Σελίδες

Monday, 31 August 2009

«Κατηγορώ» πατέρα κατά του ΕΣΥ

«Πληρώνω 20 χρόνια εισφορές στο κράτος, και μια φορά που το χρειάστηκα, ήταν απόν».
.
 .
Τα λόγια αγανάκτησης βγαίνουν από το στόμα του 36χρονου Δημήτρη Πέτσα, ο οποίος αφηγείται την οδύσσεια που έζησε πριν από λίγες ημέρες στην Εύβοια, εξαιτίας των ελλείψεων του συστήματος Υγείας.
Ο 36χρονος Δ. Πέτσας με τον 9χρονο γιο του, Ευθύμη. Οι αγωνιώδεις στιγμές από την Αιδηψό έως το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» δεν σβήνουν από το μυαλό του
Ο 36χρονος Δ. Πέτσας με τον 9χρονο γιο του, Ευθύμη. Οι αγωνιώδεις στιγμές από την Αιδηψό έως το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» δεν σβήνουν από το μυαλό του

Οι αγωνιώδεις στιγμές από την Αιδηψό ως το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» δεν σβήνουν από το μυαλό του.
«Κατηγορώ» πατέρα κατά του ΕΣΥ  Μια απροσεξία του 9χρονου γιου του, Ευθύμη Πέτσα, προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του: προσπαθώντας να τραβήξει μια βάρκα προς την προβλήτα του λιμανιού, σχεδόν συνεθλίβη η παλάμη του.
Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, το οποίο κάλεσε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας.
Την ίδια στιγμή ο κ. Πέτσας προσπαθούσε να σταματήσει την ακατάσχετη αιμορραγία του παιδιού του, δένοντάς του το χέρι με την μπλούζα του και περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Μάταια όμως... Το ασθενοφόρο ήρθε, αλλά όπως λέει ο 36χρονος πατέρας «δεν υπήρχε ούτε γιατρός, ούτε νοσηλευτής, παρόλο που το Κέντρο Υγείας είχε ενημερωθεί για τη βαρύτητα του περιστατικού».

Εμελλε δε να αποδειχθεί ότι η περιπέτεια βρισκόταν ακόμα στην αρχή της.
«Το παιδί δεν δέθηκε καν πάνω στο φορείο, με αποτέλεσμα σε κάθε στροφή ως την Ιστιαία να κινδυνεύουμε και ο ασθενής και εγώ που ήμουν ο συνοδός, με πτώση», αναφέρει ο κ. Πέτσας. «Οταν φτάσαμε στο Κέντρο Υγείας, μας περίμενε κι άλλο... χτύπημα. Το παιδί δεν εξετάστηκε από ορθοπεδικό, αλλά από... καρδιολόγο, ο οποίος εκτίμησε ότι έπρεπε αμέσως να μεταφερθεί σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο, καθώς ήταν σοβαρό περιστατικό. Ομως ούτε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ούτε στο νοσοκομείο της Λαμίας με τα οποία επικοινώνησε ο συγκεκριμένος γιατρός δεν μπορούσε, για τον ίδιο λόγο, να γίνει εισαγωγή του -αιμόφυρτου- παιδιού».
Η μόνη λύση ήταν να μεταφερθεί στην Αθήνα για να χειρουργηθεί άμεσα, αλλά... «μας ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο και μας πρότειναν να πάρουμε ταξί! Προσφέρθηκαν μάλιστα από το Κέντρο Υγείας να μας πληρώσουν και τα κόμιστρα ως την Αθήνα!». Η αγανάκτηση του πατέρα ξεχειλίζει: «Καλά, είναι δυνατόν να μου ζητάνε να βάλω σε ταξί ένα παιδί που αιμορραγεί και έχει ορούς; Πού ζούμε; Γιατί πληρώνουμε υγειονομική περίθαλψη;».

Περιπολικό
Με δική του ευθύνη έβαλε το παιδί σε ΙΧ και το μετέφερε στην Αρκίτσα, όπου με συνεννόηση τούς περίμενε περιπολικό, το οποίο άνοιγε τον δρόμο για να μεταφερθεί ο 9χρονος στο Παίδων και να μπει στο χειρουργείο. Ωστόσο, μόλις έφτασαν στο ύψος του χωριού Κάστρο στην Εθνική Οδό, το περιπολικό έστριψε δεξιά και σταμάτησε.
«Αρχισαν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, για να μάθουμε τελικά ότι το περιπολικό δεν μπορούσε να μας συνοδεύσει ως την Αθήνα, γιατί εκεί τελείωναν τα όρια δικαιοδοσίας του. Ικέτευσα να στείλουν άλλο για να μη θέσω σε κίνδυνο ούτε τη ζωή τη δική μου, ούτε των άλλων οδηγών στην εθνική οδό».
Η απάντηση που έλαβε ωστόσο ο κ. Πέτσας ήταν ότι δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα, γιατί ήταν Κυριακή και έπρεπε να ρυθμίζουν την κυκλοφορία.
«Πατήσαμε τέρμα το γκάζι, χωρίς συνοδεία περιπολικού, ρισκάροντας όχι μόνο τη δική μας ασφάλεια αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων που κινούνταν στην εθνική οδό, αλλά ήταν μονόδρομος. Επρεπε να φτάσουμε στο Παίδων γιατί το παιδί είχε χάσει πολύ αίμα».
Εχουν περάσει μέρες από την περιπέτεια της οικογένειας Πέτσα, αλλά ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει την αγωνία και την απίστευτη ψυχολογική πίεση που έζησαν. Ο μικρός Ευθύμης αναρρώνει, αν και απαιτούνται συχνές επισκέψεις στο Παίδων. «Με μια διαπίστωση καταλήγω, μετά αυτό που μας συνέβη», λέει ο πατέρας: «Από δω και στο εξής θα επιλέγω ως προορισμό των διακοπών μου κάποιο μέρος με μεγάλο νοσοκομείο για να νιώθω στοιχειώδη ασφάλεια για τα παιδιά μου»...

ΚΑΤΟΙΚΟΙ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Ζητούν από καιρό την ίδρυση νοσοκομείου
Πάγιο αίτημα των κατοίκων της Βόρειας Ευβοίας αποτελεί η ίδρυση νοσοκομείου ή η ενίσχυση του υπάρχοντος Κέντρου Υγείας στην Ιστιαία.
Μάλιστα στις 12 Μαϊου του 2008 είχε οργανωθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης γι αυτό το θέμα, στο οποίο συμμετείχαν πολίτες, βουλευτές και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τοπικοί φορείς και πολίτες κατήγγειλαν ότι έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της απόστασης της περιοχής από το νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Πρόσφατα υπήρξε νέα δέσμευση από το υπουργείο Υγείας για αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου Υγείας, προκειμένου να μετατραπεί σε μικρό νοσοκομείο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ
Φωτό Δημήτρης Ψαρρός

Κουβανοί γιατροί δίνουν ελπίδα στα παιδιά του Τσερνόμπιλ

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1990 συνεχίζεται ακόμα στην Αβάνα, βοηθώντας τα παιδιά να ξεπεράσουν τα προβλήματα στην υγεία τους που προκλήθηκαν από το Τσέρνομπιλ.

Enimerwsi.gr

Η εντεκάχρονη Ολγα μπαίνει στο παραλιακό σπίτι με χοροπηδητά, ενώ τα μαλλιά της είναι ακόμη υγρά από τη βουτιά στην Καραϊβική. «Μ' αρέσει πολύ εδώ», λέει. «Το φαγητό είναι φοβερό, η θάλασσα καταπληκτική κι έχω κάνει πολλούς φίλους».Η Ολγα δεν κάνει ακριβώς διακοπές στην Κούβα.
Ένα από τα «παιδιά του Τσερνόμπιλ», βρίσκεται στο νησί για να υποβληθεί σε εντατική θεραπεία από μερικούς από τους καλύτερους γιατρούς της χώρας. Πηγαίνει σχολείο με 180 ακόμη παιδιά από την Ουκρανία. «Μου λείπει η χώρα μου», λέει. «Αλλά δεν θέλωνα φύγω ποτέ από εδώ».
.

 
Η Ολγα είναι ένα από τα 18.000 παιδιά από την Ουκρανία που έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια σε θεραπεία στο νοσοκομείο Ταράρα, κοντά στην Αβάνα. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 1990 για να βοηθήσει τα θύματα της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, που σημειώθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Είκοσι τρία χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ, το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παιδιά που γεννιούνται τόσα χρόνια μετά την έκρηξη εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειές της. Όπως είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι παρά την απομόνωση και τις κυρώσεις εναντίον της, η Κούβα εξακολουθεί να προσφέρει θεραπεία σε αυτά τα παιδιά.
Η Ολγα πάσχει από μια δερματική ασθένεια που οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τόσο το πρόσωπό της όσο και τα χέρια και τα πόδια της είναι γεμάτα ροζ και καφέ στίγματα. Η ασθένεια αυτή αποδίδεται στον τόπο όπου γεννήθηκε: ένα μικρό χωριό στην επαρχία Ρίβνε της βόρειας Ουκρανίας, κοντά στο Τσερνόμπιλ.
Δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει ποτέ, ένας ακριβής απολογισμός της πυρηνικής καταστροφής. Για πολλούς, οι πραγματικές συνέπειες δεν βρίσκονται στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Και οι συνέπειες αυτές δεν είναι μόνο σωματικές, λέει η Κουβανή παιδίατρος Μαρία Τερέσα Ολίβα, υποδιευθύντρια του προγράμματος. «Τα παιδιά υφίστανται και τις ψυχολογικές συνέπειες του περιβάλλοντός τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση».
Στην Ταράρα, τα παιδιά ακολουθούν θεραπεία ανάλογη με τις ανάγκες τους: άλλοτε διαρκεί 45 ημέρες, άλλοτε έξι μήνες. Στην περίπτωση της Ολγας, έναν ολόκληρο χρόνο. Δίπλα της, η 13χρονη Μαρίνα από το Κίεβο είναι σχεδόν φαλακρή, αλλά σιγά-σιγά ανακτά τα μαλλιά της. Έφτασε τον Μάρτιο για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ακολουθήσει θεραπεία για αλωπεκία. «Νοιώθω πολύ καλύτερα σε σχέση με την πρώτη φορά», λέει. «Οι γιατροί, οι δάσκαλοι, όλοι είναι υπέροχοι».
Αν ορισμένες διαταραχές -όπως ο 30πλασιασμός των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ των παιδιών της Ουκρανίας- συνδέονται ευθέως με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, δεν είναι γνωστό αν ορισμένα από τα άλλα προβλήματα προκαλούνται από τη ραδιενεργή μόλυνση ή από το μετατραυματικό άγχος. «Υπάρχει πάντως σχέση μεταξύ τους», λέει η Ολίβα.
Η έκθεση σε ραδιενέργεια ύστερα από ένα δυστύχημα σαν εκείνο του Τσερνόμπιλ καταστρέφει την υγεία πολλών γενεών ανθρώπων, παρατηρεί η Γκάρντιαν. «Οι συνέπειες του Τσερνόμπιλ θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια, και μπορούν να εκδηλώνονται είτε με την παραμόρφωση ενός άκρου είτε με την εκδήλωση ενός εξαιρετικά σοβαρού καρκίνου», τονίζει ο δρ. Τόνι Νίκολσον, αντιπρόεδρος της Βασιλικής Ένωσης Ακτινολόγων της Βρετανίας.
Η ραδιενέργεια καταστρέφει το σπέρμα των ανδρών και τα ωάρια των γυναικών, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά γεννιούνται με διάφορες διαταραχές, από καρδιακές παθήσεις μέχρι διανοητική ανεπάρκεια. «Ορισμένες από τις διαταραχές αυτές θα αποβούν μοιραίες, άλλες θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, και όλες θα επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής του παιδιού», λέει ο δρ. Νίκολσον. «Ακόμη κι αν ένα παιδί γεννηθεί με καρκίνο στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η αρρώστια του δεν σχετίζεται με το Τσερνόμπιλ».
Οι ουκρανικές αρχές έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ευγνωμοσύνη τους προς την Κούβα. Η τελευταία εφαρμόζει με συνέπεια το πρόγραμμα, που εκτιμάται ότι της κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια. «Πολλοί αναρωτιούνται τι επιδιώκουμε», έλεγε πρόσφατα ο γενικός συντονιστής του προγράμματος Χούλιο Μεντίνα στην εφημερίδα Γκράνμα. «Είναι απλό: δεν δίνουμε αυτό που μας περισσεύει, μοιραζόμαστε ότι έχουμε».

πηγή: i-diadromi

Παιδάκια με ειδικές ανάγκες και οι φίλοι τους τα δελφίνια

Η συμπεριφορά των δελφινιών έχει φανερές ομοιότητες με αυτή των δικών μας παιδιών και γι' αυτό ίσως οι δεσμοί μεταξύ παιδιών και δελφινιών είναι ιδιαίτερα δυνατοί.
Αυτό το διαπίστωσα και ο ίδιος πρόσφατα σε ένα χωριό της Ερυθράς Θάλασσας, όπου δύο ελεύθερα δελφίνια έρχονταν συχνά στην ακτή και έπαιζαν με τον κόσμο.
Ηταν καταπληκτικό το ότι πλησίαζαν χωρίς κανένα φόβο τις δυο μικρές μου κόρες, που κολυμπούσαν και τα καλούσαν με σφυρίγματα, ενώ εμάς τους ενηλίκους δεν μας έδιναν πολλή σημασία όσο κι αν προσπαθούσαμε να τα προσελκύσουμε.
Προπαντός δεν μας άφηναν με τίποτε να τα χαϊδέψουμε, όπως άφηναν τα παιδιά.

περισσότερα εδώ
 .
Παιδάκια με ειδικές ανάγκες 
και οι φίλοι τους τα δελφίνια
.

σε ευχαριστούμε maraki1908 που μας έστειλες το video
.
σχετικές αναρτήσεις:

Sunday, 30 August 2009

Maraki1908: Από το κανάλι της

Τρία κείμενα που διάλεξε η Κατερίνα,
που κανένας Συγγραφέας, κανένας Ποιητής,  
δεν θα ξαναγράψει 
και καμιά Πίστη, κάνενας Λαός δεν θα περιγράψει καλύτερα.
****************************** **********

Έρως ανίκατε μάχαν,
Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις,
ός εν μαλακαίς παρειαίς
νεάνιδος εννυχεύεις,
φοιτάς δ' υπερπόντιος
εν τ' αγρονόμοις αυλαίς·
καί σ' ούτ' αθανάτων φύξιμος ουδείς
ούθ' αμερίων σέ γ' ανθρώπων.
Ο δ' έχων μέμηνεν.
Σύ καί δικαίων αδίκους
φρένας παρασπάς επί λώβα,
σύ καί τόδε νείκος ανδρών
ξύναιμον έχεις ταράξας·
νικά δ' εναργής βλεφάρων
ίμερος ευλέκτρου νύμφας,
τών μεγάλων πάρεδρος
εν αρχαίς θεσμών.
'Αμαχος γάρ εμπαίζει Θεός, Αφροδίτα.
Νυν δ' ήδη 'γώ κ'αυτός θεσμών
έξω φέρομαι τάδ' ορών ίσχειν δ'
ουκέτι πηγάς δύναμαι δάκρυ
τόν παγκοίτην όθ' ορώ θάλαμον
τήνδ' Αντιγόνην ανύτουσαν.

(Αντιγόνη Σοφοκλέους)
****************************** *********

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ έδωσε τ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

(Κ.Π.Καβάφης)
****************************** *********

Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ 
και των αγγέλων, 
αγάπην δε μη έχω, γέγονα χάλκος ήχων ή κύμβαλον αλαλάζον.
και εάν έχω προφητείαν και είδω τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν είμι.
και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι.
Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται,ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν,
ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία πάντα στέγει πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει...

(Α΄ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΓ΄)

Και η Κατερίνα καταλήγει:
----♥♥-♥♥---- Put this
---♥♥---♥♥--- on your
---♥♥---♥♥--- Site if
---♥♥---♥♥--- you know
----♥♥-♥♥---- someone
-----♥♥♥----- who's died
----♥♥-♥♥---- or is suffering
---♥♥---♥♥--- frσm CANCER.

ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ SALZACH

Ένα βίντεο με κεντρικό θέμα ένα κοριτσάκι που ζητιανεύει στη γέφυρα Makartsteg (Μάκαρτστεγκ) του ποταμού Salzach (Ζάλτσαχ), ο οποίος διασχίζει το κεντρικό τμήμα της ιστορικής πόλης του Salzburg (Ζάλτσμπουργκ) της Αυστρίας.

Έχοντας εντυπωσιαστεί από το μεγαλοπρεπές Schloss Mirabell και τους μαγευτικούς κήπους του, κατευθυνόμουν προς την άλλη όχθη του ποταμού, για να επισκεφτώ το σπίτι (μουσείο) όπου γεννήθηκε ο Mozart. Κι εκεί, στη μέση της γέφυρας, είδα το κοριτσάκι να επαιτεί γονατιστό, ώρες ακίνητο σαν άγαλμα και χωρίς έκφραση στο πρόσωπο, ή μάλλον χωρίς πρόσωπο...
Μια ανάμνηση, μια εικόνα που μέσα μου σκιάζει πια όλη την αίγλη της πόλης, με τα τόσα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, με το τόσο λαμπρό πολιτισμικό παρελθόν και το προηγμένο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της...



Ένα βίντεο με κεντρικό θέμα ένα κοριτσάκι που ζητιανεύει στη γέφυρα Makartsteg (Μάκαρτστεγκ) του ποταμού Salzach (Ζάλτσαχ), ο οποίος διασχίζει το κεντρικό τμήμα της ιστορικής πόλης του Salzburg (Ζάλτσμπουργκ) της Αυστρίας.

Έχοντας εντυπωσιαστεί από το μεγαλοπρεπές Schloss Mirabell και τους μαγευτικούς κήπους του, κατευθυνόμουν προς την άλλη όχθη του ποταμού, για να επισκεφτώ το σπίτι (μουσείο) όπου γεννήθηκε ο Mozart. Κι εκεί, στη μέση της γέφυρας, είδα το κοριτσάκι να επαιτεί γονατιστό, ώρες ακίνητο σαν άγαλμα και χωρίς έκφραση στο πρόσωπο, ή μάλλον χωρίς πρόσωπο...
Μια ανάμνηση, μια εικόνα που μέσα μου σκιάζει πια όλη την αίγλη της πόλης, με τα τόσα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, με το τόσο λαμπρό πολιτισμικό παρελθόν και το προηγμένο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της...



Τις φωτογραφίες του βίντεο έβγαλα τον Ιούλιο του 2009, ενώ η μουσική του επένδυση είναι προϊόν επεξεργασίας του κομματιού Hymnus από το δίσκο Lieder ohne Worte του Johannes Schmoelling.

Ο Καραγκιόζης και η παρέα του από 2 ως 6 Σεπτεμβρίου
στο Μαρούσι

Από τις 2 ως τις 6 Σεπτεμβρίου 
στο Σπαθάρειο Μουσείο. 
 .
Με τον αγαπημένο τους ήρωα του Θεάτρου Σκιών, τον Καραγκιόζη, και την παρέα του θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι από τις 2 ως τις 6 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών «Σπαθάρεια 2009» που διοργανώνουν ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Οργανισμός Μουσείων Δήμου Αμαρουσίου «Αμαρυσία Αρτεμις».

Τα «Σπαθάρεια», που αποτελούν πλέον θεσμό για το Μαρούσι, εντάσσονται στο εφετινό φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου «Καλοκαιρινές Βραδιές Πολιτισμού» και θα πραγματοποιηθούν στο ανοιχτό θέατρο του Σπαθαρείου Μουσείου στο Μαρούσι (Β. Σοφίας και Δημητρίου Ράλλη, πλατεία Κασταλίας).

Εφέτος τα «Σπαθάρεια 2009» είναι αφιερωμένα στον μεγάλο δάσκαλο της τέχνης και εμπνευστή του θεσμού Ευγένιο Σπαθάρη.

πηγή tovima

Saturday, 29 August 2009

Jaycee Lee Dugard:
Βρεθηκε 18 χρόνια μετά την απαγωγή της!

Η Jaycee Lee Dugard αγνοείτο από τις 10 Ιουνίου του 1991 όταν εξαφανίστηκε κοντά από το σπίτι της στο South Lake Tahoe, από δύο αγνώστους με ένα γκρί σεντάν."Το θύμα απαγωγής Jaycee Lee Dugard εντοπίσθηκε σε καλή κατάσταση υγείας στην ευρύτερη περιοχή Bay Area California, δήλωσε εκπρόσωπος του σερίφη του El Dorado.Ορισμένες άλλες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές αμέσως μετά την απελευθερώση της αλλά στο διαδικτυακό αναφερεται ότι η Jaycee Lee Dugard 29 χρόνων πλέον, αναγνωρίστηκε όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα συνοδευόμενη από το ζευγάρι που κατηγορείται ότι την απήγαγε.Η εφημερίδα επικαλούμενη αστυνομικούς κύκλους αναφέρει ότι ο Phillip Craig Garrido (photo), 58 χρόνων και η Nancy Garrido 55 χρόνων πήγαν στο αστυνομικό τμήμα του Κόνκορντ μαζί με την Jaycee Lee Dugard για να ζητήσουν κάποιες πληροφορίες και κίνησαν τις υποψίες ενός εκ των αστυνομικών.Ο Phillip Craig Garrido, καταγεγραμμένος για σεξουαλικά αδικήματα, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για βιασμό και συνελήφθη ως ύποπτος απαγωγής, βιασμού και ασελγών πράξεων σε ανήλικο και για σεξουαλική κακοποίηση.Η Nancy Garrido συνελήφθη με την κατηγορία της συνέργιας και της απαγωγής.Η Jaycee Lee Dugard όταν απήχθη πήγαινε σε μια στάση λεωφορείου κοντά στο σπίτι της όταν σταμάτησε δίπλα της το γκρι αυτοκίνητο και κάποιος την άρπαξε, την έβαλε στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε

28/8/2009 RealsNews

Υπερασπίσου το Παιδί


Υπερασπίσου το παιδί που ήσουν κάποτε.
Υπερασπίσου το παιδί που σε κατοίκησε για πάντα.
Εκείνο που τολμούσε να ονειρεύεται και επειδή τολμούσε τα όνειρά του έβγαιναν αληθινά.
Εκείνο που έπεσε και ξαναέπεσε αλλά δεν παραιτήθηκε μέχρι που κατάφερε στα δυό του πόδια όρθιο να σταθεί.
Υπερασπίσου το ωκεάνιο βλέμμα του, που ατενίζει τον ορίζοντα με χαρά σίγουρο πώς ο ουρανός τα φτερά του τα χωρά.
Υπερασπίσου το παιδί που χτίζει κάστρα με περίσσεια σπουδή κι έπειτα περιμένει με αποδοχή το πρώτο κύμα που θα τα πάρει μακρυά.
Υπερασπίσου το παιδί που πιστεύει πως ο κόσμος είναι ένα μέρος πανέμορφο για να ζείς.
Το παιδί που αντέχει, που δεν εγκαταλείπει, που πιστεύει, που δημιουργεί..
Υπερασπίσου την αθωότητα μιας ψυχής που άφοβα λέει σ' αγαπώ αλλά σε εγκαταλείπει σαν η κατάλληλη ώρα φανεί, για να βαδίσει στους δρόμους τους μοναδικούς της δικής της ζωής.
Υπερασπίσου το γέλιο του που σαν καταλύτης διαλύει τις σκιές, το κουράγιο του να ζει κάθε φορά την παρούσα στιγμή, το ανατρεπτικό του χιούμορ όταν σκανδαλωδώς χλευάζει τα πρέπει, που από ένστικτο γνωρίζει πως λεκιάζουνε το φως.
Υπερασπίσου το παιδί που θρηνεί χωρίς να ντρέπεται, που παίζει χωρίς να αγχώνεται, που τρέχει χωρίς να θυμάται την πληγή τη χθεσινή, που υπάρχει χωρίς να ρωτά τι νόημα έχει όλο αυτό..
Υπερασπίσου το παιδί...γιατί αν γλυτώσει το παιδί..υπάρχει ελπίδα...

ΕΓΡΑΨE H CARPE DIEM στις 19.3.09 12:03:00 μμ

"Την κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι" ...

Σήμερα, τρεις μέρες πριν μας εγκαταλείψει ο Αύγουστος, τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, μνήμη της μέρας του αποκεφαλισμού του.
 .
O ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρος, θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσοι θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες. 


Ηρωδιάς
Painting by Michele DeSubleo, Herodias 
Presented By a Page
With the Head 
of Saint John the Baptist
Σαλώμη 
The Daughter of Herodias
  1510
Sebastiano del Piombo


 









«Πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράσσεται, πάλιν ορχείται, πάλιν την κεφαλήν Ιωάννου ζητεί λαβείν επί πίνακι...».  
 

Friday, 28 August 2009

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα τσιγγανόπουλα,
στις φυλακές Διαβατών και στην "Ιθάκη"

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτός, το πρωί, από ενορίτες του συνοικισμού των Ρομ, στο Δενδροποτάμο Θεσσαλονίκης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο αρχιεπίσκοπος έφτασε, στις 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου, συνοδευόμενος από το μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τους δημάρχους Νεάπολης και Μενεμένης και το γενικό επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., Στέργιο Αποστολίδη.
Εκεί, τον ανέμεναν πολίτες, που τον κέρασαν ρακή και τού πρόσφεραν λουλούδια, ενώ εκείνος έδωσε στα παιδιά μικρά σταυρουδάκια και εικονίσματα.
Στον ιερό ναό εψάλη σύντομη δέηση και, στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος κατευθύνθηκε στην αίθουσα του κατηχητικού, όπου τον υποδέχτηκαν τα παιδιά και οι γονείς των Ρομ και τού προσέφεραν δώρα.
Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε συγκινημένος από την προσφορά τους, λέγοντας ότι θα τα τοποθετήσει σε περίοπτη θέση "για να τα βλέπει καθημερινά, γιατί έχουν μεγάλη αξία".
Όπως επισήμανε ο μητροπολίτης Βαρνάβας, η εκκλησία προσφέρει καθημερινά, στο χώρο του ναού, πρωινό και μεσημεριανό γεύμα σε 80 παιδιά Ρομ, ενώ παράλληλα τα βοηθά, με φροντιστηριακά μαθήματα και παράλληλες δραστηριότητες, να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.
"Η θεωρία είναι καλή, αλλά καλύτερη είναι η πράξη. Και η πράξη είναι αυτό που βλέπουμε, σήμερα, εδώ", τόνισε ο αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας στα παιδιά τη σημασία της έννοιας της αλληλεγγύης και παροτρύνοντάς τα, να μελετούν για να γίνουν καλύτεροι μαθητές και καλύτεροι άνθρωποι.
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξήρε τόσο το εκκλησιαστικό έργο όσο και το έργο των εθελοντών στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς το "εθνικό".
"Σε αυτά τα εθνικά έργα πρέπει να πρωτοστατούμε, να συναγωνιζόμαστε, να τα ενισχύουμε και να συνεργαζόμαστε με οποιοδήποτε φορέα, σ' αυτή την κατεύθυνση", τόνισε. Απευθυνόμενος δε στους γονείς, τούς κάλεσε να εμπιστευτούν την Εκκλησία και την ενορία τους.

Ύστερα από την επίσκεψη στα Τσιγγανόπουλα του Δενδροποτάμου , ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επισκέφθηκε του κρατούμενους των φυλακών Διαβατών, συνομίλησε μαζί τους , τους χάρισε δώρα ενώ δέχτηκε με χαρά και τις χειροποίητες δημιουργίες των κρατουμένων.

Το Salonica Press ήταν παρόν στην επίσκεψη, παρόλο που ο, πάνω από όλα σεμνός και αρκετά χαμηλών τόνων, κ. Ιερώνυμος αποφεύγει την υπερβολική έκθεση στα ΜΜΕ και δεν θέλει οι επισκέψεις του να συνοδεύονται από κουστωδία δημοσιογράφων που σε μερικές περιπτώσεις αλλοιώνουν και την ουσία των επισκέψεών του.

Στις φυλακές Διαβατών γύρω στις 10:20 κατέφθασε ολόκληρη η συνοδεία της Αρχιεπισκοπής με «ξεναγό» τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, αποστολή που την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης και ο διευθυντής του ιδρύματος, Κωνσταντίνος Κουβράκης.

Οι κρατούμενοι περίμεναν τον Αρχιεπίσκοπο στο Εκκλησάκι του Αγ. Ελευθερίου. Τον λόγο πήρε πρώτα ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας ο οποίος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στην ιδιαίτερή του πατρίδα, χαιρέτησε τους κρατούμενους και το προσωπικό της φυλακής και επεσήμανε ότι μεταξύ αυτών υπάρχει μια «Συνεργασία αγάπης , συνεργασία σχέσης, συνεργασία που μας βοηθάει όλους να γίνουμε καλύτεροι». Κλείνοντας τόνισε για τους κρατούμενους ότι είναι « τα παιδιά της Εκκλησίας, που δοκιμάζονται όπως όλοι μας, που προσπαθούν, που ελπίζουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος με τον λόγο του, δεν μπορεί να μην σε κερδίζει στην ψυχή. Ένας ήρεμος άνθρωπος, που όταν σε κοιτάει και σου μιλάει απευθύνεται αυτόματα στο μυαλό και στην καρδιά σου. Ένας Ιερέας πράος, σεβόμενος το περιβάλλον και τους παρευρισκομένους, με τον λόγο του σίγουρα ενέπνευσε τους κρατουμένους, να ξανασκεφτούν- να ξαναορίσουν τους στόχους τους.

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την ελευθερία προσδιορίζοντάς την «Υπάρχουν 2 είδη ελευθερίας, η εξωτερική ελευθερία και η πνευματική ελευθερία. Η δεύτερη όταν εκλείπει φθείρει την καρδιά μας, την φαντασία μας, τον αγώνα μας να κάνουμε όνειρα.»
Η ταπεινότητα που βγάζει ως ο πρώτος της Εκκλησίας φάνηκε από την τοποθέτησή του σχετικά με την αμαρτία «Αμαρτία σημαίνει αστοχία. Αστοχίες έχουμε κάνουμε όλοι μας.Το ζητούμενο είναι η μετάνοια, που είναι ένα είδος ελευθερίας , που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να κάνουμε όνειρα, να έχουμε νέα οράματα για την ζωή μας , γνωρίζοντας ότι δεν θα ξαναπράξουμε τα λάθη του παρελθόντος , αναγνωρίζοντας τις αστοχίες και τα σφάλματά μας.... Δεν ήρθαμε εδώ να σας πούμε ότι έχουμε κάνει λιγότερα λάθη από εσάς. Μερικοί από εμάς έχουμε κάνει περισσότερα, αλλά ήμασταν τυχεροί γιατί δεν μας πιάσανε...»

Η συμβολικότητα των λόγων του συνεχίστηκε τονίζοντας την δύναμη από την Θεία Αγάπη «Τα μονοπάτια του Θεού, ο άνθρωπος δεν τα ξέρει… Ο Θεός θα βρει τον τρόπο και θα μας δώσει την εσωτερική ελευθερία, η οποία θα μπορέσει να μας φέρει και την εξωτερική ελευθερία…. Εύχομαι σε όλους ελπίδα, φωτισμό και καρτερία…»

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε τα δώρα των κρατουμένων, χειροποίητες εκκλησιαστικές εικόνες που έφτιαξαν οι ίδιοι τους στο εργαστήρι της φυλακής, ενώ και εκείνος μοίρασε στους κρατουμένους και στο προσωπικό της φυλακής μια εικόνα της Παναγίας, ένα βραχιολάκι με εικόνες Αγίων και ένα κρεμαστό με μια εικονίτσα της Παναγίας. Στο τέλος συνομίλησε με έναν κρατούμενο ο οποίος ήταν από την Θήβα, τον τόπο που ήταν μητροπολίτης ο Ιερώνυμος πριν την Αρχιεπισκοπή.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την κουζίνα των φυλακών όπου συνομίλησε με τους μάγειρες και το προσωπικό, γεύτηκε το γλυκό της ημέρας, έναν χαλβά σιμιγδαλένιο, μοίρασε δώρα ενώ άκουσε και μια κριτική μαντινάδα από τον σεφ. Συνομίλησε με μερικούς βαρυποινίτες που για λόγους ασφαλείας δεν ήταν στην Εκκλησία ενώ μετά την συνάντηση με το διοικητικό προσωπικό της φυλακής επισκέφθηκε τις γυναίκες κρατούμενες όπου είχε μια ευχάριστη συνομιλία μαζί τους.

Ο Αρχιεπίσκοπός συνέχισε την περιήγησή του σε μέρη του Δήμου Εχεδώρου, στην Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη (όπου και η σχετική φωτογραφία με τον Δήμαρχο Εχεδώρου κ. Γιώργο Αρβανιτίδη) , ενώ από το απόγευμα θα επισκεφθεί την Νεάπολη και θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό του Ι.Κ.Ν. Τιμίου Προδρόμου.
Αναρτήθηκε από salonica press στις 8:29:00 μμ

Αργότερα, ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τη Θεραπευτική Κοινότητα "Ιθάκη", στη Σίνδο, όπου μίλησε με πρώην χρήστες ναρκωτικών, που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης και εξέφρασε την επιθυμία, η Εκκλησία να ασχοληθεί ενεργότερα με το "σοβαρό πρόβλημα" των ναρκωτικών.
"Μας αποτρέπουν πολλοί, επισημαίνοντάς μας ότι είναι ένα σύνθετο, δύσκολο πρόβλημα. Αλλά μπορεί να μην ασχοληθεί η Εκκλησία, που είναι η πηγή της αγάπης; Λένε ότι είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Αλλά όπου υπάρχει ελπίδα και αγάπη, υπάρχει και επιστροφή", υπογράμμισε.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προσανατολίζεται να δημιουργήσει μια αντίστοιχη θεραπευτική κοινότητα στην Αττική, επισημαίνοντας πως έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα στείλει τους συνεργάτες του προκειμένου να αντλήσουν εμπειρία από την "Ιθάκη".
πηγή της πηγής: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ζωή στην πίσω αυλή
An 11-year-old girl kidnapped nearly 20 years ago
in California

Νέα ανατριχιαστική ιστορία κοριτσιού που έζησε 18 χρόνια με τον απαγωγέα και βιαστή της.
 
Κορίτσι από την Καλιφόρνια, που είχε απαχθεί σε ηλικία 11 ετών, το 1991, βρέθηκε ζωντανή έχοντας περάσει 18 χρόνια σε μια αποθήκη, πίσω από το σπίτι του φερόμενου ως απαγωγέα της, άνδρα καταδικασμένου για βιασμό, με τον οποίο φαίνεται πως απέκτησε δύο παιδιά.


Η Ντάγκαρντ, πλέον 29 ετών, βρέθηκε όταν άρχισε να έχει υποψίες ο υπεύθυνος αναστολής του απαγωγέα της. Ο αστυνομικός ξεκίνησε έρευνες στην περιοχή Αντιοχ, 160 χλμ βορειοδυτικά από εκεί που απήχθη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η έρευνα έφερε στο φως μια κρυφή πίσω αυλή στο σπίτι του καταδικασμένου για βιασμό Γκρεγκ Γκαρίντο, όπου ζούσαν η Ντάγκαρντ και τα δύο παιδιά της.
Ο θετός πατέρας της Ντάγκαρντ και η σύζυγός του δήλωσαν ότι έκλαιγαν για δέκα λεπτά, μόλις έμαθαν ότι η κόρη τους είναι ζωντανή.

Ο απαγωγές και η σύζυγός του συνελήφθησαν για την απαγωγή, ενώ ο εισαγγελέας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να είναι ο Γκαρίντο ο πατέρας των παιδιών, κορίτσια ηλικίας 11 και 15 ετών.
«Κανένα από τα παιδιά δεν πήγε ποτέ σχολείο, ούτε τα είδε ποτέ γιατρός. Ζούσαν σε πλήρη απομόνωση» δήλωσε ο σερίφης της περιοχής.
Ενώ η υπόθεση απαγωγής παρέμενε ανοιχτή για 18 χρόνια, τίποτα δεν είχε γίνει γνωστό για το εξαφανισμένο κορίτσι ή το γκρι αυτοκίνητο, μέχρι πριν από λίγο καιρό όταν ο Γκαρίντο πήγε με τα δύο μικρά κορίτσια να μοιράσουν φυλλάδια θρησκευτικού περιεχομένου στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.
Αστυνομικός του πανεπιστημίου παρατήρησε ότι η σχέση του Γκαρίντο με τα δύο κορίτσια ήταν ύποπτη και έκανε έρευνα για τον άνδρα.

Ανακαλύπτοντας την καταδίκη για βιασμό ειδοποίησε τον υπεύθυνο της αναστολής του.
Ο τελευταίος συνάντησε τον Γκαρίντο μαζί με τη σύζυγό του, τα δύο κορίτσια και μια άλλη γυναίκα, με το όνομα Αλίσα, η οποία τελικά ήταν η Ντάγκαρντ.
Ο Γκαρίντο είχε φυλακιστεί στη Νεβάδα το 1971 για απαγωγή και βιασμό.
Σε ερώτηση γιατί ο υπεύθυνος για την αναστολή, που επισκεπτόταν το σπίτι, δεν είχε βρει ποτέ τα θύματα, η απάντηση ήταν πως η κρυφή αυλή ήταν καλά κρυμμένη πίσω από φράχτες, φυτά και μουσαμάδες.
An 11-year-old girl kidnapped nearly 20 years ago in California

Παιδικοί σταθμοί: Εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τη γρίπη

Εγκύκλιο για την πρόληψη της νέας γρίπης και αντιμετώπιση περιστατικών, απέστειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλης Ριζάς στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας.

το κείμενο της εγκυκλίου εδώ 

Παιδιά και εργαζόμενοι που εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο βρεφονηπιακό σταθμό, θα πρέπει να απομονώνονται από τους υπόλοιπους σε ιδιαίτερο χώρο. Το προσωπικό που εισέρχεται στο χώρο αυτό, θα φοράει μάσκα, γάντια και προστατευτική ποδιά. Οι γονείς των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το βρεφονηπιακό σταθμό.

Για την αντιμετώπιση του πυρετού συνιστάται η χορήγηση παρακεταμόλης. Ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα γρίπης, εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Reye. Ο χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων στα παιδιά επιτρέπεται κατόπιν συνεννόησης με γιατρό ή με τους γονείς του παιδιού για τη δοσολογία και τυχόν αντενδείξεις.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, συνοδευόμενων από πυρετό άνω των 38 βαθμών Κελσίου, καθώς και από τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, συνιστάται η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας: Ταχύπνοια ή δύσπνοια, αλλαγή του χρώματος του δέρματος (ωχρότητα ή κυάνωση), μειωμένη λήψη υγρών, επίμονοι εμετοί, υπνηλία και ευερεθιστότητα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, πρέπει να υπάρχει λίστα τηλεφώνων για την αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας από το προσωπικό του βρεφονηπιακού σταθμού.

Πρόληψη

Τα προληπτικά μέτρα διασποράς περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

Οι υπεύθυνοι των βρεφονηπιακών σταθμών οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες να τηρούνται και από τα παιδιά.

Οι οδηγίες αυτές πρέπει να τηρούνται και από το βοηθητικό προσωπικό (καθαριστές, μάγειρες κ.λπ.).

Ατομική υγιεινή

* Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
* Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15 έως 20 δευτερόλεπτα.
* Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό, το οποίο πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο των χεριών σε περιπτώσεις όπως πριν και μετά τη χορήγηση των γευμάτων, μετά τον καθαρισμό της μύτης και του στόματος των παιδιών, μετά τον καθαρισμό επιφανειών λερωμένων με εκκρίσεις (σάλιο, μύξα), μετά την αλλαγή πάνας και την υποβοήθηση των παιδιών στην τουαλέτα.
* Κάλυψη της μύτης και του στόματος μ χαρτομάντιλο (ή εναλλακτικά με το μανίκι) σε βήχα ή σε φτέρνισμα.
* Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση, τόσο από τα παιδιά, όσο και από το προσωπικό μέσα σε πλαστικές σακούλες, οι οποίες θα είναι τοποθετημένες σε κάδους που προορίζονται για μολυσματικά απορρίμματα και ανοίγουν με ποδοδιακόπτη.
* Επιτήρηση των παιδιών, ώστε να αποκλείεται η κοινή χρήση από τα παιδιά σερβίτσιων φαγητού.

Οδηγίες καθαρισμού

* Συστηματικός και επαρκής αερισμός των χώρων με τρόπο που να αποφεύγονται οι έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
* Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός των παιγνιδιών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
* Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με γάντια μίας χρήσης.
* Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός σκληρών επιφανειών (τραπέζια, καρέκλες, πόμολα) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή σαπούνι και νερό ή διάλυμα χλωρίνης 10% ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
* Οι πλαστικές σακούλες των κάδων όπου απορρίπτονται τα μολυσματικά απορρίμματα, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται άμεσα από το χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού.
* Το προσωπικό που χειρίζεται μολυσματικά απορρίμματα πρέπει να φοράει γάντια και ποδιά μίας χρήσης.
* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων, τα οποία πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Το πλύσιμό τους πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία άνω των 72 βαθμών Κελσίου για μία ώρα τουλάχιστον.
* Τα σερβίτσια φαγητού πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
* Τα μέσα ατομικής προστασίας, μετά τη χρήση τους να απορρίπτονται άμεσα σε πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων. Δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια καθαρισμού τους. Η χρήση γαντιών μίας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Ενέργειες προετοιμασίας

* Εξασφάλιση άμεσης επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες (δήμο, νομαρχία, νοσοκομείο αναφοράς ή Κέντρο Υγείας, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ).
* Εξασφάλιση λίστας με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις των γονέων όλων των παιδιών, των εργαζομένων και των υπεύθυνων παιδιάτρων.
* Εφοδιασμός με επαρκή ποσότητα υλικού απαραίτητου για την πρόληψη διασποράς της νέας γρίπης.
* Τροποποίηση του προγράμματος ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων των παιδιών, ώστε να αποφεύγονται δραστηριότητες που απαιτούν στενή σωματική επαφή.
* Συνιστάται, επίσης, ο περιορισμός της κοινής χρήσης μολυβιών, μαρκαδόρων ή άλλων αντικειμένων που συχνά έρχονται σε επαφή με το στόμα.
* Διευθέτηση του χώρου ανάπαυσης των παιδιών, ώστε να μειώνεται ο έντονος συγχρωτισμός και η απομάκρυνση των επίπλων που επενδύονται από μαλακά υλικά και μαξιλάρια. Κάθε παιδικό κρεβάτι πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το άλλο.
* Διευθέτηση του χώρου απομόνωσης των παιδιών και του προσωπικού που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.
* Μέριμνα για την περίπτωση που χρειαστεί να απουσιάσει λόγω προσβολής από τη γρίπη ένα τέτοιο ποσοστό του προσωπικού, που θα καθίσταται αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του σταθμού.

Σε κάθε σταθμό, ο υπεύθυνος λειτουργίας καθίσταται και υπεύθυνος για την τήρηση των παραπάνω οδηγιών. Τα στοιχεία του πρέπει να δηλωθούν εγγράφως στην αρμόδια εποπτεύουσα αρχή.

(Πηγή iatronet.gr)

Thursday, 27 August 2009

«Γονιός, η πιο δύσκολη δουλειά»
Συνέντευξη με το δρ. Daniel Siegel

Δεν είναι δυνατόν σαν γονείς να τα ξέρουμε όλα, να μην κάνουμε ποτέ λάθη και να έχουμε πάντα την υπομονή του Ιώβ. Όλοι έχουμε προβλήματα και ανησυχίες, και συχνά καλούμαστε να παίξουμε πολλούς ρόλους που δεν ξέρουμε πώς να συνδυάσουμε. Πώς πρέπει, λοιπόν, να είναι ο «καλός γονιός»; Στο ερώτημα αυτό και σε μερικά ακόμη απάντησε ο γνωστός ψυχίατρος-νευροβιολόγος, δρ. Daniel Siegel, προσκεκλημένος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων στην ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα με θέμα «Όταν νιώθει το μυαλό και σκέφτεται η καρδιά».

Ποιος είναι
O δρ. Daniel J. Siegel είναι ψυχίατρος, νευροβιολόγος, εκπαιδευτής και ερευνητής των νευροεπιστημών. Έχει εκπονήσει σημαντικές εργασίες για τη σχέση ανάμεσα στη λειτουργία του εγκεφάλου και τα συναισθήματα. 
Το έργο του έχει βραβευτεί από επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Stanford Medical School. Διδάσκει στο Mindful Awareness Research Center, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Center for Human Development στο Λος Άντζελες, και διευθύνει το διεθνές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Children’s Mental Health Alliance Foundation στη Νέα Υόρκη.

Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του μυαλού των παιδιών και των νέων. Γιατί έχετε εστιάσει τόσο σε αυτές τις ηλικίες; Το μυαλό πρωτοσχηματίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, και αυτό είναι το διάστημα που μπορούμε να κάνουμε τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μεγαλώσουν σωστά. Η έρευνα έχει δείξει ότι από τα πρώτα χρόνια το μυαλό διαμορφώνεται και από τις σχέσεις μας. Μάλιστα, με αυτή την επιστημονική γνώση ξεκίνησε μεγάλο μέρος της δουλειάς μου.

Οι παιδικές μνήμες καθορίζουν τι γονείς θα γίνουμε;
Αν, όταν ήσασταν παιδί, η μητέρα σας το έσκαγε το πρωί χωρίς να λέει «αντίο», σαν γονιός μπορεί να δυσκολεύεστε με τον αποχωρισμό. Τέτοιες συναισθηματικές ή τραυματικές αναμνήσεις συχνά αποθηκεύονται σε μη λεκτική μορφή και έρχονται στην επιφάνεια όταν συμβεί κάτι παρόμοιο. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ανασφάλειες της παιδικής μας ηλικίας.

Υπάρχει, δηλαδή, τρόπος τα παιδιά να «μην πληρώνουν τα σπασμένα» της παιδικής ηλικίας των γονιών τους;
Για να πάψουν οι γονείς να κατευθύνουν στα παιδιά το θυμό τους, να γίνονται σαρκαστικοί ή αυστηροί, πρέπει να καταλάβουν τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Δεν μπορούμε βέβαια να αλλάξουμε ό,τι έχει συμβεί, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε γι’ αυτό. Πώς; Μέσω της αυτογνωσίας, που μπορούμε να επιτύχουμε μόνοι μας ή με τη βοήθεια του συντρόφου μας ή κάποιου ειδικού.

Πώς μπορούμε να επανορθώσουμε ένα λάθος μας;
Όλοι οι γονείς βιώνουν στιγμές που είναι κουρασμένοι, είναι εκνευρισμένοι ή απλώς δεν αντέχουν άλλο και ξεσπούν στα παιδιά τους με σκληρότητα. Μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά ενός γονέα, που συνήθως είναι προσιτός και συντονισμένος στις ανάγκες του παιδιού, δημιουργεί αναστάτωση και σύγχυση. Φυσιολογικά, ο έγκαιρος απολογισμός τού τι έγινε και η αποκατάσταση της ζημιάς έρχονται από την πλευρά του γονέα και αντισταθμίζουν το περιστασιακό ξέσπασμα. Με λίγα λόγια, ζητάμε συγγνώμη και εξηγούμε γιατί αντιδράσαμε έτσι.

Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό για να «χτίσουμε» υγιείς δεσμούς με τα παιδιά μας;
Σημαντική είναι η συναισθηματική επικοινωνία, όπου ο γονιός μοιράζεται τις θετικές και τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις του παιδιού του και το βοηθά να ελέγξει τα συναισθήματά του. Επίσης, πρέπει να δίνει σημασία στη χρήση της εξωλεκτικής επικοινωνίας, π.χ. όταν του μιλά, να το κοιτά στα μάτια κτλ. Εξίσου σημαντικό είναι ο γονιός να μιλά στο παιδί του για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις του, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας διάλογος με κύριο χαρακτηριστικό τη συναισθηματική κατανόηση.

Πρέπει να λύνουμε εμείς τα προβλήματα των παιδιών μας και να τα γλιτώνουμε από αρνητικά συναισθήματα;
Όχι. Η βασική ιδέα είναι να βοηθάμε τα παιδιά να βγάζουν νόημα από τις εμπειρίες τους και να τις κατανοούν, είτε είναι θετικές είτε είναι αρνητικές. Όταν βοηθάμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναιθήματα, στην ουσία τα βοηθάμε να γνωρίσουν τον εαυτό τους.

Εσείς, ως πατέρας, ακολουθείτε εύκολα όσα διδάσκετε; Το να είσαι γονιός είναι η πιο δύσκολη δουλειά, ακόμη κι όταν γράφεις βιβλία για το θέμα αυτό. Σίγουρα χρειάζεται να έχεις στόχους, πολλή καλοσύνη και υπομονή με εσένα και με τα παιδιά σου- και φυσικά να έχεις την ικανότητα να βλέπεις μέσα σου, αλλά και μέσα στους άλλους. Αν δεις το βιβλίο «Parenting from the Inside Out», θα βρεις παραδείγματα από δικά μου γονικά λάθη και προσπάθειες, ακόμη και τότε που το έγραφα!

Λογαριασμοί με το παρελθόν
Ο καθηγητής Siegel τονίζει ότι ο τύπος συναισθηματικού δεσίματος που αναπτύξαμε με τους γονείς μας παίζει σημαντικό ρόλο στο τι τύπος γονέα θα γίνουμε τελικά οι ίδιοι. Η σχέση, όμως, με το παρελθόν δεν είναι μοιρολατρική. Σαν ενήλικοι μπορούμε να αναμετρηθούμε με το παρελθόν και να αλλάξουμε!


Συναισθηματικός δεσμός με τους γονείς
 
Ασφαλής πρόσδεση
Σταθερή επικοινωνία και ανταπόκριση του γονέα στις ανάγκες του παιδιού, που του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Το παιδί αναπτύσσει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, κοινωνική νοημοσύνη και επιμονή στη λύση προβλημάτων.
Αποφευκτική πρόσδεση
Οι γονείς απορρίπτουν το παιδί επανειλημμένα. Αυτό αποφεύγει τη συναι­­­σθηματική σύνδεση μαζί τους και αργότερα γίνεται ακόμη πιο απομονωμένο.
Αμφιθυμική πρόσδεση
Ο γονέας είναι ασυνεπής. Το παιδί δεν ξέρει τι να περιμένει από αυτόν. «Δύσκολα» παιδιά, με τάσεις διάσπασης, έχουν συχνά τέτοιες εμπειρίες.
Αποδιοργανωμένη πρόσδεση
Ο γονέας είναι χαοτικός, μερικές φορές τρομακτικός. Το παιδί δυσκολεύεται στις κοινωνικές σχέσεις και στον έλεγχο των συναισθημάτων του.


Τύπος μελλοντικού γονέα

Ελεύθερος
Έχει διαχωριστεί με επιτυχία από τους γονείς του, είναι ασφαλής στις σχέσεις του. Οι γονείς αυτοί είναι πιθανό να μεγαλώσουν παιδιά με «ασφαλείς δεσμούς». Εδώ, όμως, ανήκουν και γονείς που αναμετρήθηκαν με τις αρνητικές τους εμπειρίες και τις ξεπέρασαν.
Αποφευκτικός
Δεν συνδέει καθόλου τις προηγούμενες εμπειρίες του με το παρόν του. Αποσυνδέεται συναισθηματικά από το παιδί του, γεγονός που οδηγεί σε «αποφευκτικό δεσμό».
Μπερδεμένος
Υπεραναλύει εμπειρίες του παρελθόντος, οι οποίες παρεμβαίνουν στον τρόπο που ανατρέφει το παιδί του. Το παιδί είναι πιθανό να αναπτύξει «αμφιθυμικό δεσμό».
Αποδιοργανωμένος
Βίωσε σημαντικό τραύμα ή απώλεια που παραμένουν «άλυτα». Είναι πιθανό να μεγαλώσει παιδιά με αποδιοργανωμένο δεσμό, ακόμη κι αν έχει τις καλύτερες προθέσεις

πηγή vita

Κολομβία: Συνελήφθη παιδόφιλος

Eνας άνδρας που βρέθηκαν στην κατοχή του 250 χιλιάδες φωτογραφίες και 1.800 βίντεο με πορνογραφικό υλικό και πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά, συνελήφθη το Σάββατο στην Κολομβία μετά από αγωγές που έφτασαν στη χώρα από την Αυστραλία, ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
.
Ο κολομβιανής εθνικότητας Τζόνι Εστράντα συνελήφθη στη διάρκεια επιχείρησης στο λιμάνι Μπαρανκίλα στη θάλασσα της Καραιβικής.
Σύμφωνα με τις ερευνητικές αρχές ο συλληφθείς προσέφερε σε ανήλικους που συναντούσε στο δρόμο 5 χιλιάδες πέσος (2,5 δολάρια) για να ποζάρουν σε διάφορες στάσεις είτε μόνοι τους είτε με παρτενέρ.
Ο Τζονι Εστράντα είχε μια νόμιμη επιχείρηση που κυρίως προσέφερε υπηρεσίες μέσω του Ιντερνετ και, κρυβόμενος πίσω απ αυτήν, ήταν εύκολο να μοσχοπουλά τις φωτό των ανηλίκων που διέθετε σε διάφορους ενδιαφερόμενους σε όλλο τον κόσμο αντί 25 έως 100 δολάρια εκάστη.
  
ΑΠΕ Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 00:31

Σοκ με 35χρονο παιδόφιλο μετά από καταγγελία της συζύγου

Στην σύλληψη ενός 35χρονου άνδρα, πατέρα
ενός ανήλικου κοριτσιού, ο οποίος κατείχε
και διακινούσε υλικό παιδικής
πορνογραφίας, προχώρησαν οι άνδρες του
Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
μετά από καταγγελία της συζύγου του.

 Η γυναίκα ανακάλυψε τυχαία στον υπολογιστή
του συζύγου της το φρικτό υλικό, και μην
μπορώντας να πιστέψει όσα έβλεπε αμέσως
ενημέρωσε τις Αρχές.
Ακολούθησε νομότυπη έρευνα στο σπίτι της
οικογένειας στα Μελίσσια, όπου βρέθηκαν
εκατοντάδες cd και dvd με φωτογραφίες και video,
στα οποία απεικονίζονται παιδιά ηλικίας
δύο ετών να βιάζονται, ενώ κατασχέθηκαν
σκληροί δίσκοι και φορητές συσκευές
αποθήκευσης δεδομένων.
 Madata.GR
πηγή της πηγής: Zougla.gr

Wednesday, 26 August 2009

Δεν κοστίζει τίποτα !

Ο Πέτρος  ήταν ένας συμμαθητής της Βαρβάρας  σε  ιδιωτικό σχολείο (για  υγιή  παιδιά  χωρίς  ιδιαιτερότητες). Ο Πέτρος ήταν  Αυτιστικός με εμφανή τα κλινικά συμπτώματα του αυτισμού. Τον θυμάμαι όταν κατέβαινε από το λεωφορείο, σκυφτός με την γροθιά του  σφιγμένη  μονίμως μπρος στα  επτασφράγιστα  αμίλητα χείλη του.

Ο Πέτρος, μου έλεγε ο δάσκαλός  έπαιρνε  18 στο γραπτό διαγώνισμα   της Χημείας,  και ήταν  στην πεντάδα των πρώτων μαθητών  της  τάξης, πάντα μέσα από τις γραπτές δοκιμασίες. Ο δάσκαλος είχε καταφέρει να τον πλησιάσει αρκετά  , τόσο ώστε  να  συνεννοούνται  μεταξύ  τους   ψιθυριστά ο ένας στο αυτί του άλλου.

Είχα μιλήσει και με την μητέρα του. Μεγάλος ο αγώνας  τους και η αγωνία τους  για το μέλλον του Πέτρου  με τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης  και την  σημαντική ιδιαιτερότητα στην επικοινωνία.

Σήμερα  στο χώρο των αυτιστικών παιδιών  έχουν γίνει άλματα

Κατ' αρχήν οι γονείς έχουν  οι ίδιοι, στην πλειονότητά τους, αποδεχτεί  το πρόβλημα των παιδιών τους.

Έχουν οργανωθεί σε συλλόγους  και μέσα από αυτούς διεκδικούν, πρωτίστως την αποδοχή και αναγνώριση των παιδιών  τους από την κοινωνία πράγμα που έχουν πετύχει σε μέγιστο βαθμό.
Σταθμοί, σχολεία, πρωτοβάθμιας  και μέσης εκπαίδευσης, δέχονται  παιδιά με ιδιαιτερότητες του είδους. Τώρα από ότι  βλέπουμε στο δημοσίευμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  που ακολουθεί, επιχειρείται η είσοδος τους  και στις ανώτερες σχολές.

Είναι  μια είδηση που πέρασε στα ψιλά...  Αλλά   αν γίνει πραγματικότητα  θα ανεβάσει  την πολιτισμική μας  στάθμη  σημαντικά. Γιατί  ο πολιτισμός  μιας κοινωνίας κρίνεται μεταξύ των άλλων  κι  από την σωστή ή όχι διαχείριση  των ιδιαιτεροτήτων των πολιτών της .

Στους  γονείς και  τον περιορισμένο αριθμό  των  Ελληνόπουλων  που έχουν αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας,  θα  γράψει ένα χαμόγελο στα χείλη και μια ελπίδα στην καρδιά  τους.

Τους το οφείλεις Πολιτεία, θα το βρείς μπροστά σου!
δεν σου κοστίζει τίποτα άλλωστε.

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Αυτό που ενώνει τον Αϊνστάιν με τον Μπιλ Γκέιτς και τον Τσαρλς Ρίχτερ δεν είναι μόνο η λαμπρή επιστημονική καριέρα, αλλά και το γεγονός ότι και οι τρεις τους -όπως και άλλες επιφανείς προσωπικότητες- υπήρξαν παιδιά του αυτιστικού φάσματος, έπασχαν δηλαδή από κάποια έστω και μικρή μορφή αυτισμού που τους έκανε να διαφέρουν από τους «κανονικούς» ανθρώπους. Το αν η χώρα μας θα ανοίξει τις πόρτες των Πανεπιστημίων στα παιδιά με ανάλογα προβλήματα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο θερινό τμήμα της Βουλής. «Το ζητούμενο είναι να συμπεριληφθούν τα παιδιά του αυτιστικού φάσματος στο ποσοστό 5% των ΑΜΕΑ που εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ άνευ εξετάσεων», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Σταυρόπουλος, εκπρόσωπος 15 συλλόγων για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό «στην υπόλοιπη Ευρώπη τα αυτιστικά παιδιά χαίρουν των κοινωνικών παροχών για παιδιά ΑΜΕΑ». Στην Ελλάδα, ο αυτισμός αναγνωρίστηκε νομοθετικά μόλις το 2008. Τα παιδιά αυτά αν και μπορεί να έχουν υψηλό δείκτη ευφυΐας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διαδικασίας των εξετάσεων. «Υπάρχουν διαφορετικές μορφές της ασθένειας», εξηγεί στην «Κ» η δρ Βάγια Παπαγεωργίου, παιδοψυχολόγος εξειδικευμένη στον αυτισμό. «Τα παιδιά που διεκδικούν σήμερα πανεπιστημιακή μόρφωση είναι εκείνα που έχουν αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, το λεγόμενο σύνδρομο Asperger. Πρόκειται για μαθητές που έχουν λόγο και διαθέτουν φυσιολογικές ή υψηλές νοητικές δεξιότητες. Η αδυναμία τους εντοπίζεται στην επικοινωνία». Συχνά, συγχέουμε αυτές τις περιπτώσεις με ασθενείς βαριάς μορφής αυτισμού, η οποία συνδυάζεται με χαμηλή νοημοσύνη και κινητικά προβλήματα. «Το περιβάλλον και οι συνθήκες των εξετάσεων λειτουργούν διασπαστικά για τα περισσότερα άτομα μ' αυτές τις αποκλίσεις», υπογραμμίζει η κ. Παπαγεωργίου. «Ωστόσο, αν τα διευκολύνουμε να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό, το ακαδημαϊκό τους μέλλον προδιαγράφεται καλό αν όχι λαμπρό», προσθέτει ο κ. Σταυρόπουλος. Σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Κέιμπριτζ, έχουν καθιερώσει εξετάσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των αυτιστικών παιδιών, στα οποία επενδύουν συστηματικά.

Το πρόβλημα απασχολεί πάνω από 50.000 οικογένειες στη χώρα μας. «Η αλλαγή της νομοθεσίας που θα συμπεριλάβει τα παιδιά μας στο 5% δεν κοστίζει και δεν επιβαρύνει το κράτος οικονομικά», τονίζει ο κ. Σταυρόπουλος.

Ιωαννας Φωτιαδη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από την Λυγερή