Σελίδες

Wednesday, 23 July 2008

Γιατί δεν βλεφαρίζουν τα μωρά;

Οι γονείς των νεογέννητων μωρών παρατηρούν μερικές φορές ένα ασυνήθιστο φαινόμενο: σπανίως κλείνουν τα ματάκια τους - με εξαίρεση βεβαίως τις ώρες που κοιμούνται. 
Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα νεογέννητα εκτίθενται ξαφνικά σε έναν κόσμο γεμάτο οπτικά ερεθίσματα, καθώς και ότι διαθέτουν πολυάριθμα πρωτόγονα αντανακλαστικά - από το ότι πιπιλάνε οτιδήποτε βάζουν στο στόμα τους έως την προσπάθεια που καταβάλλουν να πιάσουν οτιδήποτε βάζουμε στα χεράκια τους - το να ανοιγοκλείνουν συνέχεια τα ματάκια τους είναι κάτι που μοιάζει λογικό να συμβαίνει.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως ο ρυθμός με τον οποίο βλεφαρίζουν τα μωρά είναι μακράν πιο αργός από αυτόν των ενηλίκων, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σε μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Annals of Neurology», επιστήμονες κατέγραψαν το αυτόματο (δίχως εξωτερικό ερέθισμα) βλεφάρισμα 269 παιδιών και εφήβων και 179 ενηλίκων.

Όπως διαπίστωσαν, τα μωρά βλεφαρίζουν κατά μέσον όρο λιγότερο από δύο φορές το λεπτό, αλλά ο ρυθμός αυτός αυξάνεται σταθερά έως την ηλικία των 14 ή 15 ετών. Οι ενήλικοι βλεφαρίζουν κατά μέσον όρο 10 έως 15 φορές το λεπτό.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μία θεωρία είναι πως επειδή τα μωρά έχουν ατελή όραση διατηρούν καλά ανοικτά τα μάτια τους για να αποτυπώνουν τις εικόνες που τα περιβάλλουν.
Επειδή, όμως, το βλεφάρισμα είναι μια αυτόματη λειτουργία που χρησιμεύει κυρίως για να καλύπτεται η επιφάνεια των ματιών με δάκρυα και να απομακρύνονται τυχόν σκόνες και απορρίμματα, μία άλλη θεωρία είναι πως τα μάτια των μωρών χρειάζονται λιγότερη εφύγρανση και καθαρισμό επειδή είναι πολύ μικρά - και βεβαίως επειδή τα μωρά περνούν πολλές ώρες το 24ωρο κοιμισμένα.
πηγή

No comments:

Post a Comment