Σελίδες

Thursday, 27 December 2007

Παιδικός εφιάλτης στην Ευρώπη

Eξάρθρωση τεράστιου δικτύου παιδικής πορνογραφίας.

Πέμπτη, 27.12.07

Ενα σημαντικό πλήγμα στους εμπόρους της φρίκης χιλιάδων ανηλίκων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης κατέφεραν οι γερμανικές αρχές παραμονές Χριστουγέννων.


Τα τελευταία 24ωρα εξαρθρώνουν το μεγαλύτερο δίκτυο παιδικής πορνογραφίας που έχει αποκαλυφθεί μέσω Ιντερνετ στη Γερμανία και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.


Περίπου 12.000 χρήστες του Διαδικτύου μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για κατοχή και διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού.
Οπως είναι ο κανόνας πλέον στην εποχή του Ιντερνετ και
σε αυτού του είδους εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων,
οι ύποπτοι δεν εντοπίζονται μόνο στη Γερμανία
και τις γειτονικές χώρες.
Τα ίχνη τους αναζητούνται σε τουλάχιστον 70 κράτη του κόσμου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας καταπολέμησης της παιδικής πορνογραφίας και γενικός εισαγγελέας του κρατιδίου της Σαξονίας- Ανχαλτ, κ. Πέτερ Βογκτ. «Παράδεισος» ήταν η κωδική ονομασία της έρευνας των γερμανικών ομοσπονδιακών αρχών που διήρκεσε μήνες.
Παραμονές Χριστουγέννων ανακοίνωσαν πως ήδη είχαν στο στόχαστρο 1.700 υπόπτους για συμμετοχή στο διεθνές δίκτυο της κόλασης για αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό παιδιών. Καθώς οι ώρες και οι μέρες περνούσαν, αυξανόταν δραματικά το μέγεθος του εφιάλτη. Τις τελευταίες βδομάδες έχουν γίνει έφοδοι σε εκατοντάδες οικίες «υπεράνω πάσης υποψίας» ατόμων.


Την άκρη του νήματος για την αποκάλυψη του δικτύου φέρεται να παρατήρησαν -και σε αυτή την περίπτωση- στελέχη παρόχου υπηρεσιών Ιντερνετ στο Βερολίνο, που ενημέρωσαν την αστυνομία. Τους προκάλεσε υποψίες η ασυνήθιστα αυξημένη κίνηση στους διακομιστές του. Πέρα από τα χαμόγελα ικανοποίησης για την επιτυχία, τα πρόσωπα των διωκτών των εκπροσώπων της σκοτεινής πλευράς του κυβερνοχώρου σκιάζει η σκέψη πως το δίκτυο που εξαρθρώνεται αποτελεί μόνο την κορυφή ενός εφιαλτικού παγόβουνου που τα τελευταία χρόνια γιγαντώνεται με «πάτημα» και τις νέες τεχνολογίες.


Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, ο τζίρος της βιομηχανίας της παιδικής πορνογραφίας στο Ιντερνετ ετησίως ανέρχεται πλέον σε 3 δισ. ευρώ. Είναι αντίστοιχος του τζίρου που γίνεται από τη διακίνηση ναρκωτικών. Υπολογίζεται πως ο αριθμός των ιστοσελίδων που φιλοξενούν πορνογραφικό υλικό με ακούσιους πρωταγωνιστές παιδιά -ακόμη και βρέφη- έχει αυξηθεί κατά 350% από το 2001. Εκτιμάται πως σήμερα υπάρχουν, τουλάχιστον, 100.000 τέτοιες ιστοσελίδες παγκοσμίως. Ανάλογη επιτυχία σημείωσε πρόσφατα και η ισπανική αστυνομία εξαρθρώνοντας δίκτυο παιδικής πορνογραφίας αλλά και εντοπίζοντας παιδόφιλους που επιδίδονταν στην πρακτική του «grooming», δηλαδή, του εκβιασμού ανηλίκων μέσω Ιντερνετ με στόχο να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ορέξεις τους.

Οι βασικές γραμμές δράσης της Ε.Ε.

Με την «έκρηξη» των κρουσμάτων παιδικής πορνογραφίας που δεν γνωρίζει σύνορα, όπως αποκαλύπτεται στον κυβερνοχώρο τα τελευταία χρόνια, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναζήτησαν μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της μάστιγας πέρα από τις πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο.

Η απόφαση-πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου του 2003 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας εμπεριέχει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές δράσης για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Εν ολίγοις προβλέπει ότι τιμωρητέες συμπεριφορές που συνιστούν αδίκημα -και σε περιπτώσεις χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων- είναι η παραγωγή, η διάδοση και η απλή κατοχή τέτοιου υλικού.
Κι όμως σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη δεν αναγνωρίζεται ως αδίκημα η αγορά ή η διάδοση παιδικής πορνογραφίας, εάν δεν στοιχειοθετείται εμπορικός σκοπός και κέρδος.

Η ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης για τη διάπραξη κάποιου από τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι ένα έτος.

Προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μην τιμωρηθεί ένα έγκλημα λόγω σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, θεσπίστηκαν και κριτήρια δικαιοδοσίας για κάθε κράτος. Τα βασικά είναι η αρχή της εδαφικότητας (διαπράχτηκε στην επικράτεια μιας χώρας) και η αρχή της υπηκοότητας του δράστη. Σε περιπτώσεις εμπλοκής νομικών προσώπων (εταιριών) που επωφελούνται από το αδίκημα, δικαιοδοσία θεμελιώνεται και από τη χώρα όπου εδρεύει το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο.

Πέρυσι τον Ιούνιο το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωσε πρόταση για τη βελτίωση της νομοθεσίας, ώστε ενδεχόμενη απαγόρευση εργασίας κοντά σε παιδιά που έχει επιβληθεί σε καταδικασθέντες να ισχύει πανευρωπαϊκά.


Ελεύθερος Τύπος

1 comment:

  1. Μπορεί οι μέρες να είναι εορταστικές, όμως το θέμα "ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ" είναι μία πληγή- παγκόσμια- που επισκιάζει τα πάντα.
    Δεν είναι θέμα ευχών , αλλά ριζικών θεσμικών και νομοθετικών αλλαγών.
    Και πάνω απ' όλα - μεγίστης σημασία κατά την άποψή μου, είναι ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ!
    Να καταγγέλουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τέτοιες καταστάσεις, πριν είναι αργά.

    ReplyDelete