Σελίδες

Tuesday, 3 April 2007

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ...ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
ΔΕΙΞΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...
ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ, ΤΟ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ ΔΩΡΑΚΙ,
ΤΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΧΑΡΑ....

Από τα 16 στα ναρκωτικά

Στα 19 τους χρόνια πέφτουν στα «σκληρά». Πάνω από 7 χρόνια διαρκεί ο εφιάλτης. Αποκτούν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας, ενώ ένας στους τρεις μολύνεται με ηπατίτιδα C
 
Από τα 16 ξεκινούν τα «πειράματα» με τις ουσίες και από τα 19 πέφτουν στα «σκληρά» οι Ελληνες χρήστες.
Η περιπέτεια των ναρκωτικών διαρκεί πάνω από επτά χρόνια. Στο μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς αποκτούν τουλάχιστον ένα πρόβλημα σωματικής υγείας και ένας στους τρεις έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν χθες οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος. Στο διάστημα αυτό, στο πρόγραμμα έχουν απευθυνθεί 4.614 χρήστες ουσιών και 6.114 μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. 
Με βάση τα στοιχεία του 2008, οι χρήστες ουσιών που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» είναι κυρίως άνεργοι και άγαμοι άνδρες, με μέση ηλικία τα 29 έτη, οι οποίοι διαμένουν με τους γονείς τους.

Επαφή
Η πρώτη επαφή τους με τις παράνομες ουσίες έγινε κατά μέσο όρο λίγο πριν από τα 16 έτη με κάνναβη.

Επειτα από τριάμισι χρόνια έκαναν πρώτη φορά χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για το σύνολο σχεδόν των προσερχόμενων είναι η ηρωίνη. Την πρώτη ενέσιμη χρήση της ουσίας αυτής έκαναν, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 21 ετών. 
Στο πρόγραμμα απευθύνονται -κατά μέσο όρο- ύστερα από επτάμισι χρόνια συστηματικής χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης. 
Οι τέσσερις στους πέντε έχουν κάνει ενέσιμη χρήση έστω και μία φορά στη ζωή τους και οι δύο στους πέντε έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας.
Το 40% είναι απόφοιτοι λυκείου και το 20% απόφοιτοι γυμνασίου. Για όσους διέκοψαν το σχολείο, πριν από την ολοκλήρωση του λυκείου, η μέση ηλικία διακοπής είναι τα 15,5 έτη. Περισσότεροι από τους μισούς προσερχόμενους αναφέρουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 30% έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C.
Οι έρευνες αποτελεσματικότητας δείχνουν ότι το 70% των χρηστών, οι οποίοι συμμετείχαν έναν χρόνο στην εναλλακτική θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση», πέντε χρόνια μετά συνεχίζουν να απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας και από παραβατικές δραστηριότητες, ενώ το 80% έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά.
Ακόμα και οι χρήστες ουσιών που διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία τους εμφανίζουν βελτίωση σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η σχέση με τον νόμο, οι κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις, ενώ τείνουν να επιστρέφουν στις υπηρεσίες θεραπείας για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

πηγή: Έθνος

ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Από την πρώτη μέρα αρχίζει άμεσα σε σας και το παιδί σας μια έντονη αμοιβαία σχέση, που με τον καιρό θα γίνει μια αληθινή και διαρκής αγάπη. Κρατήστε το αγκαλιά κι αφήστε το να διαβάσει στα μάτια σας πόσο το αγαπάτε και όταν αισθάνεται άσχημα μόνο η δική σας παρουσία θα μπορεί να το παρηγορήσει. Να υπάρχει συνέπεια στα λόγια και στις πράξεις σας. Αν χαστουκίζετε το παιδί σας όταν είναι άτακτο, τότε και αυτό θα δείρει τα άλλα παιδιά όταν το θυμώσουν.

Προτιμήστε θετικές αντί αρνητικές εκφράσεις. "Κρέμασε το παλτό σου για να μην το πατήσουν" αντί "Μην πετάς το παλτό σου στο πάτωμα".

Να του λέτε "παρακαλώ" και "ευχαριστώ" όταν του ζητάτε να κάνει κάτι. Αν είναι απορροφημένο στο παιχνίδι του πείτε το "Τελείωσε πρώτα και μετά πας για ύπνο" αντί "Μάζεψε αμέσως τα παιχνίδια σου, είναι ώρα για ύπνο".

Μην είστε πολύ αυστηρή. Προσέξτε πώς μιλάτε στο παιδί σας. Μη δίνετε συνέχεια διαταγές.

Αν η συμπεριφορά σας ήταν άδικη, παραδεχθείτε το και ζητήστε συγγνώμη.

Μην επιβεβαιώνετε την εξουσία σας επάνω στο παιδί, χωρίς λόγο. Αποφύγετε να ανταγωνίζεστε το παιδί.

Να του εξηγείτε γιατί δεν πρέπει να κάνει κάτι.... Το παιδί σας έχει ανάγκη από την αγάπη και τη συνεχή προσοχή σας.

Ενθαρρύνετε το να σας βοηθάει. Οι "δουλειές" είναι για το παιδί παιχνίδι και όχι καθήκον. Τις κάνει για να αισθάνεται ότι καταφέρνει κάτι σημαντικό και ότι συμμετέχει στην οικογενειακή ζωή.

Αφήστε το να παίρνει αποφάσεις. Να διαλέγει ποιο ρούχο θέλει να φορέσει ή πώς θέλει να τακτοποιήσει το δωμάτιο του ή πού θα προτιμούσε να πάει περίπατο.

Το παιδί σας έχει ανάγκη να νοιώθει ότι το αγαπούν. Αυτό θα το βοηθήσει να γίνει συναισθηματικά δυνατό.

Να του λέτε ότι το αγαπάτε. Να το χαϊδεύετε και να το παίρνετε στην αγκαλιά σας.

Σεβαστείτε τα αισθήματα του. Όταν φαίνεται κακοδιάθετο, έχει ανάγκη να κλάψει και να παραπονεθεί. Όταν του λέτε "μην είσαι κλαψιάρης" του αρνείσθε το δικαίωμα να νοιώθει λυπημένο.

Επαινέστε το και δείξτε ενθουσιασμό για κάθε του κατόρθωμα.

Όταν μιλάει δείξτε το ενδιαφέρον και εκτιμήστε τη ζωντανή και ανεξάρτητη προσωπικότητα, που δημιούργησε το παιδί σας.

Μη ξεχνάτε ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται από τη συμπεριφορά τη δική σας απέναντι του. Συμπεριφερθείτε του σαν ένα ξεχωριστό άτομο με δικές του επιθυμίες και απόψεις.

Αν το παιδί σας αρχίζει να γίνεται δύστροπο είναι γιατί αρχίζει να γίνεται ανεξάρτητο άτομο. Σ' αυτό το δύσκολο στάδιο αντιμετωπίστε το με μεγαλύτερη κατανόηση και περισσότερη επιείκεια. Δώστε του όσο μεγαλύτερη ανεξαρτησία μπορείτε. Αντιμετωπίστε με σταθερότητα και στοργή την κακή συμπεριφορά που σύντομα θα περάσει.


E. FENWICK
Από το Βιβλίο "Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"