Σελίδες

Saturday, 20 September 2008

Διαζύγιο και παιδί

Δεν υπάρχει τρόπος να βοηθήσει κανείς ένα παιδάκι 4 ή 6 ετών να ξεπεράσει το σοκ που υφίσταται από το διαζύγιο των γονιών του. Ακόμη και παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία αδυνατεί να κατανοήσει τον λόγο που χωρίζουν οι γονείς του.
Αν είναι επιβεβλημένη η ανάγκη του διαζυγίου θα πρέπει να έχετε στο νου σας τα εξής:
Για ένα παιδί, σε οποιαδήποτε ηλικία, το διαζύγιο των γονιών είναι ένα τεράστιο σοκ. Ο κόσμος του θα υποστεί τεράστια αλλαγή και τα παιδιά φοβούνται πολύ τις αλλαγές.
Αν το παιδί σας νιώθει ασφαλές και εισπράττει την αγάπη σας θα μπορέσει να σας εμπιστευτεί και να ξεπεράσει τον βασικότερο φόβο που έχουν τα παιδιά διαζευγμένων γονιών, φοβάται ότι ίσως κάποια στιγμή θα απομακρυνθεί και ο άλλος γονιός όπως έφυγε και ο πρώτος.
Δείξτε στο παιδί σας ότι μπορεί να σας εμπιστεύεται. Πάντα να είστε εκεί την ώρα που του έχετε υποσχεθεί. Ειδικά ο γονιός που δεν ζει μαζί με το παιδί δεν πρέπει ποτέ να αναβάλλει τις επισκέψεις του. Μην δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε. Εσείς που ζείτε με το παιδί, μην λέτε στο παιδί από τη Δευτέρα ότι π.χ. ο μπαμπάς θα έρθει το Σάββατο. Μιλήστε με τον πατέρα του παιδιού, και πείτε το στο παιδί μόνο αν είστε σίγουρες ότι ο μπαμπάς είναι ήδη στο δρόμο για το σπίτι σας.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δώστε τους το νούμερο του κινητού σας τηλεφώνου και δείξτε τους πως να σας τηλεφωνήσουν αν σας χρειαστούν. Πάντα να απαντάτε στις κλήσεις των παιδιών σας, ακόμα κι αν είστε σε σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Είναι προτιμότερο να τους εξηγήσετε ότι η μαμά έχει δουλειά και δεν μπορεί να μιλήσει αλλά θα τους πάρει μόλις τελειώσει, παρά να μην απαντήσετε στην κλήση τους. Όταν λείπετε σε ταξίδι ή άλλες υποχρεώσεις, τηλεφωνήστε στο παιδί και μιλήστε του όσες περισσότερες φορές μπορείτε επαναλαμβάνοντας ότι θα γυρίσετε την τάδε ώρα ή την τάδε ημέρα.
Δημιουργήστε συνήθειες / ρουτίνα στην καθημερινή ζωή σας με το παιδί, π.χ. γύρω στις 9 θα σε κάνω μπάνιο και μετά θα πάμε για ύπνο. Οι συνήθειες κάνουν το παιδί σας να νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.
Τηρείτε με συνέπεια τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που έχετε ξεκάθαρα ορίσει για σας και για το παιδί σας.

Ρυθμίστε τις υποχρεώσεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί. Βάλτε πλυντήριο όταν το παιδί σας πέσει για ύπνο, όχι την ώρα που το παιδί περιμένει να παίξετε μαζί του ή να δείτε παρέα την αγαπημένη του ταινία.

Κατανοήστε την ανάγκη του παιδιού σας για τον άλλο γονιό και όποτε μπορείτε επιτρέψτε την ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ τους, αφήστε το παιδί να πάρει τηλέφωνο στον άλλο γονιό του όποτε θέλει, συζητάτε μαζί του για τον γονιό που λείπει (ποτέ μα ποτέ μην τον κατηγορείτε στο παιδί) και βάλτε μερικές φωτογραφίες του στο παιδικό δωμάτιο. Βεβαιωθείτε ότι όσοι έρχονται σε επαφή με το παιδί σας (π.χ. οι γονείς σας) δεν μιλούν ποτέ άσχημα στο παιδί για τον απόντα γονιό του.

Όταν ο γονιός έρχεται να πάρει το παιδί να το έχετε πάντα έτοιμο. Αφήστε το να πάρει μαζί του οποιοδήποτε αντικείμενο θέλει. Έχετε έτοιμη την τσάντα με τα ρούχα του. Να είστε φιλικός με τον άλλο γονιό του, κρατήστε αποστάσεις αν χρειάζεται αλλά ποτέ μην αφήσετε το παιδί να δει την εχθρότητα που πιθανόν να υπάρχει μεταξύ σας. Την ώρα που θα φεύγει φιλήστε το κι ευχηθείτε του να περάσει καλά.

Όταν για κάποιο λόγο (απρόοπτα συμβαίνουν σε όλους) ο γονιός δεν μπορέσει να έρθει να πάρει το παιδί, μην τον κατηγορήσετε. Δικαιολογήστε τον με όσο πιο πειστικό τρόπο μπορείτε. Γενικά, μην εμποδίζετε την επικοινωνία παιδιού με τον απόντα γονιό εκτός αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι, όπως π.χ. η ασφάλεια του παιδιού.

Βοηθήστε το παιδί να χτίσει την αυτοπεποίθησή του. Ζητήστε τη γνώμη του για τα μικρά και μεγάλα πράγματα που αφορούν την κοινή σας ζωή.

Δώστε έπαινο στο παιδί σας για το αποτέλεσμα αλλά κυρίως για την προσπάθεια. Και παινέψτε το στους ξένους που και που, όταν το παιδί είναι μπροστά. Θα νιώσει όμορφα που είστε περήφανοι για αυτό.

Παίξτε μαζί του, έστω και για μισή ώρα, προσπαθήστε να ξαναγίνετε κι εσείς παιδί, να μπείτε στον κόσμο του.

Δείξτε του την αγάπη σας με όλους τους τρόπους. Ακόμη κι αν σας διώχνει, πάρτε το αγκαλιά και δώστε του ένα φιλί με κάθε ευκαιρία. Πείτε του ότι το αγαπάτε, ότι είναι ο καλύτερός σας φίλος, ότι πάντα θα το αγαπάτε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο στον κόσμο ολόκληρο.

Με αυτούς τους τρόπους θα καταφέρετε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, να μειώσετε τις αντιδράσεις του και την κακή συμπεριφορά του και να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει την έλλειψη του άλλου γονιού. Όσο δύσκολο ήταν για σας το να αποφασίσετε να χωρίσετε και να το δεχτείτε, για το παιδί σας είναι ακόμα πιο δύσκολο. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους πίσω από ένα διαζύγιο. Ακόμα κι αν είναι αρκετά μεγάλο, πείτε του μόνο όσα είναι απαραίτητα. Οι λεπτομέρειες είναι περιττές και πρέπει να τις ξέρετε μόνο εσείς οι δύο, οι γονείς, όχι το παιδί.

Και μην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Διατηρήστε την αυτοεκτίμησή σας. Το παιδί σας έχει εσάς παράδειγμα, από εσάς θα μάθει πώς να συμπεριφέρεται και να φροντίζει τον εαυτό του.

Η θετική σας διάθεση, η προθυμία σας να επιτρέψετε στο παιδί να αγαπά και να επικοινωνεί με τον πατέρα, η δική σας απεριόριστη αγάπη και φροντίδα, ο χρόνος που περνάτε μαζί, όλα αυτά θα δώσουν στο παιδί σας τη δύναμη, το κουράγιο και τη σταθερότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την τεράστια αλλαγή στη ζωή του αλλά και να αποκτήσει την προσαρμοστικότητα εκείνη που θα χρειαστεί για τις όποιες αλλαγές μπορεί να του επιφυλάσσει το μέλλον.
[Μαίρη Υφαντή]
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι και οι δύο γονείς αγαπάμε πολύ τα παιδιά μας και θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε χαρά ή λύπη τους ή τουλάχιστον θα προσπαθούμε για αυτό. Οι δύο γονείς αγαπιούνται αλλά υπάρχουν λόγοι που θα γίνουν κατανοητοί με τον καιρό για τους οποίους οι δύο γονείς δεν γίνεται να συνεχίσουν να είναι μαζί. Το τρίτο πρόσωπο ποτέ δεν θα αντικαταστήσει κανένα γονέα δεν θα γίνει πατέρας ή αντίστοιχα μητέρα του παιδιού ή των παιδιών. Παρόλα αυτά τα αγαπάει και αυτός όπως στην περίπτωση της φίλης μας και θα τα έχει σαν παιδιά του. Δηλαδή σαν δεύτερος μπαμπάς ή μαμά σε άλλη περίπτωση. Πρέπει οι γονείς να προσπαθούν συνεχώς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους και να μιλάνε για το θέμα αυτό γιατί είναι κάτι που θέλει το χρόνο του και δεν το κατανοεί εύκολα ένα παιδί. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να θεωρήσει ότι κάποιος άντρας πήρε τη μαμά από το σπίτι γιατί θα τον μισήσει. Καλό είναι να ξέρει ότι ο χωρισμός δεν έχει να κάνει με τρίτους. [Ιωάννα Προσμίτη]

Δεν μπορεί να δεχτεί το γεγονός ότι οι γονείς του δεν είναι αγαπημένοι και χωρίζουν και ειδικά για κάποιο άλλο πρόσωπο. Είναι ρίσκο να γνωρίζει ότι η μητέρα ή ο πατέρας χωρίζουν για τρίτο πρόσωπο γιατί μπορεί να πιστέψει ότι φταίει το ίδιο και να αισθάνεται ενοχές. Υπάρχουν πιθανότητες είτε να μισήσει το πρόσωπο που του στερεί τον πατέρα ή την μητέρα είτε να νομίσει ότι επειδή ήταν κακό παιδί φταίει το ίδιο που φεύγει ένας από τους δύο γονείς. Είναι συνηθισμένο το γεγονός σε περιπτώσεις διαζυγίου να λέει το παιδί στους γονείς ότι δεν θα ξανακάνει αταξίες και θα κάθεται φρόνιμα. Εδώ πρέπει οι γονείς να το πείσουν ότι το αγαπάνε, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα μεταξύ τους και οπωσδήποτε να το απαλλάξουν από ενοχές γιατί υπάρχει κίνδυνος να το ακολουθούν μέχρι την ενηλικίωση του. Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συνέχεια και δεν πρέπει οι γονείς να επαναπαύονται ότι το παιδί κατάλαβε γιατί στην ηλικία αυτή τα παιδιά κλείνουν τα προβλήματα μέσα τους και δεν ανοίγονται εύκολα. Πρέπει να επιδιώκουν συνεχή επικοινωνία.
[Ιωάννα Προσμίτη]
Πολύ μεγάλο λάθος είναι να χρησιμοποιούμε αθώα παιδιά για να εκδικηθούμε κάποιον γιατί τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχο μας με άσχημες και απρόβλεπτες συνέπειες. Έτσι μπορεί στην προσπάθεια μας να φέρουμε πίσω τον σύντροφο μας ή να τον τιμωρήσουμε στερώντας του την αγάπη του παιδιού μπορεί να δημιουργήσουμε στο παιδί μας ψυχολογικά προβλήματα. [Ιωάννα Προσμίτη]
Όπως και να έχει σίγουρα υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούμε να προβλέψουμε και θα πρέπει να ξέρουμε πως επιλέγοντας κάτι ρισκάρουμε σοβαρά να χάσουμε άλλα πράγματα. Αλλά όλες οι επιλογές έχουν το τίμημα τους και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. [Ιωάννα Προσμίτη]

Θα υπάρξουν πράγματα που δεν θα γνωρίζετε πώς να τα χειριστείτε, ούτε θα μπορεί κάποιος να σας συμβουλεύσει, σε όλες στις περιπτώσεις και κυρίως σ’ αυτές που δεν ξέρετε τι να κάνετε, ένα πράγμα να έχετε στον νου σας. Αγάπη και μόνο αγάπη, δώστε την απλόχερα, δεν θα χάσετε τίποτε, αντιθέτως έχετε πολλά να κερδίσετε κι εσείς οι ίδιοι.

No comments:

Post a Comment