Σελίδες

Friday, 4 May 2007

Το αλκοόλ κατα… πίνει τους νέους

Γιατί πίνουν οι νέοι;
Σύμφωνα με την έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), τα παιδιά πίνουν για:
  • να διασκεδάσουν
  • να γίνουν πιο κοινωνικά
  • να χαλαρώσουν.
  •  από περιέργεια ή για να μιμηθούν τους μεγάλους.
Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρουν αλκοόλ σε πολύ προσιτές τιμές, ακόμα και στο ψιλικατζίδικο.
Μήπως το παιδί μου κινδυνεύει;
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου εξάρτησης από το αλκοόλ ανήκουν οι έφηβοι που:
  • έχουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού
  • πάσχουν από κατάθλιψη,
  • νιώθουν ότι δεν ταιριάζουν στο κοινωνικό σύνολο
Οι επιστήμονες που μιλούν για κληρονομικότητα βασίζονται στις ενδείξεις για γενετική προδιάθεση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού στο σπίτι θα καταλήξουν αλκοολικά ή και το αντίθετο. Είναι οπωσδήποτε θέμα ευρύτερου περιβάλλοντος.
Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας πίνει;  
Υπάρχουν ορισμένα «ύποπτα σημάδια» που μπορεί να δείχνουν ότι το παιδί σας κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών.
Αν παρατηρήσετε ότι:
  • Η αναπνοή του μυρίζει συχνά αλκοόλ
  • Γυρίζει αργά στο σπίτι από τις εξόδους του
  • Κουράζεται εύκολα, αρρωσταίνει συχνά, έχει κόκκινα μάτια και απαθές βλέμμα ή παρατεινόμενο βήχα
  • Παρουσιάζει ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του, εμφανίζει κατάθλιψη, είναι ευερέθιστο, αδιαφορεί για όλα, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανεύθυνη συμπεριφορά.
  • Αλλάζει ξαφνικά με αντισυμβατικό τρόπο την εμφάνισή του και τις προτιμήσεις του και κάνει παρέα με νέους φίλους που δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για το σχολείο και την οικογένεια.
  • Μειώνεται η απόδοσή του στο σχολείο, κάνει κοπάνες και εκδηλώνει μια προβληματική συμπεριφορά και έλλειψη πειθαρχίας
  • Απομακρύνεται από την οικογένεια και εμπλέκεται σε συνεχείς διαμάχες μέσα στο σπίτι, ενώ ταυτόχρονα δεν τηρεί κανέναν κανόνα
Τότε ίσως να πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, χωρίς όμως πανικό αφού ενδέχεται κάποια από τα παραπάνω να αποτελούν απλά «συμπτώματα» της εφηβείας.

Προσοχή: Όχι αλκοόλ στα παιδιά σας!
Νέα Υόρκη-  
Σε όσο μικρότερη ηλικία ένα παιδί πρωτογευτεί το αλκοόλ, τόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τα γονίδιά του, τα οποία συνδέονται με τον αλκοολισμό, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο για υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών μετά την ενηλικίωσή του νέου, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες. Όσο νωρίτερα ένα παιδί ή έφηβος πιει το πρώτο ποτηράκι του, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για την μελλοντική εξάρτησή του από το αλκοόλ και τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξουν οι γενετικοί παράγοντες στον αλκοολισμό, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα.  

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για τον αλκοολισμό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, υπό την Αρπάνα Αγκραγουάλ. Οι επιστήμονες ανέλυσαν σχεδόν 6.500 ενήλικες διδύμους από την Αυστραλία και διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να πίνουν σε πολύ νεαρή ηλικία, οι γενετικοί παράγοντες συνέβαλαν περισσότερο στην αύξηση του κινδύνου αλκοολισμού, μέχρι και σε ποσοστό 90% για τους πιο μικρούς σε ηλικία.
Για όσους άρχισαν να πίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία, τα γονίδια συνέβαλαν λιγότερο στην εξάρτηση από το αλκοόλ και αντίθετα αυξημένη ήταν η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 24 έως 36 ετών και ορισμένοι είχαν δοκιμάσει αλκοόλ για πρώτη φορά σε ηλικία πέντε ή έξι ετών.
 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι άρχισαν να πίνουν αλκοόλ σε ηλικία κάτω των 15 ετών, έχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ. Όσοι άρχισαν να πίνουν μετά τα 16 τους, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν αλκοολικοί εξαιτίας των συνθηκών της ζωής τους και όχι εξαιτίας των γονιδίων τους. Οι ερευνητές συστήνουν στους νέους να καθυστερούν όσο μπορούν να ξεκινούν το ποτό, όμως επισημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ξεκινούν να πίνουν από μικροί, χωρίς να έχουν πρόβλημα αλκοολισμού αργότερα, ενώ αντίθετα υπάρχουν άνθρωποι που αργούν να ξεκινήσουν το ποτό, αλλά αναπτύσσουν σοβαρή εξάρτηση από αυτό. Γι' αυτό το λόγο, οι επιστήμονες εργάζονται ήδη προκειμένου να καταλάβουν τους μηχανισμούς του αλκοολισμού. Πάντως, για καλό και για κακό, ενθαρρύνουν την όσο το δυνατό πιο καθυστερημένη έναρξη στην κατανάλωση του αλκοόλ.

Το αλκοόλ κατα… πίνει τους νέους
Στον εφιάλτη του αλκοολισμού φαίνεται πως βυθίζονται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι στη Θεσσαλονίκη. Τα βαριά ποτά κάνουν θραύση στα νυχτερινά κέντρα και στα μπαρ, ενώ το χειρότερο είναι ότι ακόμη και παιδιά δημοτικού βρίσκουν πολύ εύκολα αλκοόλ, από το περίπτερο της γειτονιάς έως τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης.
Τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης σχετικά με καταστηματάρχες που προσφέρουν αλόγιστα αλκοόλ σε ανήλικους είναι σοκαριστικά: Καθ' όλη τη διάρκεια του 2006 και το α' τρίμηνο του 2007, αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων της Ασφάλειας και συνεργεία της διεύθυνσης αστυνομίας εντόπισαν συνολικά 1.063 περιπτώσεις κατανάλωσης αλκοόλ από παιδιά και εφήβους, καθώς και καταστήματα που, όχι μόνο προσέφεραν βαριά ποτά, αλλά δεν είχαν καν αναρτημένη τη σχετική απαγορευτική πινακίδα!

Κερνούν ποτά για βιτρίνα!
Κοινό μυστικό στον κόσμο της διασκέδασης είναι ότι οι νεαρές κοπέλες που κάθονται στα πρώτα τραπέζια προσελκύουν πελάτες στα καταστήματα. Και πώς καταφέρνεις να φέρεις κοπέλες στο μαγαζί; «Κερνώντας τις ποτά και σφηνάκια όλη τη νύχτα», απαντούν καταστηματάρχες, οι οποίοι, όπως φαίνεται, αδιαφορούν για την ηλικία των κοριτσιών.
Μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης Ιγνάτιος Μάγκος, παραδέχεται ότι στα νυχτερινά καταστήματα γίνεται χρήση αλκοόλ από ανήλικους, ωστόσο επισημαίνει ότι πολλές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί και κατ' επέκταση να περιοριστεί το φαινόμενο.
"Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σχολεία που επισκέπτονται κατά τη διάρκεια εκδρομών τα νυχτερινά μαγαζιά. Στους μαθητές δεν προσφέρονται αλκοολούχα ποτά, εκτός από κάτι μπίρες με πολύ μικρή αναλογία σε αλκοόλ. Δεν μπορείς όμως να ελέγξεις τους μαθητές. Υπήρχαν περιπτώσεις που έστελναν ενηλίκους να παραγγείλουν γι' αυτούς ή είχαν μαζί τους ποτά, τα οποία είχαν αγοράσει νωρίτερα από το περίπτερο ή το σούπερ μάρκετ" λέει ο κ. Μάγκος.
 

Και σημειώνει: «Πριν από τις επισκέψεις σχολείων, υπογράφονται από τους μαθητές υπεύθυνες δηλώσεις ή υπάρχουν σχετικές βεβαιώσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Παρ' όλα αυτά, η αστυνομία δεν τις κάνει δεκτές και επιβάλλει βαριά πρόστιμα. Η αστυνομία καλώς κάνει ελέγχους, αλλά δεν γίνεται να φταίνε πάντα οι καταστηματάρχες».
Αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους στην Ελλάδα!

1 comment:

  1. Εγω,απο τη μακρα ασχολια μου με την εκπαιδευση,και δη στα μεγαλα παιδια,(Λυκεια),εχω να πω,οτι τα παιδια πινουν πολυ,και οι γονεις,ειτε το θεωρουν φυσιολογικο,κυριως για τα αγορια,ειτε δεν τους ενδιαφερει,γιατι εχουν χασει τον ελεγχο μεσα στο σπιτι τους.
    Και η κατασταση,θα χειροτερευσει,λογω της οικονομικης κρισεως,που ερχετε βολιδα καταπανω μας.
    Ειδικα στις εκδρομες μακρας διαρκειας,γινεται το ελα να δεις,καθως οι καθηγητες,εν τη ηλιθιοτητι τους,υποκυπτουν στις πιεσεις των μαθητων,για επισκεψη σε μερη,που δεν εχουν τιποτα να τους προσφερουν,αλλο απο το να βγαινουν καθε βραδυ εξω,και να γινονται γκον.
    Οι καθηγητες απο την δικη τους πλευρα,εχουν κι αυτοι τα δικηα τους,γιατι οντας απομονωμενοι απο την κοινωνια,(κανεις δεν δινει σημασια στο αν υπαρχουν προβληματα στα Σχολεια,αστε στην μπαντα τα οικονομικα,για τα οποια εγω,ποτέ δε γκρινιαξα),οπότε δε μπορουν να βασταξουν την πιεση των μαθητων,που κανουν καταληψη για ψυλλου πηδημα,και κανεις δεν ενδιαφερεται γι αυτο,ενω οι δημοσιογραφοι,ειναι παντα υπερ των αιτηματων των μαθητων,όποια και να ειναι αυτα.
    Γι αυτο,
    για τ αλλου,μην ελπιζεις.
    Δεν εχει πλοιον δι εσε,δεν εχει οδον...

    ReplyDelete