Σελίδες

Sunday, 10 August 2008

Χιλιάδες γυναίκες στην Ινδία πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού

Δίνουν ζωή και χάνουν τη δική τους ή μ' άλλα λόγια... δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ινδία πεθαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τον τοκετό ή τις πρώτες εβδομάδες της λοχείας, παρά τα κυβερνητικά προγράμματα που εγγυώνται ελεύθερη πρόσβαση στην παροχή μαιευτικής φροντίδας. 
Σύμφωνα με έκθεση από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), το πρόβλημα που είναι εντονότερο στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές έχει διπλή διάσταση: από τη μια έχει να κάνει με την αναποτελεσματικότητα στην παροχή βοήθειας στις εγκύους κι από την άλλη με την ανεπάρκεια στην καταγραφή των πραγματικών στοιχειών και την κάλυψη τυχόν παραλείψεων.

Η μελέτη μάλιστα εστιάζεται στα αίτια που μπορούν να αποφευχθούν προς βελτίωση της τραγικής κατάστασης.
«Μόνον αν η Ινδία καταφέρει να καταγράψει όλες τις γυναίκες που πεθαίνουν από λόγους που σχετίζονται με την απόκτηση ενός παιδιού, θα είναι σε θέση να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους που μπορούν πράγματι να προληφθούν», σχολίασε η Αρούνα Κασιάπ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου. «Η υποχρέωση λογοδοσίας μπορεί να μοιάζει με αφηρημένη έννοια, αλλά για τις γυναίκες της Ινδίας είναι θέμα ζωής ή θανάτου». 
Το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές στη βόρεια Ινδία έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας και πολλά κενά στην καταγραφή των δεδομένων. 

Η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος κατοχυρώνοντας τη δωρεάν παροχή γυναικολογικής φροντίδας σε φτωχές γυναίκες και δίνοντας οικονομικά κίνητρα σε όλες να γεννούν σε νοσοκομειακές μονάδες και όχι στο σπίτι τους. 
Στην Ινδία ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το 2005 για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές με έμφαση στον περιορισμό της μητρικής θνησιμότητας. Η σωστή εφαρμογή του όμως χτυπά πάνω στη διαφθορά και στην άγνοια των γυναικών που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο. Επίσης το σύστημα δεν μπορεί να καταγράψει τις διαστάσεις του προβλήματος και δεν διαθέτει μηχανισμούς για να καλύψει τα κενά και τελικά να το αντιμετωπίσει.

(Πηγές: BBC, www.hrw.org) 

No comments:

Post a Comment