Σελίδες

Saturday, 29 March 2008

190.000 μαθητές χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης

Σε δεκάδες χιλιάδες μετρώνται οι Ελληνες μαθητές, η ψυχική υγεία των οποίων απαιτεί τουλάχιστον επιμελέστατη παρακολούθηση. Σύμφωνα με στοιχεία που φθάνουν στο υπ. Παιδείας από τα κατά τόπους διαγνωστικά κέντρα (ΚΕΔΔΥ), περισσότεροι από 190.000 μαθητές αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ψυχολογικά προβλήματα.
Με βάση τις διαγνώσεις των ΚΕΔΔΥ, το 12 με 15% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού (περίπου 1.600.000 μαθητές) παρουσιάζει αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες, που στο 80% των περιπτώσεων, υποκρύπτουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Στατιστική
Οι εξετάσεις στρεσάρουν τους μαθητές, καθώς η πίεση για επιτυχία είναι αφόρητη. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά αυτά, τελικά, πέφτουν στα δίχτυα της κατάθλιψης, της παραβατικής συμπεριφοράς, των ναρκωτικών, αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας.
Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν 240.000 μαθητές ηλικίας από 6-17 ετών, με μαθησιακές δυσκολίες. Τα 190.000 περιστατικά δευτερογενώς αναπτύσσουν ψυχασθένειες ήπιας ή εντονότερης μορφής.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού ήταν και τα 24 Ελληνόπουλα που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν την τελευταία τριετία, δηλώνοντάς το στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και φυσικά αντιμετώπιζαν όλα ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα.
Η διάγνωση των προβλημάτων των παιδιών γίνεται σε ποσοστό 10% στο δημοτικό σχολείο, με τη μορφή της διάσπασης της προσοχής, της υπερκινητικότητας και της δυσλεξίας. Στην πορεία, δηλ. στο γυμνάσιο και στο λύκειο, μειώνονται τα περιστατικά μαθησιακών δυσκολιών κι αυξάνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς και οι ψυχολογικές στρεβλώσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες των ΚΕΔΔΥ, αλλά και των παιδοψυχιατρικών κέντρων, στα οποία απευθυνθήκαμε, οι μαθητές συνήθως εκδηλώνουν τις βαριάς μορφής ψυχασθένειες, λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου η πίεση για πολλούς είναι ασφυκτική. Ηδη στον ελλαδικό χώρο καταγράφονται ετησίως ένα με δύο περιστατικά αυτοκτονιών μαθητών, πριν ή έπειτα από αποτελέσματα εξετάσεων.

Τα διαζύγια
Οι μαθησιακές δυσκολίες, το άγχος των εξετάσεων, τα ναρκωτικά που... παραμονεύουν, η επιθετικότητα και τα προβλήματα της εφηβείας φέρνουν σε απόγνωση τους μαθητές και τους κάνουν να αναζητούν βοήθεια... Από την άλλη, στις μέρες μας, αυξάνονται συνεχώς η εφηβική παραβατικότητα, η σχολική βία, οι ώρες που καθηλώνονται τα παιδιά μπροστά στο κομπιούτερ και την ίδια στιγμή εκτινάσσονται στα ύψη και τα διαζύγια των γονιών, που ασκούν τεράστια ψυχολογική πίεση σε 14χρονα και 15χρονα παιδιά.


περισσότερα εδώ

Από έρευνες και διαπιστώσεις καλά πάμε.
Τι γίνεται ρε παιδιά;
Θα περιμένουν 190.000 παιδιά, πότε θα ξεκουραστείτε
για να αποφασίσετε να κάνετε κάτι;;

6 comments:

  1. Εφόσον τα παιδιά μεγαλώνουν με Θεό τους το χρήμα και την κοινωνική υπερ καταξίωση τα προβλήματα θα μεγαλώνουν ας ρίξουμε τους τόνους ας βάλουμε τα πιδιά ξανά στο παραμύθι και το παιγνίδι κι ας πάψουμε να τα βλέπουμε σαν ρομπότ
    που θα μας κάνουν περήφανους

    καλη σας νύχτα

    ReplyDelete
  2. Σωστά όλα...
    να σου προσθέσω κι ένα μεγάλο ποσοστό καθηγητών που χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης?
    Γιατί αν πάρω παράδειγμα από τους συλλόγους καθηγητών που γνωρίζω, ελάχιστοι είναι αυτοί που τους αρέσει η δουλειά τους και την έχουν επιλέξει ενσυνείδητα... Αλλιώς πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς καθηγητή που αποκαλεί τους μαθητές "σκουλήκια" που δεν θα γίνουν ποτέ σαν τον ίδιο ή εμμένει να αποκαλεί την ποινή που ορίζει ο σύλλογος διδασκόντων σε μαθητή ως "θάνατο"???
    Για να μην πω για τις διάφορες νευρώσεις και απωθημένα που εκτονώνουμε στα κεφάλια των ήδη βεβαρημένων από το άγχος και την εφηβεία μαθητών...Να προχωρήσω στα κριτήρια αξιολόγησης των μαθητών? στην ανυπαρξία αξιολόγησης των γνώσεων και της παιδαγωγικής ικανότητας των καθηγητών? Μη λογίζουμε ως τόσο σοβαρό αίτιο πια τις διαλυμένες οικογένειες...Τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερες ώρες με τους καθηγητές παρά με τους γονείς...
    Κινδυνεύοντας να θεωρηθώ "μαθητομάνα", ειλικρινά το προτιμώ από το "μαθητοκτόνα"...

    έτσι...για μια καλησπέρα...

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα!
    Θα συμφωνήσω με το άρθρο αλλά όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο/η cludconnected και οι προβληματικοί εκπαιδευτικοί συμβάλλουν και επαυξάνουν το πρόβλημα, μπράβο που το επισημαίνει! Δυστυχώς θεωρώ ότι το 70% των καθηγητών έχουν ψυχολογικά προβλήματα.. τα περισσότερα ξεκινάνε από το ότι δεν αγαπάνε τη δουλειά τους. Εγώ σαν ενήλικας πλεον περισσότερες πληγές έχω στην ψυχή μου από τους κακούς μου δασκάλους παρά από τους γονείς μου..
    Και δυστυχώς τους ξαναβλέπω πάλι όλους αυτούς στις τάξεις των παιδιών μου, είναι ένα πρόβλημα που δεν το είδε κανένα υπουργείο σοβαρά.
    Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε εμείς ως γονείς να μεγαλώνουμε υγιή παιδιά, ας μη τα φορτώνουμε με άγχος και εξωσχολικά ελπίζοντας να καταφέρουν αυτό που εμείς δεν καταφέραμε ποτέ, ας τους δώσουμε αγάπη και ας ασχολούμαστε μαζί τους, να κλείσουμε τις τηλεοράσεις και να μιλάμε μαζί τους...

    ReplyDelete
  4. Καλημερα και καλή μας εβδομάδα κατ'αρχήν!Με βρίσκεται και εμένα απόλυτα σύμφωνη,με όσα θίξατε,αλλά νομίζω κατά την ταπεινή μου γνώμη και με την ιδιότητα της μητέρας δύο νέων κοριτσιών,σας ρωτώ μήπως έχουμε μερίδιο ευθύνης και εμείς όλων αυτών;γιατί το κτίσημο του χαρακτήρα και τα θέλω των παιδιών μας,ειναι δικό μας δημιούργημα διότι όλα ξεκινούν απο την οικογένεια και πως τα έχουμε γαλουχίσει.Διότι τα παιδιά μας έχουν κάποια πρότυπα και δεν είναι άλλα απο τους γονείς και το συγ/κό περιβάλλοντα χώρο τους.Άρα μας αντιγράφουν και συμφωνώ με τον Γιάννη ,ότι πρέπει να ξανασκίψουμε ,με σεβασμό πάνω στους νέους μας και να αφουγκρασθούμε ,τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, ώστε να τα οδηγήσουμε με την δική μας πείρα των όσων ζήσαμε,σε υγιειή ποιοτικά και ισορροπομένα μοναπάτια της Ζωής!και να τους μάθουμε να αγαπούν την ζωή που τους δώσαμε με οτι περικλείει μέσα σ'αυτήν,απλόχερη "ΑΓΑΠΗ"λοιπόν στα παιδιά μας και κλείνω με τα λόγια της MOTHER TERESA:Η Αγάπη καρπίζει όλες τις εποχές και ο καρπός της είναι προσιτός σε όλους.

    ReplyDelete
  5. Η ευθύνη μας, ως γονιών, είναι τεράστια. Οι γονείς φτιάχνουν το χαρακτήρα των παιδιών. Οι αξίες που εμείς εμφυτεύουμε στην καρδιά το μυαλό και την ψυχή τους, είναι τα όπλα για τη ζωή τους όλη.
    Το γεγονός ότι 190 χιλιάδες παιδιά χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης, χτυπάει το καμπανάκι, το σήμαντρο της δικής μας αφύπνισης.
    Η Πολιτεία από τη μεριά της καλά θα κάνει να περνάσει από ψυχολογική εξέταση τους δασκάλους των παιδιών μας και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να τοποθετήσει σε κάθε σχολειό ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ικανούς παιδοψυχολόγους.
    Αυτά τα λίγα, καλοί μας φίλοι.
    Το θέμα είναι ανεξάντλητο...

    Με αγάπη

    ReplyDelete
  6. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου χαμομηλάκι μου!σαφώς το θέμα είναι ανεξάντλητο!αλλά μήπως η ψυχολογική υποστήριξη πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αρχίσει πρώτα απο αυτούς που μας κυβερνάν;λέω εγώ μήπως;Καλό μας μεσημέρι!!

    ReplyDelete