Σελίδες

Tuesday, 3 April 2007

Από τα 16 στα ναρκωτικά

Στα 19 τους χρόνια πέφτουν στα «σκληρά». Πάνω από 7 χρόνια διαρκεί ο εφιάλτης. Αποκτούν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας, ενώ ένας στους τρεις μολύνεται με ηπατίτιδα C
 
Από τα 16 ξεκινούν τα «πειράματα» με τις ουσίες και από τα 19 πέφτουν στα «σκληρά» οι Ελληνες χρήστες.
Η περιπέτεια των ναρκωτικών διαρκεί πάνω από επτά χρόνια. Στο μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς αποκτούν τουλάχιστον ένα πρόβλημα σωματικής υγείας και ένας στους τρεις έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν χθες οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος. Στο διάστημα αυτό, στο πρόγραμμα έχουν απευθυνθεί 4.614 χρήστες ουσιών και 6.114 μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. 
Με βάση τα στοιχεία του 2008, οι χρήστες ουσιών που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» είναι κυρίως άνεργοι και άγαμοι άνδρες, με μέση ηλικία τα 29 έτη, οι οποίοι διαμένουν με τους γονείς τους.

Επαφή
Η πρώτη επαφή τους με τις παράνομες ουσίες έγινε κατά μέσο όρο λίγο πριν από τα 16 έτη με κάνναβη.

Επειτα από τριάμισι χρόνια έκαναν πρώτη φορά χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για το σύνολο σχεδόν των προσερχόμενων είναι η ηρωίνη. Την πρώτη ενέσιμη χρήση της ουσίας αυτής έκαναν, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 21 ετών. 
Στο πρόγραμμα απευθύνονται -κατά μέσο όρο- ύστερα από επτάμισι χρόνια συστηματικής χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης. 
Οι τέσσερις στους πέντε έχουν κάνει ενέσιμη χρήση έστω και μία φορά στη ζωή τους και οι δύο στους πέντε έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας.
Το 40% είναι απόφοιτοι λυκείου και το 20% απόφοιτοι γυμνασίου. Για όσους διέκοψαν το σχολείο, πριν από την ολοκλήρωση του λυκείου, η μέση ηλικία διακοπής είναι τα 15,5 έτη. Περισσότεροι από τους μισούς προσερχόμενους αναφέρουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 30% έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C.
Οι έρευνες αποτελεσματικότητας δείχνουν ότι το 70% των χρηστών, οι οποίοι συμμετείχαν έναν χρόνο στην εναλλακτική θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση», πέντε χρόνια μετά συνεχίζουν να απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας και από παραβατικές δραστηριότητες, ενώ το 80% έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά.
Ακόμα και οι χρήστες ουσιών που διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία τους εμφανίζουν βελτίωση σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η σχέση με τον νόμο, οι κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις, ενώ τείνουν να επιστρέφουν στις υπηρεσίες θεραπείας για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

πηγή: Έθνος

1 comment:

  1. Eγω θα γραψω τα δικα μου,και μετα με την ησυχια σας,βριστε με.
    Το ποσοστο που παει για αποτοξινωση,ειναι το 10% του συνολου,και το ποσοστο απ αυτους,που ξεφευγει,ειναι παλι ενα 10%,του πρηγουμενου ομως.Αρα τελικως,το συνολικο ποσοστο,ειναι το 10%,του 10%,δηλαδη,το 1%.
    Ναι ενα τοις εκατο.
    Αρα,τα τοσα εξοδα που γινονται γι αυτη τη δουλεια,ειναι στον αερα.
    Ο μονος τροπος κατ εμε,βασισμενος βεβαια στην εμμπειρια των Αμερικανων κατα την ποτοαπαγορευση,ειναι μονον η νομιμοποιηση της χρησης,και η απαγορευση της εμποριας,με αναγορευση των χρηστων σε ασθενεις και την χρηση μεσα σε ειδικους χωρους,επι τοπου.
    Απαξ και ειναι ενηλικοι,δεν καταλαβαινω εγω,με ποιο δικαιωμα κανουμε τους μπαμπαδες και τις μαμαδες,αφου ειναι στο χερι τους να κανουν οποιες επιλογες θελουν στη ζωη τους;
    Δηλαδη,αμα θελει καποιος,να ανεβει στην Ακροπολη,και να πεσει,μπορουμε εμεις να τον σταματησουμε;
    Μπορουμε να του εχουμε απο διπλα,εναν χωροφυλακα να τον φυλαει απο καθε κακο;
    Γι αυτο,αμα δεν απαλλαγουμε απο τετοια συνδρομα,το μονο που θα κανουμε,ειναι να ανεβαζουμε την τιμη της πρεζας,και να βγαζουν περισσοτερα τα διαφορα λαμογια,των δικηγορων συμπεριλαμβανομενων.

    ReplyDelete