Σελίδες

Thursday, 5 March 2009

Ας μην πάει η κόρη της Μερόπης...

Η τέχνη είναι προσομοίωση της ζωής.
Αυτό είναι καπηλεία της ζωής και του θανάτου.
Δεν είναι μάθημα ανατομίας σε καμιά περίπτωση.
Η ανατομία διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και δεν εκθέτει ανθρώπινα πτώματα σε χώρους "τέχνης".
Ας δώσουν σε κάθε σώμα το ονοματεπώνυμό του
και ας το τιμήσουν θάβοντάς το.



Έκθεση Bodies: Η μεγάλη ανατριχίλα

Χθες με παρακίνησε η κόρη μου να πάμε να επισκεφθούμε την Έκθεση BODIES που φιλοξενείται στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι. Στην αρχή δέχτηκα, γιατί νόμιζα ότι αφορά έργα Τέχνης και συγκεκριμένα γλυπτά. Όταν όμως μπήκα στο google, για να διαβάσω λεπτομέρειες γι’ αυτή την Έκθεση, στην αρχή απόρησα, μετά ανατρίχιασα και τελικά άλλαξα γνώμη. Όχι δεν θέλω να πάω. Ναι γιατί:
Κατ’ αρχάς μπήκα στο site της ίδιας της Έκθεσης όπου αναφέρονται επί λέξει τα πιο κάτω: «Στην έκθεση παρουσιάζονται με σεβασμό αληθινά ανθρώπινα σώματα στην ολότητά τους ή ανά μέρη, τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των ίδιων τους των σωμάτων, των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού…..Η Έκθεση BODIES θα σας διαφωτίσει, θα σας παρακινήσει, θα σας γοητεύσει, και θα σας εμπνεύσει…». Έμεινα για λίγο απορημένη. Κατάλαβα καλά??? Πτώματα εκθέτουν?? Είναι δυνατόν να γοητευτώ από ανθρώπινα πτώματα???
Ακολούθησε μια μικρή έρευνα σε άλλα site (όπως αυτό) και κατέληξα πια σε ασφαλές συμπέρασμα. Ναι πτώματα εκθέτουν. Πρόκειται για ανθρώπους  και συγκεκριμένα Κινέζους (μη με ρωτήσετε πού τους βρήκαν, γιατί δεν ξέρω, μάλλον όμως είναι ύποπτη η προέλευση τους), οι οποίοι μετά θάνατον «πλαστικοποιηθήκαν» (τρόπον τινα) σε ειδικό εργοστάσιο, όπου τα υγρά και τα λίπη του σώματός τους αντικαταστάθηκαν από σιλικόνη, με στόχο να εκτεθούν στο κοινό. Έτσι εκθέτουν, λέει, μια γυναίκα έγκυο με τα πόδια ανοιχτά ώστε να φαίνεται το έμβρυο, έναν άνδρα να κρατά το δέρμα της πλάτης του, έναν άλλο να είναι γονατισμένος σε στάση προσευχής κρατώντας την καρδιά του κλπ κλπ. Και τότε ένιωσα ανατριχίλα. Διερωτήθηκα, τους ανθρώπους αυτούς (πριν πεθάνουν βέβαια), τους ρώτησαν αν θέλουν να τους γδάρουν, να τους πλαστικοποιήσουν και να τους εκθέτουν???? Αμφιβάλλω πολύ. Αν αυτό δεν είναι περιύβριση νεκρών που τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 201 του Ποινικού Κώδικα, τότε τι είναι???
Α, ξέχασα να σας πω ότι έχει και εισιτήριο αυτή η «Έκθεση» και μάλιστα ακριβούτσικο 16 ευρώ. Η πλήρης εμπορευματοποίηση της φρίκης του θανάτου. Όχι δεν πήγα τελικά. Η κόρη μου λέει θα πάει μόνη της, άλλη μέρα. Ας πάει.
.



Βαρσοβία

Η πολωνική Δικαιοσύνη εξετάζει τη νομιμότητα της πρωτότυπης, αλλά και αμφιλεγόμενης- έκθεσης «Bodies», η οποία παρουσιάζει αληθινά ανθρώπινα σώματα και μεμονωμένα όργανα.
Η υγειονομική υπηρεσία της Πολωνίας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν οι νόμοι για την ταφή και το σεβασμό προς τους νεκρούς.
«Ο άνθρωπος ποτέ δεν εξαφανίζεται, ο άνθρωπος είναι ιερός. [...] Ένας νεκρός απαιτεί σεβασμό, πρέπει να του συμπεριφέρεται με σεβασμό» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της υγειονομικής υπηρεσίας, Γιαν Οργκελμπραντ.
Τα ανθρώπινα σώματα και τα μεμονωμένα όργανα που παρουσιάζονται προέρχονται από τα εργαστήρια του ιατρικού πανεπιστημίου Dalian Ρlastination της Κίνας.
Tα ανθρώπινα σώματα ανήκουν σε ανθρώπους που είτε ήταν δωρητές σώματος, είτε η σορός των οποίων δεν ζητήθηκε από τους οικείους τους, έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προφανή και τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Η έκθεση παρουσιάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, όπου τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Περισσότερα από 200 εκθέματα παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση.

10 comments:

  1. Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι η άποψη των υπολοίπων αναγνωστών, αλλά και η δική μου είναι ίδια με την δική σου!!!
    Προσφατα η μικρή μου κόρη(γ΄γυμνασίου), πήγαν τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα,επισκεφθηκαν λοιπόν και την συγκεκριμένη έκθεση!!!!
    Όσο κι αν προσπαθήσαμε να πείσουμε τους καθηγητές να μην πάνε δεν τα καταφέραμε!!!
    Απλά είπαν όσοι δεν θέλουν να μην μπουν!!!Τελικά μπήκαν όλα τα παιδιά,και είπαν ότι δεν ήταν τίποτε σπουδαίο!!!!!!!
    Ενώ συνάδελφος που την είδε στο εξωτερικό,όχι μόνο δεν άντεξε αλλά σηκώθηκε και έφυγε στα μισά,κοντεύοντας να .....
    Η αλήθεια είναι ότι από ότι ρωτάω την κόρη μου αρκετά δεν τα είδαν!!!(δεν ξέρω γιατί,δεν τους τα έδειξαν ή τα πέρασαν γρήγορα γρήγορα;;)
    Τι να πω;; Ή τα παιδιά μας έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα του πτώματος ή εμείς είμαστε υπερβολικοί???????????
    Δεν έχω απάντηση!!
    Πάντως δεν έχω σκοπό να την δω!!!

    ReplyDelete
  2. Αν είναι δυνατόν!!!

    ReplyDelete
  3. Απαράδεκτο!
    Η εμπορευματοποίηση του ανθρώπου φαίνεται πως δεν περιορίζεται στη ζωή. Συνεχίζεται και μετά τον θάνατό του.

    ReplyDelete
  4. Αηδία και φρίκη με έπιασε όταν έμαθα γι'αυτή την περιβόητη έκθεση.
    Ο τομέας μου είναι η τέχνη, αλλά δεν θεωρώ ούτε θα θεωρήσω ποτέ τέχνη, ούτε την περιύβριση των νεκρών, ούτε το δεμένο αποστεωμένο σκυλί στην γωνιά εκείνης της γκαλερί πέρυσι.Αυτά δεν είναι τέχνη είναι ανωμαλία, που μόνο νοσηροί εγκέφαλοι μπορούν να τα σκεφτούν.Δεν σκοπεύω ούτε γω να επισκεφτώ αυτό το αίσχος, αν πήγαινα θα ήταν σαν να επικροτούσα αυτό το εγχείρημα, γιατί όσο μεγαλύτερα τα έσοδά τους από αυτή την έκθεση, τόσο μεγαλύτερη και η ενθάρρυνσή τους να συνεχίσουν και σε άλλες ακόμα πιο αποκρουστικές εκθέσεις.

    ReplyDelete
  5. Εγώ θα διαφωνήσω. Είδα την έκθεση το καλοκαίρι στο Las Vegas, όπου το εισητήριο ήταν τετραπλάσιο, ίσως όμως και τα εκθέματα να ήταν παραπάνω. Μετά το πρώτο σοκ, τα εκθέματα και τα κείμενα που τα συνόδευαν μου προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον. Βγαίνοντας, ένοιωθα απέραντη εκτίμηση για το σώμα μας, το απίστευτο αυτό δημιούργημα της φύσης, και αποστροφή για τον άθλιο τρόπο που το μεταχειριζόμαστε.

    Και δε θα την κατέτασα στην κατηγορία των εκθέσεων τέχνης. Είναι έκθεση επιστημονική. Η ιατρική χρησιμοποιεί παρόμοιες μεθόδους για να μελετήσει το ανθρώπινο σώμα για εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, χρόνια. Και φυσικά η πρόοδος υπήρξε τεράστια, με προφανή οφέλη για την ανθρωπότητα. Στην έκθεση αυτή μπορεί απλά να ρίξει κανείς μια ματιά σε ένα εργαστήριο ανατομίας.

    ReplyDelete
  6. Α, και αυτά που αναφέρεις για την έγκυο και για τον άνδρα σε στάση προσευχής, εγώ δεν τα θυμάμαι. Ίσως να είναι ράδιο αρβύλα. Αντίθετα, θυμάμαι έναν άνδρα να χτυπάει με το μπαστούνι μια μπάλα του baseball (ή μήπως πέταγε μια μπάλα του football;), όπου έβλεπες πόσοι μύες συνεργάζονται για μια φαινομενικά απλή κίνηση.

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα, μιας και μπήκαμε στην Παρασκευή.

    Πριν λίγι καιρό είχα γράψει κάτι κι εγώ για το θέμα, το οποίο το παραθέτω ως απάντηση.

    ΕΚΘΕΣΗ BODIES

    Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει ένα καινούριο παραμύθι

    «Στην έκθεση παρουσιάζονται με σεβασμό αληθινά ανθρώπινα σώματα στην ολότητά τους ή ανά μέρη, τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας δίνοντας έτσι η ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των ίδιων τους των σωμάτων, των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.»

    http://www.bodiesinathens.gr/gr/index.php




    Τί εννοεί ο κειμενογράφος, όταν χρησιμοποιεί φράσεις όπως «με σεβασμό»;
    Με σεβασμό; Έτσι σκέτο; Με σεβασμό σε ποιόν; Γιατί δε διευκρινίζει ποιόν σέβεται;

    Στη συνέχεια, αφού αφήνει έναν κάποιον αιωρούμενο ατμοσφαιρικό σεβασμό, ώστε να προδιαθέσει τον φιλοθεάμων αναγνώστη-χρήστη, όσον αφορά την ηθική πλευρά του θέματος, συνεχίζει με την εξής συναρπαστική φράση:
    «αληθινά ανθρώπινα σώματα».
    Αληθινά ανθρώπινα σώματα. Προκαλεί θαυμασμό. Εντυπωσιάζει. Είναι μπροστά, προχωρημένο, προκλητικό. Ναι, είναι προκλητικό. Το προκλητικό είναι αξιωματικώς αποδεκτό στις μέρες μας, επειδή ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της ανίας και δημιουργεί συγκινήσεις πέρα για πέρα... «αληθινές». Μπροστά σε μια τέτοια υπόσχεση συγκινήσεων, στο όνομα της «επιστήμης», οι πνευματικές έννοιες μοιάζουν με απολιθώματα μιας ξεπερασμένης περιοριστικής συμπεριφορικής, που φέρνει στο μυαλό μεσσαιωνικά ταμπού και ιερά εξέταση.
    Ψάχνουν ορισμένοι να μάθουν την προέλευση των πτωμάτων. Και κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως τα πτώματα αυτά, προσφέρθηκαν για αυτόν τον σκοπό, από τους ίδιους τους ανθρώπους, των οποίων τα σώματα εκτίθενται, όσο ήταν εν ζωή. Και τί σημαίνει αυτό; Ότι αν τελικά αποδειχθεί πως ήταν όντως εθελοντές, τότε όλα βαίνουν καλώς και αποκαθίσταται η ισορροπία; Απενεχοποιεί τις συνειδήσεις; Είναι ο «εθελοντισμός» αυτός, επιχείρημα που καθιστά την κοινωνία μας υγιή;
    Στην πραγματικότητα, ούτε για πρόκληση μπορεί να κάνει λόγο κανείς, ούτε για ελέυθερη επιλογή. Πολύ πριν προσφέρει το σώμα του ο εθελοντής, είχε ήδη επιλέξει χωρίς να το ξέρει. Πολύ πριν εντυπωσιαστεί ο παρατηρητής, ήταν ήδη προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Το πιο πιθανόν είναι να εντυπωσιάστηκε επειδή πραγματοποιήθηκε η φαντασίωσή του, παρά να εντυπωσιάστηκε από το ίδιο το γεγονός.
    Φεύγοντας, ίσως έχει αρχίσει από τώρα να φαντασιώνεται τρόπους, που θα υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις. Πιο προκλητικές παρουσιάσεις.
    Έτσι τον θέλει η νέα εποχή. «Ανοιχτόμυαλο». Openminded. Θα έλεγα καλλίτερα openmindead, που ταιριάζει περισσότερο και στη θεματολογία μας.

    Και αν νομίζει κανείς πως η διαστροφή τελειώνει εδώ, κάνει λάθος.
    Συνεχίζει ο κειμενογράφος:
    «στην ολότητά τους ή ανά μέρη, τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας»
    Πάντοτε υπό την σκέπη της επιστήμης. Η επιστήμη είναι το πλυντήριο της συνείδησης. Όποτε χρειάζεται η νέα εποχή, να κάνει ένα βήμα προς την απενοχοποίηση της παράνοιας, χρησιμοποιεί την επιστήμη. Αφού λοιπόν, είναι επιστημονικό το γεγονός, άρα είναι σωστό, είναι καλό, είναι ωραίο, είναι διδακτικό και αναγκαίο. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί η σάτυρα, για να χλευάσει τους αντιρρησίες και με τη χρήση του γέλιου και της ευδιαθεσίας, το γεγονός θα παγιωθεί στα μουδιασμένα μυαλά των υπνωτισμένων ανθρώπων, ως μια υγιής συμπεριφορά με κατοχυρωμένη επιτυχία.
    Σκεφτείτε μόνο τις πιθανές προεκτάσεις μιας τέτοιας νοοτροπίας στο προσεχές μέλλον. Ανθρώπινα σώματα, ανθρώπινα μέλη, να κοσμούν τους χώρους που θα κινούμαστε, που θα τρώμε, που θα ψωνίζουμε, που θα... κοιμόμαστε. Μπρρρ...
    Αυτό που πρώτα (ίσως ακόμη και τώρα είναι) ήταν αποτρόπαιο, να γίνει στο μέλλον διακόσμηση. Τώρα, μπορεί απλώς να ζούμε την αρχή του γεγονότος.

    Στην επόμενη έκθεση θα περίμενα να δω, πως φαίνεται το αληθινό ανθρώπινο σώμα, κατά την διάρκεια του πρώτου δεπτερολέπτου της ανατίναξής του από χειροβομβίδα, ή από τροχαίο, ή από πτώση αεροπλάνου. Πιστεύω ότι θα είναι άκρως διδακτικό και βεβαίως... επιστημονικό. Ίσως μας βοηθήσει να λάβουμε καλλίτερα μέτρα προστασίας κατά της... οξείας σκωληκοειδήτιδας.
    Διότι στη συνέχεια ο κειμενογράφος, μας αναφέρει:
    “δίνοντας έτσι η ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των ίδιων τους των σωμάτων, των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.»
    Πραγματικά το έχουμε ανάγκη. Μας ολοκληρώνει ως ανθρώπους το γεγονός. Τί ειρωνία όμως, η ολοκλήρωση αυτή να επιτυγχάνεται διαμέσου ανολοκλήρωτων ανθρωπίνων σωμάτων-πτωμάτων.

    Πάνω απόλα, όμως θαυμασμό προκαλεί, η μέθοδος που ακολουθείται, για να μπορούν να παρουσιάζονται τα αληθινά ανθρώπινα σώματα. Πρωτοποριακή, χαρακτηρίζεται η διαδικασία.
    Πρωτοποριακή διαδικασία εξευτελισμού θα έλεγα.

    Την είδαμε την πρωτοπορία.
    Ο καημένος ο μαέστρος (βλ. αρχική εικόνα).
    Τραγική φιγούρα.
    Σαν να είναι βγαλμένη από ταινία τρόμου.
    Δυστυχισμένη κοινωνία.

    ReplyDelete
  8. Πάντα κρίνουμε εν θερμώ! Όταν είχα δει ένα ρεπορτάζ για την έκθεση αυτή (πολύ πριν καν ακόμη έρθει στην Ελλάδα), ειλικρινά είχα αισθανθεί απαίσια απ'την παρουσίαση. Θεώρησα την έκθεση απαράδεκτη για τα μάτια ανθρώπων που ακόμη και στην εικόνα μιας σταγόνας αίματος, λιποθυμούν! Όμως...
    Ξαναβλέποντας πια μετά από καιρό να γίνεται αναφορά στην συγκεκριμένη έκθεση, την βρήκα ενδιαφέρουσα. Πρώτον λόγο ειδικότητας και δεύτερον γιατί έπειτα από σκέψη θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο κακό να ξέρουμε πως είναι ακριβώς το ανθρώπινο σώμα. Μην ξεχνάμε πως η ασχήμια και η αηδία στον κόσμο κρύβεται αλλού.

    Πάντως δεν πήγα να δω την έκθεση κι ούτε έχω σκοπό! Θέλω συνολικά 30 ευρώ για εισητήριο και πηγαιν'έλα στο λεωφορείο! Κρατάω τα 30 ευρώ και ότι θέλω το βλέπω και μαθαίνω στο C.S.I..

    ReplyDelete
  9. Δεν μπορεί ο καθένας να πουλάει παιδεία ιατρικής χωρίς εξουσιοδότηση.
    Η ιατρική διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

    Από την άλλη, σκέψου τον πατέρα σου, εκτεθιμένο σε μια έκθεση για το συμφέρον του οποιουδήποτε γκαλερίστα.

    ReplyDelete
  10. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ!

    Βλ. επίσης

    http://dangerfew.blospot.com

    http://aboutbodies.blogspot.com

    ReplyDelete