Σελίδες

Thursday, 28 June 2007

Χαμομήλι -Ματρικαρία το χαμαίμηλον -Matricaria chamomilla L

Χαμομήλι - Ματρικαρία το χαμαίμηλον - Matricaria chamomilla L

Περιγραφή:
Είναι φυτό μονοετές, ύψους μέχρι 35 εκατοστά. Έχει βλαστό λείο, πολύκλαδο, όρθιο. Τα φύλλα δις ή τρις φτεροσχιδή. Τα άνθη είναι σε ακραία κεφάλια, ασπροκίτρινα. Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργημένα μέρη σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και βέβαια ο Ιπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για πολλές περιπτώσεις. Από το φυτό συλλέγονται τα άνθη, όταν ανοίξουν καλά.

Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.

Εσωτερική: εξαιρετικό καταπραϋντικό για το στομάχι και θαυμάσιο μαλακτικό, βοηθά στην αϋπνία, στον παροξυσμό άσθματος, στις νευραλγίες και στις ημικρανίες.

Τρόπος παρασκευής ροφήματος: τα άνθη του γίνονται έγχυμα. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας χαμομήλι σε 150γρ. βραστό νερό και το αφήνουμε 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε με μέλι.

Εξωτερική: το έγχυμα (χωρίς μέλι) χρησιμοποιείται στο καθάρισμα μολυσμένων ματιών και πληγών του δέρματος.

Στο μπάνιο: βάζουμε 300γρ. χαμομήλι, ή διάφορα αρωματικά βότανα (δυόσμο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο κ.λπ.), σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε το έγχυμα στο νερό του μπάνιου. Ξεκουράζει και ηρεμεί από το στρες.

Προσοχή: η κατάχρηση της εσωτερικής χρήσης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ζαλάδες, αύξηση των καρδιακών παλμών, κεφαλαλγίες, αϋπνίες κ.λπ.

5 comments:

  1. Συμπληρωματικά:Η κατάχρηση προκαλεί επίσης και υπόταση, καθώς είναι γνωστό πως ρίχνει την πίεση.

    ReplyDelete
  2. Συμπηρωματικά για το χαμομηλάκι :))

    Κύριες χρήσεις: Σύγχρονες έρευνες επαληθεύουν την χρησιμότητα του χαμομηλιού ως φάρμακο σε ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων. Τα συστατικά του χαμομηλιού ανακουφίζουν τον πόνο, επουλώνουν τις πληγές, είναι αντιφλεγμονώδες και αντισπασμωδικό. Με εξωτερική εφαρμογή, συντελεί στην επούλωση των εγκαυμάτων και καταπραΰνει τα εκζέματα. Το χαμομήλι επίσης λαμβάνεται για τα προβλήματα του πεπτικού. Ήπιο και αποτελεσματικό, είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τα παιδιά. Το βότανο είναι πολύτιμο για τους πόνους, τη δυσπεψία, την γαστρίτιδα, τα αέρια, τον τυμπανισμό και τους κολικούς. Ακόμη, χρησιμοποιείται για τα έλκη του πεπτικού, το φούσκωμα και την καούρα.

    Το χαμομήλι, είναι πολύ ισχυρό αντισπασμωδικό, χαλαρώνει από την ένταση, τους πόνους των μυών και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Ακόμη, καταπραύνει την ευερεθιστότητα και φέρνει ύπνο, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η χαλαρωτική του δράση είναι ευεργετική για υπερκινητικά ή ανήσυχα παιδιά και σε μικρές ποσότητες είναι εξαιρετικό για την οδοντοφυία των βρεφών. Προσθέτοντας ένα ισχυρό εκχύλισμα στο νερό του μπάνιου, έχουμε παρόμοια αποτελέσματα.

    Κομπρέσα από άνθη χαμομηλιού, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ισχιαλγίας και αλοιφές που περιέχουν το έλαιό του είναι αντισηπτικές και καταπραϋντικές για τη φαγούρα, σε δερματικές παθήσεις.

    Το χαμομήλι είναι χρήσιμο στον αλλεργικό κατάρρου και το άσθμα. Ακόμα, σαν ρόφημα είναι χρήσιμο στην ουλίτιδα και ως οφθαλμική πλύση.

    ReplyDelete
  3. Είμαι μεγάλος fun των ικανοτήτων του χαμομηλιού. Ειδικά στα βρέφη του ιατρείου μου ,συμβουλεύω τους γονείς να το έχουν πρώτο πρώτο στην φαρέτρα τους, είτε για ερεθισμό στα μάτια ή στο δέρμα, είτε για έντονη ανησυχία, ειδικά το βράδυ κλπ. Αυτό που με την ευκαιρία θα ήθελα να σχολιάσω, είναι ότι δεν πρέπει να δίνουμε αφεψήματα ή και σκέτο νερό, σε βρέφη που είτε θηλάζουν, είτε πίνουν ξένο γάλα, χωρίς να έχουν αρχίσει τις κρέμες. Ακόμα και με αυτή τη ζέστη των ημερών, δεν πρέπει να δίνουμε υγρά χωρίς ηλεκτρολύτες και άλλα συστατικά του γάλατος γιατί τα βρέφη κινδυνεύουν!
    Όμορφο blog, όταν μεγαλώσω και μπορώ θα σε συστήνω για επίσκεψη…. ;-)

    ReplyDelete
  4. Ευχαριστούμε γιατρέ για το όμορφο σχόλιό σου στο χαμομηλάκι μας. Αν θέλεις να γίνεις μέλος της συντροφιάς μας και να μας προσφέρεις τις πολύτιμες συμβουλές σου, θα είμαστε χαρούμενοι και πολύ ευγνώμονες.

    ReplyDelete
  5. Eλπίζω να μην χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο, γιατί είμαι ακόμα στα πρώτα μου μπλογκο-βήματα..

    ReplyDelete