Σελίδες

ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ένα παιδί είναι πρώτ' απ' όλα παιδί. Είναι λάθος ν' απαιτούμε απ' αυτό την ωριμότητα ενός ενήλικα.

Οι γονείς και γενικά οι μεγάλοι είναι στην υπηρεσία των παιδιών για να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν. Δεν είναι αφεντικά των παιδιών.

Το παιδί έχει ανάγκη να νιώθει πως οι γονείς το προστατεύουν για να αισθάνεται ασφαλές. Έχει ακόμα την ανάγκη να νοιώθει πως οι γονείς το αγαπούν.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε και να βοηθάμε το παιδί ν' αναπτύξει τη θέληση του κι όχι να του την αφαιρούμε. Πρέπει να το βοηθάμε να γίνει αυτόνομο και να αναπτύσσει τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις του.

Είναι βαρύτατο λάθος να πετυχαίνουμε την υπακοή με τη βία-απειλή, εκβιασμό, σωματική βία, ψέμα κ.τ.λ. κι όχι με αμοιβαία συγκατάθεση. Αν τη χρησιμοποιήσουμε να κάνει κάτι ενάντια στη θέληση του, είναι πολύ πιθανό να μας κατηγορήσει γι' αυτό κάποια μέρα. Πρόκειται για μια αδικία.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο γονιός που έρχεται σε αντίθεση με το παιδί του, έχει τη δύναμη να αποφασίσει αυτός προς την κατεύθυνση που θέλει. Αυτό όμως είναι πραγματικά άδικο, γιατί ο γονιός ενεργεί ως αντίδικο μέρος κι ως κριτής ταυτόχρονα που, στη δημοκρατία, απαγορεύεται ακόμα και για τους εγκληματίες.

Το παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα που αποζητά κι αυτή το σεβασμό- και τον δικαιούται. Η άποψη του πρέπει να ακούγεται, γιατί το παιδί έχει ανάγκη από αναγνώριση, ακριβώς όπως οι μεγάλοι. Καθετί που μπορεί να το ταπεινώσει ή να το κάνει να χάσει το γόητρο του, το τραυματίζει θανάσιμα. Δεν του αρέσει να νοιώθει πως χάνει. Δεν πρέπει να χάνει.


Το παιδί είναι μοναδικό. Δεν υπάρχουν δύο ολόιδια παιδιά. Κάθε σύγκριση ανάμεσα τους μπορεί να φέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτό προϋποθέτει μια σημαντική προσπάθεια για κατανόηση από τη μεριά των γονέων.

Πρέπει να εμπιστεύεστε το παιδί. Οι γονείς πρέπει να ξεκινούν από την αρχή ότι το παιδί θα πετύχει στη ζωή του. Το παιδί έχει ανάγκη από αυτή την πίστη για ν' αντιμετωπίσει τον κόσμο με σιγουριά.

Δεν πρέπει να συγχέεται τη διαπαιδαγώγηση με τον πειθαναγκασμό. Ο πειθαναγκασμός μεταμορφώνει το παιδί σε ζώο του τσίρκου - είτε τον κάνετε με το μαστίγιο, είτε με τα καλοπιάσματα. Έτσι το παιδί χάνει τις εμπειρίες που θα μπορούσε ν' αποκτήσει. Και δεν θα παρηγορηθεί ποτέ γι' αυτό.

Το παιδί έχει μια αντίληψη για τον κόσμο, για την κατάσταση, για το πρόβλημα που τίθεται, για σας και για τον εαυτό του. Η αντίληψη αυτή είναι ολότελα διαφορετική από τη δική σας, αλλά στα μάτια του παιδιού είναι η μόνη αλήθεια. Πρέπει να δεχθείτε την ιδέα πως το παιδί θεωρεί αυτά που κάνει ολότελα δικαιολογημένα.

Δεν περνάς κυρά-Μαρία...

Στο χαμομηλάκι ...


΄΄γύρω γύρω όλοι, στην μέση ο . . . ΄΄ άσε με, θέλω να πάω να παίξω με τις φίλεςμου. Όχι μαζί σου, με περιμένουν οι φίλες μου. Όχι, η μαμά και ο μπαμπάς λείπουνστη γιαγιά . . . ΄΄. . . χέρια πόδια στην αυλή’’ Θέλω ναπάω να παίξω! Α, η μαμά σου είπε να με προσέχεις ;Αλλά να μην της το πω ; Θα είναι το παιχνίδι μας;Εντάξει, άμα σου το είπε η μαμά . . .Θέλω να φύγω όμως.Θέλω να πάω να παίξω, θέλω να πάω να παίξω. . .Θα παίξουμε μαζί ;εντάξει . Θα πάμε για μπάνιο μετά .Με την θεία . Ναι, γι’ αυτό φοράω μαγιό από μέσα .Μαγιό είναι σου λέω . . .ναι . . . Πώς είναι ; ποιο ; τομαγιό μου; ροζ. Όχι, μην το δεις. . . όχι σου λέω. Δεν είμαστε στην θάλασσα. ΄΄. . .κι όλοι κάθονται στην γη’’. . .μην το βλέπεις. . .θέλω να παίξω. Ναι, μέχρι εκεί που δείχνεις φτάνει, αλλά άσε με να πάω να παίξω, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ… Εκεί είναι το πόδι μου, δεν έχει μαγιό εκεί! Δεν ξέρεις ; δεν φοράνε μαγιόστα πόδια!! χα χα !εκεί έχει, εκεί όχι . . . Να παίξω τώρα;Τι το κάνεις το χέρι μου, άσε με. Άσε με σου λέω .Θέλω την μαμά μου. . . Όχι, μην της πεις ότι είμαι κακό κορίτσι, όχι, δεν είμαι . . .Δεν είμαι, δεν είμαι. . .΄΄Δεν περνάς κυρά-Μαρία, δεν περνάς. . .’’ Εντάξει, δενθα της πω το μυστικό μας. Ούτε στον μπαμπά .Άσε με. . . . . . . . . . . . . . . . . . .Έλα Ισμήνη, έλα! Γιατί κλαίς ; χτύπησες ;Έλα, έλα να παίξουμε. . .΄΄. . .δεν περνάς, περνάς. . .’’

Friday, 30 March 2007

ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ - ΓΟΥΑΙΗΝ ΝΤΥΕΡ

  • Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν ευτυχισμένα, χωρίς απωθημένα.
  • Θέλω να μάθουν να απολαμβάνουν τη ζωή και να χαίρονται την κάθε μέρα σαν ένα θαύμα.
  • Θέλω να νοιώθουν πετυχημένοι και σπουδαίοι σαν άνθρωποι, ανεξάρτητα από το τί κάνουν.
  • Θέλω να νοιώθουν θετικά συναισθήματα για τον εαυτό τους και τη ζωή.
  • Θέλω να μεγαλώσουν, ξέροντας πώς να μην αφήνουν τις αναποδιές της ζωής να τα καταστρέψουν.
  • Θέλω να αποφύγουν την κατάθλιψη και τη δυστυχία.
  • Θέλω να μη γίνουν νευρωτικά άτομα.
  • Θέλω να έχουν μια στερεή αίσθηση εσωτερικής γαλήνης που θα τα στηρίζει στις δύσκολες στιγμές.
  • Θέλω να εκτιμούν το τώρα. Να απολαμβάνουν το ταξίδι της ζωής, χωρίς να υπεραξιολογούν τον προορισμό του.
  • Θέλω να ξέρουν ότι διαμορφώνουν τα ίδια τη ζωή τους, ότι έχουν τη δύναμη να την διαλέξουν και να την αλλάξουν.
  • Θέλω να είναι ευαίσθητα και υπεύθυνα, με σεβασμό για τη φύση και την ανθρωπότητα.
  • Θέλω να βρουν και να εξερευνήσουν το δυναμικό τους και να νοιώσουν ικανοποίηση και ενδιαφέρον για τους στόχους τους.
  • Θέλω να μάθουν να αγαπούν και να αγαπιούνται.
  • Θέλω να μάθουν τις ευκαιρίες που κρύβονται μέσα στις αναπόφευκτες οδυνηρές εμπειρίες της ζωής.
  • Θέλω να έχουν καλές σχέσεις με την υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.
ΓΟΥΑΙΗΝ ΝΤΥΕΡ - Διακεκριμένος ψυχολόγος-θεραπευτής.

SOS Ναρκωτικά

Χιλιάδες χρήστες δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, χρειάζονται εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση,
χιλιάδες χρήστες
είναι άνεργοι, χρειάζονται δουλειά,
χιλιάδες χρήστες έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, χρειάζονται ιατρική φροντίδα, 
χιλιάδες χρήστες έχουν νομικές εκκρεμότητες, χρειάζονται νομική υποστήριξη,
χιλιάδες χρήστες
βρίσκονται στη φυλακή, χρειάζονται θεραπεία,
χιλιάδες χρήστες
βρίσκονται στο δρόμο, χρειάζονται περίθαλψη, 
χιλιάδες χρήστες
ζουν στο περιθώριο της ζωής, χρειάζονται απεξάρτηση.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ....

Η ποιότητα της σχέσης ενός παιδιού με τους γονείς του, φαίνεται ότι αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που καθορίζει το πώς αυτό το άτομο θα αντιδράσει στον κόσμο.
ΤΖΩΝ ΝΙΚΟΛΣΟΝ

Μη δείχνεις ποτέ στα παιδιά σου ένα αυστηρό πρόσωπο. Η γλύκα σου κερδίζει την αγάπη τους. Αν κάνουν κάποιο λάθος μάθε τα να το διορθώνουν με τη βοήθεια της στοργικής τους μητέρας.
ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ


Όσο πιο πολλά δάκρυα στοίχισε ένα παιδί στα μάτια της μητέρας του, τόσο πιο αγαπημένο είναι στην καρδιά της.
ΔΟΥΜΑΣ


Η παιδική ηλικία έχει τον ιδιαίτερο τρόπο της να βλέπει, να σκέπτεται, να αισθάνεται, που της είναι δικός της. Τίποτε δεν είναι λιγότερο συνετό από το να θέλουμε να τον αντικαταστήσουμε με τους δικούς μας τρόπους.
Ζ. Ζ. ΡΟΥΣΣΩ

Τα παιδιά δεν πρέπει να τα φορτώνεις με ένα κάρο πληροφορίες, αλλά να τα ενθαρρύνεις προς την κατεύθυνση της δράσης, να τους δίνεις τόσες πληροφορίες, όσες τους χρειάζονται για να δημιουργούν από μόνα τους.
ΣΙΜΟΥΡ ΠΕΪΠΕΡΤ

Όλα, ακόμα και το ψέμα, υπηρετούν την αλήθεια. Οι σκιές δε σβήνουν τον ήλιο.
ΚΑΦΚΑ

Αν η καθημερινότητά σου είναι φτωχή, μην την καταφρονήσεις. Κατηγόρησε τον εαυτό σου που δεν είναι αρκετά παιδί ώστε να μπορέσει να δει τα πλούτη της.
Ρ. Ν. ΡΙΛΚΕ

Οι σωστοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους ρίζες και φτερά. Ρίζες για να ξέρουν που βρίσκεται το σπίτι τους. Φτερά για να πετάξουν μακριά.
Τ. ΣΟΛΚ

Τι πρέπει να κάνει κανείς αν θέλει ν' αλλάξει την γνώμη ενός παιδιού; Ο πρώτος κανόνας είναι να ξεκινήσει υιοθετώντας την.
ΑΛΑΙΝ

Τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός: Δεν είναι ούτε ιδιοκτησία των γονέων τους, ούτε ιδιοκτησία της κοινωνίας. Δεν ανήκουν παρά στην μελλοντική τους ελευθερία.
ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ

Όταν τα παιδιά μαζεύονται και συζητούν το πιο αγαπημένο θέμα τους είναι: "Πότε θα γίνουμε άντρες". Όταν μαζεύονται οι γέροι λένε: "Όταν είμαστε παιδιά!¨. Φαίνεται πως μόνο το σήμερα δεν μπορούμε ν' ανακαλύψουμε.
ΝΙΟΥΤΟΝ ΤΑΡΚΙΝΓΚΤΟΝ

Η παιδική ηλικία δείχνει τον άνθρωπο, όπως η αυγή την ημέρα.
ΘΑΛΗΣ

Το παιδί είναι λουλούδι με κλεισμένα ακόμα τα πέταλά του
ΚΙΚΕΡΩΝ

Για το μωρό, το πρόσωπο της μητέρας είναι η προέκταση του εαυτού του.
Ν. ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ

Να φέρεσαι στους γονείς σου, όπως θα ήθελες να φέρονται τα παιδιά σου σε σένα.
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

Τα μικρά παιδιά τίποτε δεν αντιλαμβάνονται και δεν αισθάνονται τόσο πολύ, όσο την αδικία.
ΝΤΙΚΕΝΣ

Απόφευγε εκείνον που αποφεύγει το γέλιο ενός παιδιού.
ΚΟΛΟΡΙΝΤΖ

Τα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερο για παραδείγματα, παρά για κριτικές.
Ζ. ΖΟΥΜΠΕΡ

Η παιδική ηλικία, ακολουθεί τον άνθρωπο σε ολόκληρη την ζωή του.
ΜΠΑΛΖΑΚ

...Δεν υπάρχει τίποτε πιο θαυμαστό και ασύλληπτο και τίποτε πιο αλλόκοτο κι ολότελα χαμένο για μας, από την ψυχή του παιδιού όταν παίζει.
Ε. ΕΣΣΕ

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα.
ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

Βιβλιογραφία: ημερολόγιο του βιβλιόφιλου 1999

Thursday, 29 March 2007

Albus Genius

Ήθελα να στο γράψω και παλιότερα αλλά είπα άστο. Φορτώνετε με πολλές ευθύνες τους γονιούς σαν να τους βάζετε στο στόχαστρο, τους φορτώνετε με πολλά πρέπει. Το αποτέλεσμα ένα παιδί, μισό ή κανένα. Ζούμε σε μια κοινωνία, η ευθύνη δεν είναι μόνο ατομική, δεν βλέπω να εξασκείται με την ίδια μέριμνα την κριτική σε μια πολιτεία που πολλές φορές είναι σκληρότατη στους γονείς και στα παιδιά τους. Και πρώτα πρώτα σε ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που ποτέ δεν αξιολογείται κανένας ούτε για το τί παιδεία (συμπεριφορά και γνώση) προσφέρει, ούτε αν είναι ψυχικά ασθενής. Δεν λειτουργεί μονόπλευρα η κοινωνία.
 
Οργανωθήκαμε σε κράτη για να προστατευόμαστε όχι για να παλεύουμε με τους δημόσιους εκπαιδευτικούς οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν ενδιαφέρονται για τίποτα. 
Μην μαστιγώνετε έτσι αλύπητα τους γονείς. 

 Albus Genius


ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ....

Το μέσο παιδί, κάνει τα πράγματα σωστά. Το παιδί χωρίς όρια, κάνει το σωστό πράγμα.
Μην αναγκάζετε τετράγωνα παιδιά να περάσουν από στρογγυλές τρύπες
Γ. ΚΟΡΑΣ


Η ωραιότερη μυρωδιά είναι του ψωμιού, η ωραιότερη γεύση του αλατιού, η ωραιότερη αγάπη των παιδιών.
ΠΑΡΟΙΜΙΑ

Μια μητέρα ρώτησε ένα διάσημο παιδαγωγό, από πότε πρέπει ν΄ αρχίσει την αγωγή που πεντάχρονου παιδιού της κι εκείνος της απάντησε: Κυρία μου, χάσατε ήδη πέντε χρόνια!

Συνηθίζουμε να μαθαίνουμε με λεπτομέρειες τι πρέπει να κάνει κανείς για να εμβολιάσει ένα δέντρο. Όταν όμως πρόκειται για την ανατροφή και την ανάπτυξη των παιδιών μας ενεργούμε χωρίς ειδικές γνώσεις και τα κατηγορούμε ότι υστερούν σ' ένα οποιοδήποτε τομέα της δραστηριότητας τους. Αντίθετα, κατά τον εμβολιασμό των δέντρων π.χ. υποπτευόμαστε ότι κάτι δεν το κάναμε όπως έπρεπε, αν ο εμβολιασμός δεν επιτύχει.
ΟΣΚΑΛ ΚΟΛΛΕ

Το σχισμένο φόρεμα διορθώνεται,
μα τα σκληρά λόγια συντρίβουν την καρδιά του παιδιού.
ΛΟΓΓΦΕΛΛΩ

Τα παιδιά είναι μεγαλόψυχα και μπορούν, με την μαγεία της φαντασίας τους, να φιλοξενήσουν στην ψυχή τους, το 'να δίπλα στ' άλλο πράγματα που, σε μυαλά ηλικιωμένα, η μεταξύ τους διαφορά, προκαλεί σφοδρό πόλεμο και αλληλοαποκλεισμούς.
Ε. ΕΣΣΕ

Μια μητέρα πρέπει να καθοδηγεί και μετά να παραμερίζει- Ήξερα πως δεν έπρεπε να πω: "Έτσι πρέπει να πορευτείς". Γιατί δεν μπορούσα να προβλέψω ποια μονοπάτια ήταν ικανά να σε τραβήξουν σε ύψη αφάνταστα και άγνωστα σε μένα. Κι ωστόσο πάντα στην καρδιά μου το ήξερα βαθιά πως κάποτε θ' αγγίξεις ένα αστέρι. Δεν ξαφνιάστηκα!
ΧΕΗΖΕΛ ΝΤΥΕΡ

Ο τσακωμός των γονέων με τα παιδιά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί η λύση του προβλήματος, αλλά η γνώση της αιτίας οδηγεί στη λύση.
ΧΟΥΑ Τ

Το γέλιο της μαμάς βρίσκει ανταπόκριση στο μικρό της. Μια μορφή ανταλλαγής παλιά όσο και ο κόσμος.
Μ. ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ

Η αληθινή αγάπη προς το παιδί θα μας υποδείξει τον τρόπο να τα βοηθήσουμε με ηρεμία και στοργή, να γίνουν ευχαριστημένοι και ισορροπημένοι άνθρωποι. Τ. ΝΙΚΟΛ

Ο μεγαλύτερος στόχος σε ένα κόσμο που αλλάζει αστραπιαία θα έπρεπε να είναι η προετοιμασία των παιδιών στην αλλαγή.
ΣΙΜΟΥΡ ΠΕ ΠΕΡΤ

Το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί είναι ν' ακούμε το γέλιο ενός μωρού
Σ. ΦΡΟΫΝΤ

Κανένας δε μπορεί να γνωρίσει το νόημα της ζωής, το νόημα του κόσμου, ώσπου ν' αποκτήσει ένα παιδί και να το αγαπήσει και τότε όλος ο κόσμος αλλάζει. Τίποτε δε μπορεί να είναι πια αυτό που ήταν πριν.
ΛΑΦΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ

Δεν υπάρχουν κακά παιδιά. Υπάρχουν μόνο κακοί γονείς. Και είναι κακοί οι γονείς που θεωρούν τα παιδιά τους κακά.
Τ. ΝΙΚΟΛ

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ - ΓΑΒΡΙΕΛΑ ΜΙΣΤΡΑΛ

Δώσε μου, Κύριε, απλότητα και βάθος.
Κάνε να μην είμαι περίπλοκος, ούτε κοινότυπος στο καθημερινό μου μάθημα.
Κάνε να υψώνω τα μάτια πάνω από το πληγωμένο μου στήθος μπαίνοντας κάθε μέρα στην τάξη μου.
Ας μη φέρνω μαζί μου στην έδρα τις μικρές μου υλικές μέριμνες, τις κωμικές λύπες μου.
Κάμε το χέρι μου ελαφρότερο στην τιμωρία και απαλότερο στο χάδι.
Ας επιπλήττω απρόθυμα για να 'μαι βέβαιος πως τιμωρώ από αγάπη.
Το πλινθόκτιστο σχολείο μου ας είναι καμωμένο από πνεύμα.
Οι φλόγες του ενθουσιασμού μου ας γεμίζουν τη φτωχή του είσοδο, τη γυμνή αίθουσα του.
Η καρδιά μου ας είναι στήλη του, η πιο δυνατή και η θέληση μου χρυσάφι καθαρότερο απ' τις κολώνες των πλούσιων σχολείων.

ΓΑΒΡΙΕΛΑ ΜΙΣΤΡΑΛ
ΧΙΛΙΑΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ-ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ 1946

Wednesday, 28 March 2007

ΛΕΟ ΜΠΟΥΣΚΑΛΙΑ: Το παιδί στον πατέρα του


Όταν σου ζητώ να μ' ακούσεις
κι εσύ αρχίζεις να δίνεις συμβουλές
δεν έκανες αυτό που σου ζήτησα.


Όταν σου ζητώ να μ' ακούσεις
κι εσύ αρχίζεις να μου λες γιατί
δε νοιώθω και τόσο ωραία.
Ποδοπατείς τα αισθήματα μου.

Όταν σου ζητώ να μ' ακούσεις
και νοιώθεις υποχρεωμένος να κάνεις κάτι
για να λύσεις τα προβλήματα μου,
δεν με κατάλαβες, όσο κι αν φαίνεται παράξενο.

Ίσως γι' αυτό η προσευχή
αποδίδει σε μερικούς ανθρώπους
επειδή ο Θεός είναι βουβός και δεν προσφέρει συμβουλές
και δεν προσπαθεί να τακτοποιήσει πράγματα.

Ο Θεός ακούει μόνο κι εμπιστεύεται εσένα
να τα βγάλεις πέρα με τον εαυτό σου.

Γι' αυτό, σε παρακαλώ,
πρόσεξέ με κι άκουσέ με.
Κι αν θέλεις να μιλήσεις
περίμενε μια στιγμή,
θα 'ρθει η σειρά σου.
Σου υπόσχομαι να σ' ακούσω κι εγώ προσεκτικά.


ΛΕΟ ΜΠΟΥΣΚΑΛΙΑ

Υποσιτισμός, μια 'Υπουλη Τραγωδία!:

" Ευθύνεται για περισσότερους από τους μισούς θανάτους παιδιών σε όλο τον κόσμο - καμία μολυσματική ασθένεια από την εποχή της Επιδημίας της Πανώλης δεν παρουσίασε τέτοια αναλογία θανάτων.Εντούτοις, δεν είναι μολυσματική ασθένεια.Τα ολέθρια αποτελέσματά της διαφαίνονται στους εκατομμύρια επιζώντες που στιγματίζονται από αναπηρίες, χρόνιες ευαισθησίες στις ασθένειες και νοητικές βλάβες. Απειλεί γυναίκες, οικογένειες και τελικά, τη βιωσιμότητα ολόκληρων κοινωνιών".

-UNICEF,Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο. Ποιά πάθηση είναι;Πρόκειται για τον υποσιτισμό σε πρωτεϊνες και ενέργεια, ο οποίος έχει συμβάλλει τουλάχιστον στους μισούς από τους 10,4 εκατ. θανάτους παιδιών κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας(WHO). Μία έκθεση της WHO τον Ιούλιο του 2001 ανέφερε:"οι συνέπειες του υποσιτισμού είναι εκτεταμένες και επηρεάζουν σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους- το 20% του πληθυσμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο". Αυτό σημαίνει ότι παγκόσμια, 1 στους 8 ανθρώπους πάσχει από υποσιτισμό. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Ασία και την Αφρική, ωστόσο οι αναπτυγμένες χώρες δεν είναι απαλλαγμένες. 11 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε βιομηχανοποιημένες χώρες πάζουν από υποσιτισμό και επιπλέον 27 εκατομμύρια υποσιτιζόμενοι ζουν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής 'Ενωσης.
Ο υποσιτισμός παρουσιάζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν προσλαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, και συνήθως προκαλείται από το συνδυασμό δύο παραγόντων:(1) την ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, θερμίδων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και (2) τις συχνές λοιμώξεις.

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον Υποσιτισμό!
Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποσιτισμού επειδή βρίσκονται σε περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης η οποία αυξάνει την απαίτηση για θερμίδες και πρωτεϊνες. Για παρόμοιους λόγους, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν είναι ευάλωτες στον υποσιτισμό.Η ανεπάρκεια των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων ανακόπτει τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό κλαίει και είναι φιλάσθενο. Καθώς χειροτερεύει η κατάσταση, η απώλεια βάρους γίνεται πιο ευδιάκριτη, τα μάτια και το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού βυθίζονται, το δέρμα και οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους και η ικανότητα διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος μειώνεται.Ο υποσιτισμός μπορεί να εμφανιστεί και με άλλες μορφές, οι οποίες μπορεί επίσης να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των παιδιών. Η ανεπαρκής πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων - κυρίως σιδήρου, ιωδίου και ψευδαργύρου- και βιταμινών, ιδιαίτερα της βιταμίνης Α, μπορεί να προκαλέσει αυτές τις συνέπειες. Συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμίνης Α επηρεάζει περίπου 100 εκατ. μικρά παιδιά στον κόσμο και προξενεί τύφλωση κι επίσης εξασθενίζει το ανοσολογικό σύστημα! Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η ελλιπής σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού σχετίζεται με τη μειωμένη διανοητική ανάπτυξη και την περιορισμένη σχολική και πνευματική απόδοση.

Μήπως υποσιτίζεται το παιδί σας;Οι γιατροί αξιολογούν τη διατροφική υγεία ενός παιδιού συνήθως μετρώντας το σώμα του και συγκρίνοντας τις διαστάσεις με τις φυσιολογικές τιμές. Η σύγκριση βάρους-ηλικίας αποκαλύπτει το βαθμό υποσιτισμού. Αν είναι σοβαρός, το παιδί είναι ισχνό και φαίνεται πολύ λεπτό. Η ασθένεια θεωρείται σοβαρής μορφής αν το βάρος του παιδιού είναι 40% και πλέον κάτω από το κανονικό, μέτριας μορφής αν είναι 25% ως 40% κάτω και ελαφράς μορφής αν είναι 10% ως 25% κάτω από το κανονικό. Μια πολύ χαμηλή αναλογία ύψους-ηλικίας ίσως αποκαλύψει χρόνιο υποσιτισμό.

Πώς να το προστατέψετε:
Καρ' αρχήν πρέπει να βελτιωθεί το διαιτολόγιο των εγκύων ή των μητέρων που θηλάζουν, ώστε να παίρνουν περισσότερες θερμίδες και πρωτεϊνες.
Η καλύτερη δυνατή τροφή για ένα βρέφος είναι το γάλα της μητέρας του,ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της ζωής του.
Μεταξύ του 4ου και 6ου μήνα, το βρέφος πρέπει να αρχίσει να τρώει πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, παράλληλα με το γάλα.
Μεταξύ του 5ου και 9ου μήνα, τα βρέφη γενικά αρχίζουν να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες και πρωτεϊνες . Με σταθερότητα και συνέπεια να του δίνετε και άλλες τροφές. Οι βρεφικές τροφές με δημητριακά και λαχανικά πρέπει να δοθούν πρώτα κι αργότερα να ακολουθήσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
'Επειτα από οχτώ μήνες,το μητρικό γάλα δεν αποτελεί πλέον τη βάση για το διαιτολόγιό του. Το ιδανικό διαιτολόγιο για το βρέφος περιλαμβάνει πλέον φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, καθώς και κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α.Τέτοιες είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκαλί ή κίτρινα φρούτα και λαχανικά όπως το μάνγκο, τα καρότα και οι παπάγιες. Παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών πρέπει να τρώνε 5-6 φορές τη μέρα.
Η μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία τροφών σε διαφορετικούς συνδυασμούς παρέχει θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν το παιδί σας!

Τα παιδιά, το μελάνωμα και ο ήλιος

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το κάψιμο από τον ήλιο, νωρίς στη παιδική ηλικία, δημιουργεί πολύ ψηλές πιθανότητες πρόκλησης μελανώματος, αργότερα στη ζωή των παιδιών.
Το μελάνωμα είναι ένας πολύ επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος, έχει την ικανότητα να εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε διάφορα μέρη του σώματος (λεμφαδένες, πνεύμονες, εγκέφαλο, συκώτι, οστά). Είναι ανθεκτικό στις θεραπείες και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά με ψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης εργαστηριακής έρευνας που έγινε στο National Cancer Institute, η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να προκαλέσει καρκίνο στα μελανοκύτταρα των παιδιών είναι πάρα πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για την καρκινοποίηση μελανοκυττάρων στους ενήλικες.

Σε πειραματόζωα στα οποία έκαναν πειράματα έκθεσής τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, βρήκαν ότι σε ενήλικα ζώα χρειαζόταν 30 φορές περισσότερη ακτινοβολία για να προκληθεί η ίδια καρκινική βλάβη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο δέρμα και ιδιαίτερα για το δέρμα των παιδιών. Τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν το μελαψό χρώμα του δέρματος, βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβη στο γενετικό υλικό των μελανοκυττάρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται το μελάνωμα.
Τα βρέφη και τα νεαρά παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία διότι το δέρμα τους, περιέχει επίσης και αρχέγονα ανώριμα μελανοκύτταρα.
Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα όταν υποβάλλονται στην ακτινοβολία αυτή.
Δημιουργούνται έτσι περισσότερες πιθανότητες πρόκλησης βλάβης στο DNA τους με αποτέλεσμα την εγκατάσταση των μηχανισμών εκείνων που οδηγούν στον καρκίνο.
Ακόμη ένας παράγοντας που θεωρείται ότι εξηγεί την ιδιαίτερη ευαισθησία των παιδιών είναι το γεγονός ότι το οι υπεριώδεις ακτινοβολίες επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Το σύστημα άμυνας, λόγω αυτής της αρνητικής επίδρασης δεν αντιδρά σωστά για να εξαλείψει τα πρώτα ανώμαλα κύτταρα που θα οδηγήσουν μελλοντικά στην ανάπτυξη του μελανώματος.

Τα συμπεράσματα της ενδιαφέρουσας αυτής μελέτης είναι ξεκάθαρα:
Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο
Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται τα καψίματα από τον ήλιο στα παιδιά
Φορέστε στα παιδιά καπέλο, χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες με ψηλό δείκτη προστασίας
Αποφεύγετε αχρείαστες εκθέσεις των παιδιών στον ήλιο


Βιβλιογραφία:

National Cancer Institute

Tuesday, 27 March 2007

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1. ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΙΣΣΑΣ (ΡΟΔΟΣ)
Ένα μουσείο αφιερωμένο στη μέλισσα και το μέλι - εδώ μαθαίνει κανείς λεπτομέρειες για τη βιολογία της μέλισσας, τα διαφορετικά είδη μελιού ανά τον κόσμο, βλέπει τα εργαλεία, τις κυψέλες αλλά και όλα τα μηχανήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του μελιού μέσα στο χρόνο.
2. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΎΖΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ)
Ιδιοκτησία της οικογένειας Βαρβαγιάννη, το μουσείο του ούζου είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο έκθεμα είναι οι πρώτοι αποστακτήρες ούζου, χωρίς να λείπουν και εργαλεία κατασκευής βαρελιών, γυάλινα και μεταλλικά δοχεία για τη φύλαξη του ούζου, παλιά ποτήρια και
φιάλες ούζου αλλά και όργανα αλκοομέτρησης.

3. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΞΗΣ (ΣΟΥΦΛΙ)
Εδώ παρουσιάζονται όλα τα στάδια παρασκευής του μεταξιού, από τη διαδικασία εκτροφής μεταξοσκώληκα μέχρι την επεξεργασία του μεταξιού.

4. ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΊΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ (ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ)
Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο, το οποίο απλώνεται σε μια έκταση πάνω από ένα στρέμμα. Η ιδέα είναι ότι εδώ παρουσιάζονται οι βασικές προβιομηχανικές τεχνικές
που χρησιμοποιούσαν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διάφορων προϊόντων από νεροτριβή και ροκοκάζανο μέχρι ένα ολόκληρο βυρσοδεψείο.

5. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΉΣ ΤΈΧΝΗΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
Το μοναδικό μουσείο Ασιατικής τέχνης στην Ελλάδα στεγάζεται στο Ανάκτορο των Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ. Το μουσείο ξεκίνησε χάρη στη δωρεά 9.500 περίπου έργων
κινέζικης, κορεατικής και ιαπωνικής τέχνης του Γρηγορίου Μάνου, πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία. Η δωρεά του Μάνου λειτούργησε ως μαγνήτης και για άλλους συλλέκτες, που σύντομα δώρισαν αντικείμενα από την Ιαπωνία, την Κορέα, το Νεπάλ, το Θιβέτ, το Πακιστάν, την Ινδία, το Σιάμ και τη Καμπότζη.

LIFO

Έκθεση του ΟΗΕ για την φτώχεια - Κάθε 3 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από την πείνα!

Κάθε 3 δευτερόλεπτα σε κάποιο σημείο του πλανήτη, πεθαίνει ένα παιδί, σαν αποτέλεσμα της φτώχειας, κάτι που σημαίνει 1.200 παιδιά κάθε μια ώρα!Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία ετήσια Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι 1.200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα...
Βραζιλία, Βολιβία 
Όσον αφορά στη Λατινική Αμερική, η Έκθεση επισημαίνει και πάλι το πρόβλημα της ανισότητας στην περιοχή, ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την Ανάπτυξη. Ένα παράδειγμα είναι η Βραζιλία, που χαρακτηρίζεται ως η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στην περιοχή. Δέκα εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές επιβιώνουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
Άλλο παράδειγμα η Βολιβία, όπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι καλλιεργούν 5 εκατομμύρια στρέμματα γης, τη στιγμή που μόλις 100 «οικογένειες» κατέχουν 25 εκατομμύρια στρέμματα!


Αργεντινή, Κολομβία, Γουατεμάλα 
Στην Αργεντινή, μεταξύ των ετών 2000 και 2003 ο πληθυσμός που ζει σε πλήρη ένδεια τριπλασιάστηκε.
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η Κολομβία, που λόγω των ένοπλων συγκρούσεων με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, παρατηρείται ύφεση δυο εκατοστιαίων μονάδων στην οικονομική της ανάπτυξη από το 1992, δηλαδή περισσότερο από 10 χρόνια...
Ο δείκτης ανάπτυξης δεν φανερώνει μόνο την διαμόρφωση του εισοδήματος των πολιτών, αφού χώρες όπως η Γουατεμάλα, έχουν καταφέρει την τελευταία δεκαετία, μια αύξηση στις εξαγωγές σε ποσοστό περισσότερο από 8% ετησίως, κάτι που έχει βελτιώσει την κατάσταση της στην Έκθεση του ΟΗΕ.

  
Δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση. 
Για το λόγο αυτό, η Έκθεση περιγράφει ένα γενικότερο πανόραμα της κατάστασης στην οποία ζουν οι πληθυσμοί, και επισημαίνει και άλλους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.Για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική, μόνο ένα ποσοστό 40% των εργατών είναι προστατευμένοι από την εργατική νομοθεσία και έχουν ασφάλεια ζωής.


Οι δείκτες 
Στον κατάλογο με τον δείκτη ανάπτυξης των χωρών της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή φαίνεται πως είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή, καταλαμβάνοντας την 34 θέση, την ίδια με πέρυσι. Ακολουθεί η Χιλή, στην 37η που ανέβηκε 6 θέσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ ακολουθούν η Ουρουγουάη (46), η Κόστα Ρίκα (47), η Κούβα (52), και το Μεξικό που διατήρησαν αυτόν τον χρόνο τις θέσεις τους.


Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης. 
Κατάταξη:

Αργεντινή
Χιλή
Ουρουγουάη
Κόστα Ρίκα
Κούβα
Μεξικό
Παναμάς
Βραζιλία
Κολομβία
Βενεζουέλα
Περού
Εκουαδόρ
Παραγουάη
Δομινικανή Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ
Νικαράγουα
Βολιβία
Ονδούρα
Γουατεμάλα
Αϊτή


Ο Παναμάς ανέβηκε στην θέση 61 από την 56η, όπως και η Βραζιλία στην 63η από την 72η ανάμεσα στο 2004 και 2005. Η Κολομβία έπεσε από την 73η στην 69η θέση, όπως και το Περού που έπεσε από την 85η στην 79η.
Ωστόσο, ίσως η πιο αξιοσημείωτη πτώση είναι αυτή του Εκουαδόρ, το οποίο μέσα σε 12 μήνες έπεσε από την 100η θέση στην 82η... Η πιο απότομη πτώση ανάμεσα στις Λατινοαμερικάνικες χώρες ανήκει στην Βενεζουέλα, η οποία κατέβηκε από την 69η θέση στην 75η. Η Δομινικανή Δημοκρατία από την 95θέση έπεσε στην 98. Η Βολιβία στην θέση (113) και η Αϊτή (153) είναι τα τελευταία Κράτη στην περιοχή όσον αφορά στην Ανθρώπινη Ανάπτυξη.

Παιδική πορνογραφία - Η έκταση του προβλήματος

Τα στοιχεία για τη διακίνηση του παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω του διαδικτύου είναι τουλάχιστον αποθαρρυντικά. Οι διαδικτυακοί τόποι που "φιλοξενούν" παιδική πορνογραφία αυξάνονται ραγδαία από το 2001.

Από τότε μέχρι σήμερα η αύξηση έχει ξεπεράσει το 350%. Η αυξητική τάση συνεχίζεται ακάθεκτη αφού μηνιαία εμφανίζονται 67 με 82 νέοι τόποι και περίπου 8 με 21 σε καθημερινή βάση.
Είκοσι παιδιά (2-12 ετών) εμφανίζονται κάθε μήνα σε τέτοιες ιστοσελίδες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία - πληροφορίες που δίνουν κατά καιρούς στη δημοσιότητα οι διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμοί καταπολέμησης της παιδοφιλίας στην Ευρώπη, κάθε εβδομάδα γύρω στις 20.000 φωτογραφίες με άσεμνες στάσεις παιδιών, από οκτώ μηνών μέχρι 17 ετών, προωθούνται στις 100 και πλέον χιλιάδες πορνογραφικές ιστοσελίδες του κυβερνοχώρου. Τα δύο σημαντικότερα κέντρα διακίνησης πορνογραφικού υλικού είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Το φαινόμενο όμως παρουσιάζει έξαρση και στην Ανατολική Ευρώπη, τη Βρετανία και τη Λατινική Αμερική.
Στην Ελλάδα, ενώ το 1997 απασχολούσαν τις αρμόδιες αρχές 1 ή 2 τέτοιες υποθέσεις το τρίμηνο, σήμερα εντοπίζονται καθημερινά 5-7 σχετικά ηλεκτρονικά ίχνη.
Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες και παρόλα τα εμπόδια, νομικά και άλλα, το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έφερε στο φως 30 τέτοιες υποθέσεις ενώ από τους 85 συνολικά κατηγορούμενους οι 40 έχουν συλληφθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ελληνικών υπηρεσιών, χιλιάδες άτομα στη χώρα μας πληρώνουν ετησίως για να έχουν πρόσβαση σε υλικό παιδιών που έχουν πέσει θύματα της "σεξουαλικής βιομηχανίας".


πηγή: ΣΚΑΪ.gr
22/02/2007

Monday, 26 March 2007

Δραματική η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Λίγα λόγια για τις μανούλες
Τα παιδιά σαν τις μέλισσες πέφτουν στις καντίνες των σχολείων, που τους πουλάνε σκουπίδια.
Τυρόπιτες τίγκα στα ταγκισμένα βούτυρα, σοκολατοειδή, πατατάκια και ό,τι άλλο «απαγορεύεται» πουλιέται στα παιδιά μας. 
Λίγα λεπτά μόνο αρκούν για να ετοιμάζουμε ένα σάντουιτς να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο και να βάλουμε στη σάκα τους ένα μηλαράκι.
Από τα χέρια της μαμάς, χορταίνουν τα χαμομηλάκια μας χωρίς να παχαίνουν. 
Η μάνα, επειδή αγαπάει, ξέρει. 
Τα καλύτερα υλικά θα βάλει και τα πιο υγιεινά.  

1. Παιδική παχυσαρκία
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, MSc, info@dietforall.gr
Με την επιμέλεια του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής συνείδησης των παιδιών. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, αποτελούν το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση, ενώ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη διαθεσιμότητα φαγητού. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά που έχουν γονείς με αυξημένο σωματικό βάρος, κινδυνεύουν να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Το δυσάρεστο είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάποια έγκυρη διατροφική πληροφόρηση/εκπαίδευση. Μάλιστα, συχνά δέχονται αντικρουόμενα ή μεμονωμένα μηνύματα από διάφορες πηγές, με αποτέλεσμα να νιώθουν ανασφαλείς ή να ακολουθούν οδηγίες αμφίβολης προέλευσης.
Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της ποσότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές οικογένειες τα παιδιά καταναλώνουν μερίδες ενηλίκων από την ηλικία των 5-6 ετών.
Ενα ακόμη εμπόδιο στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους από τους γονείς. Για παράδειγμα, πολλές φορές οι συνήθειες αυτές παρουσιάζονται σαν υπόθεση του υπέρβαρου παιδιού, οι οποίες δεν αφορούν την υπόλοιπη οικογένεια. Αυτό συμβαίνει συχνά σε νοικοκυριά όπου υπάρχει και παιδί με υγιές βάρος. Ωστόσο, η υποστήριξη από την οικογένεια είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Τέλος, με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής, ο οικογενειακός προγραμματισμός δυσκολεύει. Για παράδειγμα, καταναλώνεται συχνότερα φαγητό απέξω, τα παιδιά διαθέτουν πιο συχνά χρήματα για την αγορά τροφίμων (π.χ. από την καντίνα του σχολείου) και μένουν πολλές ώρες μόνα στο σπίτι (οπότε δεν υπάρχει έλεγχος της ποσότητας και του είδους τροφίμων που καταναλώνουν). Τέλος, το πρωινό συχνά παραλείπεται και τα γεύματα είναι πιο ακατάστατα.
 
*Στα εξωτερικά ιατρεία της Α' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» λειτουργεί δωρεάν κάθε Τρίτη 9.00π.μ.-14.00μ.μ. Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας. Το Ιατρείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Χρούσου και της παιδιάτρου κυρίας Περβανίδου. Στο ιατρείο υπάρχει ομάδα παιδιάτρων, παιδοαναπτυξιολόγου, παιδοενδοκρινολόγου, παιδοδιαιτολόγων και παιδοψυχολόγου. Οι γονείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο 1535 και 2107467009-10 ή να περάσουν από το ιατρείο τις ώρες λειτουργίας.

2. Γιατί τα παιδιά τρώνε όπως τρώνε;
Γράφει η ΑΘΗΝΑ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, κλινική ψυχολόγος
 
Η απαγόρευση του fast food ή της «κακής» τροφής μπορεί να οδηγήσει στην αντίδραση: το παιδί επιθυμεί να φάει το απαγορευμένο. Ομως, και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λίπους στην καθημερινή διατροφή του παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα παχυσαρκίας από τη μία και να γίνει «τροφή» για τους ιούς από την άλλη.
Τι κάνει τα παιδιά να τρώνε όπως τρώνε; Ο έλεγχος της διατροφικής συμπεριφοράς βρίσκεται στα νευρικά κέντρα του εγκεφάλου μας.
Ειδικά το στεφανοειδές σύστημα, το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που βρίσκεται μέσα και γύρω από τον μεσεγκέφαλο κατέχοντας ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συγκινήσεων και των κινήτρων, διαθέτει περίπου 6.000 διαφορετικά σημεία που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά. Φαγητό σημαίνει και ερεθισμός του κέντρου ηδονής του υποθαλάμου αφού ελέγχεται από το στεφανοειδές σύστημα. Κατά συνέπεια, εντάσεις και αμυντικοί μηχανισμοί ειδικά στη σφαίρα της σεξουαλικής συμπεριφοράς μπορεί να εκφραστούν με ποιοτικές ή ποσοτικές αλλαγές στην κατανάλωση φαγητού.
Οι διαφορές στην κατανάλωση τροφής, τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα, ξεκινούν μετά το τέλος της βρεφικής ηλικίας. Αυτές οι διαφορές, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο διαπαιδαγώγησης από τους γονείς, κυρίως όσων αφορά την κατανομή του ελέγχου μεταξύ γονιού και παιδιού πάνω στο τι και πότε θα φάει το παιδί.
 
Τρώνε ό,τι βλέπουν
Ομως, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών φαίνεται πως ακολουθούν κι αυτές τους κανόνες της μίμησης: τα παιδιά τρώνε ό,τι βλέπουν τους γονείς να τρώνε. Τα παιδιά των γονιών που κάνουν συνέχεια δίαιτα ή που δεν ακολουθούν σταθερές ώρες στο φαγητό και «τσιμπολογάνε» ακανόνιστα είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν και εκείνα αυτές τις συνήθειες.
Πώς μπορούμε να πείσουμε ένα παιδί να διατρέφεται σωστά; Για να αυξήσουμε την πιθανότητα της απόκτησης σωστών συνηθειών διατροφής καλό είναι να δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να επιλέξουν από τα υγιεινά φαγητά εκείνα που τους αρέσουν περισσότερο. Μπορούμε να δώσουμε ακόμα και το δικαίωμα επιλογής στην ποσότητα του φαγητού ανά γεύμα, φροντίζοντας το παιδί να τρώει μέσα σε επιτρεπτά χρονικά όρια χωρίς πίεση.
 
Το παιχνίδι της «διατροφικής πυραμίδας» αρέσει στα περισσότερα παιδιά: αφού έχουμε πρώτα ενημερώσει το παιδί για τις απαραίτητες για τον οργανισμό του τροφές ημερησίως, το αφήνουμε π.χ. να επιλέξει αν θα φάει γλυκό, εάν είναι σίγουρο πως έχει καταναλώσει το 5-10% της ημερήσιας διατροφής του σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Αυτή η μέθοδος φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα σε παιδιά που κινδυνεύουν από παχυσαρκία, αλλά δεν υπαινίσσεται με κανέναν τρόπο ότι πρέπει να απαγορεύσουμε στα παιδιά το γλυκό - επιδόρπιο ή ότι θα το χρησιμοποιήσουμε σαν δόλωμα. Αν πούμε σε ένα παιδί ότι δεν θα φάει παγωτό αν πρώτα δεν τελειώσει τη σαλάτα του, δίνουμε το μήνυμα ότι το παγωτό είναι «καλύτερο» ή έχει περισσότερη αξία από τη σαλάτα. Η προτροπή του γονιού πρέπει να αφορά την ίδια την υγιεινή τροφή.
Από τη στιγμή που ένα παιδί έχει φάει ένα σωστό και ισορροπημένο γεύμα θα ζητήσει πολύ λιγότερες ποσότητες γλυκού, αρκεί βέβαια το γεύμα να είναι εύγευστο. Τα παιδιά έχουν μια βιολογική προτίμηση για «γλυκό» και «αλμυρό» και απορρίπτουν εύκολα καινούργια φαγητά.
 
Η αποδοχή φαγητών χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και ζάχαρη, αλλά και υγιεινών τροφών, όπως τα λαχανικά, γίνεται σταδιακά και με τη συνεχή προσφορά καινούργιων γευμάτων μέσα σε θετικό και χωρίς πίεση περιβάλλον, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι συνειρμοί που θα διευκολύνουν τη διαδικασία της μάθησης.

3. Παιδική παχυσαρκία και ορθοπεδικά προβλήματα
Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ, ορθοπεδικός-χειρουργός, διευθυντής Ορθοπεδικού Τμήματος ΙΑΣΩ ΤΖΕΝΕΡΑΛ
 
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις στη χώρα μας, λόγω της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής, και αποτελεί σοβαρό παράγοντα εμφάνισης παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Το παιδί με παραπανίσια κιλά δεν μπορεί να αθληθεί σωστά και όταν αθλείται μπορεί να υποστεί μέτριες ή και σοβαρές κακώσεις, από τις πιο απλές, όπως ένα διάστρεμμα της ποδοκνημικής, μέχρι πιο βαριές, όπως συνδεσμικές κακώσεις γόνατος και κακώσεις σπονδυλικής στήλης. Επίσης, η οξυγόνωση των μυών διαταράσσεται με αποτέλεσμα το παιδί να κουράζεται εύκολα και οι μύες να πονάνε (μυϊκός κάματος). Οι φορτιζόμενες αρθρώσεις (γόνατα, ισχία) δέχονται μεγάλα φορτία κυρίως κατά το τρέξιμο και την άνοδο-κάθοδο σκαλιών, με αποτέλεσμα ο χόνδρος να κινδυνεύει με εμφάνιση οστεοχονδρίτιδας αλλά και εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας κατά την ενήλικο ζωή. Οσον αφορά τη σπονδυλική στήλη, αν και περιορίζεται η κινητικότητα αυτής λόγω της παχυσαρκίας, είναι πιο συχνή η εμφάνιση δισκικής νόσου (δισκοπάθεια). Γενικότερα, λόγω της έλλειψης άσκησης, που είναι φυσικό αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, η ωρίμαση του σκελετού και η αύξηση της οστικής μάζας υπολείπεται σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα.
 
Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής που έχει σαν θεμέλιους λίθους τη σωστή διατροφή (μεσογειακή δίαιτα), την άσκηση και την αποφυγή βλαπτικών παραγόντων, όπως τσιγάρο και αλκοόλ, είναι πολύ δύσκολη στα παιδιά με παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία ή και κατά την ενηλικίωσή τους.

4. Τα ταχυφαγεία αυξάνουν τα... εγκεφαλικά
Οσο περισσότερα γεύματα τρώμε σε ταχυφαγεία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο, λέει νέα επιστημονική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρεία Εμφράγματος. «Οι άνθρωποι που μένουν σε πόλεις με πολλά ταχυφαγεία έχουν αυξημένες κατά 13% πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Lewis Morgenstern του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Ακόμα και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά αυξάνει τις πιθανότητες ενός τέτοιου επεισοδίου που μπορεί να αποβεί μοιραίο». Η έλλειψη περισσότερο υγιεινών διατροφολογικά επιλογών οδηγεί τους ανθρώπους στα ταχυφαγεία, κατά τον Morgenstern. Ο ίδιος και η ομάδα του μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 1.247 ατόμων που είχαν υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο που προκαλείται από την αδυναμία αιμάτωσης του εγκεφάλου ως αποτέλεσμα των φραγμένων αρτηριών. Και συμπληρώνει: «Πρέπει να δημιουργήσουμε εκστρατείες ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της κακής διατροφής».

5. Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία σήμερα
Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ, χειρουργός παχυσαρκίας, πρόεδρος Doctors' Hospital
 
Η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στις αναπτυγμένες χώρες. Ενα φαινόμενο με αίτια τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν στο οικογενειακό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που μεγαλώνει και αναπτύσσεται ένα παιδί.
 
Από τη μία οι παχύσαρκοι γονείς, που συχνά αποτελούν ατυχές παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους, αλλά και η νοοτροπία της σύγχρονης γυναίκας που έχει εγκαταλείψει το παραδοσιακό σπιτικό φαγητό και στρέφεται στην πρόχειρη και υπερλιπιδαιμιακή διατροφή.
Από την άλλη, το γεμάτο άγχος και ανταγωνισμό εκπαιδευτικό περιβάλλον αλλά και η έλλειψη κάθε διατροφικής διαπαιδαγώγησης και άσκησης.
 
Οι παραπάνω παράγοντες συντελούν καθοριστικά στην αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων νέων και επιτείνουν ένα πρόβλημα με ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Εξαιτίας της παχυσαρκίας, αναπτύσσονται διαταραχές στην ανάπτυξη και την ωρίμανσή τους προκαλώντας, ιδιαίτερα στα κορίτσια, και ελάττωση του σωματικού ύψους τους, ενώ η θέα ενός παχύσαρκου παιδιού επιφέρει πολλές φορές επικριτικά και καυστικά σχόλια από τους συνομηλίκους του. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να απομονώνονται και να αποκτούν τραυματικά συμπλέγματα και νοοτροπίες, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην περαιτέρω διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους.
 
Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική όμως πρόληψη της παχυσαρκίας επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση της οικογένειας, της οποίας ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στη διαπαιδαγώγηση των ίδιων των παιδιών και των εφήβων είναι ιδιαίτερα σημαντικός και κρίσιμος.
 
Το σπιτικό φαγητό, η προτροπή για αποφυγή του πρόχειρου φαγητού στα κυλικεία και σε καταστήματα γρήγορης εστίασης καθώς και η καθημερινή άσκηση και γυμναστική, σε συνδυασμό και με τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που δεν φορτώνει με άγχος το παιδί, μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
 
Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παχυσαρκία είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται προτού ένας έφηβος ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, δηλαδή σε ηλικίες κάτω από 16 ετών, γιατί μετά επιβάλλεται η ιατρική αντιμετώπισή της, ακόμη και μέσω χειρουργικής επέμβασης.
 
Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα και επιβάλλει την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω στο τρίπτυχο: διαπαιδαγώγηση -πρόληψη- αντιμετώπιση. Οφείλουμε να δηλώσουμε όλοι «παρών» και να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Οι γονείς, η πολιτεία, οι εκπαιδευτικοί. Με αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση της πραγματικότητας να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της παχυσαρκίας, να θωρακίσουμε τη σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών μας και να προστατέψουμε το μέλλον τους.
 

Σάλος από την κακοποίηση παιδιών στη Μαλάτεια Τουρκίας

Hμερομηνία δημοσίευσης: 01-11-05 
(τίποτα δεν έχει αλλάξει...)
KΩNΣTANTINOYΠOΛH. Aποτελεί κοινή διαπίστωση των ξένων που ζουν στην Tουρκία: δύο πράγματα εγείρουν την αμέριστη τρυφερότητα των Tούρκων, τα μωρά και τα γατιά. Oι Tούρκοι τα λατρεύουν και τα κακομαθαίνουν. Στις λαϊκές γειτονιές, τα μικρά παιδιά και τα γατιά αποτελούν κοινή μέριμνα των πάντων.

Για όποιον γνωρίζει αυτήν την ευαισθησία, η κατακραυγή που συνόδευσε την προβολή από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας σκηνών κακοποίησης σε ορφανοτροφείο βρεφών και νηπίων έως έξι ετών της Mαλάτειας ήταν αναμενόμενη. Oι εκεί εργαζόμενες, μάλλον προχωρημένης ηλικίας και φέρουσες ισλαμική μαντίλα, εικονίζονταν να χαστουκίζουν τα παιδιά, να χτυπούν τα κεφάλια τους μεταξύ τους, να τα βρίζουν, να τα χτυπούν με σιδερένια αντικείμενα. Tα παιδιά ικέτευαν κλαίγοντας «όχι μανούλα, όχι μανούλα», για να εισπράξουν χειρότερα.

Aκολούθησε σάλος. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Mαλάτεια και σε άλλες πόλεις, ενώ στην κυβέρνηση, στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους κύκλους των εμπειρογνωμόνων σήμανε συναγερμός. H αστυνομία συνέλαβε τις εργαζόμενες στο ορφανοτροφείο, από τις οποίες πέντε απολύθηκαν, τέσσερις συνελήφθησαν και δύο κρατήθηκαν, με την κατηγορία βασανισμού των παιδιών. Tις επόμενες μέρες, πολλά από τα παιδιά δήλωσαν σε συνεντεύξεις πως τα κλείδωναν συστηματικά σε σκοτεινά δωμάτια, τους έβαζαν πιπέρι στο στόμα και τα έβαζαν να τρώνε τα κόπρανά τους. H τουρκική κοινωνία, σοκαρισμένη, αδυνατεί να πιστέψει στα αυτιά και τα μάτια της.
Kανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς μαγνητοσκοπήθηκαν αυτές οι σκηνές, μιας και -σε αντίθεση με τους παιδικούς σταθμούς πολυτελείας των μεγάλων πόλεων- το ίδρυμα δεν είχε δικό του κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Στη Mαλάτεια έφθασε η υπουργός Oικογενειακών Yποθέσεων Nιμέτ Tσουμπουκλού, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και η Eπιτροπή Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων της Tουρκικής Bουλής. Mία από τις συλληφθείσες δήλωσε σε μέλη της τελευταίας πως το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συνεχούς 48ωρης βάρδιας, όπου η κόπωση την έκανε να χάσει τον αυτοέλεγχό της.

Kαθώς αυξάνονται οι φωνές που απαιτούν την παραίτηση της Tσουμπουκλού και μελών της τοπικής ηγεσίας στη Mαλάτεια, οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για ελλείψεις τόσο στον αριθμό όσο και στην κατάρτιση του προσωπικού σε παρόμοια ιδρύματα. Mία γυναίκα αναγκάζεται να επιβλέπει 15 με 20 παιδιά, ενίοτε δε και 40, όπως έδειξαν οι εικόνες του βίντεο που απεικονίζουν 15 μικρά να λούζονται υποτυπωδώς σε μια τεράστια μπανιέρα.

Eιρωνεία για Eρντογάν
Aπαξιωτικά και ειρωνικά σχόλια του Tύπου απέσπασε η πρώτη δήλωση Eρντογάν, όταν είδε αυτό που ο Tύπος ονόμασε «το βίντεο της ντροπής» με τις κακοποιήσεις. Πώς είναι δυνατόν, απόρησε ο πρωθυπουργός, να λούζονται στην ίδια μπανιέρα αγοράκια και κοριτσάκια; «Eκεί όπου φιλοξενούνται κορίτσια δεν νοείται παρουσία αγοριών ή άνδρα διευθυντή», συμπλήρωσε.


Aλεξανδρος Mασσαβετας

kathimerini.gr

Εθελοντές εκπαιδευτικοί σε σχολείο για παιδιά Ρομά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με γνώμονα την προσφορά στην τοπική κοινωνία και τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, εκπαιδευτικοί προσφέρουν εθελοντική εργασία, στελεχώνοντας το σχολείο για τα παιδιά Ρομά στο Εργοχώρι της Βέροιας, που ξεκινά τη λειτουργία του έπειτα από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Στο λυόμενο κτίριο που ο δήμος εγκατέστησε απέναντι από τον καταυλισμό των Ρομά, στις παρυφές της πόλης (διαθέτει επίσης χώρους υγιεινής και τραπεζαρία για τη διανομή του κολατσιού από την τοπική Μητρόπολη), τα περίπου εξήντα τσιγγανόπουλα, ηλικίας πέντε έως δεκαπέντε ετών, θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το σχολικό περιβάλλον και να αποκτήσουν βασικά εφόδια που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη συνέχεια σε ένα συμβατικό σχολείο. 
«Δεν μπορώ να διανοηθώ πως τον 21ο αιώνα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να γράψουν το όνομά τους», είπε στην «Κ» μία εκ των εθελοντών εκπαιδευτικών, η δασκάλα Αρίστη Κουκουρίκου, εξηγώντας την απόφασή της να διδάξει εθελοντικά.

Αναλφαβητισμός
Η κ. Κουκουρίκου, 41 ετών, βρέθηκε στο πλευρό των Ρομά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, βοηθώντας τους να αντεπεξέλθουν στις συναλλαγές τους με το κράτος, καθώς ο αναλφαβητισμός και η άγνοια των διαδικασιών δυσχεραίνει ιδιαίτερα τέτοιες επαφές. Εχοντας συμμετάσχει, εξάλλου, σε σχετικά προγράμματα του ΑΠΘ στο παρελθόν, ευαισθητοποιήθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά στην εκπαίδευση.
Η ίδια συνεισφέρει καθημερινά ένα δίωρο από τον ελεύθερο χρόνο της, καθώς τα πρωινά απασχολείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Βέροια. Θεωρεί πως πρόκειται για ιδιαίτερα χρήσιμη υπηρεσία, και για σημαντικό επαγγελματικό εφόδιο για την ίδια. 
«Είναι ευκαιρία για έναν εκπαιδευτικό να ασχοληθεί με παιδιά μειονεκτουσών κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο και που δεν έχουν βοήθεια και στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Συνήθως στην τάξη δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια».
Η εικοσιεξάχρονη νηπιαγωγός κ. Βασιλική Κολέτσα, πάλι, μολονότι δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από εθελοντική εργασία στο πλευρό κοινωνικών ομάδων που μειονεκτούν, σκοπεύει ν’ αφιερώσει ολόκληρο το πρωινό της στο σχολείο για τα παιδιά Ρομά στο Εργοχώρι Βέροιας. Οπως είπε στην «Κ» αυτή τη στιγμή είναι άνεργη, ωστόσο, θα δίδασκε εθελοντικά ακόμη κι αν είχε κανονική απασχόληση. «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σ’ επαφή με τους Ρομά και χαίρομαι γι’ αυτό, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να δω έναν κόσμο τελείως διαφορετικό απ’ το δικό μας», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως γνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ωφέλιμη εμπειρία
Σύμφωνα, πάντως, με τον εικοσιεξάχρονο δάσκαλο κ. Αν. Τζιότζιο, που δίδαξε εθελοντικά Ελληνική Γλώσσα και μαθηματικά στα τσιγγανόπουλα πριν από δύο χρόνια, όταν στήθηκε μια στρατιωτική σκηνή όπου φιλοξενήθηκαν περίπου είκοσι παιδιά όλων των ηλικιών, σε μια πρώτη ανάλογη προσπάθεια του δήμου Βέροιας σε συνεργασία με τον στρατό, η εμπειρία είναι ιδιαίτερα πλούσια και ωφέλιμη. «Πέρα από τη δυνατότητα που μου δόθηκε να δοκιμαστώ επαγγελματικά σε μια διαφορετική ομάδα του μαθητικού πληθυσμού, για μένα ήταν σημαντικό το ότι τους βοήθησα να μάθουν κάποια στοιχειώδη που ίσως τους αλλάξουν τη ζωή», σημείωσε ο ίδιος.

Της Ζωγιας Kουταλιανου

Sunday, 25 March 2007

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ...

...ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ...
...ΜΗ ΣΚΙΑΖΕΣΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΤΗ
Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΣΑΝ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΤΟ ΦΕΓΓΟΒΟΛΟ ΑΣΤΕΡΙ,
ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ.

Βρες χρόνο...

Βρες χρόνο για δουλειά -
αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.
Βρες χρόνο για σκέψη -
αυτό είναι η πηγή της δύναμης.

Βρες χρόνο για παιχνίδι -
αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.

Βρες χρόνο για διάβασμα -
αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.

Βρες χρόνο να είσαι φιλικός -
αυτό είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.
Βρες χρόνο για όνειρα -
αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ' αστέρια.
Βρες χρόνο ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι -
αυτό είναι το προνόμιο των Θεών.

Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρα σου -
είναι πολύ σύντομη η μέρα για να 'σαι εγωιστής.
Βρες χρόνο να γελάς -
αυτό είναι η μουσική της ψυχής.
Βρες χρόνο να είσαι παιδί -
για να νοιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος.

*********

Τ' όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη. Τ' όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη.
τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα είναι η Ειρήνη....
Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

«Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην» - Σήμερα είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης

Χρόνια Πολλά στα χαμομηλάκια 
που γιορτάζουν σήμερα :)

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την χαρμόσυνη δηλαδή είδηση, που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού.
Όταν η Παναγία ρώτησε πώς είναι δυνατόν να τεκνοποιήσει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι το Άγιο Πνεύμα θα έρθει σε εσένα και με την δύναμη του Υψίστου θα συντελεστεί η ενσάρκωση του Υιού του.
Έτσι η Μαρία συνέλαβε τον Υιό και λόγο του Θεού, τον Ιησού Χριστό, ο οποίος με την εκούσια θυσία και τον μαρτυρικό «θάνατό» του, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο, στον οποίο είχε οδηγηθεί μετά από την εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο.
 

Το απολυτίκιο της γιορτής λέει:
«Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και τού απ’ αιώνος μυστηρίου ή φανέρωσις ο Υιός τού Θεού Υιός τής Παρθένου γίνεται και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν, Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.»

 

O Μυστικός κόσμος των εικόνων
Ανάλυση της Εικόνας του Ευαγγελισμού

Δηλαδή:
«Σήμερα είναι η κυριότερη μέρα της σωτηρίας μας και η φανέρωση του Μυστηρίου, που ήταν από πολλά χρόνια κρυμμένο: Ο Υιός του Θεού θα γίνει άνθρωπος, Υιός τής Παρθένου Μαρίας και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα φέρνει. Γι’ αυτό κι εμείς μαζί μ' αυτόν ας πούμε ζωηρά στην Παναγία: Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου.»
 

«Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην» της είπε ο Αρχάγγελος.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Η Εκκλησία επιτρέπει την βρώση ψαριών ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου «πέσει» μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας. Η παράδοση λέει ότι αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.

Saturday, 24 March 2007

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

  • Το πιο πλούσιο συναίσθημα στον κόσμο είναι να βιώνεις το θαύμα της ζωής μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.
  • Αν τα παιδιά σου νοιώθουν ασφάλεια, αγάπη και στοργή, είσαι ευτυχισμένος γονιός.
  • Λυπάμαι που διακρίνω τον κακό εαυτό μου στην συμπεριφορά των παιδιών μου.
  • Τα παιδιά έχουν περισσότερη ανάγκη από χάδια παρά από αντικείμενα.
  • Θα πρέπει να λατρεύουμε τα παιδιά μας γι' αυτό που είναι κι όχι γι' αυτό που θέλουμε να γίνουν.
  • Όσο περισσότερο αισθάνεται ένα παιδί πως το εκτιμούν, τόσο σημαντικότερες θα είναι οι αξίες του στο μέλλον.
  • Δε μπορούμε να απαιτούμε από τα παιδιά μας ν' ακολουθούν τις συμβουλές μας, ενώ εμείς περιμένουμε απ' αυτά να παραβλέπουν κάποια κακά παραδείγματα που τους δίνουμε με τη συμπεριφορά μας.
  • Αν το παιδί σου δε βρίσκει αγάπη και προσοχή στο σπίτι, θα τ' αναζητήσει κάπου αλλού.
  • Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι δημιουργικότητας, επιμονής και αγάπης άνευ όρων.
  • Η ενθάρρυνση από το γονιό, είτε από ένα καλό δάσκαλο, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού.