Σελίδες

Monday, 3 November 2008

Μητρικός θηλασμός


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ,
1 - 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 
Η υποστήριξη των μητέρων που θηλάζουν θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών


Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2008, η UNICEF μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστούν τη λήψη μέτρων πρόσθετης υποστήριξης των μητέρων που θηλάζουν, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην οικογενειακή τους ζωή. Οι στόχοι της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:
  • Εκτενέστερη κατανόηση της ανάγκης των βρεφών για θηλασμό και της σημασίας που έχει η υποστήριξη στις μητέρες που θηλάζουν.
  • Υπεύθυνη πληροφόρηση για την υποστήριξη των μητέρων που θηλάζουν, σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.
  • Ενθάρρυνση όλων των κύκλων κοινωνικής στήριξης για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών υποστήριξης στις μητέρες.
O μητρικός θηλασμός είναι κλειδί για τη βελτίωση της παιδικής επιβίωσης.
Τα στοιχεία το αποδεικνύουν:
  • Η διατροφή των βρεφών αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους έξι πρώτους μήνες μπορεί να μειώσει μέχρι και 13% τον αριθμό των θανάτων στα παιδιά κάτω των 5 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής μειώνει την παιδική θνησιμότητα που σχετίζεται με τις κοινές παιδικές ασθένειες και τον υποσιτισμό.
  • Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από τις οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις και τη διάρροια - δύο από τις κυριότερες αιτίες θανάτου - καθώς και από άλλες μολυσματικές ασθένειες.
  • Ο μητρικός θηλασμός συνεισφέρει στην υγεία των μητέρων και δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού.
Η κατάλληλη παιδική διατροφή σώζει ζωές, διασφαλίζει τη βέλτιστη ανατροφή και ανάπτυξη των παιδιών και συνεισφέρει στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.
Παρότι έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία 15 χρόνια, στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το 38% των βρεφών κάτω των 6 μηνών τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Χαμηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και σε πολλές βιομηχανικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν ότι η σχετική εκπαίδευση και η υποστήριξη στις μητέρες παρατείνει σημαντικά τον αριθμό των μηνών του θηλασμού και βοηθάει πολύ στην προώθηση του αποκλειστικού θηλασμού. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι συμβουλές και η υποστήριξη που παρέχονται στις μητέρες από τις διάφορες υγειονομικές υπηρεσίες, αύξησαν τον αριθμό των μητέρων που ξεκινούν το θηλασμό την πρώτη ώρα μετά την γέννα.
Η UNICEF διεξάγει προγράμματα συνεργασίας σε πολλές χώρες, για να εξασφαλίσει την παροχή μεγαλύτερης υποστήριξης στις μητέρες που θηλάζουν. Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν γιατροί και νοσηλευτές, οικογενειακοί σύμβουλοι, ομάδες υποστήριξης από μητέρες, εργοδότες, εργαζόμενοι σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, νομοθέτες, κοινωνικές οργανώσεις και οικογένειες.
Στη χώρα μας όπου η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εορτάζεται από 1 έως 7 Νοεμβρίου η UNICEF αναπτύσσει ειδική ενημερωτική καμπάνια αποστέλλοντας σχετικό ενημερωτικό φάκελο σε εκατοντάδες μαιευτήρια, κλινικές και κέντρα υγείας, που μπορείτε να βρείτε στο www.unicef.gr

No comments:

Post a Comment