Σελίδες

Wednesday, 12 August 2009

Η κρίση... χαλάει το κλίμα στη Βόννη
August intersessional informal consultations

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων - φτωχών και η σκιά της ύφεσης δυσκολεύουν την επίτευξη συμφωνίας.

INTERVIEW - Climate change fight seen costing $300 bln a year
BONN, Germany (Reuters) - Cutting greenhouse gas emissions to slow global warming and adapting to impacts such as droughts and rising sea levels are likely to cost about $300 billion a year, the top U.N. climate change official said.
Η κρίση... χαλάει το κλίμα στη Βόννη
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΕ, περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων χάθηκαν από την αρχή του καλοκαιριού, ενώ η αδράνεια των κυβερνήσεων στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα πολλαπλασιάσει τις πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια.
Με τον χρόνο να εξαντλείται για τη διάσκεψη του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη και τις ελπίδες να εξανεμίζονται για μια ουσιαστική συμφωνία για το κλίμα, οι 2.400 αντιπρόσωποι στη γερμανική πόλη θα επιχειρήσουν να μειώσουν δραματικά την έκταση του αχανούς και ασαφούς προσχεδίου κειμένου 200 σελίδων με στόχο τις 30 σελίδες μετά το τέλος της διάσκεψης στην Μπανγκόκ (28 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου).
 .
Φλέγοντα ζητήματα της πενθήμερης διάσκεψης (10-14 Αυγούστου) αποτελούν οι σημαντικές μειώσεις των ρύπων από μέρους των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, η προστασία των δασών, αλλά και η οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα τα κράτη της αφρικανικής ηπείρου εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 267 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020, την ώρα που η οικονομική κρίση έχει κάνει τις κυβερνήσεις λιγότερο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τον κοινό σκοπό του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε δύο βαθμούς Κελσίου.
 .
Κίνα - Ινδία
Κίνα και Ινδία ζητούν από τις πλούσιες χώρες μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 ως προς τα επίπεδα του 1990, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 10 έως 14%.
«Είμαστε εντελώς εκτός του στόχου μας», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ιβο ντε Μπουρ και ζήτησε από τις πλούσιες χώρες να «αποτελέσουν παράδειγμα». Τον τελευταίο αιώνα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι περαιτέρω αύξηση θα οδηγήσει σε καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και αύξηση της στάθμης των υδάτων.
 .

No comments:

Post a Comment