«Πληρώνω 20 χρόνια εισφορές στο κράτος, και μια φορά που το χρειάστηκα, ήταν απόν».
.
.
Τα λόγια αγανάκτησης βγαίνουν από το στόμα του 36χρονου Δημήτρη Πέτσα, ο οποίος αφηγείται την οδύσσεια που έζησε πριν από λίγες ημέρες στην Εύβοια, εξαιτίας των ελλείψεων του συστήματος Υγείας.
.
Ο 36χρονος Δ. Πέτσας με τον 9χρονο γιο του, Ευθύμη. Οι αγωνιώδεις στιγμές από την Αιδηψό έως το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» δεν σβήνουν από το μυαλό του
Οι αγωνιώδεις στιγμές από την Αιδηψό ως το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» δεν σβήνουν από το μυαλό του.
Μια απροσεξία του 9χρονου γιου του, Ευθύμη Πέτσα, προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του: προσπαθώντας να τραβήξει μια βάρκα προς την προβλήτα του λιμανιού, σχεδόν συνεθλίβη η παλάμη του.
Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, το οποίο κάλεσε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας.
Την ίδια στιγμή ο κ. Πέτσας προσπαθούσε να σταματήσει την ακατάσχετη αιμορραγία του παιδιού του, δένοντάς του το χέρι με την μπλούζα του και περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Μάταια όμως... Το ασθενοφόρο ήρθε, αλλά όπως λέει ο 36χρονος πατέρας «δεν υπήρχε ούτε γιατρός, ούτε νοσηλευτής, παρόλο που το Κέντρο Υγείας είχε ενημερωθεί για τη βαρύτητα του περιστατικού».
Εμελλε δε να αποδειχθεί ότι η περιπέτεια βρισκόταν ακόμα στην αρχή της.
«Το παιδί δεν δέθηκε καν πάνω στο φορείο, με αποτέλεσμα σε κάθε στροφή ως την Ιστιαία να κινδυνεύουμε και ο ασθενής και εγώ που ήμουν ο συνοδός, με πτώση», αναφέρει ο κ. Πέτσας. «Οταν φτάσαμε στο Κέντρο Υγείας, μας περίμενε κι άλλο... χτύπημα. Το παιδί δεν εξετάστηκε από ορθοπεδικό, αλλά από... καρδιολόγο, ο οποίος εκτίμησε ότι έπρεπε αμέσως να μεταφερθεί σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο, καθώς ήταν σοβαρό περιστατικό. Ομως ούτε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ούτε στο νοσοκομείο της Λαμίας με τα οποία επικοινώνησε ο συγκεκριμένος γιατρός δεν μπορούσε, για τον ίδιο λόγο, να γίνει εισαγωγή του -αιμόφυρτου- παιδιού».
Η μόνη λύση ήταν να μεταφερθεί στην Αθήνα για να χειρουργηθεί άμεσα, αλλά... «μας ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο και μας πρότειναν να πάρουμε ταξί! Προσφέρθηκαν μάλιστα από το Κέντρο Υγείας να μας πληρώσουν και τα κόμιστρα ως την Αθήνα!». Η αγανάκτηση του πατέρα ξεχειλίζει: «Καλά, είναι δυνατόν να μου ζητάνε να βάλω σε ταξί ένα παιδί που αιμορραγεί και έχει ορούς; Πού ζούμε; Γιατί πληρώνουμε υγειονομική περίθαλψη;».
Περιπολικό
Με δική του ευθύνη έβαλε το παιδί σε ΙΧ και το μετέφερε στην Αρκίτσα, όπου με συνεννόηση τούς περίμενε περιπολικό, το οποίο άνοιγε τον δρόμο για να μεταφερθεί ο 9χρονος στο Παίδων και να μπει στο χειρουργείο. Ωστόσο, μόλις έφτασαν στο ύψος του χωριού Κάστρο στην Εθνική Οδό, το περιπολικό έστριψε δεξιά και σταμάτησε.
«Αρχισαν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, για να μάθουμε τελικά ότι το περιπολικό δεν μπορούσε να μας συνοδεύσει ως την Αθήνα, γιατί εκεί τελείωναν τα όρια δικαιοδοσίας του. Ικέτευσα να στείλουν άλλο για να μη θέσω σε κίνδυνο ούτε τη ζωή τη δική μου, ούτε των άλλων οδηγών στην εθνική οδό».
Η απάντηση που έλαβε ωστόσο ο κ. Πέτσας ήταν ότι δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα, γιατί ήταν Κυριακή και έπρεπε να ρυθμίζουν την κυκλοφορία.
«Πατήσαμε τέρμα το γκάζι, χωρίς συνοδεία περιπολικού, ρισκάροντας όχι μόνο τη δική μας ασφάλεια αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων που κινούνταν στην εθνική οδό, αλλά ήταν μονόδρομος. Επρεπε να φτάσουμε στο Παίδων γιατί το παιδί είχε χάσει πολύ αίμα».
Εχουν περάσει μέρες από την περιπέτεια της οικογένειας Πέτσα, αλλά ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει την αγωνία και την απίστευτη ψυχολογική πίεση που έζησαν. Ο μικρός Ευθύμης αναρρώνει, αν και απαιτούνται συχνές επισκέψεις στο Παίδων. «Με μια διαπίστωση καταλήγω, μετά αυτό που μας συνέβη», λέει ο πατέρας: «Από δω και στο εξής θα επιλέγω ως προορισμό των διακοπών μου κάποιο μέρος με μεγάλο νοσοκομείο για να νιώθω στοιχειώδη ασφάλεια για τα παιδιά μου»...
ΚΑΤΟΙΚΟΙ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Ζητούν από καιρό την ίδρυση νοσοκομείου
Πάγιο αίτημα των κατοίκων της Βόρειας Ευβοίας αποτελεί η ίδρυση νοσοκομείου ή η ενίσχυση του υπάρχοντος Κέντρου Υγείας στην Ιστιαία.
Μάλιστα στις 12 Μαϊου του 2008 είχε οργανωθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης γι αυτό το θέμα, στο οποίο συμμετείχαν πολίτες, βουλευτές και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τοπικοί φορείς και πολίτες κατήγγειλαν ότι έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της απόστασης της περιοχής από το νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Πρόσφατα υπήρξε νέα δέσμευση από το υπουργείο Υγείας για αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου Υγείας, προκειμένου να μετατραπεί σε μικρό νοσοκομείο.
O δρ. Daniel J. Siegel είναι ψυχίατρος, νευροβιολόγος, εκπαιδευτής και ερευνητής των νευροεπιστημών. Έχει εκπονήσει σημαντικές εργασίες για τη σχέση ανάμεσα στη λειτουργία του εγκεφάλου και τα συναισθήματα.
Το έργο του έχει βραβευτεί από επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Stanford Medical School. Διδάσκει στο Mindful Awareness Research Center, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Center for Human Development στο Λος Άντζελες, και διευθύνει το διεθνές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Children’s Mental Health Alliance Foundation στη Νέα Υόρκη.