Από την ηλικία των… 11 ετών φαίνεται ότι αρχίζουν να δοκιμάζουν το αλκοόλ τα Ελληνόπουλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα στα δέκα αγόρια ηλικίας 11 ετών και το 3,2% των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας βρίσκονται με ένα ποτήρι στο χέρι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή τραγική είναι η εικόνα των 15χρονων, καθώς περίπου τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι καταναλώνουν, συχνά μέσα στην εβδομάδα, οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Μάλιστα δύο στα δέκα αγόρια και ένα στα δέκα κορίτσια προτιμούν τα βαριά ποτά, όπως το ουίσκι και τη βότκα.
Ταυτόχρονα, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων, ανήλικοι καταναλώνουν αλκοόλ όταν διασκεδάζουν, φαινόμενο που πολλές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί και κατ' επέκταση να περιοριστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επισκέψεις σχολείων σε νυχτερινά μαγαζιά κατά τη διάρκεια εκδρομών. Στους μαθητές δεν προσφέρονται αλκοολούχα ποτά, εκτός από μπίρες με πολύ μικρή αναλογία σε αλκοόλ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που στέλνουν ενηλίκους να παραγγείλουν γι' αυτούς ή έχουν μαζί τους ποτά, τα οποία έχουν αγοράσει νωρίτερα από το περίπτερο ή το σούπερ μάρκετ.
Σανίδα σωτηρίας ίσως αποτελέσει η απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους από την 1η Ιανουαρίου 2009, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα, αν και στην Ελλάδα η εφαρμογή των νόμων συναντά δυσκολίες.
“Η ηλικία στην οποία οι νέοι έρχονται σε επαφή με το ποτό μικραίνει διαρκώς. Οι κύριες αιτίες είναι η μεγάλη προβολή του αλκοόλ μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας και το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πιο ελεύθερα και ακούν λιγότερο τους γονείς τους. Θέλουν να δείχνουν με την κατανάλωση αλκοόλ ότι έχουν την ανεξαρτησία της γνώμης και της ζωής τους”, εξηγεί στη “Μ” ο καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, κοινωνιολόγος, Νικόλαος Ιντζεσίλογλου. Παράλληλα αναφέρει ότι στα πάρτι που διοργανώνονται οι νέοι πίνουν θέλοντας να δείξουν ότι έχουν ωριμότητα και ότι δεν φοβούνται τις συνέπειες μιας συμπεριφοράς, που θεωρείται παρεκκλίνουσα.
Αναφερόμενος στα έκτροπα που παρατηρούνται σε ελληνικά νησιά από αλλοδαπούς τουρίστες, ο κ. Ιντζεσίλογλου επισημαίνει ότι συνήθως πρόκειται για άτομα που πρέπει να ζουν πειθαρχημένα και υπό περιοριστικούς κανόνες. Πίνοντας αλκοόλ σε μία ξένη χώρα έχουν την ευκαιρία να ξεσπάσουν. Άλλη αιτία για τη συμπεριφορά τους είναι η έλλειψη ιδανικών και νοήματος ζωής.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απογοητευτική είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς ιδιαίτερα αυξημένα παρουσιάζονται τα ποσοστά των νέων ηλικίας 18-24 ετών, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων "Όασις", η πλειοψηφία των νέων (43,8%) καταναλώνει αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό παρατηρείται στους νέους που πίνουν αλκοόλ πολύ συχνά, πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, το οποίο φτάνει το 18,7%.
Τα δημοφιλέστερα μέρη κατανάλωσης είναι οι καφετέριες, τα κλαμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια.
Το 96,5% δήλωσε ότι πίνει για διασκέδαση,
το 75,7% για χαλάρωση,
το 75,2% επειδή πίνει η παρέα ή ο σύντροφος και
το 54,2% για να ξεφύγει από τα καθημερινά προβλήματα.
Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα, η σημαντικότερη συνέπεια κατανάλωσης αλκοόλ είναι η αδυναμία ανταπόκρισης στη δουλειά ή τις σπουδές την επόμενη μέρα, ενώ ακολουθούν και τα προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Επίσης το 37,1% δήλωσε ότι την επόμενη μέρα έχει "κενά μνήμης", ενώ το 32,5% απάντησε ότι έχει κάποιον συγγενή ή φίλο που αντιμετωπίζει ή αντιμετώπισε στο παρελθόν προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ.
“Δυστυχώς η κατανάλωση ποτού αρχίζει από όλο και μικρότερες ηλικίες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η μαγκιά, η ανασφάλεια ωθούν τα νέα παιδιά στο ποτό. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το αλκοόλ είναι εξαρτησιογόνος ουσία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Κανείς δεν ξεφεύγει εύκολα. Γι’ αυτό και οι γονείς δεν πρέπει να τηρούν ‘ελαφρά’ στάση απέναντι στα παιδιά τους”, συμβουλεύει ο υπεύθυνος του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων "Όασις", Δαμιανός Δουίτσης.
Το κέντρο ιδρύθηκε το 2002, με πρωτοβουλία πρώην εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά, αλκοόλ και τζόγο. Βρίσκεται στην οδό Μοσκώφ 12 στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310 508598) και λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, παρέχοντας υποστήριξη και ενημέρωση σε εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.
Της Νικολέτας Μπούκα
πηγή: εφημερίδα Μακεδονία, Ιουλ 31, 2008
koita....to oti ta ellhnopoula dokimazoun to alkool apo mikra den thewrw oti apo mono tou einai provlhma!
ReplyDeleteepishs h apagorefsh pwlhshs alcohol to mono pouy tha kataferei einai na kanei ta paidia na theloun olo kai perissotero alcohol!einai mia polu vraxuprothesmh lush me kamia prooptikh gia to mellon kai na mou to thumitheite!!!
epishs h anarthsh auth perissotero tromokratikh kai upervolikh mou fainetai!ontas 16xronos kserw oti ta pragmata den einai oso tragika parousiazontai!gia paradeigma den kserw oute enan 16xrono pou na pinei olo ton vosporo!kai pistepste me...kserw pollous!
kai milw san 16xronos pou katanalwnei alcohol!alla periodika!opws to 90% twn 16xronwn gurw mou!
Πιστευω οτι το προβλημα ξεκιναει απο την οικογενεια και παλι.
ReplyDeleteεκτος του οτι τα παιδια μιμουνται τους γονεις τους και τουλαχιστον στην Ελλαδα οι ενηλικες πινουν συχνα, ενα ποσοστο γονιων θεωρουν σωστο και ισως διασκεδαστικο να δινουν μια γουλια μπυρα, κρασι κτλ στα μωρα παιδια τους! Μιλαμε για ηλικιες 2-3 χρονων!
Γενικα παντως, δεν θεωρω οτι το προβλημα εγκειται στην καταναλωση αλκοολ, αλλα στην υπερκαταναλωση του ως ενδειξη ανεξαρτησιας και μαγκιας.