Σελίδες

Saturday, 25 April 2009

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF - Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555, Φαξ: 210 72 52 555, 210 72 35 555
Αθήνα, 24 Απριλίου 2009

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

Η UNICEF επισημαίνει τις μεγάλες επιτυχίες και καλεί για ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες

Ουάσιγκτον, 24 Απριλίου - Η UNICEF ανακοίνωσε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την καταπολέμηση της ελονοσίας, αλλά ακόμα περισσότερα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια αυτή μάστιγα, ιδιαίτερα στην Αφρική όπου η νόσος είναι πιο εξαπλωμένη.
Τα στοιχεία δημοσιεύονται με την ευκαιρία της παρουσίασης της Έκθεσης «Ελονοσία και Παιδιά, Πρόοδος Κάλυψης Παρεμβάσεων» που έγινε από κοινού από τη UNICEF, τη Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Ελονοσίας και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, που δείχνει σημαντικά σημάδια προόδου σε ολόκληρη την Αφρική, ιδιαίτερα όσον αφορά την αύξηση των διανομών εμποτισμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων.
Ο αριθμός των κουνουπιέρων που παράχθηκαν σε όλο τον κόσμο υπερτριπλασιάστηκε, από 30 εκατομμύρια το 2004 σε 100 εκατομμύρια το 2008 και χώρες της Αφρικής στις οποίες ενδημεί η ασθένεια έλαβαν ικανό αριθμό κουνουπιέρων την περίοδο 2004-2008 για να καλύψουν περισσότερο από το 40% του πληθυσμού τους που διατρέχει κίνδυνο.
Όμως, κάθε χρόνο η ασθένεια αυτή εξακολουθεί να σκοτώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως παιδιά που ζουν στην Αφρική. Επίσης πλήττει περίπου 50 εκατομμύρια έγκυες γυναίκες κάθε χρόνο συμβάλλοντας στη μητρική αναιμία, τα λιπόβαρα βρέφη, ακόμα και το θάνατο μητέρων.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ελονοσίας είναι «Αντίστροφη μέτρηση για την Ελονοσία» και πράγματι τώρα μετράμε λίγο περισσότερες από 600 ημέρες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 όπου λήγει η διορία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη καθολικής κάλυψης με βασικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ελονοσίας σε όλες τις ενδημικές χώρες.
Η επιτάχυνση των αποτελεσματικών παρεμβάσεων κατά της ελονοσίας οδήγησε σε μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από ελονοσία σε πολλές χώρες όπως η Ερυθραία, η Ρουάντα, η Ζάμπια και η Μαδαγασκάρη δήλωσε η UNICEF. Ο έλεγχος της ελονοσίας είναι τώρα μια σημαντική αναπτυξιακή προτεραιότητα και είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας στην Αφρική και η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε τα τελευταία χρόνια βοήθησε στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την αντιμετώπιση της νόσου.
Η UNICEF είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής και διανομέας επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων, έχοντας προμηθεύσει 20 εκατομμύρια κουνουπιέρες μόνο το 2008. Σήμερα ο αριθμός των κουνουπιέρων που προμηθεύει η UNICEF είναι 20 φορές μεγαλύτερος από το 2000. Επίσης, πάνω από 90% των κουνουπιέρων που προμήθευσε ήσαν μακράς διαρκείας που δεν απαιτούν επανεπεξεργασία για να είναι αποτελεσματικές.
Οι κουνουπιέρες διανέμονται σε έγκυες και μικρά παιδιά ως μέρος ολοκληρωμένων προγραμμάτων που συμπεριλαμβάνουν μεταγεννητική φροντίδα και εμβολιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF διεξήγαγε εκστρατεία που κορυφώθηκε με τον πρόσφατο Μεγάλο Ραδιομαραθώνιο για την καταπολέμηση της ελονοσίας και τον εμβολιασμό των παιδιών για την ενίσχυση αυτών των προγραμμάτων της UNICEF, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ και συνεχίζονται. Όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή μπορεί να το κάνει καλώντας το τηλεφωνικό κέντρο της UNICEF 801 500 12345 όλο το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα.

2 comments:

  1. Απλώς, να πω πληροφορικά ότι, η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που καταπολέμησαν την ελονοσία.

    ReplyDelete
  2. Καλά έκανες και μας το είπες Φοίβο.

    ReplyDelete