Σελίδες

Wednesday, 27 August 2008

Απογοήτευση για τους εφήβους

Χαμηλού επιπέδου η ποιότητα ζωής των εφήβων στην Ελλάδα
Απογοητευτικά είναι τα επίπεδα της ποιότητας ζωής των εφήβων στην Ελλάδα όπως καταγράφονται σε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα. Οι Έλληνες μαθητές ηλικίας 12- 18 ετών δηλώνουν φτωχότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τους συνομηλίκους τους Ευρωπαίους σε τομείς όπως η σωματική και η ψυχολογική ευεξία, οι σχέσεις με τους γονείς και τους συμμαθητές και η αυτονομία. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας, η πλειονότητα των εφήβων επισκέπτεται το γιατρό για λόγους βαριάς ασθένειας και σχεδόν ποτέ για προληπτικό έλεγχο.  

Σχετικά με την ψυχική υγεία, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν καταγράφονται επισκέψεις των εφήβων σε ψυχοθεραπευτή παρόλο που κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με δηλώσεις των γονέων τους, αντιμετωπίζουν είτε ψυχολογικές διαταραχές είτε αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση - και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες - στις ιατρικές επισκέψεις τις οποίες οι γονείς πληρώνουν από την "τσέπη" τους.
 

Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων μαθητών δηλώνει ότι δεν έχει αυτονομία λόγω του φορτωμένου εξωσχολικού προγράμματος, όπως τα φροντιστήρια, ωστόσο τα αγόρια φαίνεται ότι απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια από τα κορίτσια. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους γονείς και τους συμμαθητές, πολλοί έφηβοι τις χαρακτηρίζουν προβληματικές. Ενδεικτικά, στους 10 μαθητές, οι 2-3 δηλώνουν ότι σπάνια ή και ποτέ δεν μπορούν να μιλήσουν στους γονείς τους όταν το έχουν ανάγκη. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς φαίνεται ότι δεν έχουν συναίσθηση του προβλήματος καθώς μόνο 7 στους 100 δηλώνουν ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το παιδί τους. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της έρευνας για την ποιότητα ζωής των εφήβων είναι ότι 4 στους 10 μαθητές δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι. Αυτό το ποσοστό της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο που καταγράφηκε στις χώρες της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε η έρευνα.
Επίσης περίπου το 32% των εφήβων δεν διαθέτει δικό του υπνοδωμάτιο. Και αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη καθώς το ξεπερνούν μόνο τα αντίστοιχα ποσοστά της Τσεχίας και της Πολωνίας.

Ορσαλία Φυτά - 28/03/2007

No comments:

Post a Comment