Σελίδες

Monday, 12 November 2007

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Ο Σύλλογος είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Νομικό Πρόσωπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Ιδρύθηκε το 1990 από μία ομάδα 22 γονέων παιδιών με σύνδρομο Down. Είναι η πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down. Ένα από τα σημαντικότερα βήματα ήταν η αγορά του χώρου όπου στεγάζεται ο Σύλλογος, η σταθερή του πια βάση.
 
Πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα παράρτημα στο Βόλο, ως πρωτοβουλία των εκεί γονέων, σε άμεση συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος οργανισμών τόσο σε εθνικό επίπεδο (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, ΕΣΑΕΑ) καθώς και σε διεθνές (European Down Syndrome Association & International Federation of Down Syndrome Association). Ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή στα προγράμματα αγγίζει συνολικά τα 75 άτομα ετησίως.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • Παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων για άτομα με σύνδρομο Down
  • Παροχή ηθικής υποστήριξης στους γονείς των ατόμων με σύνδρομο Down
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας
  • Δανειστική βιβλιοθήκη με εξειδικευμένη βιβλιογραφία
Εκπαιδευτικά Προγράμματα -Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ψυχοκινητική & ορθοσωμική) και ειδικής άθλησης (ομάδα μπάσκετ, ομάδα ρυθμικής, και ομάδα ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. και πιο συγκεκριμένα μέσω μίας συνεργάτιδας μέλος του τμήματος ΕΕΠ, η οποία είναι η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 65 άτομα. - Λογοθεραπείας, όπου συμμετέχουν περίπου 40 άτομα - Ανάπτυξης κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Γίνεται σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ., με ομάδες παιδιών πλαισιωμένα από φοιτητές /τριες του Π.Τ.Ν. και επιστημονική ομάδα του Π.Τ.Ν. Συμμετέχουν περίπου 57 άτομα. - Προεπαγγελματικής Κατάρτισης, με συμμετοχή 14 ατόμων - Χρησιμοποίησης Νέων Τεχνολογιών (εκμάθηση ενός απλού κειμενογράφου, έκδοση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας), όπου συμμετέχουν 21 άτομα.


ΜΕΛΗ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Αυτήν τη στιγμή ο Σύλλογος αριθμεί περίπου 250 οικογένειες (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γονείς ατόμων με σύνδρομο Down) από την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος, 90 εκ των οποίων από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, περισσότερο λόγω της αύξησης της αναγνωρισιμότητας του Συλλόγου. Αρκετοί από τους γονείς παρέχουν εθελοντική εργασία για τους σκοπούς του Συλλόγου αυτό πάντως γίνεται σε έκτακτη βάση. Όλα τα προγράμματα πλαισιώνονται από εθελοντές (κυρίως φοιτητές ΤΕΦΑΑ, Π.Τ.Ν. και άλλων τμημάτων). Επίσης την εκπόνηση των προγραμμάτων στηρίζουν εθελοντικά επιστημονικοί συνεργάτες. Τέλος, σημαντική είναι η βοήθεια όλων των μελών και φίλων του Συλλόγου σε διοργανώσεις δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.



ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το ΔΣ απαρτίζεται από 9 αιρετά μέλη με διετή θητεία. Η εκλογή γίνεται από την Εξελεκτική Επιτροπή των μελών του Συλλόγου. (Σύνθεση ΔΣ ) ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Τέσσερις full time υπάλληλοι: 1 διοικητικό προσωπικό, 1 εκπαιδεύτρια και 2 ψυχολόγοι. Απασχολούνται εκτάκτως ωρομίσθιοι υπάλληλοι: αυτήν την στιγμή υπάρχουν 3 γυμναστές, 3 λογοθεραπευτές και 1 άτομο ως βοηθητικό προσωπικό.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ο Σύλλογος είναι αυτοχρηματοδοτούμενος: δεν έχει επιδοτηθεί μέχρι στιγμής σημαντικά από κρατικούς φορείς, ενώ και με την τοπική αυτοδιοίκηση (κυρίως με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής) συνδέεται μόνο σε επίπεδο συνεργασιών για διοργανώσεις εκδηλώσεων. Τα μέλη συνεισφέρουν 18 Ευρώ ετησίως. Υπάρχει ανταποδοτικότητα από τα Ταμεία στα οποία είναι ασφαλισμένοι οι συμμετέχοντες, αλλά αυτό αφορά μόνο το πρόγραμμα Λογοθεραπείας. Το Πρωινό Προεπαγγελματικό Πρόγραμμα παρέχεται κατόπιν μίας ελάχιστης εισφοράς από τους συμμετέχοντες. Σημαντική σταθερή πηγή εσόδων είναι κάθε φορά η πωλήσεις των καρτών του Συλλόγου, καθώς και οι διοργανώσεις δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (όπως καθιερωμένη ετήσια διοργάνωση του Ανοιξιάτικου Bazaar, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κλπ). Οι δωρεές ιδιωτών αποτελούν σημαντικό μέγεθος στα οικονομικά του Συλλόγου. Για παράδειγμα, το λεωφορείο του Συλλόγου ήταν ιδιωτική χορηγία, ο χώρος της έδρας αγοράστηκε και εξοπλίστηκε με την οικονομική ενίσχυση φίλων ιδιωτών, ενώ πρόσφατα η κυρία Νανάκου Ευτυχία δώρισε στο Σύλλογο ένα κτίριο στη Λακκιά Θεσσαλονίκης.


ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
*Λειτουργία προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης
*Λειτουργία προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε μεγαλύτερη κλίμακα *Διαμόρφωση Κτιρίου στη Λακκιά ως Προεπαγγελματική Στέγη για τα μεγαλύτερα παιδιά.


ΤΕΛΙΚΑ
Οι περισσότερες προσπάθειες παρέμβασης πάνω σε ένα πρόβλημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν όταν εκπονούνται από άτομα τα οποία έχουν άμεση σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Οι γονείς των παιδιών με σύνδρομο DOWN αποτελούν παράδειγμα αυτοοργάνωσης, ανάληψης ευθυνών για ένα πρόβλημα που υπάρχει μέσα στο σπίτι τους, μέσα σε πολλά σπίτια, και το οποίο δεν έχει μέχρι τώρα αντιμετωπιστεί με την απαραίτητη βαρύτητα από κρατικούς φορείς. Μέσα στην πολύχρωμη έδρα του Συλλόγου τα παιδιά με σύνδρομο DOWN μεγαλώνουν με εφόδια το ενδιαφέρον, την αγάπη, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία.


Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο DOWN είναι μία επέκταση της οικογένειας κάθε παιδιού.

Οδός : Καρανιβάλου 31, Κ.Τούμπα, Θεσσαλονίκη , τ.κ.54454
Tηλ  : 2310 925000 , 2310 940500
fax  : 2310 940500

1 comment:

  1. Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο DOWN είναι μία επέκταση της οικογένειας κάθε παιδιού.
    ------------Σε ένα κράτος που αξίωσε στην ανθρωπότητα πολιτισμό και επιστήμη.
    Είναι ντροπή να έχουμε μόνο από τον λαϊκό κόσμο συμπόνια και οργανώσει..
    Το κράτος και η πολιτεία θα πρέπει να σκύψουν με ανθρωπισμό και με εβλάβια σε αυτες της οικογένειες και να είναι στο πλευρό τούς καθοδηγώντας τούς γονής, μα και στηρίζοντας τους εν λευκό οικονομικά..δωρεάν ιατρική φροντίδα και ιδική μέριμνα ..αυτή που ίδει υπάρχει είναι γελεια μπροστά στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα ,
    Ένα τεράστιο μπράβο σε αυτούς που κρατάνε αυτόν τον ιερό σιλογο… και εύχομαι η πολιτεία να παραδειγματιστεί ….και με σεβασμό στα χαμομηλάκια να υποστηρίξει αυτόν τον τομέα και το έργω που γίνετε από αυτούς τούς άνθρωπος.
    Καλί δύναμη και κουράγιο.

    ReplyDelete