Σελίδες

Monday, 20 July 2009

ΟΚ στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι από την ΕFSΑ

Αμφισβητείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας 
για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Μας "δουλεύουν" κανονικά!!



Καλαμπόκια- τέρατα. Ακτιβιστές της Greenpeace διαδηλώνουν στις Βρυξέλλες
Ο δρόμος για να συνεχιστεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε. άνοιξε. Η ΕFSΑ, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων, άναψε το πράσινο φως· ωστόσο πολλοί αμφισβητούν τις δυνατότητες της υπηρεσίας, αλλά και την ανεξαρτησία της από τη βιομηχανία των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Το ανθεκτικό στα έντομα καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της Μonsanto είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ) που επιτρέπεται να καλλιεργείται για εμπορικούς σκοπούς στην Ευρώπη. Χθες οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSΑ), η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Πάρμα της Ιταλίας, ανακοίνωσαν πως το ΜΟΝ 810 είναι «ασφαλές όσο και το συμβατικό αντίστοιχό του» και είναι «απίθανο να έχει παρενέργειες στο περιβάλλον». Η ΕFSΑ προσέφερε έτσι στους αρμόδιους της Ε.Ε. τη βάση για να ανανεώσουν την έγκριση της καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, που ήδη ισχύει εδώ και 10 χρόνια.

Η καλλιέργειά του έχει ωστόσο απαγορευτεί σε έξι χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, εξαιτίας ανησυχιών για τη μακροπρόθεσμη επίδρασή του στο περιβάλλον και την υγεία. Οικολογικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η ΕFSΑ δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες πολλών επιστημόνων στην Ε.Ε. για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.  
«Το να επιτρέπεται στην ΕFSΑ να εκφράζει γνώμες για τις καλλιέργειες ΓΤΟ τη στιγμή που δεν μπορεί να εκτιμήσει τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, είναι σαν να επιτρέπεται σε κάποιον να συμμετάσχει σε μια κούρσα της Φόρμουλα 1 επειδή έχει άδεια οδήγησης», σχολίασε ο Μάρκο Κοντιέρ του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace στις Βρυξέλλες. «Είναι καιρός να απολύσουμε τους επιστήμονες της ΕFSΑ και να αναθέσουμε την εκτίμηση του κινδύνου των ΓΤΟ σ΄ ένα αληθινά ανεξάρτητο και αποτελεσματικό σώμα», επαύξησε η Έλεν Χόλντερ των «Φίλων της Γης».

Η «εθνικοποίηση»
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των ευρωπαϊκών χωρών δεν απέχουν πολύ από την άποψη αυτή. Σε σημείο που έντεκα εξ αυτών- Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Σλοβενία - ζήτησαν να έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν με δική τους πρωτοβουλία την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός τους. Χωρίς να προσυπογράφει αυτό το αίτημα «εθνικοποίησης» των αδειών καλλιέργειας, η Γαλλίδα υφυπουργός Οικολογίας Σαντάλ Ζουανό υποστηρίζει κι αυτή πως «οι διαδικασίες εμπειρογνωμοσύνης πρέπει να επανεξεταστούν».

Σε ολοσέλιδο άρθρο του απεσταλμένου της στην Πάρμα, η γαλλική «Λε Μοντ» υποστηρίζει κι αυτή πως η πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της ΕFSΑ. Επισημαίνει πως η εν λόγω υπηρεσία έχει εκδώσει από το 2002 42 γνωμοδοτήσεις για ΓΤΟ- και ήταν όλες θετικές. Μάλιστα, όλες υιοθετήθηκαν ομόφωνα από τα παρόντα μέλη της επιτροπής της ΕFSΑ που είναι αρμόδια για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

No comments:

Post a Comment