Σελίδες

Monday, 2 March 2009

Εγκληματικότητα ανηλίκων ή αναλγησία των ενηλίκων;

Σύμφωνα με στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ. για την Αττική μόνο, το 2008 η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε 2.700 συλλήψεις ανηλίκων, από τις οποίες οι 1.000 αφορούν σε τροχαίες παραβάσεις, 241 σε κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, 300 σε κλοπές και 12 σε ληστείες. Το 40% των συλλήψεων αφορά στην ομαδική παραβατικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ένας στους δέκα μαθητές είναι μέλος παρέας που εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, Νέστορας Κουράκης, «σε αυτές τις παρέες μιλάμε για χρήση ουσιών, ξυλοδαρμούς, απειλές, συμπλοκές, χρήση όπλων».

«Αν και αυτές οι παρεούλες υπήρχαν και παλαιότερα, σήμερα έχουν αναβαθμίσει ‘ποιοτικά’ τη δράση τους, καθώς δεν έρχονται αντιμέτωπες μόνο με τους συμμαθητές τους ή τους μαθητές άλλων σχολείων αλλά κάνουν και μικροκλοπές, οι οποίες μπορεί να εξελιχτούν σε βίαιες ληστείες» δηλώνει ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, Γιώργος Τζανακάκης.

Ο αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων-μαθητών Ελλάδος κ. Δημήτρης Κοντός δήλωσε στον ΕΤ ότι «τα περιστατικά είναι αρκετά εντός κι εκτός σχολικών χώρων.

Υπάρχουν συμμορίες μαθητών που για ασήμαντους λόγους μπορεί να χτυπηθούν μεταξύ τους ή να επιτεθούν με διάφορα αντικείμενα σε παιδιά που πηγαίνουν τα απογεύματα στα φροντιστήρια. Πρόκειται για ομάδες που έχουν αναφορές σε ακροδεξιά στοιχεία και παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά και στα γήπεδα».

Τη λύση του προβλήματος μοιάζουν να έχουν βρει στο 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, καθώς, όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας, Πέτρος Καραγιώργος, υπάρχουν σχολεία όπως το προαναφερθέν Γυμνάσιο, στο οποίο διδάσκει, τα οποία έχουν λύσει το πρόβλημα, καθώς παιδιά με παραβατική συμπεριφορά έχουν κοντά τους επί της ουσίας τον καθηγητή, ενώ τους μαθητές παρακολουθεί και ψυχολόγος.

«Χρειάζεται παρέμβαση όσο είναι ακόμη καιρός πριν αυτή η συμπεριφορά γίνει τρόπος ζωής των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη ευθύνη, αλλά η Πολιτεία δεν φροντίζει να τους ενημερώνει και να τους εκπαιδεύει για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Πρέπει να προσεγγίζουμε τα παιδιά που έχουν… ξεφύγει και μπορούμε να το κάνουμε, γιατί μιλάμε για παιδιά» υπογραμμίζει ο εκπαιδευτικός.

πηγή

1 comment:

  1. Αναλγησία ενηλίκων. Τα παιδιά τα έχουμε βάλει στον αυτόματο πιλότο....
    Με αγάπη
    Max

    ReplyDelete