Σελίδες

Tuesday, 1 February 2011

Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με το καρκίνο. Οι αριθμοί που προκαλούν σοκ και κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών είναι ακόμη πιο δυσοίωνοι. 
Κι όμως οι επιστήμονες επιμένουν πως πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής!

Ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους θανάτου, το δεύτερο μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες. 
Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού. Από αυτούς, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους.

Η χώρας μας, δεν αποτελεί εξαίρεση: σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.000 Έλληνες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο των πνευμόνων, 5.000 πολίτες με καρκίνο του προστάτη, ενώ περίπου 4.500 Ελληνίδες ψηλαφούν έναν όγκο στο στήθος τους που μετά τη βιοψία αποδεικνύεται πως είναι κακοήθης.
Και δυστυχώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, κ. Δημήτρη Μπαφαλούκο ο καρκίνος «χτυπά» με αυξητικούς ρυθμούς: οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός αυτός όμως αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020. «Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία», τονίζει επισημαίνοντας ότι όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση της νόσου τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης!

Παρόλα αυτά, έρευνες καταδεικνύουν πως οι Έλληνες κλείνουν συστηματικά τα μάτια τους στην ενδεχόμενη απειλή να νοσήσουν, με αποτέλεσμα το ποσοστό των κρουσμάτων του καρκίνου στη χώρα μας να έχει αυξηθεί κατά 25% τη τελευταία επταετία. Η απόδειξη; Οι Έλληνες παραμένουν «πρωταθλητές» στο κάπνισμα, τη παχυσαρκία και τη καθιστική ζωή.

Ασυνεπείς φαίνεται να είναι οι Έλληνες και στο προληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα «Hellas Health II» που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με την Metron Analysis, μόλις το 43,1% των ασφαλισμένων έχει υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.
Κι όλα αυτά την ώρα, που η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο είναι πλέον ρουτίνα για τους γιατρούς. «Με το τεστ ΠΑΠ μπορεί μια γυναίκα να προλάβει το καρκίνο του τραχήλου, ενώ με τη μαστογραφία της δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσει έγκαιρα το καρκίνο του μαστού.

Αντίστοιχα, η κολονοσκόπηση που συστήνεται να γίνεται κάθε τρία με πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 50, εντοπίζει το καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο», υπογραμμίζει ο καθηγητής κ. Μελέτιος - Αθανάσιος Δήμοπουλος, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Μάλιστα, τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς η επιστήμη έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά στη θεραπεία των ασθενών με νεοπλασίες με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν προσθέσει στη φαρέτρα τους νέα ισχυρά φαρμακευτικά «όπλα» κατά του καρκίνου. Σύμφωνα, με τον κ. Δημόπουλο, άλματα έχουν γίνει στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού, του μαστού, στο πολλαπλό μυέλωμα αλλά και στη χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, καθώς μετά από κλινικές έρευνες ετών στο τομέα της βιολογίας νέες μέθοδοι μπορούν πλέον και εφαρμόζονται στη καθημερινή κλινική πράξη.

Η πρόληψη χαρίζει… ζωή
Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου είναι σαφείς: πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι πολίτες φρόντιζαν την υγεία τους, έκοβαν «μαχαίρι» τις κακές συνήθεις και ακολουθούσαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής! Γι αυτό και οι ειδικοί, αναλύουν έναν προς έναν τους βασικότερους κανόνες πρόληψης, που αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό.
 

Διακοπή του καπνίσματος
Το 25-30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή σε 5 χρόνια και γίνονται εμφανέστερα με το πέρασμα του χρόνου.

Πρόληψη της παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες και παρουσιάζει σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου.

Άσκηση
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη. Η τακτική σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, αλλά, σε ορισμένους τύπους καρκίνου, φαίνεται ότι η προστατευτική της δράση είναι ανεξάρτητη από τον έλεγχο του βάρους.
 
Υγιεινή διατροφή
Τα φρούτα και τα λαχανικά απομακρύνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου και ιδίως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος. Επιπλέον, συνιστάται μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.
 
Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα, καθώς και καρκίνου του οισοφάγου από πλακώδες επιθήλιο. Το αλκοόλ σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, ενώ έχει παρατηρηθεί συσχετισμός του με τον ορθοκολικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού. Οι άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 g αλκοόλ την ημέρα (περίπου δύο ποτά) και οι γυναίκες τα 10 g την ημέρα (δηλαδή, ένα ποτό).
 
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο
Ο ήλιος και ιδίως οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του αποτελούν το κύριο αίτιο καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά, φακίδες και τάση να καίγονται εύκολα από τον ήλιο.
Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, ιδίως από τις 11 το πρωί. έως τις 3 το μεσημέρι. Απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να οδηγεί σε παράταση της «ηλιοθεραπείας». Ιδιαίτερη σημασία έχει η προφύλαξη από τον ήλιο νήπιων και παιδιών, καθώς το έγκαυμα σε αυτές τις ηλικίες διπλασιάζει τον κίνδυνο προσβολής από μελάνωμα, στην ενήλικη ζωή.

Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο
- Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο που πλήττει τις γυναίκες ηλικίας 15 - 44 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η επίμονη λοίμωξη του γεννητικού συστήματος από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί δύο προληπτικά εμβόλια κατά του HPV. Η χρήση εμβολίου κατά του HPV συνιστάται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 έως 26 ετών.
- Καρκίνος του ήπατος. Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται περίπου 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του ήπατος, για την πλειονότητα των οποίων ευθύνεται η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV).

Την τελευταία εικοσαετία υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HBV, αλλά τα ποσοστά κάλυψης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Δεδομένου ότι ο εκλεκτικός εμβολιασμός μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν φαίνεται να αποδίδει, απαιτείται καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών έναντι του HBV.

Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος
Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο πόσιμο νερό ή τις τροφές, οι διοξίνες ή τα χημικά απόβλητα, έχουν συνδεθεί με αύξηση διαφόρων τύπων καρκίνου.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου συνιστά να εφαρμόζονται αυστηρά οι οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες και να ακολουθούνται οι οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες.

Εκστρατεία κατά του καρκίνου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που έχει οριστεί η 4η Φεβρουαρίου κάθε έτους, θα λειτουργεί σήμερα περίπτερο ενημέρωσης στην Οδό Κοραή και θα διανέμεται στο κοινό ενημερωτικό έντυπο.
Η εκστρατεία εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον άξονα του προγράμματος Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας.

Δημοσίευση: 3-2-2009, 21:38 Τελευταία ανανέωση: 4-2-2009, 07:42
Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr, Γιάννης Δεβετζόγλου gdevetzoglou@dolnet.gr
Πηγή : Web Only

No comments:

Post a Comment