Σελίδες

Tuesday, 27 October 2009

Κινδυνεύει με «λουκέτο» η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης
για 700 χιλ. ευρώ!!

Η συνεχής υποχρηματοδότηση του ιδρύματος και η εκτόξευση του ελλείμματος στις 700.000 ευρώ έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους της Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης σε επίσχεση εργασίας που μετρά από την επαύριο των εκλογών, 5 Οκτωβρίου, μέχρι σήμερα και το ίδρυμα σε κατάσταση δυσλειτουργίας και αποδιοργάνωσης. Ο κ. Γιώργος Μητρόπουλος, μέλος του ΔΣ της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης μιλά στο Τvxs για το θέμα.
 «Αγωνιζόμαστε μία 25ετία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών Βορείου Ελλάδος, το Σωματείο των γονέων οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις τους ιδρύματος για τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)» τονίζει ο κ. Μητρόπουλος, επίσης Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τυφλών. Το ίδρυμα αυτή τη στιγμή είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο επιθυμητή εξέλιξη είναι η μετατροπή του φορέα από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ και όχι η παραρτηματοποίηση του, την οποία προωθεί ο δήμος. «Δεν θέλουμε να κλείσει το ιδιωτικό ίδρυμα και να δημιουργηθεί ένα νέο στη θέση του. Δεν ζητάμε παραρτηματοποίηση, αλλά μετεξέλιξη και μετατροπή», υποστηρίζει.

Τα περιουσιακά του ιδρύματος έχουν προέλθει από δωρεές ευεργετών της πόλης. Το 1983, το σωματείο που διοικούσε το ίδρυμα και ενώ όταν είχαν γίνει κινητοποιήσεις με αίτημα τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ, παραχώρησε όλη την περιουσία του ιδρύματος στο Δήμο με την υποχρέωση ο Δήμος να δημιουργήσει ένα άλλο ίδρυμα υποστήριξης για τους τυφλούς της τρίτης ηλικίας και τα παιδιά με πρόβλημα τυφλότητας. «Αυτό το ίδρυμα δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης όμως κερδίζοντας όλα τα δικαστήρια μέχρι και τον Άρειο Πάγο πήρε την περιουσία του ιδρύματος. Θεωρούμε βέβαια ότι αυτό είναι κόντρα στη βούληση των ευεργετών που άφησαν τα χρήματά τους στη Σχολή Τυφλών και όχι σ’ ένα φιλανθρωπικό σωματείο με τον ίδιο τίτλο που αποψίλωσε την περιουσία και την διέθεσε στο Δήμο» υπογραμμίζει ο κ. Μητρόπουλος.

«Ο Δήμος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αγγίξει την περιουσία του ιδρύματος για όσο διάστημα αυτό επιτελεί το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε» διευκρινίζει ο κος Μητρόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αν η Σχολή Τυφλών διαλυθεί ή γίνει παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Αθήνας (ΚΕΑΤ), τότε όλη αυτή η περιουσία θα περάσει στο Δήμο.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί την ένταξη στο Δημόσιο η οποία δείχνει κάποιο κοινωνικό πρόσωπο. Εν μέρει όμως επιδιώκει την παραρτηματοποίηση για να πάρει το φιλέτο στο οποίο βρίσκεται η Σχολή Τυφλών» αναφέρει ο κος Μητρόπουλος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως επί κυβερνήσεως της ΝΔ και μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλου που ήταν υπέρ της μετατροπής του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ, μεθοδεύτηκε η παραρτηματοποίηση του ιδρύματος στο ΚΕΑΤ, η οποία ωστόσο δεν επετεύχθη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την προσπάθεια αυτή με το Νομάρχη να έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της μετατροπής του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ και να πιέζει σθεναρά τις εκάστοτε ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου, χωρίς ωστόσο αυτές οι πιέσεις να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Το 1983 έγινε η πρώτη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της ένταξης του ιδρύματος στο Δημόσιο από τους αρμόδιους φορείς. Τότε είχε πραγματοποιηθεί κατάληψη στο ίδρυμα αλλά δεν λόγο έλλειψης πόρων δεν προχώρησε η διαδικασία. Από το 1979 το ΚΕΑΤ έχει γίνει ΝΠΔΔ, ενώ το ίδρυμα της Θεσσαλονίκης παραμένει στο καθεστώς του Ιδιωτικού Δικαίου. «Οι δικές μας προσπάθειες στοχεύουν στην ίδια ποιότητα. Δεν μπορεί να έχουμε τυφλούς δύο ταχυτήτων», τονίζει ο κος Μητρόπουλος.


Οι συνεχώς ετεροχρονισμένες καταβολές, σε τμήματα του προϋπολογισμού, ο οποίος μάλιστα δεν είναι ολόκληρος υλοποιήσιμος – το ίδρυμα χρηματοδοτείται κατά το 80% από το υπουργείο υγείας και μάλιστα μέσω νομαρχίας – έχει δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργίας στο ίδρυμα αλλά κι ένα έλλειμμα το οποίο εδώ και μία 20ετία η πολιτεία δεν το έχει καλύψει. Σήμερα με τα χρέη στο ΙΚΑ, τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει ο ασφαλιστικός φορέας και τα χρέη μισθοδοσίας και προμήθειας, το έλλειμμα τους ιδρύματος έχει φτάσει στα 700.000 ευρώ.

Η διοίκηση της Σχολής Τυφλών ζητά να καλυφθεί το έλλειμμα και να πληρωθεί το ΙΚΑ έστω και με δόσεις από την πολιτεία. «Είναι τραγελαφικό. Άλλη μία αμαρτία. Να επιβάλλει το δημόσιο πρόστιμα στο δημόσιο. Θα έπρεπε τα ιδρύματα να εξαιρούνται», δηλώνει ο κος Μητρόπουλος. Το ίδρυμα επιπλέον ζητά την ένταξη της μισθοδοσίας του προσωπικού στον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό ώστε να πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι αλλά και την άμεση αντίδραση της νέας κυβέρνησης για τη μετατροπή με νόμο, του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ.


Το ιστορικό Ίδρυμα της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη παρέχει από το 1948 μέχρι σήμερα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, κοινωνικής προστασίας και ένταξης σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σήμερα εξυπηρετεί 360 άτομα. Στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται εκτός από τους εξωτερικούς και άτομα που διαμένουν ως οικότροφοι στη Σχολή και προέρχονται από γεωγραφικές περιοχές της μισής και πάνω χώρας.

Το θέμα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης θα φτάσει πάντως και στη Βουλή μέσω της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης, Τάσος Κουράκης. «Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων και εξαιτίας της αδιαφορίας του Δήμου της Θεσσαλονίκης, η Σχολή Τυφλών, βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργικής αποδιοργάνωσης και οικονομικής ένδειας, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της μη ένταξής του στο δημόσιο. Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναλειτουργήσει η Σχολή », αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Ρεπορτάζ: Αγγελική Δημοπούλου

No comments:

Post a Comment