Σελίδες

Monday, 20 April 2009

iDosers: "Ναρκωτικά ήχου" στο Ιντερνετ

Ηχητικά αρχεία διάρκειας 35 λεπτών που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο φέρονται να έχουν τις παρενέργειες ενός ναρκωτικού. Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για τις επιπτώσεις στους «χρήστες»
Ο 15χρονος τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, η παραγγελία έχει έρθει, σβήνει το φως, φορά τα ειδικά ακουστικά και ακούει το ψηφιακό αρχείο που παρήγγειλε από το Διαδίκτυο. Μόλις ολοκληρωθεί η ακρόαση, θα έχει πάρει μια δόση «ψηφιακού ναρκωτικού». Η εικόνα δεν έρχεται από το μέλλον, ούτε αφορά τηλεοπτική σειρά. Τα iDosers, τα ονομαζόμενα και «ψηφιακά ναρκωτικά», έφτασαν και στην ελληνική αγορά και συζητιούνται στις νεανικές παρέες.
Τα iDosers είναι αρχεία μορφής Mp3 με υπόκωφους ήχους οι οποίοι μπερδεύουν τον εγκέφαλο και όταν τα ακούει κανείς νομίζει ότι έχει μεθύσει. Το φαινόμενο είναι καινούργιο και η επιστημονική κοινότητα τώρα αρχίζει να ασχολείται μαζί του, για να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα από τη χρήση των ψηφιακών ναρκωτικών.
Νεαροί και νεαρές κατεβάζουν από το Διαδίκτυο ειδικά ψηφιακά αρχεία, διάρκειας 35 λεπτών, που έχουν ενσωματωθεί σε κοινά μουσικά αρχεία mp3, πωλούνται ως drg, κοστίζουν μόλις μερικά δολάρια και με αυτά... φτιάχνουν κεφάλι. 
Πρόκειται για αρχεία με υπόκωφους ήχους, σαν ορχηστρική μουσική, που δεν ξεχωρίζουν καθαρά οι ήχοι, τα οποία έχουν την ικανότητα να μπερδεύουν τον εγκέφαλο κι όταν τα ακούει κανείς νομίζει ότι έχει μεθύσει. Υπάρχουν αρχεία και αρχεία, άλλα είναι ηρεμιστικά, αλλά σεξουαλικώς διεγερτικά, άλλα παραισθησιογόνα κι άλλα απλώς αγχολυτικά.

Οι ιστοσελίδες που πωλούν iDoser, προσφέρουν με χαμηλό κόστος και τα ειδικά ακουστικά, ενώ οι διακινητές υποστηρίζουν ότι η ακρόαση πρέπει να γίνει σε σκοτεινό δωμάτιο και με απόλυτη ησυχία. «Μπορεί πλέον κανείς να τα βρει παντού στο Διαδίκτυο. Τα αγοράζει πολύ εύκολα και στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένα. Οσοι τα δοκίμασαν υποστηρίζουν ότι έχουν τις παρενέργειες ενός ναρκωτικού», είπε στο «Εθνος» ο Στέφανος Κ., που έκανε master στην τεχνολογία ήχου στο Λονδίνου και τώρα ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Λάνκαστερ. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι για λόγους διαφημιστικούς αυτά τα κομμάτια πλασάρονται ως «ναρκωτικά», αφού στην πραγματικότητα δεν δημιουργούν εξάρτηση. 
Οι ειδικοί είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα που έχουν τα iDosers στους «χρήστες». Εκτιμάται ότι βασίζονται στην ψυχοακουστική, που μελετά τον υποκειμενικό τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σύστημα ακοής αντιλαμβάνεται τους διάφορους ήχους.

Οι ήχοι που στέλνουν τα iDosers είναι βασικά δύο, ένας κανονικός κι ένας χαμηλότερος. Λόγω της συγχώνευσης των δύο ήχων από τον άνω ελαϊκό πυρήνα (στέλεχος του εγκεφάλου) δημιουργείται ένας νέος ήχος, με συχνότητα ίση με τη διαφορά των δύο αρχικών συχνοτήτων, δηλαδή πολύ μικρή. Αυτός ο νέος ήχος επηρεάζει τελικά τη γενική εγκεφαλική λειτουργία και κατ' επέκταση την ψυχολογική διάθεση και την πνευματική απόδοση αυτού που ακούει το κομμάτι. 
Όλα τα iDosers είναι διάρκειας περίπου 35 λεπτών και κοστίζουν γύρω στα 3 δολάρια, γι' αυτό και οι αγορές είναι μαζικές στα διάφορα sites. Πλέον βρίσκονται πολύ εύκολα με παραπομπές ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς ιστοσελίδες, που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από νέους μέχρι 18 χρόνων. Εντυπωσιακά είναι τα όσα ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι χρήστες του Διαδικτύου και των iDosers. Πρώην χρήστης ηρωίνης που δοκίμασε το «ψηφιακό ναρκωτικό», έγραψε: «Δεν έχει τις παρενέργειες της ηρωίνης, αλλά σίγουρα σε ηρεμεί όταν το χρειάζεσαι και σου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση».

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΕΘΕΑ: Δεν συνιστούμε σε κανέναν να το δοκιμάσει

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε μιλώντας στο «Εθνος» ο ειδικός βοηθός διευθυντής ΚΕΘΕΑ (υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ για τη Βόρεια Ελλάδα), Φαίδωνας Καλοτεράκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι έχει ακούσει για το iDoser, αλλά δεν πιστεύει ότι γίνεται εκτεταμένη χρήση του στη χώρα μας. 
«Θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός. Το marketing στο Διαδίκτυο λανσάρει το iDoser ως κάτι που έχει σχέση με τη χρήση ουσιών, πράγμα εντελώς αναληθές. Επιπλέον είναι κάτι πολύ καινούργιο, η επιστημονική κοινότητα τώρα αρχίζει να ασχολείται μαζί του, δεν υπάρχουν έρευνες και είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τα αποτελέσματά του. 
Εκτιμώ από τα όσα ξέρω ότι δύσκολα μπορεί κανείς να εθιστεί σε αυτό - όπως συμβαίνει με τις άλλες ουσίες, είναι κακό να κινδυνολογούμε σε αυτήν τη φάση, αλλά προς Θεού δεν συνιστάμε σε κανέναν να το δοκιμάσει», μας είπε ο κ. Καλοτεράκης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Εφημ. Έθνος  3 Απριλίου 2009

2 comments:

  1. Μα τι αλλο ακομη θ ακουσουμε; Σε πολυ περιεργες εποχες ζουμε τελικα

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ έτυχε να το δοκιμάσω το πρόγραμμα (έχει όλους τους ήχους μέσα) γιατί το είχε κατεβάσει ένας φίλος μέσω torrent. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνω εγώ το πειραματόζωο. Στην αρχή με έναν έναν τους ήχους (αφήναμε 3 λεπτά κενό ανάμεσά τους) δεν είχα κάτι. Αποφάσισε να κάνει ενα βίντεο στο windows movie maker όπου περάσε 3 κομμάτια που ηχογράφησε από αυτό και ομολογώ πως προς το τέλος κάτι αισθανόμουν αλλα δεν ξέρω αν ήταν μια απλή διέγερση λόγω της κούρασης και των συνεχόμενων μονότονων ήχων που άκουγα ή κάτι άλλο, πάντως έβγαλα τα ακουστηκα και είχα μία ολόκληρη μέρα δυνατό πονοκέφαλο, παρόλο που κοιμήθηκα και πήρα και depon. Πιστέυω ότι δεν αξίζει να το δοκιμάσει κανένας είτε είναι ψέμα είτε είναι αλήθεια...

    ReplyDelete