ΔΙΑΒΑΣΤΕ
"The Effects of Armed Conflicts on Girls" (έκθεση της οργάνωσης World Vision International, Μάιος 1996). Η μελέτη υποβλήθηκε προς συζήτηση ενόψει της σύνταξης της έκθεσης Machel. Παρά τον δηλωμένο προσωρινό χαρακτήρα του, το ντοκουμέντο περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις επιπτώσεις των πολέμων στα κορίτσια, οι οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
"Περίληψη της Μελέτης Graca Machel για τις Επιπτώσεις των Ενοπλων Συρράξεων στα Παιδιά" (έκδοση της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη UNICEF, Νοέμβριος 1996). Τα βασικά σημεία της σημαντικής έκθεσης που ανατέθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στην πρώην υπουργό Παιδείας της Μοζαμβίκης Machel και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τις επιπτώσεις των πολέμων στις γυναίκες και τα κορίτσια. Στα "Δέκα Βήματα" που προτείνονται για την προστασία των παιδιών, το πέμπτο αφορά "τη βία εξαιτίας του φύλου" και ζητά το χαρακτηρισμό των βιασμών ως εγκλήματος πολέμου.
Catherine Bonnet, "Le viol somme arme de guerre au Rwanda: du silence a la reconnaissance" (Fondation de France, 1995). Τα πορίσματα της γαλλικής ανθρωπιστικής επιτροπής στη Ρουάντα (26.12.94-5.1.95). Οι βιασμοί ως μέσο γενοκτονίας και οι επιπτώσεις του στις γυναίκες και τα κορίτσια που επέζησαν.
"Οι πρόσφυγες του κόσμου, 1995-96. Σε αναζήτηση λύσεων" (Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, έκδ. Ελληνικά Γράμματα 1996). Στον τόμο περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τις γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες.
ΔΕΙΤΕ
Το δέρμα (La pella) της Λιλιάνα Καβάνι (1980). Η "απελευθερωμένη" από τους Συμμάχους Νάπολι του 1943 και η μαζική εκπόρνευση των παιδιών της για λόγους επιβίωσης. Η μοναδική κοπελίτσα που έχει μείνει παρθένα, μετατρέπεται σε ζωντανό θέαμα για τους φαντάρους.
Απώλειες πολέμου (Casualties of war) του Μπράϊαν ντε Πάλμα (1989). Ο βιασμός μιας μικρής βιετναμέζας από μια διμοιρία αμερικανών στρατιωτών, σε μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες για το βρώμικο πόλεμο της Ινδοκίνας.
No comments:
Post a Comment