανές αναζήτησης (search machines). Πολλές φορές παιδιά κατά τη διάρκεια της πλοήγησής τους στο Internet γίνονται δέκτες μηνυμάτων που διαφημίζουν τέτοιους δικτυακούς τόπους ή γίνονται στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν παραπλανητικά λόγια για να τα οδηγήσουν στις ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά από περιέργεια μπαίνουν στις ιστοσελίδες αυτές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κατηγορούμενο, στην ιστοσελίδα του οποίου βρέθηκαν φωτογραφίες 14χρονων κοριτσιών, τα αρχεία τα έστελναν τα ίδια τα κορίτσια και οι φωτογραφίες είχαν τραβηχθεί μέσω on line κάμερας.
Οι φωτογραφίες στην αρχική σελίδα των ιστοσελίδων είναι παραπλανητικές. Χαμογελαστά παιδιά σε ερωτικές περιπτύξεις ή «καυτές» πόζες σού ζητούν να πατήσεις με το «ποντίκι» πάνω στην εικόνα και να μεταφερθείς σε έναν κόσμο «ερωτικό», με ιδιαιτερότητες. Αρκετοί διαχειριστές ιστοσελίδων κατηγοριοποιούν τις φωτογραφίες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών ή το περιεχόμενο των αρχείων. Οι τιμές ποικίλλουν και κυμαίνονται από 60 ευρώ και πάνω. Στη συνέχεια ο χρήστης, αφού δίνει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, αρχίζει το «ταξίδι» στον κόσμο της παιδικής πορνογραφίας. Οι επισκέψεις που δέχονται οι ιστοσελίδες αυτές είναι χιλιάδες καθημερινά, οπότε εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το κέρδος των διαχειριστών των ιστοσελίδων και των αρχείων.
Το περιεχόμενο αυτών των ιστοσελίδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσον απειλής. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έγινε για δύο μαθητές στην Πιερία που αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχολείο, καθώς τους απειλούσαν συμμαθητές τους ότι θα «ανέβαζαν» στο Internet φωτογραφίες τους από τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου αν δεν τους παρέδιδαν το χαρτζιλίκι τους.
Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί Ανοικτή Γραμμή (Hotline) που δέχεται καταγγελίες για δικτυακούς τόπους ή ομάδων συζήτησης που βρίσκουν οι χρήστες του Internet και θεωρούν ότι το περιεχόμενό τους είναι παράνομο. Οι πολίτες μπορούν μέσω της ιστοσελίδας http://www. safeline.gr ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 210 7474.259 (καθημερινές από 9 π.μ. ως 4 μ.μ.) να καταθέτουν τις καταγγελίες τους, ακόμη και ανώνυμες.
Οπως δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της SafeNet (όργανο αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο στο Internet) κ. Νίκος Φρυδάς, καθημερινά γίνονται τουλάχιστον δύο καταγγελίες για ιστοσελίδες με ύποπτο περιεχόμενο. Στη συνέχεια οι αποδέκτες της καταγγελίας κάνουν μια τυπική επαλήθευση του περιεχομένου της καταγγελίας και ακολούθως προσπαθούν να βρουν τη χώρα προέλευσης του περιεχομένου. Οταν εντοπιστεί η χώρα, ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Από τις ως τώρα έρευνες του προσωπικού στη safeline προκύπτει ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο προέρχονται από τις ΗΠΑ και ακολουθούν η Ρωσία και χώρες των Βαλκανίων και της Ασίας.
 
Ανεπανόρθωτη ζημιά
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΗΣ, Υπεύθυνος του Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

H σεξουαλική παραβίαση ενός παιδιού, έτσι όπως λαμβάνει χώρα σε σκηνές που μεταδίδονται μέσω του Διαδικτύου, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον ψυχισμό του, εξαιτίας τόσο της φύσης της σεξουαλικής πράξης όσο και της ανωριμότητας του ψυχισμού του νεαρού ατόμου που την υφίσταται.
Είναι μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας και με προοδευτικό τρόπο που ο έφηβος οριστικοποιεί τη σεξουαλική του ταυτότητα και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, που μπορεί να διαχειριστεί, νοητικά, συναισθηματικά και σωματικά, τα σεξουαλικά μηνύματα και νοήματα και που θα επιχειρήσει τη σεξουαλική πράξη.
Κάθε εξωτερική ενέργεια που θα εισαγάγει το ανώριμο ακόμη σεξουαλικά παιδί ή τον έφηβο πρόωρα, βίαια και απότομα στη σεξουαλικότητα μπορεί να διαταράξει τις λεπτές αυτές διαδικασίες, που έχουν έναν εσωτερικό ρυθμό εκτύλιξης, και να καταστήσει το σεξουαλικό αντί για παράγοντα ωρίμανσης τραυματικό παράγοντα. Αν αυτό συμβεί, θα επηρεαστεί αρνητικά η σεξουαλική ή η γενικότερη ταυτότητα του ατόμου, ενώ μπορεί να προκληθούν και σημαντικά ψυχικά ή ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Πετυχημένο νομικό πλαίσιο
ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΟΣ Λέκτωρ Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
ΠΡΙΝ από την εισαγωγή της πορνογραφίας σε βάρος ανηλίκων στον Ποινικό μας Κώδικα ως αξιόποινης συμπεριφοράς, τα πορνογραφήματα αντιμετωπίζονταν ως άσεμνα δημοσιεύματα και τιμωρούνταν σύμφωνα με την απαρχαιωμένη νομοθεσία «περί Τύπου». Τα πράγματα άλλαξαν το έτος 2002 όταν συμπληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός των εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη γενετήσια ζωή. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ο σχετικός νόμος (3064/2002) ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα.
Αν συγκρίνει κανείς τη νεοπαγή διάταξη του άρθρου 348A ΠΚ που αφορά την πορνογραφία σε βάρος ανηλίκων με τις ομόλογες διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας άλλων χωρών, θα διαπιστώσει ότι αυτή είναι για περισσότερους λόγους πετυχημένη:
Πρώτον, γιατί σύμφωνα με αυτήν η σχετική πράξη τιμωρείται ως έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής του ανηλίκου και όχι ως αποκλίνουσα γενετήσια συμπεριφορά.
Δεύτερον, διότι με τη συγκεκριμένη διάταξη επέρχεται ο ελάχιστος αναγκαίος περιορισμός στην προσωπική ελευθερία και στην ελευθερία του Τύπου και δεν εισάγονται στο Ποινικό Δίκαιο αόριστες έννοιες.
Τρίτον, διότι ο έλληνας νομοθέτης δεν ενέδωσε στον παρατηρούμενο διεθνώς αντιπορνογραφικό ακτιβισμό θέτοντας μαξιμαλιστικούς στόχους, όπως θα ήταν, π.χ., η αντιμετώπιση της πορνογραφίας ως ηθικά απαξιωτικής συμπεριφοράς στο σύνολό της (δηλαδή ανεξαρτήτως των κινήτρων του δράστη), αλλά περιόρισε το αξιόποινο της πράξεως στον κερδοσκοπικό της χαρακτήρα, την τιμωρεί δηλαδή μόνο όταν αυτή τελείται «από κερδοσκοπία».

Ο χάρτης του εγκλήματος
* Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι τα σημαντικότερα κέντρα διακίνησης του υλικού

Τα δύο σημαντικότερα κέντρα διακίνησης πορνογραφικού υλικού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και η Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από τις μισές παράνομες ιστοσελίδες φιλοξενούνται σε παροχείς Internet οι οποίοι εδρεύουν στις ΗΠΑ. Το φαινόμενο όμως παρουσιάζει έξαρση και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βρετανία και στη Λατινική Αμερική. Τα στοιχεία των Οργανώσεων Αυτορρύθμισης του Internet ανά τον κόσμο είναι ανατριχιαστικά και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με το εύρος της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Κάθε εβδομάδα προωθούνται 20.000 φωτογραφίες παιδιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στις ΗΠΑ πριν από έναν χρόνο, σε μόλις έξι εβδομάδες προωθήθηκαν στο Internet 140.000 φωτογραφίες παιδιών. H ηλικία των παιδιών που απεικονίζονται κυμαίνεται μεταξύ έξι και 12 ετών, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σταδιακά ο μέσος όρος μειώνεται. Στον Καναδά οι αστυνομικές αρχές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντοπίσει φωτογραφίες και βίντεο παιδιών ηλικίας από 2 ως 4 ετών!
Σύμφωνα με στοιχεία δικτύων για την καταπολέμηση της παιδοφιλίας στην Ευρώπη, 20 νέα παιδιά εμφανίζονται σε πορνογραφικές ιστοσελίδες κάθε μήνα, πολλά εκ των οποίων στη συνέχεια εκδίδονται στην αγορά λευκής σαρκός. Οι αμερικανικές υπηρεσίες υπολογίζουν ότι περισσότερες από 100.000 ιστοσελίδες προσφέρουν έναντι χρηματικού αντιτίμου υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται από 200 εκατ. ευρώ ως και 1 δισ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν μέσω πιστωτικών καρτών μηνιαία συνδρομή 30-50 ευρώ και αποκτούν το δικαίωμα να «κατεβάσουν» φωτογραφίες ή βίντεο.
Οι παγκόσμιες διαστάσεις της παιδικής πορνογραφίας γίνονται φανερές και από τα ποσοστά που καταλαμβάνει διεθνώς στην κλίμακα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το 45%-50% των ηλεκτρονικών αδικημάτων αφορά παιδική πορνογραφία. Οι συλλήψεις και οι καταδίκες έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία μόνο στην Αγγλία και στην Ουαλλία το 2003 κατηγορήθηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία 2.234 άτομα. Στις ίδιες περιοχές της Βρετανίας το 2001 είχαν κατηγορηθεί μόλις 549 άτομα. Πρόκειται για αύξηση των συλλήψεων κατά 307% σε μόλις δύο χρόνια.
Οι διωκτικές αρχές πρόσφατα κατέφεραν ένα ισχυρό χτύπημα στο διεθνές κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας. Πριν από δύο εβδομάδες συνελήφθησαν 500 άτομα σε μια κοινή επιχείρηση η οποία έγινε σε 12 χώρες. Οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν περισσότερους από 20.000 ηλεκτρονικούς φακέλους με πορνογραφικό περιεχόμενο: φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα (ΜΡ3) και κάμερες. Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από έρευνα δύο μηνών στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική. Οι 500 εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν - μεταξύ άλλων - στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στο Μεξικό, στη Χιλή και στην Αργεντινή.
Παρά τις σημαντικές επιτυχίες των διωκτικών αρχών σε διεθνές επίπεδο, η παιδική πορνογραφία εξακολουθεί να έχει τεράστιες διαστάσεις. Μάλιστα, η διαρκής πρόοδος της τεχνολογίας προβληματίζει, καθώς το Internet πλέον είναι προσβάσιμο σε ικανοποιητικές ταχύτητες και στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων τρίτης γενιάς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μικρών παιδιών. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 14 του ερχόμενου Ιουνίου θα συνεδριάσει υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο η ολομέλεια του «Φόρουμ για ένα πιο ασφαλές Internet».
 
 
 
Πρώτη επαναδημοσίευση: 9.12.2006

No comments:

Post a Comment