Σελίδες

Friday, 28 August 2009

Παιδικοί σταθμοί: Εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τη γρίπη

Εγκύκλιο για την πρόληψη της νέας γρίπης και αντιμετώπιση περιστατικών, απέστειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλης Ριζάς στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας.

το κείμενο της εγκυκλίου εδώ 

Παιδιά και εργαζόμενοι που εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο βρεφονηπιακό σταθμό, θα πρέπει να απομονώνονται από τους υπόλοιπους σε ιδιαίτερο χώρο. Το προσωπικό που εισέρχεται στο χώρο αυτό, θα φοράει μάσκα, γάντια και προστατευτική ποδιά. Οι γονείς των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το βρεφονηπιακό σταθμό.

Για την αντιμετώπιση του πυρετού συνιστάται η χορήγηση παρακεταμόλης. Ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα γρίπης, εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Reye. Ο χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων στα παιδιά επιτρέπεται κατόπιν συνεννόησης με γιατρό ή με τους γονείς του παιδιού για τη δοσολογία και τυχόν αντενδείξεις.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, συνοδευόμενων από πυρετό άνω των 38 βαθμών Κελσίου, καθώς και από τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, συνιστάται η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας: Ταχύπνοια ή δύσπνοια, αλλαγή του χρώματος του δέρματος (ωχρότητα ή κυάνωση), μειωμένη λήψη υγρών, επίμονοι εμετοί, υπνηλία και ευερεθιστότητα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, πρέπει να υπάρχει λίστα τηλεφώνων για την αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας από το προσωπικό του βρεφονηπιακού σταθμού.

Πρόληψη

Τα προληπτικά μέτρα διασποράς περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

Οι υπεύθυνοι των βρεφονηπιακών σταθμών οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες να τηρούνται και από τα παιδιά.

Οι οδηγίες αυτές πρέπει να τηρούνται και από το βοηθητικό προσωπικό (καθαριστές, μάγειρες κ.λπ.).

Ατομική υγιεινή

* Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
* Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15 έως 20 δευτερόλεπτα.
* Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό, το οποίο πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο των χεριών σε περιπτώσεις όπως πριν και μετά τη χορήγηση των γευμάτων, μετά τον καθαρισμό της μύτης και του στόματος των παιδιών, μετά τον καθαρισμό επιφανειών λερωμένων με εκκρίσεις (σάλιο, μύξα), μετά την αλλαγή πάνας και την υποβοήθηση των παιδιών στην τουαλέτα.
* Κάλυψη της μύτης και του στόματος μ χαρτομάντιλο (ή εναλλακτικά με το μανίκι) σε βήχα ή σε φτέρνισμα.
* Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση, τόσο από τα παιδιά, όσο και από το προσωπικό μέσα σε πλαστικές σακούλες, οι οποίες θα είναι τοποθετημένες σε κάδους που προορίζονται για μολυσματικά απορρίμματα και ανοίγουν με ποδοδιακόπτη.
* Επιτήρηση των παιδιών, ώστε να αποκλείεται η κοινή χρήση από τα παιδιά σερβίτσιων φαγητού.

Οδηγίες καθαρισμού

* Συστηματικός και επαρκής αερισμός των χώρων με τρόπο που να αποφεύγονται οι έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
* Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός των παιγνιδιών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
* Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με γάντια μίας χρήσης.
* Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός σκληρών επιφανειών (τραπέζια, καρέκλες, πόμολα) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή σαπούνι και νερό ή διάλυμα χλωρίνης 10% ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
* Οι πλαστικές σακούλες των κάδων όπου απορρίπτονται τα μολυσματικά απορρίμματα, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται άμεσα από το χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού.
* Το προσωπικό που χειρίζεται μολυσματικά απορρίμματα πρέπει να φοράει γάντια και ποδιά μίας χρήσης.
* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων, τα οποία πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Το πλύσιμό τους πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία άνω των 72 βαθμών Κελσίου για μία ώρα τουλάχιστον.
* Τα σερβίτσια φαγητού πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
* Τα μέσα ατομικής προστασίας, μετά τη χρήση τους να απορρίπτονται άμεσα σε πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων. Δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια καθαρισμού τους. Η χρήση γαντιών μίας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Ενέργειες προετοιμασίας

* Εξασφάλιση άμεσης επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες (δήμο, νομαρχία, νοσοκομείο αναφοράς ή Κέντρο Υγείας, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ).
* Εξασφάλιση λίστας με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις των γονέων όλων των παιδιών, των εργαζομένων και των υπεύθυνων παιδιάτρων.
* Εφοδιασμός με επαρκή ποσότητα υλικού απαραίτητου για την πρόληψη διασποράς της νέας γρίπης.
* Τροποποίηση του προγράμματος ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων των παιδιών, ώστε να αποφεύγονται δραστηριότητες που απαιτούν στενή σωματική επαφή.
* Συνιστάται, επίσης, ο περιορισμός της κοινής χρήσης μολυβιών, μαρκαδόρων ή άλλων αντικειμένων που συχνά έρχονται σε επαφή με το στόμα.
* Διευθέτηση του χώρου ανάπαυσης των παιδιών, ώστε να μειώνεται ο έντονος συγχρωτισμός και η απομάκρυνση των επίπλων που επενδύονται από μαλακά υλικά και μαξιλάρια. Κάθε παιδικό κρεβάτι πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το άλλο.
* Διευθέτηση του χώρου απομόνωσης των παιδιών και του προσωπικού που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.
* Μέριμνα για την περίπτωση που χρειαστεί να απουσιάσει λόγω προσβολής από τη γρίπη ένα τέτοιο ποσοστό του προσωπικού, που θα καθίσταται αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του σταθμού.

Σε κάθε σταθμό, ο υπεύθυνος λειτουργίας καθίσταται και υπεύθυνος για την τήρηση των παραπάνω οδηγιών. Τα στοιχεία του πρέπει να δηλωθούν εγγράφως στην αρμόδια εποπτεύουσα αρχή.

(Πηγή iatronet.gr)

No comments:

Post a Comment