Σελίδες

Tuesday, 27 January 2009

Ο ιερός Χρυσόστομος και η πολιτική εξουσία

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, υπήρξε ο πλέον σκληρός επικριτής των ακροτήτων της πολιτικής εξουσίας και των φορέων αυτής που διαβιούσαν ενάντια στα διδάγματα της Εκκλησίας και σε βάρος του πενόμενου λαού.
Ο έλεγχός του προς τους παρεκτρεπομένους πολιτικούς γινόταν χωρίς οργή και αλαζονεία, αλλά με αγάπη και ειλικρινές πατρικό ενδιαφέρον για την πνευματική κάθαρση του δημόσιου βίου, ο οποίος όταν ήταν φαύλος είχε τις αρνητικές του επιπτώσεις και στο λαό, που ήταν ταυτόχρονα και το πλήρωμα της ορθοδόξου εκκλησίας. Ο Χρυσόστομος ουδέποτε χαρίστηκε στους άρχοντες του κόσμου τούτου και γι’ αυτό τον λόγο δεν τους ήταν αρεστός, θα λέγαμε ότι πολλοί εκ των πολιτικών ηγητόρων της εποχής του, τον μισούσαν θανάσιμα επειδή δεν ανέχονταν τον οξύτατο δημόσιο έλεγχο που ασκούσε στα πρόσωπά τους για την φαυλοκρατία και την ανεντιμότητά τους. Ουδέποτε ο ιερός πατέρας δίστασε να επιδείξει την αυστηρότητά του ακόμη και για τον φαύλο και διεφθαρμένο προσωπικό βίο των αρχόντων, των πλουσίων και των ισχυρών της εποχής του, χωρίς να δέχεται κανένα συμβιβασμό ή να υπηρετεί ως άβουλο όργανο κάποια μικροπολιτική σκοπιμότητα. Με παρρησία και θάρρος αλλά και λεπτότητα αντιμετώπιζε και τους πολιτικούς άνδρες της ανώτατης κρατικής βαθμίδος, της εξουσίας γενικότερα, ακόμη και το ίδιο το παλάτι. Έτσι, δεν άργησε να συγκρουστεί ευθέως και χωρίς μισόλογα και με την ίδια την έξαλλη στην προσωπική ζωή και στις εξεζητημένες δημόσιες απαιτήσεις και παραξενιές της αυτοκράτειρα, την Ευδοξία, της οποίας το όνομα ήταν συνώνυμο των αδικιών, της φιλοχρηματίας και της σπατάλης που έκανε, ενώ πεινούσε ο λαός. Στηλίτευσε την μεγάλη και προκλητική πολυτέλεια, τις ασυλλόγιστες δαπάνες και τις αισχρές και ανήθικες διασκεδάσεις της ανακτορικής αυλής, αλλά και τον ευρύτερου χώρου της ανωτέρας κοινωνίας, όπου έβλεπε την επιδειξιμανία «…την κονίασιν των παρειών και τα ημαγμένα χείλη (βαμμένα), τας μυρολοιφάς (αρώματα), το χρυσοφορείν και μαργαριτοφορείν, την περίεργον αμφίεσιν και υπόδεσιν…» και όλες εκείνες τις γελοίες ποικίλες επινοήσεις της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, κενοδοξίας και πλεονεξίας.
 

Την ίδια παρρησία και τόλμη επέδειξε και για τον πανίσχυρο αυλικό, τον πρωθυπουργό της εποχής του, τον γνωστό Ευτρόπιο, στον οποίο έκανε αυστηρές παρατηρήσεις για την φαυλότητα και την απληστία του, να πωλεί δημόσιες θέσεις και κρατικά αξιώματα στους ημετέρους και φιλικά προσκείμενους προς αυτόν, να δημεύει παράνομα περιουσίες και επιπλέον να θέλει την κατάργηση του δικαιώματος του ασύλου των ιερών ναών. Και όμως, όταν ο Ευτρόπιος εξέπεσε του αξιώματός του και εζήτησε ταπεινωμένος άσυλο στην Εκκλησία, ο ιερός Χρυσόστομος τον προστάτευσε με σθένος και τότε εξεφώνησε τους περίφημους λόγους του «Εις Ευτρόπιον», που έχουν καταγραφεί ως μοναδικής ρητορικής δεινότητας κείμενα της παγκοσμίου φιλολογίας.
 

Ο λαός επεδοκίμαζε τις ενέργειες αυτές του Χρυσοστόμου, του ποιμενάρχου του, τον οποίο κυριολεκτικώς ελάτρευε. Και τούτο, διότι έβλεπε ότι τα μέτρα που είχε λάβει είχαν ως αποτέλεσμα να αρχίσει σιγά – σιγά να επιβάλλεται μια πειθαρχία στην αχαλίνωτη κατάσταση που επικρατούσε κατά τα προηγούμενα έτη σε πολλούς κοινωνικούς τομείς και να περιορίζονται οι κοινωνικές αδικίες που διεπράττοντο προηγουμένως.
 

Όμως, όπως είναι γνωστό, όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση. Έτσι, ο ασυμβίβαστος και ανυποχώρητος χαρακτήρας του Χρυσοστόμου ενώπιον των οργανωμένων συμφερόντων, αλλά και το γεγονός ότι δεν θέλησε και δεν επεδίωξε ποτέ την φιλία ή την εύνοια κανενός κοσμικού άρχοντος, όλα αυτά, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί εντονότατη και ισχυρή αντίδραση των θιγομένων ομάδων και συμφερόντων από τους λόγους και τα έργα του Χρυσοστόμου. Τότε οι αντίπαλοι του Χρυσοστόμου, όπως ήταν ο λιθομανής και χρυσολάτρης Θεόφιλος Αλεξανδρείας, η ματαιοδόξη αυτοκράτειρα Ευδοξία, ο πρωθυπουργός Ευτρόπιος, πολλές από τις ματαιόδοξες κυρίες της ανακτορικής αυλής, αλλά και πολλοί από τους επισκόπους που είχε καθαιρέσει ως αναξίους του εκκλησιαστικού τους αξιώματος, έθεσαν ως ανίερο στόχο να τον αφανίσουν. Έτσι όλη αυτή η παρασυναγωγή και φατρία, στο πρόσωπο κάποιων ψευδοεπισκόπων με επικεφαλής τον Αλεξανδρείας Θεόφιλο, συγκάλεσαν αντικανονικά στην πόλη Δρύ, το έτος 403 μ.Χ. μια ψευδοσύνοδο, η οποία ονομάστηκε «ληστρική σύνοδος» και κατεδίκασαν άνευ λόγου και ερήμην τον Ιερό Χρυσόστομο.
 

Ο αγανακτισμένος από την άδικη αυτή απόφαση λαός, χιλιάδες λαού, έφθασαν σε σημείο να καταλάβουν τα ανάκτορα και απειλούσαν να κατακρεουργήσουν τους πάντες για την εξορία του φιλάσθενου ποιμενάρχου τους. Τότε η ηθική και φυσική αυτουργός, η αυτοκράτειρα Ευδοξία εζήτησε από τον σύζυγό της Αρκάδιο να επαναφέρει τον Χρυσόστομο στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν ο Χρυσόστομος εισήρχετο στην βασιλεύουσα ο λαός παραληρούσε από χαρά και εκείνος ένδακρυς βροντοφώναξε: «Τι ποίησω, ίνα υμίν αξίως αποδώσω της αγάπης την αμοιβήν; Αγαπώ ετοίμως το αίμα μου εκχεείν υπέρ τη υμετέρας σωτηρίας, λαέ μου…».
 

Το δίκαιο επεκράτησε, αλλά δυστυχώς όχι για πολύ. Αφορμή για τη νέα και τελευταία δοκιμασία του ιερού πατρός εδόθη όταν ο ίδιος δημόσια εστηλίτευσε τους προκλητικούς θορύβους και τις άμετρες μέχρι σημείου ειδωλολατρείας προκλητικές εκδηλώσεις που είχαν οργανωθεί για να τιμηθεί η ματαιόδοξη Ευδοξία, της οποίας ο αργυρός Ανδριάντας στήθηκε πλησίον του ναού της Αγίας Σοφίας (ο δεύτερος ναός επί του οποίου ανηγέρθη ο σημερινός) και στο κέντρο της δημοσίας αγοράς. Ο ιστορικός Σωκράτης αναφέρει ότι τόσο σκληρός υπήρξε ο δημόσιος λόγος του μεγαλυτέρου εκκλησιαστικού ρήτορος όλων των αιώνων, ώστε και οι κίονες του ναού εφαίνοντο ότι θα λυγίσουν από το δριμύ κατηγορώ, που άρχιζε ως εξής: «Πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράσσεται, πάλιν ορχείται, πάλιν την κεφαλήν Ιωάννου ζητεί λαβείν επί πίνακι…». Όλα αυτά ως σεισμός τάραξαν τα ανάκτορα και ο ιερός Χρυσόστομος οδηγείται και πάλι στην εξορία, κατά το έτος 404 μ.Χ. Η εξασθενημένη όμως υγεία του, μετά από τρία έτη σκληρής εξορίας, δεν άντεξε και το 407 μ.Χ. ο άτλας αυτός της ορθοδόξου Εκκλησίας παρέδωσε το πνεύμα του, λέγοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή την φράση: «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛ. ΣΙΔΗΡΑΣ 15.11.2007

Σήμερα, η διαφθορά κυριαρχεί, οι  Χρυσόστομοι όμως μας τελείωσαν.

4 comments:

  1. ma kale mas dimitri....

    me ti agapi na milisis stous politikous tou simera otan aftoi ipo tin dikia mas sinenoxi katasparazoun tin elliniki paidia kai ta iera tis xoras mas??

    ti doulia exei o agios xrisostomos kai ti fotismo na paroume otan emeis oi idioi siopoume se aftous pou sfazoun kai viazoun nomima (kata to talmoud tous)
    kai eno emeis to kseroume ,apla ta prospername san na min mas afora???

    o theos kai oi agoioi afto pou itan na poun to ipan.
    o theos tora sira tou na plini tas xiras tou.
    oloi lavate tin epistoli tou talmoud....
    itan to pio grigoro post pou kaliftike apo alla post...

    opote..
    oti tha therisoume se ligo kero..
    einai afta pou emeis oi idioi me tin anesthisia mas spirame...
    apo logia agiwn pola akoume kai fones pou dixnoun ton kapno poles diavasame..
    ma otan idate pioi anavoun tin fotia stin paidia kai sta miala mas...


    siopisate...


    lipame gia tin patrida mou,
    kai ntrepome apo tous ellines tis apoxis mas. gramatois kai ergates tou theou tis ghs...

    eistai ipefthnoi kai sinenoxoi.


    den mporo na xonepso pos eno gnorizete pos i ekklisia kai eseis exete gnwsei pos oi evraioi sto iero tous ''evvaggelio''
    omologoun pos prepei na sfazoun xristianopaida...
    kai na trone tis sarkes tous,
    kai na epidiokoun ton afanismo tou laou mas.


    kai eseis na mou grafete gia to mia fora kai enan kero to ti kanane oi agioi...

    aftous na min tous anaferete sto stoma sas kai sta grafta sas.

    na riksete laspes sta kefalia sas adelfia mou dioti i ntropoi twn paterwn mas ellinwn gia tous agious opos kapious ieromenous pou grafoun kai edw mesa ...aftoi siopoun...


    AISXOS KAI NTROPI SE OSOUS GNORIZOUN POS STIN ELLADA OI ANTHROPOFAGOI SAS EINAI OI LITOTES SAS.

    xamomilaki mou...

    apoxoro episima apo to post sas..
    ma oxi apo esas pou agapisa...

    poli sintoma erxete o olethros.
    kai tin efthini tin exete eseis oi prostates twn paiderastwn.(afto gia tin ekklisia.)

    pante stin ethniki vivliothiki. kai zitiste to vivlio triadiki dogmatologia.''mia meleti tis tote ieras sinodou pou mesa exei tin meleti apo ierois..tou talmoud twn kanivalwn satanadwn ipo morfin aggelou.


    na o irodis pou sfazi ton kathe negenito vrafos kai to viazi eno eseis zitate na sas dosoun dikeosini....poipoi??? oi idioi oi evraioi...


    aisxos stous dilous ellines .


    Y>G

    tote tha katalavete akoma kai giati oi antres exoun tin thilikia ipostasi tou theou san skevos dia tin aftoikanopihsi tous...

    kai tin panagia mas eseis oi idioi kratate ston stavro...(tin manna ellinida)

    o xristos anesti..
    keros kai i panagia na egerthi apo tou tafou pou kratate klismenoi....eseis oi anti tou xristou... nekroi!


    ioannis,
    penis kai ksipolitos,
    vasilias tis kolaseos twn psixwn twn kolasmenwn anthropofagwn... viastwn twn paidiwn pou eseis exete gia marketigk.

    ReplyDelete
  2. μια και μιλαμε γα τον αγιο χρυσοστομο, σημερα 27/1 βρισκεται υπο κρατηση εν ενεργεια αρχιμανδριτης πειραια μετα απο εξαρθωση κυκλωματος παιδικης πορνογραφιας το βραδυ!!!

    ReplyDelete
  3. Αγαπητέ PA-LOUKI LOUK,

    έτσι όπως έθεσες το σχόλιο, μοιάζει σαν να ταυτίζεις τους κοτσαμπάσηδες που συνεργάστηκαν με τους τούρκους με τον Ρήγα Φεραίο. Σαν να καταργούν την Αντίσταση στην Κατοχή οι δοσίλογοι.

    Αλλά έχεις δίκαιο, κανείς δεν μπορεί να δεχτεί την απόλυτη προδοσία από έναν ιερωμένο

    ReplyDelete
  4. απλα συνεδεσα την "αγιοσυνη" λογω ονοματος κυριως αγιος ο ενας αγιος ο αλλος, μολις το ειχα μαθει και ηθελα να σας ενημερωσω αμεσα.....
    πολυ καλη ιστοσελιδα ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ!

    ReplyDelete