Σελίδες

Thursday, 19 April 2007

Cyber-bullying - Ένα στα πέντε παιδιά έχει πέσει θύμα... εκφοβισμού

Ηλεκτρονικές απειλές μέσω Ιντερνετ ή κινητού έχουν δεχθεί το 16% των αγοριών και το 22% των κοριτσιών. Άγνοια για τα περιστατικά έχουν τις περισσότερες φορές γονείς και εκπαιδευτικοί
Ο 13χρονος μαθητής είχε κλειστεί στον εαυτό του και δεν ήθελε να πάει στο σχολείο. Οι γονείς του υποχρεώθηκαν να τον γράψουν σε άλλο σχολείο, ώστε να αλλάξει περιβάλλον, αλλά και εκεί δεν άργησε να τον επισκεφθεί ο εφιάλτης που τον κυνηγούσε.



Άσπονδοι φίλοι του από το προηγούμενο σχολείο είχαν αναρτήσει στο Διαδίκτυο συκοφαντικές πληροφορίες για τον ίδιο, και η «ρετσινιά» διαδόθηκε γρήγορα και στο νέο του σχολικό περιβάλλον. Οταν το έμαθαν οι γονείς του, ενημερώθηκε το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ασφάλειας, εντοπίστηκαν οι ένοχοι και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Ο ανήλικος είχε πέσει θύμα Cyber-bullying (ηλεκτρονικού εκφοβισμού), ενός όρου άγνωστου στους περισσότερους ενήλικες, αλλά γνωστού στο σύνολο σχεδόν των μαθητών.
 

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί (ΝΕΟΙ) σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης, το 42% των ερωτηθέντων έχουν ακούσει για κάποιον γνωστό τους που έχει πέσει θύμα Cyber-bullying. Το 16% των αγοριών και το 22% των κοριτσιών απαντούν πως οι ίδιοι έχουν πέσει θύματα, ενώ το 10% των αγοριών παραδέχονται πως έχουν εκφοβίσει οι ίδιοι μέσω Διαδικτύου και νέων τεχνολογιών κάποιον συμμαθητή, φίλο ή γνωστό τους.
 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό έγινε μέσω Ιντερνετ (σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δωμάτια διαλόγου κ.α.), και σε άλλες μέσω κινητού τηλεφώνου. Στο 32% των περιπτώσεων, ο κυβερνο-εκφοβισμός έγινε με δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών στο Διαδίκτυο και στο 11% ήταν φραστικός (αποκάλυψη γεγονότων προσωπικού ενδιαφέροντος). 
«Το θύμα του κλασικού bullying μπορούσε να νιώσει ασφάλεια μακριά από τους πιθανούς χώρους επίθεσης των δραστών και σίγουρα ήταν ήσυχο μέσα στο σπίτι του, κάτι που δεν συμβαίνει με το Cyber-bullying», αναφέρει η κ. Β. Γκουντσίδου, φυσικός και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος cost για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό Cyber-bullying.
 

Σύμφωνα με την ψυχολόγο της οργάνωσης, Ο. Ζηκοπούλου, το Cyber-bullying δημιουργεί συναισθήματα λύπης, άγχους, απομόνωσης και φόβου. Τα θύματα είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις σχολικές επιδόσεις τους, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πιο πιθανό να κάνουν συχνές απουσίες από το σχολείο, να παίρνουν αποβολές ή να παρουσιάσουν ακόμα και ακραίες μορφές συμπεριφοράς. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αγνοούν τα περιστατικά, καθώς τα θύματα δεν το καταγγέλλουν από φόβο μήπως τα πράγματα χειροτερέψουν ή μήπως τους απαγορευτεί ή περιοριστεί η χρήση των αγαπημένων τους ηλεκτρονικών μέσων.  
«Τα κλειδιά είναι η πρόληψη και η ενημέρωση. Τα παιδιά δεν πρέπει να βάζουν προσωπικά στοιχεία τους στο διαδίκτυο, ενώ σε περίπτωση που πέσουν θύματα Cyber-bullying πρέπει να καταγγέλλουν άμεσα το γεγονός στην ασφάλεια», είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ, Α. Ευθυμίου.  
Η οργάνωση έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες για κυβερνο-εκφοβισμό από άτομα ηλικίας ως και 45 ετών, κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις παιδικές ηλικίες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

No comments:

Post a Comment