Η «κολύμβηση βρεφών και νηπίων» είναι μια
δραστηριότητα εξαιρετικά ευχάριστη και ωφέλιμη. Ξεκίνησε από τη Γερμανία το 1970, στηριζόμενη στην άποψη ότι το κολύμπι σε ζεστό νερό θα είναι οικείο στα μικρά παιδιά, καθώς θα μοιάζει με την κατάσταση που βιώνει το έμβρυο μέσα στο «υδάτινο περιβάλλον» της μητρικής κοιλιάς. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησαν τα πρώτα πειραματικά προγράμματα, προβάλλοντας τη θέση ότι «όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν τα παιδιά το κολύμπι, τόσο πιο ομαλά θα προσαρμοστούν στο υγρό στοιχείο και τόσο πιο καλοί ενήλικοι κολυμβητές θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν».
Η εφαρμογή, μάλιστα, των προγραμμάτων έδειξε από
νωρίς ότι τα οφέλη της «κολύμβησης βρεφών και νηπίων» είναι μοναδικά, καθώς συνεισφέρουν στην όλη θετική ανάπτυξη του παιδιού. Ειδικότερα:
* Το κολύμπι από τόσο μικρή ηλικία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις κινητικές και νοητικές τους δεξιότητες. Έτσι, ένα βρέφος 6-12 μηνών μαθαίνει να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό καθώς επίσης και να επιπλέει σε ύπτια θέση. Έρευνες, επίσης, έχουν αποδείξει ότι η αναζωογονητική επίδραση των μαθημάτων μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια της εξυπνάδας, της συγκέντρωσης καθώς και των άλλων αντιληπτικών ικανοτήτων των παιδιών.
* Ακόμη, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή αυτών των μαθημάτων στη βελτίωση των συνηθειών ύπνου και διατροφής. Χάρη στην καταπραϋντική ιδιότητα του νερού τα μωρά ηρεμούν μέσα στην πισίνα και τελικά γίνονται πιο ήσυχα και στην καθημερινότητά τους.
* Επιπλέον, η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην ισχυροποίηση του δεσμού γονέα-παιδιού (καθώς ουσιαστικά το παιδί εκπαιδεύεται στα χέρια της πιο οικείας και αγαπημένης του μορφής, της μητέρας ή του πατέρα).
* Επίσης, το ευχάριστο περιβάλλον της πισίνας σε συνδυασμό με το χαρακτήρα παιχνιδιού που έχουν τα μαθήματα, προσφέρει μια διασκεδαστική και απολαυστική εμπειρία στα παιδιά.
Για την επίτευξη, βέβαια, όλων των παραπάνω
απαιτείται χρόνος, υπομονή και επανάληψη. Σε καμία περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να πιέζεται να κάνει κάτι που δε θέλει αλλά πρέπει το μάθημα να ακολουθεί τους ρυθμούς εκείνους που υπαγορεύονται από την δεκτικότητα του παιδιού και τις ικανότητες της ηλικίας του.
Ασφαλώς, δεν πρέπει να παραβλέπουμε εντελώς και κάποιους κινδύνους που ενδεχομένως να ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια αυτών των μαθημάτων. Ενδεικτικά:
* Αν και αντανακλαστικά τα μωρά κρατούν την αναπνοή τους κάτω από το νερό ως την ηλικία των 3-6 μηνών κλείνοντας το λάρυγγα τους, αυτό δε σημαίνει ότι το κολύμπι και η κατάδυση είναι απόλυτα ασφαλείς, ώστε να εκτελούνται χωρίς επίβλεψη.
* Ακόμη, υπάρχει ο κίνδυνος μολύνσεων (κυρίως για τα αυτιά, το φάρυγγα και την ρινική κοιλότητα), ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί επιλέγοντας μικρές και όχι πολυσύχναστες πισίνες, όπου το νερό καθαρίζεται και φιλτράρεται τακτικά.
* Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος της υποθερμίας. Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού και του αέρα, σε συνδυασμό με το ανεπαρκές σκούπισμα και ζέσταμα μετά το κολύμπι μπορεί να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματος. Γι αυτό συνιστάται μετά το μάθημα το παιδί να σκουπίζεται καλά, να ντύνεται με στεγνά ρούχα και να πίνει κάτι ζεστό.
Αναμφίβολα τα προγράμματα «κολύμβησης βρεφών και νηπίων» έχουν ως απώτερο στόχο την εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων. Ωστόσο τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα και ουσιαστικά καθώς τίθενται οι βάσεις όχι μόνο για την σωματική αλλά την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.
baby.gr
No comments:
Post a Comment