Σελίδες

Saturday, 9 August 2008

Ολυμπιακή εκεχειρία


Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία εποχή. Από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους.
Τα πρόσφατα γεγονότα
Η Νότια Οσετία είναι μια αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας. Αν και αυτή η πρώην σοβιετική αυτόνομη περιφέρεια διακήρυξε την ανεξαρτησία της κι έχει έναν ντε φάκτο έλεγχο σε ένα σημαντικό μέρος της περιφέρειας, ο διαχωρισμός της από τη Γεωργία δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη χώρα και θεωρείται μέρος της χώρας της Γεωργίας. Η Γεωργία δεν αναγνωρίζει τη Νότια Οσετία ως διαφορετική κρατική οντότητα ή αυτόνομη περιοχή,
Στις 4 Ιουλίου του 2008 η Νότια Οσετία κήρυξε γενική επιστράτευση των ενόπλων δυνάμεων έπειτα από τις εκτεταμένες επιθέσεις από τρεις κατευθύνσεις των γεωργιανών στρατευμάτων. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, ενώ η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε προειδοποιητικές πτήσεις πάνω από τη Ν. Οσετία. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στις 7 Αυγούστου.
Στις 8 Αυγούστου, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο ξέσπασαν συγκρούσεις στο έδαφος της Οσετίας, μετά από επίθεση της Γεωργίας με την αιτιολόγηση της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης. Καθώς οι γεωργιανές δυνάμεις κλιμάκωναν την επίθεση, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο έδαφος της Οσετίας, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης, ενώ ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα. Από το απόγευμα της 8ης μαινόταν μάχη για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας Τσχινβάλι, που υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς. Οι δυο πλευρές έκαναν λόγο για αρκετά θύματα, Γεωργιανούς, Οσετούς και Ρώσους (μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή), ενώ έχει ξεκίνησε φυγή προσφύγων από την Οσετία τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς τη Γεωργία.
Τα αίτια.
Δύο περιοχές (Αμπχαζία, Νότια Οσετία) της Γεωργίας που θέλουν να καταστούν αυτόνομες, ενισχύονται από την Ρωσία, η οποία θέλει να ξανακερδίσει τον χαμένο έλεγχο της περιοχής της πρώην επιρροής της. Η Γεωργία φλερτάρει με τις ΗΠΑ και επειθυμεέι να μπει στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί στρατιωτικές «αντίπαλες» βάσεις στην πλάτη της και η αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων εταιρία καυσίμων «BP» διαχειρίζεται τον αγωγό πετρελαίου Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) - Τσεϊχάν (Τουρκία), οποίος περνά από το έδαφος της Γεωργίας. Επίσης, η Ρωσία βλέπει να περικυκλώνεται από χώρες (πρώην Ανατολικές), που είτε ήδη έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή παραχώρησαν βάσεις στο ΝΑΤΟ (Βουλγαρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία) ή θα ήθελαν να ενταχθούν (Ουκρανία, Γεωργία) και ο στρατός των ΗΠΑ ήδη εκπαιδεύει (και κάποιες πηγές λένε ότι επιπλέον εξοπλίζει) το γεωργιανό στρατό, με το πρόσχημα της «άμυνας κατά των Τσετσένων τρομοκρατών», αλλά και της προστασίας του αγωγού πετρελαίου.
Η ντροπή.
Αυτά είναι αρκετά για να αρχίσουν τα παιγνίδια στην πλάτη των αθώων και αμάχων πληθυσμών της περιοχής. Μέχρι στιγμής 2.000 νεκροί και οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται. Παιδάκια χάνονται πριν προλάβουν να δουν το φως της ζωής.
Η αναισχυντία τους όμως είναι τέτοια που δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα, μαζί με την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων κήρυξαν και την έναρξη του πολέμου. Είναι αδιάντροποι. Ο Μπους απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ο Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να σταματήσει την είσοδο Ρώσων στην Γεωργία επειδή των πλήθος των εθελοντών είναι τεράστιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχήθηκε να τελειώσει η σύρραξη το συντομότερο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μουγγό. Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση κατάπαυσης του πυρός. Λόγια !! Λόγια !! Ντροπή!! Κρίμα στους αθώους της Γης, στους φτωχούς, στους αδικημένους.
Ολυμπιακή εκεχειρία: Πέθανε εκεί στο Πεκίνο, το Ολυμπιακό Ιδεώδες είχε πεθάνει προ πολλού στην Ατλάντα.
Η πρόσκληση.
Όλοι οι λαοί πρέπει να αντιδράσουν, να βγουν στον δρόμο, να αποσυρθούν οι αποστολές από τους Ολυμπιακούς αγώνες της ντροπής.
Και η Αθήνα, ας δείξει τον δρόμο. Η μητέρα του Ολυμπιακού ιδεώδους, ας κάνει πρώτη την κίνηση.

2 comments:

  1. Εξαιρετικη ιδεα! Στην Ελλαδα γεννηθηκε ο θεσμος, εμεις τον παραχωρησαμε στον υπολοιπο κοσμο, θα πρεπει να απαιτησουμε τουλαχιστον να τον σεβονται! Αλλα σιγα μην το τολμησουν αυτο οι δικες μας οι κοτουλες!!!

    ReplyDelete
  2. Σε μία χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, όπου άνθρωποι βασανίζονται από ένα αυταρχικό καθεστώς, δώσανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες...Για εμένα από τότε θα έπρεπε να μη συμμετάσχει η Ελλάδα σε αυτούς του αγώνες. Πέραν αυτού όμως, ζούμε σε μία εποχή που από το 1991 ο πόλεμος μπήκε στη ζωή μας, θα έλεγα για τα καλά. Ξεκίνησε η εισβολή στο Κουβέϊτ. Στη συνέχεια είχαμε την "Καταιγίδα της Ερήμου" για την απελευθέρωση του Κουβέιτ. Δε θυμάμαι αν μετά ή πριν το 1991 ξεκίνησε και ο πόλεμος με την Τσετσενία. Ακολούθησαν, τα Βαλκάνια με τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία και τον μετέπειτα πόλεμο εναντίον της Σερβίας, όπου, πολλές "έξυπνες βόμβες" σκότωναν καθημερινά άμαχους. Το σκηνικό του πολέμου μεταφέρθηκε μετά, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αφού προηγήθηκαν οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Σήμερα νέο μέτωπο πολέμου (στο Αφγανιστάν οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμα), ανοίγει στη Γεωργία, όπου και εκεί έχουμε νεκρούς αμάχους. Ξέχασα το καλοκαίρι του 2006 που για 34 περίπου μέρες το Ισραήλ συγκρούστηκε με το Λίβανο. Και εκεί γυναικόπαιδα και άμαχοι βρήκανε το θάνατο, από το καυτό μέταλλο των όπλων. Έχει μήνες που όλος ο κόσμος παρακολουθεί τα σενάρια πολέμου μεταξύ Η.Π.Α. και Ιράν. Φίλοι μου, έχουν περάσει 60 και κάτι χρόνια από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, όμως ο τρόπος σκέψης αυτών που έχουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους δεν άλλαξε. Η ανθρώπινη ζωή, συνεχίζει να μην έχει αξία, μπροστά στην αξία του πετρελαίου και των όποιων συμφερόντων. Όμως γιατί πάμε στη Γεωργία και δεν πάμε και σε έναν άλλον "πόλεμο" που ζούμε στις πόλεις; Πόσοι άνθρωποι δεν χάνουν τη ζωή τους από τη βία; Στην Αγγλία πόσοι νέοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συμμορίες ανηλίκων που μαχαιρώνουν και αφαιρούν ζωές. Βλέπω ένα ξέσπασμα βίας, τέτοιας έντασης, που αφήνει τους πολλούς απλούς θεατές....Δε θα πω, πως αγριεύουν οι καιροί. Θα πω, πως αγριεύουν οι άνθρωποι.
    Με αγάπη πάντα
    Max

    ReplyDelete