Σελίδες

Friday, 28 November 2008

Άκουσέ με – Listen to me

‘Άκουσέ με – Listen to me’ από τον ‘Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους'

Το βιβλίο με τίτλο ‘Άκουσέ με – Listen to me’ είναι ένα βιβλίο – μαρτυρία γραμμένο από 43 παιδιά, που από πολύ μικρή ηλικία ήρθαν αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της ζωής, χωρίς ποτέ να πάψουν να ελπίζουν και να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο.
Παιδιά, έφηβοι και νέοι με ειδικές ανάγκες, νέοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους, παιδιά ορφανά, παιδιά εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειές τους, παίρνουν για πρώτη φορά το λόγο και καταθέτουν πάνω σε μια κόλλα χαρτί τα συναισθήματά τους. Καταγράφουν με απόλυτη σαφήνεια τα αισθήματα ανασφάλειας, πικρίας και φόβου που τους συνοδεύουν μια ζωή, μα κυρίως τα όνειρα και τις ελπίδες τους.

Η ιδέα, η υλοποίηση και η παραγωγή του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τον ‘Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους – Σ.Κ.Ε.Π.’. Εκδόθηκε σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά), τον Οκτώβριο 2008, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ‘VALIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.’ Ενεργειακή – Κατασκευαστική.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου έγινε από την συγγραφέα και εικονογράφο παιδικών βιβλίων κα Λήδα Βαρβαρούση, η επιμέλεια των κειμένων από την πρόεδρο του Συνδέσμου κα Αθηνά Κρητικού - Γεννηματά και η μετάφραση στα αγγλικά από την κα Μαρία Σπυροπούλου.

Επειδή το περιεχόμενο απεικονίζει τα βιώματα των νέων, διατηρήθηκε γνήσιο το ύφος της γραφής με ελάχιστες παρεμβάσεις στα κείμενα. Είναι ευνόητο ότι, για λόγους προστασίας και σεβασμού της προσωπικότητάς τους, τα ονόματα των παιδιών δεν αναφέρονται.

Συνοδοιπόροι του ‘Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους’ στη δημιουργία του βιβλίου, ήταν το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.), το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κηφισιάς (ΚΕ.ΚΟΙ.ΠΟ.), η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ‘Πόρτα Ανοιχτή’, το Ίδρυμα Πρόνοιας και Εκπαίδευσης Κωφών και Βαρήκοων Ελλάδος (ΙΠΕΚΒΕ), το Χαμόγελο του Παιδιού και το International Interaction Society.

Το βιβλίο δεν πωλείται, διανέμεται δωρεάν. Σκοπός του είναι η αφύπνιση της ευαισθησίας των πολιτών. Όποιος επιθυμεί να το αποκτήσει, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Σύνδεσμο, στο e-mail skep.association @yahoo.com. Ήδη βρίσκεται σε βιβλιοθήκες σχολείων, ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας, σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε εικαστικούς και λογοτεχνικούς χώρους (γκαλερί) κ.α.

‘Τα κείμενά τους, ευαίσθητα και λιτά, χωρίς όμως να είναι απλοϊκά, είναι γροθιά στις ήσυχες συνειδήσεις, ενώ χαρακτηρίζονται από πολύ αξιοπρέπεια και από μεγάλη αισιοδοξία για το αύριο’ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος τάχθηκε ως εθελοντής – συνεργάτης του Συνδέσμου για την αξιοποίηση των παιδιών με συγγραφικό ταλέντο.

‘Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους – Σ.Κ.Ε.Π.’

Ο ‘Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους – Σ.Κ.Ε.Π.’ είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2008. Όπως εξήγησε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η ιδρύτρια και πρόεδρός του κα Αθηνά Κρητικού - Γεννηματά, ‘πρωταρχικό μέλημα του Σ.Κ.Ε.Π. είναι να δώσει φωνή και βήμα στις ευαίσθητες ομάδες νέων για να μας φέρει πιο κοντά στις ανάγκες, τις προσδοκίες και τα όνειρά τους. Να μας φέρει πιο κοντά στους νέους που επιθυμούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να τα μοιραστούν μαζί μας.

Η τέχνη χρησιμοποιείται από τον Σύνδεσμο ως μέσο στήριξης για την επικοινωνία των νέων με το σύνολο της κοινωνίας. Με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικές τέχνες και θέατρο, δημιουργούν ευκαιρίες για την κοινωνική τους ένταξη, χωρίς διακρίσεις, με έμφαση στις ικανότητές τους και όχι στην διαφορετικότητα τους’.

Ο Σ.Κ.Ε.Π., για να πραγματοποιήσει τους στόχους του, θα πορευτεί σε τρεις βασικούς άξονες.
  • Στην έκδοση, κάθε χρόνο, ενός βιβλίου λογοτεχνικού ή εικαστικού περιεχομένου, οι συγγραφείς του οποίου θα είναι πάντα οι νέοι.
  • Στην διοργάνωση εικαστικών, μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, με αποκλειστικούς δημιουργούς – συντελεστές τα ίδια τα παιδιά.
  • Στην άμεση προσέγγιση, υποστήριξη και ενίσχυση των μελών του Συνδέσμου σε οργανώσεις – φορείς από όλη την Ελλάδα, όταν και όπου χρειαστεί.

Αποσπάσματα

'Έχω διαβάσει πολλά παραμύθια. Σε κανένα όμως από αυτά δεν συνάντησα μία βασιλοπούλα που να κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι.'

'Υπάρχουν κάποιοι οδηγοί λεωφορείων που βαριούνται να βγάλουν τη ράμπα για τους ανάπηρους ή που δεν ξέρουν πως λειτουργεί και όταν με βλέπουν στη στάση κάνουν ότι δεν με είδαν και σφυρίζουν αδιάφορα. Θέλω να τους πω πως με αυτή τη στάση τους, λιώνουν κάτω από τις ρόδες τους τις δικές μου απλές επιθυμίες και τα δικαιώματά μου.'

'Η μαμά γεννήθηκε παιδί μωρό έκλαιγε πολύ κωφών. Εγώ χρονών τέσσερα. Τα παιδιά αρέσουμε στο σχολείο. Πολλή επικοινωνία. Πολλά φίλοι. Όλοι αγαπούν κωφός καλός. Τέλος. Εγώ στενοχωρημένος, δύσκολο ακούω. Με βρίζουν λόγω κωφός. Δάσκαλος δεν βοήθησε εμένα τίποτα. Εγώ είχα νεύρα πολλά. Τώρα αισθάνομαι ότι τα πάω καλά με τους φίλους/φίλες και μιλάμε με νοηματική γλώσσα.'

'Πέρασαν φίλε χρόνια, δεν είδα καμιά συμπόνια, μου μοιάζει με αιώνας και έτσι είναι ο αγώνας. Η αγάπη μου στην άλλη άκρη ποιος έχει το κουράγιο να την ψάξει. Το μάτι δεν σταματάει το δάκρυ και για το δάκρυ έχω φτιάξει φράχτη. Η ψυχή μου έγινε μωρό μου στάχτη γι’ αυτό λυπήθηκα εμένα όταν κατάλαβα εσένα κατάλαβα πως με είχες στα χαμένα. Πατέρα σ’ αγαπώ, πατέρα σ’ αγαπώ, πατέρα μου λείπεις.

'Είδα ένα ωραίο όνειρο. Είδα ότι είχα σηκωθεί από το καρότσι μου και περπατούσα. Και μετά λέει, είδα ότι χόρευα. Φορούσα ένα ζευγάρι ροζ μεταξωτά παπούτσια, σαν αυτά που φορούν οι χορεύτριες και χόρευα, χόρευα ασταμάτητα. Ήμουν ανάλαφρη και σηκωνόμουν στις μύτες των ποδιών μου και στριφογύριζα τρελά. Και ήμουν ευτυχισμένη. Θεέ μου σε παρακαλώ, αφού δεν θέλεις να με κάνεις να περπατήσω, κάνε με τουλάχιστον να βλέπω συχνά αυτό το όνειρο.'

'Η χειρότερη μέρα της ζωής μου ήταν η μέρα που με έπιασαν και με βάλανε φυλακή. Με τρόμαξε αυτό. Με πείραξε πολύ ψυχολογικά και είπα πως τελείωσαν όλα αλλά μετά ήταν και το δικαστήριο που με τρόμαξε πάρα πολύ και μου μπαίνανε κακές σκέψεις. Ήταν πρώτη φορά που δικάστηκα και φοβόμουν πάρα πολύ πως θα περνούσα πολλά χρόνια φυλακή άδικα για ένα μικρό λάθος, που άκουσα την κακή παρέα και το πλήρωσα. Εγώ τώρα προσπαθώ να βρω τον εαυτό μου.'
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Νοεμβρίου 2008 7:09:18 μμ

Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους - Σ.Κ.Ε.Π.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους - Σ.Κ.Ε.Π. ιδρύθηκε το 2008.
 Πρωταρχικό του μέλημα είναι να δώσει φωνή και βήμα στις ευαίσθητες ομάδες νέων, προκειμένου να μας φέρει πιο κοντά στις ανάγκες, τις προσδοκίες και τα όνειρα τους.
Απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους, νέους σε σωφρονιστικά καταστήματα, παιδιά εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειές τους που δεν έπαψαν ποτέ να ελπίζουν και να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Παιδιά και νέους που επιθυμούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να τα μοιραστούν μαζί μας.
 Ως μέσο στήριξης για την ανάπτυξη επικοινωνίας και έκφρασης των νέων, ο Σ.Κ.Ε.Π. εστιάζει την δράση του στην οργάνωση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά: εικαστικές τέχνες, μουσική, λογοτεχνία, θέατρο κ.α. Απώτερος σκοπός του Σωματείου είναι η κοινωνική ένταξη των συγκεκριμένων ομάδων νέων, χωρίς διακρίσεις, με έμφαση στις ικανότητές τους και όχι στην διαφορετικότητα τους.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λεβίδου 19Β, 14562 Κηφισιά
Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ
Τηλέφωνο: 210 - 6232161
Email: skep.association@yahoo.com

No comments:

Post a Comment