Σελίδες

Wednesday, 12 October 2022

Η Σχέση μεταξύ Παιδιών και Κατοικίδιων...🐕🐱🐕

... είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στην ανάπτυξη του παιδιού.

Φυσικοί δάσκαλοι για όλους τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως για τα παιδιά, τα κατοικίδια διδάσκουν την πίστη, τη φιλία, την αγάπη που δεν ζητά ανταλλάγματα και τη συμπόνια, ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτυχθεί σωστά.
H παρουσία του κατοικίδιου, στο σπίτι γεμίζει και κάνει πιο ενδιαφέρουσα ζωή των παιδιών και σε αρκετές φορές τα βοηθάει και σε προβλήματα υγείας.
Η σχέση μεταξύ παιδιών και κατοικίδιων είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στην ανάπτυξη του παιδιού. Έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα παιδιά με κατοικίδια έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αναπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες και είναι πολύ πιο δημοφιλή ανάμεσα στους συνομήλικούς τους.

Δείχνουν μεγαλύτερη συμπόνια και φροντίδα.
    Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ύπαρξη κατοικίδιων βοηθάει τα παιδιά να αναπτύσσουν καλύτερη την μη λεκτική
επικοινωνία (γλώσσα σώματος).
Η ύπαρξη κατοικίδιου στο σπίτι βελτιώνει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι. Μειώνονται οι εντάσεις, οι σχέσεις γίνονται πιο ζεστές ενώ το παιδί ωριμάζει ταχύτερα. 
Ειδικά όταν μεγαλώνει μόνο του –χωρίς αδέλφια– η ύπαρξη ενός ζώου στο σπίτι αποτελεί σημαντική συντροφιά για παιχνίδι.
    To παιδί με το ζώο αναπτύσει μια ιδιαίτερη σχέση λόγω των κοινών χαραχτηριστικών που έχουν έναντι στον κυρίαρχο κόσμο των ενηλίκων. Δεν μιλούν ούτε τα μωρά ούτε τα ζώα την γλώσσα των «μεγάλων», εξουσιάζονται από τους ενήλικες, εξαρτώνται από αυτούς, λειτουργούν περισσότερο με το ένστικτο και τα μωρά και τα ζώα, βιώνουν την εξουσία των ενηλίκων καθημερινά.
Γι αυτό τον τελευταίο παράγοντα , το παιδί μπορεί να έχει την καλύτερη αλλά και την χειρότερη σχέση με τα ζώα, τον μοναδικό πιο αδύναμο από αυτά, δηλαδή.
Μπορεί να είναι ο προστάτης τους –όταν η σχέση με τους γονείς είναι προστατευτική
– μπορεί όμως να γίνει και ο βασανιστής τους –όταν η σχέση με τους γονείς είναι εξουσιαστική και βάναυση.
Γονείς που εγκαταλείπουν το ζώο του σπιτιού η εγκαταλείπουν τα μικρά του πληγώνουν την ψυχή του παιδιού και το εθίζουν στην σκληρότητα. Μην απορήσουν αργότερα αν γίνει ένας σκληρός ενήλικας.
Σε περιπτώσεις υγιείς το παιδί ζώντας μαζί με ζωάκια στο σπίτι μεγαλώνει με συναισθηματική ομαλότητα.
    Ταυτόχρονα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι οικογένειες περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μαζί αφού αποκτήσουν ένα κατοικίδιο.
Τα κατοικίδια παρέχουν ένα ευχάριστο σημείο επικέντρωσης του ενδιαφέροντος των μελών της οικογενείας και φιλικής συζήτησης.

Η χαλάρωση και η ανακούφιση από το στρες της καθημερινότητας που προσφέρεται μέσω της συντροφιάς μας με το κατοικίδιο έχει μετρήσιμα οφέλη υγείας.
    Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, λιγότερα ασθένειες και δυστροπίες και επισκέπτονται τον γιατρό πολύ λιγότερο από τους μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων.
Το να έχετε ένα σκυλί (ή άλλο κατοικίδιο) είναι μια σύνθετη και ενδιαφέρουσα οικογενειακή εμπειρία. Τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν το ζώο. Αναπτύσσουν μοναδικούς και ισχυρούς δεσμούς μαζί του. Για να έχει όμως η παρουσία του κατοικίδιου μόνο οφέλη για τα παιδιά, οι γονείς χρειάζεται να τους δείξουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά στα ζώα έτσι ώστε η σχέση τους να είναι ασφαλής και ευχάριστη για το παιδί αλλά και για το ζώο.

    Τα σκυλιά και τα παιδιά μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί, αρκεί να εκπαιδευτούν και τα δύο προς τον στόχο αυτό μαθαίνοντας να σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου.
Επίσης πρέπει τα παιδιά ειδικά στις μικρότερες ηλικίες να μαθαίνουν από τους γονείς τους ότι τα ζώα τα σεβόμαστε και δεν τα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Δεν τα παρενοχλούμε και δεν παίζουμε μαζί τους με τρόπο τέτοιο, ώστε να τα ενοχλούμε.
Ποτέ μην αφήνετε παιδιά μόνα χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, γιατί ακόμη και το πιο πιστό και αγαπημένο σκυλί είναι πάντα ένα ζώο και ταυτόχρονα το παιδί είναι πάντα απρόβλεπτο και περίεργο να δοκιμάσει τις αντιδράσεις του ζώου.

Για την προφύλαξη των παιδιών από ασθένειες, καλό είναι να τηρούνται:
1. Εμβολιασμός του ζώου μία φορά τον χρόνο
2α. Αποπαρασίτωση εξωτερική (τσιμπούρια-ψύλους) με σπρέυ την άνοιξη ειδικά επειδή τα χόρτα είναι γεμάτα ζωύφια και φωλιάζουν στο τρίχωμα των ζώων.
2β. Αποπαρασίτωση εσωτερική (σκουλικια) με χάπι, 2 φορές τον χρόνο.
3. Λουρί προστασίας για τους σκύλους (προφύλαξη από τις σκνίπες), την άνοιξη
4. Τα παιδιά μετά το παιχνίδι με τα ζώο να πλένουν τα χεράκια τους και να μάθουν να μην τα βάζουν στο στόμα τους μέχρι να τα πλύνουν.
5. Να πλένουν τα χεράκια τους και μετά το παιχνίδι με τα χώματα ή στα χόρτα, επειδή μπορεί να υπάρχουν μικρόβια από ζώα ή ζωύφια.
6. στην μονοκατοικία καθαρίζετε από τον κήπο το πρωί, τα κακά του σκύλου (οιγάτες παίρνουν προφυλάξεις και τα σκεπάζουν μόνες τους).
7. Στο διαμέρισμα το παιδί να μην έχει πρόσβαση στην άμμο της γάτας, που πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά.

πηγή: planetkids
δες εδώ
και εδώ:
Θέλει το παιδί ένα εξωτικό ζωάκι; Ρωτήστε τον παιδίατρο πρώτα...
Are Exotic Pets Good for Kids

No comments:

Post a Comment