Σελίδες

Friday, 16 May 2008

Lovebirds: Τα παπαγαλάκια της αγάπης

Ζουν πάντα σε ζευγάρια. Αξιοσημείωτη είναι η αφοσίωση του ζευγαριού σε τέτοιο βαθμό, που αν πεθάνει το ένα, 
ακολουθεί σύντομα και το άλλο.

Τα παπαγαλάκια μου: Ο Φιλήμονας και η Βαυκίδα


Φιλήμων και Βαυκίς
Τα παπαγαλάκια lovebirds, είναι ένα είδος Αφρικανικού παπαγάλου, μικρού μεγέθους.
Τα μοναδικά και ελκυστικά χρώματά τους, η γεμάτη ζωντάνια και παιχνιδιάρικη προσωπικότητά τους, αλλά και η ευχάριστη συμπεριφορά τους, τα έχει καθιερώσει ως ένα από τα δημοφιλέστερα οικόσιτα πτηνά.
Στην Αφρικανική φύση ζουν και αναπαράγονται, ανάλογα με το είδος τους, σε παρυφές δασών, σε φοινικόδεντρα, στην σαβάνα, σε περιοχές με ακακίες ή όχθες ποταμών αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις, πάρκα κτλ. Στην Ευρώπη είναι από τα πιο αξιαγάπητα κατοικίδια πουλιά λόγω της ιδιαίτερης τρυφερότητας που δείχνουν τα ζευγάρια μεταξύ τους. Αν και ζουν σε σμήνη είναι κατά βάση μονογαμικά πουλιά.
Είναι γενικά μικρόσωμα πουλιά με μήκος που ανέρχεται από 12-17 εκατοστά, ανάλογα με το είδος. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα το κόκκινο ράμφος και η κοντή ουρά συγκριτικά με άλλα είδη παπαγάλων. Ζυγίζουν από 40-60 γραμμάρια. Συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με το είδος.
Η επιστημονική τους ονομασία είναι Agapornis. Αγαπόρνις σημαίνει τα πουλιά της αγάπης. Ζουν πάντα σε ζευγάρια. Αξιοσημείωτη είναι η αφοσίωση του ζευγαριού σε τέτοιο βαθμό, που αν πεθάνει το ένα, ακολουθεί σύντομα και το άλλο.
Δεν είναι νευρικά πουλιά, αλλά αντίθετα είναι ενεργητικά, δραστήρια και γεμάτα περιέργεια. Πρόκειται για ευφυέστατα πουλιά, αν και είναι από τα είδη παπαγάλων που δεν μπορούν να μιλήσουν. Μπορούν όμως να μιμηθούν ήχους από το περιβάλλον όπου ζουν, αν ασχοληθεί κανείς μαζί τους από μικρά και τα εκπαιδεύσει κατάλληλα. Προτιμούν να πετούν, αλλά ευχαρίστως μπορούν να κάθονται με τις ώρες στον ώμο του ιδιοκτήτη τους κατά την διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Για να ζουν ικανοποιητικά έχουν την ανάγκη ενός άνετου κλουβιού που να τους παρέχει την δυνατότητα για σκαρφάλωμα, και να περιέχει υλικά για παιχνίδι αλλά και μασούλημα. Είναι απολαυστικό να παρακολουθεί κανείς όχι μόνο τις τρυφερές στιγμές του ζευγαριού, αλλά και την ώρα που παίρνουν το μπάνιο τους πλατσουρίζοντας στα νερά.
Ο ιδιοκτήτης τους πρέπει να έχει σταθερή και ήρεμη συμπεριφορά απέναντί τους, για να τα μάθει να έχουν σωστή συμπεριφορά. Είναι ευαίσθητα πουλάκια και αν στρεσαριστούν μαδούν τα φτερά τους ή αυτοτραυματίζονται.
Είναι κατεξοχήν σποροφάγα πουλιά και τρώνε ειδικό μείγμα σπόρων για εξωτικά πουλιά. Είναι πρέπον η διατροφή τους να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως, μπρόκολο, τριμμένο καρότο, αρακά, καλαμπόκι, σπανάκι, φασόλια κτλ. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν πρέπει να παραμένουν στο σκεύος τους παραπάνω από 4 ώρες διότι αλλοιώνονται και μπορεί να τους προκαλέσουν εντερικά προβλήματα. Χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα στα σκεύη φαγητών και συχνή καθαριότητα στον πάτο του κλουβιού. Αναγκαία είναι η καθημερινή αλλαγή φρέσκου πόσιμου νερού, αλλά και μπανιέρας για μπάνιο. Η χορήγηση κατεψυγμένων λαχανικών, σοκολάτας, ειδών με καφεΐνη, κόκα- κόλα, αβοκάντο, γλυκά ή αλμυρά σνακ, είναι απαγορευτική διότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.
Υπάρχουν 9 διαφορετικά είδη εκ των οποίων μόνο τα 8 είναι διαθέσιμα.
  1. Agapornis roseicollis - Peach faced loverbird, με ροδακινί πρόσωπο.
  2. Agapornis personata - Masked lovebird με μαύρο κεφάλι ή κιτρινο κολάρο.
  3. Agapornis fischeri - Υβρίδια
  4. Agapornis lilianae - Naysa lovebird
  5. Agapornis nigrigeni - Black cheeked lovebird, με μαύρα μάγουλα.
  6. Agapornis canus - Grey-headed lovebird, με γκρί κεφάλι (της Μαδαγασκάρης)
  7. Agapornis taranta - Black-winged lovebird, με μαύρα φτερά (αβυσσηνιακός)
  8. Agapornis pullarius - Red-face lovebird, με κόκκινο πρόσωπο.
  9. Agapornis swinderniana, με μαύρο κολάρο.
Ανάλογα με το είδος γεννούν από 2-6 αυγά. Η αναπαραγωγική περίοδος ποικίλει όχι μόνο ανάλογα με το είδος αλλά και ανάλογα με τον τόπο που ενδημούν. Η θηλυκή επωάζει τα αυγά για 21-23 ημέρες και οι δυο σύντροφοι μαζί αναλαμβάνουν την φροντίδα και το μεγάλωμα των νεοσσών για σχεδόν ενάμιση μήνα.
Επικρατούν διάφορες απόψεις σχετικά με το προσδόκιμο ζωής τους, που ποικίλει από 10 ως και 20 χρόνια

No comments:

Post a Comment